Najstarší most v Esfaháne

Najstarší most v Esfaháne

Iránske mesto Esfahán je známe prevažne svojimi pamiatkami, námestím veľkým ako polovica sveta, či kobercami. Esfahán by sa však pokojne dal nazvať aj „mestom mostov”, keďže cez neho preteká najdôležitejšia rieka Iránu Zayandeh, ktorej názov by sa dal preložiť aj ako „životodarca”. Z histórie vieme - a je to aj pochopiteľné - že mestá vznikali práve pri zdrojoch vody, teda riekach. Tie neskôr predstavovali aj zdroje obživy či prepravné trasy. No cez rieky sa bolo treba aj dostať, a stavanie mostov bolo nevyhnutnosťou. V Esfaháne registrujeme až 11 mostov, z ktorých každý má svoj príbeh.

My si na našom zájazde Irán - Perzská ríša pozrieme niektoré z nich. Ako hovorievame počas tejto unikátnej cesty, pozrieme si najkrajší, najstarší či najdlhší most v meste. A práve o tom najstaršom bude v nasledujúcich riadkoch reč. Ide o most menom Shahrestan, ktorého základy boli položené ešte za éry Sasánovcov, najdlhšie vládnucej dynastie v Perzskej ríši. Tá bola na čele Perzie od 3. do 7. storočia nášho letopočtu, kým neprišli moslimskí dobyvatelia a navždy zmenili chod dejín.

Most Shahrestan, respektíve jeho základy si teda naozaj pamätajú veľa… Jeho vrch bol však viackrát prestavaný a renovovaný, prvýkrát počas 10. storočia, neskôr v 11. a poslednou rekonštrukciou si prešiel v roku 1957 za vlády posledného iránskeho Šáha Pahlavího. Tak či onak ide o najstarší most v meste a dnes už nespája brehy hlavného toku Zayandeh, ale jej bočného ramena, ktoré v skutočnosti pôsobí ako jazero. Je vyhradený pre peších návštevníkov a my v BUBO sa ním počas našej návštevy v Esfaháne prejdeme tiež. Poďte s BUBO na zájazd do Iránu a zažijete toho oveľa viac. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Irán


náročnosť

12 dní

Trvanie

3595
K

Ázia  

Turkmenistan, Uzbekistan, Irán


náročnosť

21 dní

Trvanie

5412
E

Ázia  

Turkmenistan, Uzbekistan, Tadžikistan, Irán, Kirgizsko, Kazachstan


náročnosť

27 dní

Trvanie

8025
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Marco Polo – sex a najťažšia časť cesty Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo – sex a najťažšia časť cesty

V druhej časti môjho blogu o veľkom cestovateľovi nejde samozrejme iba o sex na cestách. Mladý Marco Polo prechádzal Arménskom, kde pod nedostupným…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Atmosféra Ramadánu naživo Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: