Viete odkiaľ pochádza čokoláda? Predpokladám, že si každý rád pochutná na výbornej čokoláde vyrobenej z kvalitného kakaa. Vedeli ste, že síce kakao pochádza z Amazónie, no boli to práve Mexičania, ktorí túto rastlinu začali pestovať ako prví? Kakao dôverne poznali už prastaré predkolumbovské civilizácie. Olmékovia pestovali kakaovník ako prví viac ako 3000 rokov pred naším letopočtom. Májovia v 4. storočí podávali nápoj z kakaa svojim vládcom a Aztékovia používali kakaové bôby dokonca ako platidlo. Výraz chocolātl pochádza práve z aztéckeho jazyka náhuatl. Kakaovník bol posvätným stromom. V Mexiku se ale čokoláda hlavne pije a štandardne patrí k veľmi obľúbeným horúcim ale aj ľadovým nápojom. Horúcu čokoládu poznajú Mexičania vo verzii s mliekom alebo vodou. Základnou surovinou sú teda kakaové bôby, ktoré získame z kakaových strukov. Následne ich necháme odležať v košoch na niekoľko dní, kde prebieha fermentácia. Potom sušíme bôby na slniečku. Nasleduje praženie, aby bôby získali tú správnu farbu a arómu a mohli sa ďalej spracovať na hmotu. Praženie prebieha tak, že bôby sú zahrievané na teplotu 130–150 °C. Pri tomto procese sa taktiež zbavíme prebytočnej vody. Ďalej bôby rozomelieme na jemnú kašu. Zvyčajne sa používa elektrický mlynček (viď obrázok). Do tejto zmesi sa potom pridáva cukor, vanilka, škorica, chilli alebo iné pochutiny. Chuť to má úplne inú ako na tú, čo sme zvyknutí u nás! Veľmi obľúbenú čokoládovú omáčku dokonca dostanete ku kuraciemu mäsku. Tento pokrm sa volá mole poblano a je to sladko-slaná, jemne pikantná miestna pochúťka. Existuje viac ako 7 druhov tejto čokoládovej pochutiny a čokolatérii MayorDomo si môžete už predpripravenú omáčku priamo kúpiť a vyskúšať ju doma. Buen Provecho!



Zobraziť viac príspevkov z krajiny Mexiko