Kantsi – pitie z rohu

Kantsi – pitie z rohu

Pitie z rohu sa nám spája s Vikingami. Roh nemôžete položiť a musíte teda všetko vypiť. No gruzínsky roh nazývaný kantsi je typickou záležitosťou tejto krajiny na Kaukaze. Keď vypijete 3 litre vína z kantsi naraz, dostanete roh do daru.

Gruzínci piť vedia, veď víno pijú (podľa vedeckých vykopávok) už 8 000 rokov. Stalin, rodák z Gruzínska, bol známy tým, že vždy všetkých svojich politických oponentov opil. Kantsi nachádzam v Gruzínsku všade, je to klasický turistický suvenír a nájdete ho aj na letisku.

Keď som bol na zopár gruzínskych oslavách, tak sa už bežne z kantsi nepilo, bolo to brané ako žart a ľudia pili slušne z pohárov. Tie bolo možné položiť a nemusel som všetko exnúť. Tamada (šéf stola či rečník) zatiaľ prednášal prípitky a ja som pil ambrové vínko z kvevri. Gruzínsko je krajina, kde vzniklo víno, ktoré zároveň považujem za jedno z najlepších vín sveta.

Naopak, rohy, ktoré sa vyrábajú z rohov hovädzieho dobytka, poznáme z klasickej antiky, najmä z Balkánu, no aj na Kaukaze sa používali kantsi na obradné účely počas stredoveku a raného novoveku. Rohy kôz a baranov sa kupujú dodnes, ale, ako spomínam, prípitky s nimi sú už viac-menej ojedinelé. Zaujímavosťou je, že ak by ste si pripíjali pivom, Gruzínci by to vnímali ako urážku.

Z antiky poznáme aj nádoby na pitie zo skla, dreva, keramiky alebo kovu štylizované do tvaru rohov na pitie. Starogréckym výrazom sa tieto rohy označovali ako keras. Pre gruzínsku kultúru sú však kantsi aj dnes ešte dôležitejším kultúrnym elementom a ak z nich náhodou budete piť, pôjde o spestrenie zájazdov v Gruzínsku.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Gruzínsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1397 1995€
K

Ázia  

Azerbajdžan, Gruzínsko, Arménsko


náročnosť

13 dní

Trvanie

3296 4120€
K

Gruzínsko


náročnosť

11 dní

Trvanie

1736 2170€
Gori. Na návšteve u Stalina Gori

Gori Gori. Na návšteve u Stalina

Gruzínsko je ozdobou Kaukazu a je to azda najpríjemnejšia krajina s akou sa v tomto región stretnete. Má krásu prírodu, históriou, je pretkaná…

Kaukazská krásavica Tbilisi Tbilisi

Tbilisi Kaukazská krásavica Tbilisi

Gruzínsko je krajinou impozantných kaukazských hôr, srdečných pohostinných ľudí a fantastickej, takmer magickej atmosféry, v ktorej sa snúbi bohatá…

TOP 10 Tbilisi Blog

Blog TOP 10 Tbilisi

Tbilisi. Čarokrásne gruzínske hlavné mesto, ktoré toho v sebe skrýva veľa. Špeciality gruzínskej gastronómie, úžasné víno, dominantnú pevnosť,…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: