Ostrov Iriomote

Ostrov Iriomote

Najväčší ostrov súostrovia Jaejama a zároveň druhý najväčší ostrov prefektúry Okinawa sa nachádza tisíc kilometrov južnejšie od ostrova Kjúšu. Iriomote je v blízkosti obratníka Raka a južnejšie od Taipei. Od známejšieho a viac obývaného Ishigaki je rozlohou väčší skoro o 70 km2 (289,3 km2).

Až deväťdesiat percent ostrova je pokrytých bujnou vegetáciou. Tropický dažďový prales ukrýva v sebe vysoké množstvo endemických druhov. Práve pre tieto dôvody je sedemdesiatdva percent ostrova Iriomote pod ochranou svetového prírodného dedičstva UNESCO. Spolu s ostrovmi Ogasawara sa vďaka svojej jedinečnej vegetácii označujú aj ako „Galapágy Ázie“.

Pohľady na okolitú prírodu si môžete vychutnať aj počas 45-minútovej túry na vrchol vodopádu Pinasaira, odkiaľ budete mať nádherný výhľad na mangrovníky a aj koralový útes. Ostrovy Jaejama majú jeden z najväčších systémov koralových útesov v Ázii. Na ostrove nájdete okrem množstva vodopádov (napr. Yutsun, Kuura, Geta, Mitara) aj vápencové jaskyne Kuura.

Okrem džungľového vnútrozemia má Iriomote aj nádherné pláže. Vyskúšajte ísť k Funauki zálivu, kľudne si odtiaľ spravte prechádzku k Idanohama pláži. Budete obkľúčení bielym pieskom, krištáľovo čistou vodou a úžasnou skalnou stenou. Počas potápania je vysoko pravdepodobné, že tu uvidíte morské korytnačky.

Ak túžite po nezvyčajnom zážitku, vyskúšajte jazdu na ostrov Yubujima, ktorý je od Iriomote oddelený plytkou úžinou. Vozíky plné návštevníkov ťahajú byvoly. Počas jazdy nazývanej ako Yubujima Suigyusha „vodiči“ vozíkov oboznamujú návštevníkov s miestnou históriou a hrajú na typický okinawský strunový nástroj – sanshin.

Foto: Ľuboš Fellner


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Južná Kórea, Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

5080 7257€
K

Ázia  

Japonsko, Čína


náročnosť

10 dní

Trvanie

2848 3560€
K

Ázia  

Japonsko


náročnosť

15 dní

Trvanie

4544 6990€
Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola Tokio

Tokio Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola

Prehliadka Tokia? Žiaden problém, ak máte skúsenosti. Synonymum špičkových technológií a elektroniky, biznisu, tvrdej firemnej disciplíny, ale aj…

Martin Šimko 27 min. čítania
Ogasawara - japonské Galapágy Prémiový blog

Prémiový blog Ogasawara - japonské Galapágy

Navštíviť Japonsko nie je vôbec náročná záležitosť, čo však jeho najizolovanejšie vzdialené ostrovy? Ogasawara je tajný raj pre športových rybárov…

Ľuboš Fellner 22 min. čítania
Osaka - motor Japonska Osaka

Osaka Osaka - motor Japonska

Ak sa chystáte navštíviť krajinu vychádzajúceho slnka, určite si vo svojom programe nechajte miesto aj pre návštevu Osaky. Okrem toho, že vďaka…

Martin Ferenčík 16 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: