Čo je to khačapuri? Gurmánsky zážitok na Kaukaze. Nie však úplne vhodný pre ľudí s diétou. Jedná sa o chlebové cesto so syrovo-tvarohovou náplňou. Je to forma rýchleho občerstvenia v pouličných stánkoch, súčasť menu tých najluxusnejších reštaurácií, ale aj úplne obyčajných kaviarní. Khačapuri sa líši aj regionálne, a nie je khačapuri ako khačapuri. My v BUBO ale vieme, kde je najlepšie :) Moje najobľúbenejšie a zároveň najfotogenickejšie je Khačapuri acharuli. Cesto v tvare loďky, a vnútro plnené syrovo tvarohovou zmesou, a na vrchu polosurové vajce. Správne by ste ho mali konzumovať tak, že odtrhnete cesto na okraji a ním rozmiešate vnútro. Množstvo reštaurácií experimentuje s rôznymi plnkami, a preto už nie je nič nezvyčajné ako špenátová, zeleninová alebo mäsová náplň. Khačapuri Imeruli – tvarohovo syrový koláč, plnka je len vo vnútri. Khačapuri ačma – niečo ako syrovo tvarohové lasagne. Niekoľko vrstiev zapečených nad sebou. Khačapuri penovani – štvorcový tvar, väčšinou chrumkavé lístkové cesto s tvaroho‒syrovou náplňou vo vnútri. Dobrú chuť



Zobraziť viac príspevkov z krajiny Gruzínsko

BUBO HISTÓRIA

Pozrite si históriu slovenského cestovateľstva