Najväčší rybí trh na svete - známy ako Tsukiji market - od začiatku roku 2019 presunul jeho vnútornú časť, kde sa deje ten tvrdý biznis s tuniakmi najvyššej kvality na nové miesto s názvom Toyosu market. My v BUBO stále chodíme navštíviť vonkajšiu časť pôvodného Tsukiji marketu, kde sa ocitneme vo fascinujúcich uličkách plných čerstvých morských plodov. Je to skutočný rybí zážitok! Samozrejme, aj s príslušnou arómou, no tá k tomuto top tokijskému zážitku jednoducho patrí. Trh je skutočným rybím rajom. Máte možnosť tu okoštovať veľmi kvalitné sashimi. Sashimi je lahodné surové mäso, v tomto prípade z čerstvo ulovených tuniakov, ktoré je dnes už mimoriadne populárne nielen v Japonsku. Ďalej tu môžete ochutnať výborné grilované mäso z veľryby na špajdli, za 300 yenov. Chuťou toto veľrybie mäso pripomína skôr kvalitné hovädzie. A napokon, niet sa čo diviť, veď veľryby patria medzi cicavce. Podobne ako delfín a kosatka, aj keď si to mnohí pre ich prirodzené prostredie, v ktorom žijú, mýlia. Okrem lahodných rybích špecialít z čerstvého mäsa a početných reštaurácií tu nájdete aj obchody so špeciálnym tematickým tovarom, kde kúpite napríklad kvalitné nože a ďalšie potrebné vecičky do kuchyne. Výhodou je, že veľká väčšina obchodov aj reštaurácií je tu otvorených od naozaj skorého rána. Tsukiji Market funguje na týchto miestach už od roku 1923. Nájdete tu viac ako 480 druhov rýb a morských plodov, od lacných chalúh až po najluxusnejší kaviár, od drobučkých sardiniek po tristokilové výstavné tuniaky. Vidieť tento rybí raj na vlastné oči je nepochybne jedným z naj tokijských zážitkov. V biznis časti v Toyosu markete sa koná chýrna raňajšia burza žiadaných tuniakov modroplutvých, na ktorú sa neplatí žiadne vstupné, no dnu sa dostane každý deň iba prvých 120 záujemcov. Burzu na Toyosu markete určite stojí za to vidieť, a nasať niečo z typického japonského obchodovania a ranného tokijského hmýrenia, no nevýhodou je, že v tak skorých raných hodinách sa sem viete dostať iba taxíkom. Žiadna verejná doprava v Tokiu totiž tak skoro ráno nefunguje. Dnu púšťajú ľudí rozdelených na dve skupiny po 60 ľudí. Prví sa dnu dostanú o 5:25, zvyšnú polovicu pustia o 5:50. Pozor, keď sa chcete naozaj dostať dnu, musíte tu byť medzi prvými. Ideálne je sem prísť okolo tretej ráno, vtedy máte šancu. A možno budete svedkami naozaj kapitálnych úlovkov. Veď najväčší kus ryby, ktorý sa tu dosiaľ vydražil, bol 278-kilový tuniak modroplutvý, za ktorého záujemca zaplatil až rozprávkových 2,7 milióna eur! Ak si chcete nejaký pekný kúsok odfotiť, bez blesku je tu dovolené fotografovať.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Japonsko
- Plastové jedlo v Japonsku
- Japonsko - vlak ktorý rozváža sushi
- Saké - výroba tradičného japonského nápoja
- (Naša) posledná večera v Japonsku
- Ako chutí Japonsko?
- Japonsko - kde je najlepšia gyoza?
- Kobe - najlepšie steaky na svete?
- Kuromon market - najlepší street food Osaky
- Dotonbori, Osaka - tip na reštauráciu
- Konzumácia alkoholu v Japonsku
- Japonská whisky - luxus za dobrú cenu
- Tokyo - ako chutí miliónový tuniak?
- Hrad v Osake
- 10 najväčších chýb, ktoré v Japonsku radšej nerobiť
- Šinzo Abe – vražda japonského premiéra
- Shinkansen - pýcha japonskej infraštruktúry
- Onsen - tradičné japonské kúpele
- Hirošima - spomienka na Sadako Sasaki
- Japonsko - na deň Tokijčanom
- Japonsko - tajomstvá ostrova Miyajima