Názov pochádza zo španielčiny a mohli by sme ho voľne preložiť ako „malý tučko“. Gordita si v Mexiku môžete objednať ako predjedlo k obedu. Na tanieri Vám prinesú jeden perfektný kus. Je to v podstate hrubšia kukuričná tortila, ktorá sa vypráža do chrumkava a do zlatista. Potom sa z nej odsaje prebytočný olej, spraví sa zárez a napĺňa sa plnkou z bravčového mäsa, syru, fazuliek a kaktusu nopal. Podáva sa so zeleninou a nechýba ani salsa s guacamole. Gorditas si môžete dopriať aj v rámci street food. Robia ich aj na sladko, kde sa do tortilly pridá cukor, ovocie a šľahačka. Tradičná plnka však býva práve chicharón (bravčové), ale nájdete aj kuraciu plnku alebo plnku z hovädzieho mäsa. Gorditas robia aj bez oleja a to tak, že do pripraveného cesta najprv zatlačia plnku a až potom sa gordita jednoducho upečie. Chutí to výborne a v Mexiku to odporúčame jednoznačne vyskúšať.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Mexiko
- Luxusná čokoláda z Mexika
- Tortilla mexický chlieb
- Secret bar Mérida
- Tamales, jedlo z Mexika
- Najlepší rum z Mexika - Villa Rica
- Najlepší mexický Streetfood - Tlayudas
- Čokoláda v Mexiku
- Alkohol v Mexiku
- Tequila rekord
- Strava v Mexiku
- Mýty o Mexiku
- Chiapas - najlepšia mexická čokoláda
- Recept na mexický Arroz con Leche
- Výroba tequily v Mexiku
- Mezcal - rozdiel s tequilou
- Oaxaca a jej kukuričná tortilla
- Queso relleno, jedlo
- Papadzules, jedlo
- Relleno Negro, jedlo
- Cochinita Pibil, jedlo