Predstavte si, že ležíte na nádhernej piesočnej pláži v Mexiku, slnko vás príjemne hreje a vy dostanete chuť na niečo studené. Rozmýšlate, čím typickým pre danú oblasť by ste osviežili svoje horúce telo. Nič tradičnejšie ako tequila neexistuje. Tequila sa veľmi silno spája s Mexikom vďaka historickým a geografickým podmienkam. Do Mexika sa dostala vďaka Španielom, ktorý ju sem priniesli v 16. storočí spolu s poznatkami o jej destilácii. Zamysleli ste sa však niekedy nad tým, ako sa tento destilát vyrába?
Tequila je alkohol z agávy, tiež nazývanej aj Agave Werbi na počesť nemeckého botanika, ktorý stanovil najvhodnejší druh tejto rastliny na jej výrobu. Podľa mexických zákonov sa môže vyrábať iba v piatich oblastiach, a to v celom štáte Jalisco a v určitých oblastiach štátov Guanajuanto, Nayarit, Michoacán a Tamaulipas.
Pri výrobe tequily je najťažší zber agávy, ktorej dozrievanie trvá približne 8-12 rokov. Pri zbere sa špeciálnym nožom odrežú listy a zostane iba vnútorné jadro rastliny, ktoré má podobu ananásu. Listy sa rozseknú na polovicu, varia sa, rozdrvia a následne ich treba upiecť. Z upečených plodov sa vylisuje šťava, ktorá sa nechá kvasiť. Tento proces trvá niekoľko dní. Takto vznikne približne 10%-ný alkoholický nápoj, ktorý je potrebné destilovať. Po destilácii má tequila 38-40% alkoholu. Nasledujúci proces rozdeľuje tequilu na dva druhy. Ak sa rovno uzatvorí vo fľašiach, vznikne nám strieborná tequila (Tequila Blanco), alebo môže dozrieť v drevených sudov. Podľa dĺžky zrenia sa tequila dá rozdeliť ešte na viac druhov. Ak zrie 2-12 mesiacov, hovoríme o Tequile Reposado. Pri zrení 1-3 roky je výsledným produktom Tequila Añejo, a ak v sudoch dozrieva viac ako 3 roky, tak Tequila Extra Añejo.
Mexiko ale nie je iba o pití tequily. Okrem nádhernej prírody a fascinujúcej histórie starovekých civilizácií, je to práve mexická kuchyňa, kvôli ktorej si túto krajinu možno zamilovať. Výhodou samozrejme je, ak obľubujete pikantné jedlá.
Tipy a zážitky - Mexiko
- Luxusná čokoláda z Mexika
- Cancún - najkrajšie pláže Mexika
- Tortilla mexický chlieb
- Secret bar Mérida
- Tamales, jedlo z Mexika
- Najlepší rum z Mexika - Villa Rica
- Najlepší mexický Streetfood - Tlayudas
- Čokoláda v Mexiku
- Alkohol v Mexiku
- Tequila rekord
- Strava v Mexiku
- Mýty o Mexiku
- Chiapas - najlepšia mexická čokoláda
- Recept na mexický Arroz con Leche
- Mezcal - rozdiel s tequilou
- Oaxaca a jej kukuričná tortilla
- Queso relleno, jedlo
- Papadzules, jedlo
- Relleno Negro, jedlo
- Cochinita Pibil, jedlo