Syr z mesta Oaxaca patrí k svetovým TOP

Syr z mesta Oaxaca patrí k svetovým TOP Je medzi 5 najlepšími

Syr z mesta Oaxaca, alebo lokálne prezývaný ako “quesillo”, patrí medzi päť najlepších syrov na svete. Portál online gastronomického sprievodcu TasteAtlas uverejnil zoznam 100 najlepších syrov na svete a tento mexický syr sa objavuje na piatom mieste v medzinárodnom rebríčku syrov. Prvé štyri miesta na zozname obsadili talianske syry: paramigiano reggiano, pikantná gorgonzola, burrata a grana padano. 

Syr Oaxaca sa vyrába zo surového alebo pasterizovaného plnotučného kravského mlieka, je biely, čerstvý a jemnej chuti. Ide o variant bieleho syra, ktorý sa zrodil v centrálnych údoliach Oaxacy, konkrétne v Reyes Etla. Podľa historikov sa začal vyrábať koncom 19. storočia a jeho výrobou sa zaoberalo dievča menom Leobarda Castellanos García, ktoré malo na starosti zrážanie mlieka, aby sa z neho stal syr.

Kvôli malej roztržitosti sa mlieko zrazilo a dievčatko, aby sa vyhlo pokarhaniu rodiny, sa pokúsilo chybu napraviť pridaním horúcej vody, čím sa získala mäkká, žvavá hmota s neporovnateľnou chuťou, ktorú nazvalo "quesillo". Keď rodina dievčatka "quesillo"  ochutnala, bola fascinovaná výtvorom svojej dcéry. Úspech bol taký veľký, že si ho okamžite obľúbili aj susedia, ktorí okopírovali recept a začali ho vyrábať.

Neskôr sa "quesillo" dostal do Puebly, kde ho obyvatelia pokrstili názvom Oaxaca, čo niekedy vyvoláva spory o regionálnu hrdosť. To je prípad Oaxacy, kde ho neradi volajú ako "oaxacký syr", pretože, aj keď odtiaľ pochádza, tak sa jednoducho zrodil ako "quesillo". 

Celý proces výroby syru "quesillo" je zložitý a zahŕňa prísne dodržanie teploty a zručnosť. Čerstvé mlieko a kyslé mlieko sa kombinujú, aby sa získala zmes, ktorá sa nastaví na zrazenie, a keď stuhne, nakrája sa na niekoľko blokov. Tieto bloky sa zalejú horúcou vodou, čo umožní, aby sa dal syr roztiahnuť na pásy. Tie sa potom ochladia vodou, pridá sa soľ a syr sa zroluje.

Tento syr patrí medzi obľúbené syry Mexičanov vďaka svojej chuti, štruktúre a konzistencii. Zvyčajne sa pridáva k mäsu a zelenine, používa sa na prípravu quesadillas a iných mexických občerstvení. My ho počas nášho zájazdu Veľký okruh Mexikom ochutnáme na autentických, lokálnych trhoch v Oaxace a podľa nás sa tak trochu podobá na slovenskú parenicu.

Názov tohto syra je odvodený od štátu, v ktorom sa v koloniálnych časoch zrodil. Syr vo všeobecnosti však do Mexika priniesli Španieli. Okrem chuti je syr Oaxaca charakteristický aj svojou výživovou hodnotou - má nízky obsah tuku a vysoký obsah bielkovín. Tak čo, ochutnáte tento top syr na BUBO zájazde do Mexika?


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

13112 22224€
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

2278 2920€
B

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

6890
Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika Oaxaca

Oaxaca Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika

Ako si predstavujete Mexiko? Sú to tie farebné domčeky zaliate slnkom, dláždené ulice, kaktusy, agave, nízki chlapi v sombrerách a ženušky vo…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere Mexiko City

Mexiko City Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere

Hlavné mesto Mexika je piatym najľudnatejším mestom sveta a je to poriadne cítiť. Živý kotol zábavy, jedla, dopravných zápch, ale aj úžasných…

Viktor Háber 22 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: