Netflix street food championship

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Už ste vyskúšali v Mexiku typické jedlo pre oblasť Oaxaca - tlayudas? Bola to tá kukuričná tortilla (spravidla má priemer 30 centimetrov alebo viac) a na rošte bola opečená do chrumkava? Možno vás poteší fakt, že v júli na Netflixe hľadali v Latinskej Amerike najlepšie street food, a tlayudas z Oaxaca (46.8%) tesne vyhralo nad peruánskym ceviche (45.3%). Tlayudas vďaka svojej hrúbke a opečeniu má dlhú dobu spotreby, pokiaľ je umiestnená na suchom mieste. Aj keď je tlayuda jedným z typov kukuričných tortíl, ktoré sú v Mexiku podávané takmer ku všetkým jedlám, jej chuť je úplne odlišná. Je pripravovaná v bežnej hlinenej miske, následne sa uloží do tenate (misa vyrobená z palmových listov). Získava charakteristickú konzistenciu: od pružnej po polo krehkú, mierne vlhkú, čerstvú, ťažko žuvateľnú pre tých, ktorí nie sú zvyknutí. Tiež je známa ľahkou arómou spálenej tortilly, ktorá je však naozaj jemná a dodáva jej špecifickú chuť. Klasická tlayuda je zvyčajne potretá nerafinovanou bravčovou masťou, pomazánkou z pomixovaných fazúľ, kapustou a avokádom. Často sa pridá syr, známy tiež ako oaxacký syr, pražená repa alebo hovädzie mäso a pikantná omáčka molcajete. Samotné náplne závisia od reštaurácie či pouličného predajcu, alebo od toho, na čo máte zrovna chuť vy. Placka sa servíruje buď otvorená, alebo prepolená. Chutné, rýchle, voňavé a víťazné!

Zobraziť viac príspevkov z krajiny Mexiko

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

BUBO Covid garancia v cene

Preplatíme vám test aj domácu karanténu