Arménske múzeum v iránskom Esfaháne

Arménske múzeum v iránskom Esfaháne

Ak sa vyberiete na zájazd do Iránu, pravdepodobne o ňom budete už niečo vedieť a pôjdete sem za jeho pokladmi. Preto vás asi neprekvapí, že tu okrem mnohých ďalších, žije aj arménska menšina. Za jej centrum by sa dalo považovať mesto Esfahán, kde majú Arméni aj svoju hlavnú katedrálu v Iráne. Jej meno je Vank a predstavuje centrum arménskej apoštolskej cirkvi v krajine. A my sa tu samozrejme počas nášho zájazdu Irán - Perzská ríša zastavíme. 

Okrem samotnej katedrály, pochádzajúcej zo začiatku 17. storočia, plnej malieb zobrazujúcich biblické príbehy, tu návštevník nájde aj múzeum Arménov v Iráne. Tí sem utekali počas 16. storočia pred prenasledovaním Osmanov a tunajší kráľ ich prijal s otvorenou náručou. Ovládali totiž viaceré umenia a ich príchod považoval za obohacujúci. Kiež by sme aj my dnes uvažovali podobne a nehľadali v ľuďoch prichádzajúcich z iných krajín to zlé… 

Práve o umení Arménov sa môžeme dozvedieť v tomto múzeu. Nájdeme tu ich šperky, maľby, koberce, knihy, ale aj dobové odevy ktoré nosili, mince ktoré používali, či dokonca unikátne umelecké obkladačky ktoré vyrábali.

Najpozoruhodnejšími exponátmi sú tu určite dva unikáty. Na obidva sa tu chvíľu stojí v rade, pretože na ich prezretie potrebujete čas. Prvým z nich je vlas mladej dievčiny, na ktorom je vyrytý text zakladateľa arménskej abecedy Mesropa Mashtotsa. Autorom diela je arménsko-americký umelec Vahram Hacopian, pán ktorý sa narodil v Iráne a za svoje diela získal ocenenie aj od bývalého a posledného iránskeho šáha Mohameda Rézu Pahlavího. Dnes žije v LA a je samozvaným zakladateľom mikroskopického umenia. 

Ďalším unikátom, ktorý v tomto múzeu môžete vidieť, je najmenšia modlitebná knižka na svete. Napísali ju starí arménski miniaturisti a váži iba 0,7 gramu, na 14 stranách si v siedmich jazykoch (v britskej angličtine, americkej angličtine, nemčine, holandčine, španielčine, švédčine a francúzštine) si v nej môžete prečítať časť modlitby pána z Nového zákona.

Tiež tu nájdete expozíciu s informáciami o genocíde Arménov v Turecku, to už je ale iná, smutnejšia téma. Každopádne do Iránu sa vyraziť oplatí a s jeho návštevou nie je dôvod váhať. Prečítajte si náš BUBO blog Prečo navštíviť Irán. Aj keď pomaly, ale aj táto krajina sa mení a my v BUBO vieme, že ju treba zažiť kým je taká, aká je.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Irán


náročnosť

12 dní

Trvanie

2696 3595€
K

Ázia  

Turkmenistan, Uzbekistan, Irán


náročnosť

21 dní

Trvanie

3444 4920€
E

Ázia  

Turkmenistan, Uzbekistan, Tadžikistan, Irán, Kirgizsko, Kazachstan


náročnosť

27 dní

Trvanie

4101 5859€
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Marco Polo – sex a najťažšia časť cesty Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo – sex a najťažšia časť cesty

V druhej časti môjho blogu o veľkom cestovateľovi nejde samozrejme iba o sex na cestách. Mladý Marco Polo prechádzal Arménskom, kde pod nedostupným…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Atmosféra Ramadánu naživo Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: