Ebrahim Raisi – iránsky prezident

Ebrahim Raisi – iránsky prezident

V nedeľu (19.5.) večer za veľmi zlého počasia padla helikoptéra na hraniciach Irán – Azerbajdžan a zomreli ako prezident, tak aj minister zahraničných vecí. Na druhý deň to potvrdili iránske a aj zahraničné médiá. V BUBO posielame kondolenciu. Kto je však Ebrahim Raisi?

Ide o konzervatívca, takzvaného zástancu tvrdej línie. Zúčastnil som sa viacerých volieb prezidenta v Iráne a musím povedať, že mi pripadali vždy demokratické. Väčšinou sa konali v mešitách, my aj ako turisti sme mohli vstúpiť dnu a dokonca fotiť.

Pamätám si na voľby šiesteho iránskeho prezidenta, ktorého meno na západe vtedy ani nikto nevedel. Predpokladalo sa, že vyhrá politická celebrita, spisovateľ a štvrtý prezident Iránu  - Rafsanjani (celým menom: Ali Akbar Hashimi Bahramani Rafsanjani). CNN, BBC a všetky západné média prinášali správy iba o ňom, v samotnom Iráne mal najviac billboardov. A zrazu vyhral na Západe neznámy starosta Teheránu Mahmoud Ahmadinejad.

No priveľmi sa mu vo funkcii nedarilo... Doma mu vyčítali ekonomický prepad, na Západe jeho negativizmus, hlavne proti Izraelu, Saudskej Arábii, ale aj hlavným predstaviteľom západného sveta, ako je Veľká Británia a USA.

My ako turisti zo Slovenska sme negatíva necítili, možno až na protesty, kde horeli v iránskych mestách celé ulice. Iránci sú však všeobecne veľmi kultivovaní ľudia a ako turista sa tu budete mať veľmi dobre. Ak slovo pohostinnosť čosi znamená, tak je to TU v Perzii. Mnohí Iránci sú zo svojich politikov rovnako sklamaní ako voliči na Slovensku. Chcú si žiť svoj život, mať sa dobre a nezaujíma ich, čo si ich vláda myslí o USA.

Zrútenie vrtuľníka s aktuálnym prezidentom je pre mocenskú kliku Iránu pohromou. Ebrahim Raisi je považovaný za nástupcu najvyššieho vodcu Ayatollaha Ali Khameneiniho. V Iráne zvíťazila islamská revolúcia a 11. februára 1979 bola založená Iránska islamská republika. Je tu síce demokracia, ale tá je "riedená" a nad všetkými stojí „supreme leader.“

Po úmrtí ajatolláha (Rúholláh Músaví) Chomejního prijal Irán v roku 1989 novú ústavu a podľa nej má najväčšiu moc v krajine najvyšší islamský duchovný vodca. Už od 4. júna 1989 túto pozíciu zastáva ajatolláh Alí Chameneí. Raisi ho už nevymení.

Moji známi z Azerbajdžanu mi vravia, že celý západ Iránu by mal patriť Azerbajdžanu. Raisi bol práve na tomto území pozrieť priehradu Qiz-Qalasi s Ilhamom Aliyevom, synom Hejdara Alieva, prezidentom Azerbajdžanu.

No ale konečne, kto to bol Raisi? Od 15 rokov študoval náboženstvo v Qome južne od Teheránu. Vzal si dcéru imáma a majú spolu dve dcéry. Počas vojny so Sadamom Huseinom bol Raisi päť mesiacov členom komisie, ktorá dohliadala na popravy politických väzňov. Západ ho prezýva "mäsiar z Teheránu" a tvrdí sa, že pred popravou žien ich nechal znásilňovať, aby neboli panny, a teda nemali šancu sa dostať do neba...

Moji známi v Iráne krútia nad týmto hlavou, tak ako keď som v saudskoarabskom Haile počul, že my v kostoloch vykonávame sodomiu. „Nie, nie, nie“ kričal som, to je úplná hlúposť, no oproti mne sedel imam a iba sa usmieval, vedel, že má pravdu. Takto je to aj so správami o Raisim, sú extrémne tendenčné a nazvime to správne - ide o klamstvo. Vždy ho vysloví nejaký iránsky utečenec na Západ a podpíše sa pod to. Je to smutné.

Spojené štáty naňho kvôli tomuto uvalili sankcie. Logicky to Raisiho tvarovalo k nepriateľstvu voči USA, lebo to považoval za nespravodlivé (veď bola vojna). Západné médiá tvrdo Raisiho ohovárajú a naratív znie: „Popravených bolo viac ako 5 000 politických väzňov. Ich rodiny sa nikdy nedozvedeli, ako, kedy a kde boli pochovaní.
Niektorí príbuzní popravených po súdnych procesoch s "výborom smrti" vyjadrili frustráciu a smútok nad Raisiho náhlou smrťou. Dlho dúfali, že jedného dňa bude čeliť spravodlivosti na medzinárodnom súde za zločiny proti ľudskosti. Teraz to už nikdy nebude možné.“

Tak, ako to ja vnímam, Irán je naozaj rozpoltený a "staré" rodiny a bývalá elita sú naozaj proti klerikálnemu systému. Na druhej strane, dnes väčšina Iráncov naozaj za Raisim smúti. V úbohej ekonomickej situácii sa krajina vzdelancov, básnikov uchyľuje čím ďalej tým viac k náboženstvu. Aj BBC dnes priznáva, že Irán sa môže pohnúť ešte smerom ku "konzervativizmu" a jeho konanie stratí akúkoľvek logiku.

Nemyslím si to. Irán koná maximálne logicky. Z môjho pohľadu by bolo ideálne zbratanie Iránu s Izraelom, no to bez vojny nepôjde. Vojny tu počas existencie ľudstva boli na to, aby vyhladili VEĽKÉ problémy a vojny dnes (aj keď Irán nukleárnu zbraň stále nevlastní) už nie sú možné.

Nielen my na Západe klameme, aj v Iráne napríklad bývalý minister Mohamad Zarif vyhlásil, že za smrť Raisiho môžu USA a ide o atentát. 

Po smrti ajatolláha Chomejního v roku 1989 bol vymenovaný za prokurátora Teheránu . 7. marca 2016 sa stal predsedom Astan Quds Razavi, najväčšej náboženskej nadácie vo svätom meste Mašhad. Tu som sa ako šéf výpravy v roku 2005 zapísal do knihy návštev ako prvý Slovák. Odvtedy sem bežne organizujeme zájazdy a Mašad spomínam aj v mojom blogu Sunniti vs šiíti, všetko o islame.

Na prvých voľbách prehral s Hassanom Rouhanim, ktorý bol zodpovedný za „nukleárnu dohodu“ so západom. Ebrahim Raisi bol proti tejto dohode a zdala sa mu pre Irán nevýhodná.

Ebrahim Raisi to nemal ako prezident ľahké. Ekonomická situácia Iránu je pri extrémne tvrdých sankciách USA a celkovo Západu naozaj ťažká. Koncom roku 2022 sa vo veľkých mestách Iránu konali demonštrácie mládeže po tom, čo v policajnej väzbe zomrela Mansa Amini. Nepokoje boli veľmi podobné ako u nás po smrti investigatívneho novinára Jána Kuciaka.

Ebrahim Raisi sa pred Západom nesklonil a najviac ho bolo počuť, keď sa zastával Palestínčanov v Gaze. Západné médiá píšu, že bez Iránu a jeho podpory by Hamas nebol (Hamas sú sunniti  =)

Boje tu prebiehajú aj dnes. Západný svet ho obviňoval z podpory nepriateľov Izraela - či už v Sýrii, Libanone, Jemene a pod. No aj on sám parafrázujúc Bushovu „Os zla“ ustanovil „Os odporu.“

V apríli tohto roka bol Izraelom napadnutý konzulát na cudzom území, v Damasku a boli zabití aj najvyšší iránski predstavitelia. Toto je podľa mňa bezprecedentný krok a porušenie všetkých medzinárodných dohôd, no zároveň ukazuje, v akom podradnom postavení sa Irán nachádza. Izrael na území Iránu (konzulát) zabil sedem Iráncov. Ťažko sa takto tvoria priateľstvá...

O Iráne som kedysi písal ako o mieste, ktoré zachránilo Židov - dočítate sa aj v Biblii, v Starom zákone. Nerobme teda z Iráncov antisemitov! Izrael ďalej pokračoval v útokoch na území Sýrie tvrdiac, že ide o iránske vojenské objekty. Irán počas 13 rokov občianskej vojny stál za Bašarom al-Assadom. Bez predchádzajúceho varovania. Irán varoval, že ide útočiť a 15. apríla vyslal cca 120 rakiet a dronov na Izrael, no útok bol debaklom a opäť sa potvrdilo, že Izrael je dnes ďaleko popredu.

Ebrahim Raisi sľuboval iránskemu ľudu pri svojom zvolení v roku 2011 lepšiu ekonomickú situáciu a stavbu sociálnych bytov (vidíte, že triky politikov sú podobné všade - narážam na sľuby bývalého predsedu parlamentu SR Borisa Kollára). Nič z toho sa nestalo. Sociálne byty sa ani v Iráne nekonajú, inflácia je najväčšia od založenia republiky, iránska ekonomika je na tom veľmi zle.

V Iráne som bol mnoho ráz, už od roku 1995. V roku 2005 som sem zrealizoval a viedol prvý zájazd do Iránu a stále sem vypravujeme zájazdy. Zdalo sa mi že krajina sa uvoľňuje, iránske ženy boli stále viac a viac sexi, šatky nosili iba pri forma... no Raisi všetko vrátil späť. Nepriateľstvo so Západom Raisiho zahnalo do košiara s Čínou a Ruskom. Irán na tom určite nie je najlepšie, no musím vám povedať, že 90 % toho, čo sa o Iráne v našich médiách posledných 30 rokov píše, je tendenčné a zavádzajúce.

Irán je kultivovanejší než Pakistan, je absolútne bezpečný. Pre turistu je to, naopak, extrémne fascinujúca krajina. Najväčší problém je ten, že ak sa sem vypravíte - vypočujte si naše podcasty na uchom po mape - tak sa vám stane to čo mne - už našim médiám nebudete veriť ani slovíčko.

Už v roku 1995 som sa začal pýtať: "Ak klamú v prípade Iránu, neklamú aj pri iných naratívoch?" Návšteva Iránu vás teda trošku odkloní od mainstreamu. No možno nie, veď je jasné, že medzinárodná politika tu je a my, Západ, vlastníme "overené zdroje" a možno budete mať nadhľad, väčší než ja a dokážete nad klamstvami prižmúriť oko a zasmiať sa nad týmto všetkým. To že trpia Iránci? Pchch.

Tento krátky článoček sa nesnaží byť úplne politicky nepriestrelným, no väčšine so skutočným záujmom o svet dodá „hinty“ na ďalšie doštudovanie si, plus moje osobné skúsenosti, ktoré boli v Iráne vždy iba tie najlepšie. Iránsky ľud je úžasný, vzdelaný, elegantný. Cítim sa tu ako v Taliansku. Prial by som si, aby žil iránsky ľud v mieri a prosperoval.

Raisi má byť pochovaný vo svojom rodnom meste Mašade. Meste básnikov, šafranu a obrovskej svätyne Imama Rezu. Fotografie odtiaľto nájdete v mojom blogu šiíti vs sunniti.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Irán


náročnosť

12 dní

Trvanie

3595
K

Ázia  

Turkmenistan, Uzbekistan, Irán


náročnosť

21 dní

Trvanie

5412
E

Ázia  

Turkmenistan, Uzbekistan, Tadžikistan, Irán, Kirgizsko, Kazachstan


náročnosť

27 dní

Trvanie

8025
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Marco Polo – sex a najťažšia časť cesty Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo – sex a najťažšia časť cesty

V druhej časti môjho blogu o veľkom cestovateľovi nejde samozrejme iba o sex na cestách. Mladý Marco Polo prechádzal Arménskom, kde pod nedostupným…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Atmosféra Ramadánu naživo Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: