Keď sa povie víno, čo vás prvé napadne? Toskánsko, Francúzsko.. ? Skvasený nápoj z bobúľ rôzneho ovocia vrátane hrozna sa popíjal, pravdepodobne, už v Číne niekedy 7000 rokov pred Kristom. Ak však máme na mysli víno, ako nápoj veľmi podobný tomu, ktorý dnes tak radi popíjame po celom svete, tak väčšina historikov zabodne prst niekde na Južný Kaukaz. A rodu verný Gruzínec vás bude presviedčať o tom, že víno pochádza z jeho domoviny. A tak aj my neodoláme a na našom zájazde južným Kaukazom sa necháme zlákať hneď do niekoľkých viníc v bájnom údolí Alazani, ktoré až priveľmi pripomína Toskánsko. A všade nám skloňujú odrodu SAPERAVI. Je to tzv. modrá odroda. Jej víno je sýtočervenej, takmer nepriehľadnej farby, veď „saperavi“ znamená farba alebo farbivo. Víno sa tu vyrába tou najtradičnejšou metódou, ktorú domáci deklarujú na niekoľko tisíc rokov pred Kristom, kedy sa vo veľkých keramických nádobách zvaných kvevri zakopaných do zeme uskladňoval mušt bez pridania žiadnych aditív a, samozrejme, chemikálií. Hrozno sa pekne rozmliaždilo a aj so šupkami a kôstkami sa uložilo do obrovských keramických nádob a tam si pekne bublalo prikryté veľkým kameňom, až kým nebolo pripravené pre konzumáciu druhom homo sapiens sapiens. Alebo saperavi sapiens? :)

 



Zobraziť viac príspevkov z krajiny Gruzínsko