Už ste si zamilovali Mexiko a všetky jeho jedlá? Pamätáte si tradičný dezert, ryžový puding Arroz con Leche? Ak ste ho ochutnali neraz, tak si pamätáte, že nechutil vždy úplne rovnako. Tento recept má snáď toľko variácií, koľko starých mám v Mexiku žije. Mnohí si ho pripravujú zo zvyškov uvarenej ryže, no tí skutoční znalci by povedali, že najlepší je z čerstvo uvarenej ryže. Aj keď postup prípravy sa zdá byť celkom jednoduchý, dôležitá je hlavne trpezlivosť a technika varenia. Ryžový puding sa tradične pripravuje pomalým, veľmi pomalým varením ryže v osladenom plnotučnom mlieku dovtedy, kým ryža nie je jemná a mlieko husté. Niektorí majú radi, ak je ich arroz con leche viac riedke, iní majú radi, ak je viac hustejšie. A aká ryža je najlepšia? Opäť, aj tu sa názory rôznia. Niekto rád používa guľatozrnnú kvôli tomu, že je vláčnejšia. Niekto ma rád naopak dlhozrnnú. Iní preferujú arborio, ktorá je lepkavejšia. Určite by však neodporučili tú predvarenú. Cukor je ďalšou dôležitou zložkou. Obľúbené je piloncillo, nerafinovaný cukor, ktorý dopomôže tomu, aby mlieko počas varenia skaramelizovalo. Kto chce šetriť čas, použije kondenzované mlieko. Chutí to inak? Celkom určite. Kto však zbožňuje arroz con leche, tak mu je tento detail ukradnutý. BUBO Vám prináša jeden staromódny recept, ktorý by ste si zvládli aj sami doma pripraviť: vo väčšom hrnci na silnom plameni zmiešajte 2,5 hrnčeka vody, 1 hrnček ryže, 1 celú škoricu s trochou soli. Priveďte do varu, zakryte a znížte plameň. Varíte približne 15 minút. Potom pridáte 4 hrnčeky plnotučného mlieka a varíte ďalších 15 minút (občas premiešajte). Potom do hrnca primiešajte ešte 1 hrnček cukru, zakryte a varte 10 minút za občasného miešania. Potom hrniec odkryjete a varíte ešte na strednom plameni posledných 5 minút a puding by mal byť už hustejší (ak máte radi hrozienka, môžete si ich teraz pridať). Odstavíte z plameňa a pred podávaním ho necháte ešte trochu vychladnúť. Nezabudnite posypať s troškou škorice. Buen provecho! Práve ste si doma vytvorili domácu atmosféru ako v mexickej domácnosti. Prípadne sa pridajte k nám na jednom z naších zájazdoch do Mexika a vychutnajte si aj tento tradičný mexický dezert z pohodlia svojej hotelovej izby s výhľadom na horúci Karibik v Cancune. Zaslúžite si to!
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Mexiko
- Luxusná čokoláda z Mexika
- Tortilla mexický chlieb
- Secret bar Mérida
- Tamales, jedlo z Mexika
- Najlepší rum z Mexika - Villa Rica
- Najlepší mexický Streetfood - Tlayudas
- Čokoláda v Mexiku
- Alkohol v Mexiku
- Tequila rekord
- Strava v Mexiku
- Mýty o Mexiku
- Chiapas - najlepšia mexická čokoláda
- Výroba tequily v Mexiku
- Mezcal - rozdiel s tequilou
- Oaxaca a jej kukuričná tortilla
- Queso relleno, jedlo
- Papadzules, jedlo
- Relleno Negro, jedlo
- Cochinita Pibil, jedlo
- Gordita, jedlo