Papua Nová Guinea na križovatke kobaltového boomu

Papua Nová Guinea na križovatke kobaltového boomu

V srdci juhozápadného Pacifiku leží Papua Nová Guinea, krajina bohatá na skryté poklady. Pod jej povrchom sa ukrýva lákavý kov - kobalt, kľúčový pre výrobu batérií do elektromobilov a ďalších elektronických zariadení. Náleziská kobaltu v Papue Novej Guiney vyvolávajú otázky o budúcnosti tejto krajiny. Ťažba kobaltu by mohla Papue Novej Guiney priniesť očakávaný ekonomický rozvoj. Vytvorila by pracovné miesta, naštartovala hospodársky rast a pomohla v boji s chudobou. Poplatky a dane z ťažby by zase mohli financovať kľúčové oblasti, ako je vzdelávanie a zdravotná starostlivosť. To všetko by mohlo výrazne zlepšiť životnú úroveň obyvateľov.

Ako každá minca, aj ťažba kobaltu má dve strany. Nevhodne riadená ťažba môže viesť k vážnym ekologickým škodám. Znečistenie ovzdušia a vôd, odlesňovanie a degradácia pôdy by mali neblahé dopady na zdravie ľudí aj na miestne ekosystémy.

Okrem životného prostredia je dôležité zvážiť aj sociálne a etické aspekty. Ťažobné projekty by mohly viesť ku konfliktom s domorodými obyvateľmi o pôdu a nerastné bohatstvo. História Papuy Novej Guiney si pamätá aj prípady porušovania ľudských práv v súvislosti s ťažbou. Na našich zájazdoch do Papuy Novej Guiney navštívené kmene vždy aj materiálne podporujeme.

Aby Papua Nová Guinea ťažila kobalt zodpovedne a udržateľne, je potrebné klásť dôraz na dodržiavanie prísnych environmentálnych a sociálnych štandardov. Transparentnosť v ťažobnom procese a aktívne zapojenie miestnych komunít do rozhodovania sú absolútne nevyhnutné. Rovnakú mieru zodpovednosti zdieľajú aj medzinárodné spoločnosti, ktoré kobalt z Papuy Novej Guiney odoberajú. Tie musia dbať na to, aby kobalt pochádzal z udržateľných zdrojov.

Ťažba kobaltu môže byť pre Papuu Novú Guineu príležitosťou na rast a prosperitu. Zároveň si však treba uvedomiť potenciálne riziká a dbať na to, aby ťažba prebiehala udržateľným spôsobom s ohľadom na životné prostredie a potreby miestnych obyvateľov. Len tak môže byť tento surovinový boom skutočným a trvalým prínosom pre Papuu Novú Guineu a jej budúce generácie. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Austrália a Oceánia  

Papua Nová Guinea, Austrália


náročnosť

17 dní

Trvanie

5339 7025€
K

Ázia   Austrália a Oceánia  

Papua Nová Guinea, Singapur


náročnosť

11 dní

Trvanie

4608 5620€
K

Austrália a Oceánia  

Oceánia, Nová Británia, Nové Írsko, Šalamúnove ostrovy, Papua Nová Guinea


náročnosť

17 dní

Trvanie

13596
Najznámejšie kmene Papuy-Novej Guiney Prémiový blog

Prémiový blog Najznámejšie kmene Papuy-Novej Guiney

Keď sa povie Papua-Nová Guinea, väčšina z nás si predstaví zaostalú krajinu, neprekonateľnú džungľu a kmene ľudožrútov, ktorí obývajú toto územie…

Tomáš Matejovič 12 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Tichý oceán – neznáma krása na opačnej strane zeme Prémiový blog

Prémiový blog Tichý oceán – neznáma krása na opačnej strane zeme

Písal sa 31. január 1968, kedy tichooceánske Nauru získalo nezávislosť od Británie, teda pred 55 rokmi. Talofa lava, Kia ora, Fakalofa lahi atu,…

Ľuboš Fellner 55 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: