Mešita Koutoubia

Mešita Koutoubia

Ku mešite Koutoubia (Marakéš) sa dostávame cez krásne záhrady plné ďatlových paliem. Legenda hovorí, že mesto založili ľudia z púšte, ktorí jedli hlavne ďatle a kôstky vypľúvali na zem - preto tu nájdeme tak veľa ďatlových paliem. Zaujímavé je, že hneď vedľa mešity sa nachádzajú základy pôvodnej mešity, z ktorej sa nakoniec upustilo, lebo vtedajší stredovekí architekti vypočítali, že nie je úplne dokonale otočená smerom k Mekke a tak musela byť prestavaná.

Zaujímavé je, že názov mešity pochádza zo slova kutubiyyin, čo znamená kníhkupci v arabčine. V 19. storočí sa okolo základne mešity Koutoubia zvyklo zhromažďovať až okolo 100 kníhkupcov.

Mešita má 77 metrov vysoký minaret, ktorý patrí starému mestu alebo medine, ako sa často staré mesto v arabčine nazýva. Tento minaret slúži ako orientačný bod v meste, keďže leží na križovatke významných ulíc, ktoré pretínajú centrum.

Minaret bol postavený koncom 12. storočia kalifom Jakubom Al-Mansúrom a stal za vzorom pre neskoršiu islamskú architektúru ako napríklad veža Hassana v Rabate alebo Giralda v španielskej Seville, ktorá bola neskôr prestavaná na kresťanskú zvonicu. A toto je tá pravá veža v Marakéši, pretože žiadna iná stavba ani budova nie je a ani nemôže byť vyššia ako práve tento 77 metrov vysoký minaret, ktorý má na úplnom vrchu 3 guličky.

Je to typický znak minaretov v Maroku a je niekoľko verzií, ktoré vysvetľujú, čo tietu guličky znamenajú. Obľúbenou je tá, ktorá hovorí, že guličky symbolizujú toleranciu troch náboženstiev - islamu, kresťanstva a judaizmu.

Vstup do mešít pre nesmoslimov je v Maroku zakázaný, avšak nás to neodradí pretože nás okolie očarí už na prvý pohľad svojimi záhradami a neskôr aj svojim minaretom.

K

Afrika  

Maroko

04.07. → 13.07. +13 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

1880 2350€
E

Afrika  

Maroko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1436 1650€
K

Afrika  

Tunisko, Maroko


náročnosť

16 dní

Trvanie

2995 3890€
Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce Prémiový blog

Prémiový blog Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce

Najobľúbenejšie marocké mesto BUBO klientov? V našich anketách často dominuje Fez. Úžasné mesto, ktorého medina je jednou z najlepšie zachovaných…

Michal Repta 15 min. čítania
Ramadán na vlastnej koži Prémiový blog

Prémiový blog Ramadán na vlastnej koži

Ramadán - všetci tento terminus technicus poznáme. Mnohí aj vedia, že ide o mesačný pôst moslimov. No ja pravidelne už niekoľko rokov skúšam…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
Atmosféra Ramadánu naživo Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: