Tlayuda - chrumkavý poklad Oaxacy

L

Laura Lackovičová

V Mexiku nájdete kukuričné placky naozaj vo všetkých veľkostiach a hrúbkach. Tlayuda, tiež známa ako clayuda, je kukuričná tortilla typická pre štát Oaxaca v Mexiku. Spravidla má priemer 30 centimetrov alebo viac, a na rošte je opečená do chrumkava. Vďaka svojej hrúbke a opečeniu má dlhú dobu spotreby, pokiaľ je umiestnená na suchom mieste. Slovo tlayuda pochádza z jazyka Nahuatl, a “tlao-li” znamená vylúpaná kukurica. Aké prekvapivé. Aj keď je tlayuda jedným z typov kukuričných tortíl, ktoré sú v Mexiku podávané takmer ku všetkým jedlám, jej chuť je úplne odlišná. Je pripravovaná v bežnej hlinenej miske, v ktorej sa necháva čiastočne pražená, následne sa uloží do tenate (misa vyrobená z palmových listov). Získava charakteristickú konzistenciu: od pružnej po polo krehkú, mierne vlhkú, čerstvú, ťažko žuvateľnú pre tých, ktorí nie sú zvyknutí. Tiež je známa ľahkou arómou spálenej tortilly, ktorá je však naozaj jemná a dodáva jej špecifickú chuť. Klasická tlayuda je zvyčajne potretá nerafinovanou bravčovou masťou, pomazánkou z pomixovaných fazúľ, kapustou a avokádom. Často sa pridá syr - známy tiež ako oaxacký syr -, pražená repa alebo hovädzie mäso a pikantná omáčka molcajete. Samotné náplne závisia od reštaurácie či pouličného predajcu, alebo od toho, na čo máte zrovna chuť vy. Placka sa servíruje buď otvorená, alebo prepolená. Dobrú chuť!



Zobraziť viac príspevkov z krajiny Mexiko

BUBO HISTÓRIA

Pozrite si históriu slovenského cestovateľstva