Kvevri - gruzínske víno zakopané v zemi

Kvevri - gruzínske víno zakopané v zemi

Na Slovensku zakopávame pri narodení dieťaťa slivovicu, a tá sa vykope pred svadbou. V Gruzínsku zakopávajú víno taktiež, avšak bežne. Keď som ho po prvý raz ochutnal, bál som sa... Skôr som vedel, že mi nebude chutiť. Opak bol pravdou a ja som bol, doslova, nadšený a keďže som nedávno doletel z Gruzínska, kde som sa zúčastnil na vínnom festivale v meste Gurdzhaani (čítaj gurdžáni), to nadšenie je čerstvé a stále pretrváva. V čom je toto víno iné? Vo všetkom už od farby (je oranžové/lepšie povedané, jantárové).

Je akosi silnejšie. Víno je dlho na šupkách, dostáva viac chute. Ide pritom o totálne suché víno. Je nefiltrované a zároveň (maximálne) BIO. Na jednej veľkej oslave s poslancami a veľvyslancami Gruzínska som vypil takéhoto vína litre. Ráno mi nebolo ani šľaka, hlava vôbec nebolela. „Kvevri je zdravé,“ s presvedčením tvrdia Gruzínci.

Nádoby amforového tvaru kvevri vyrábajú dnes prakticky iba v Gruzínsku zo špeciálnej hliny s väčšou prímesou striebra. Kvevri sú rôznej veľkosti - od 10 litrov po tisíce. Väčšinou od 200 do 2 000 litrov. „Ja robím víno už európskou metódou,“ vysvetľuje mi Gruzínec menom Zurab, šéf vínneho festivalu. Vieš, kvevri, to je omnoho náročnejšie, je s tým denne veľmi, veľmi veľa práce,“ dodáva.

Väčšina vinárov, čo sa pýtam ,necháva hrozno v kvevri pol roka. No pil som aj víno, ktoré bolo v hlinenej nádobe dlhšie a bolo to cítiť. Kvevri sa zakope do zeme, aby teplota bola stále rovnaká. Vykope sa len raz - keď už ho idete piť. Objemovo väčšie kvevri má vyššiu teplotu.

Na výrobu tradičných kachetských jantárových vín sa používajú gruzínske autochtónne sorty ako Rkatsiteli, Kisi, Khikhvi a Mtsvane. Posledné milujem, ide o takzvané zelené hrozno pôvodom z Gori - teda nie z Kacheti. Akoby som voňal dulu a kandizovanú pomarančovú kôru a sušené mandle.

Keď som sa s vínkom na podnebí nadýchol, zacítil som kvety z Kaukazu a mätu. Vína kvevri majú omnoho plnšie telo, než sme zvyknutí a pritom si zachovávajú úžasnú sviežosť. Mtsvane malo dlhočizný záver. Keď sa vám podarí prekonať prvotný šok (odporúčam víno vždy dekantovať, keď som nedekantoval, nechutilo mi, bežne to však urobia aj čašníci), myslím si, že budete veľmi veľmi príjemne prekvapení. Ja osobne ho radím medzi najlepšie vína sveta.

Aj kvevri majú rôznu kvalitu a cenu. Niektoré fľaše zoženiete už od 8 eur, v priemere však stoja okolo 20 €, no tie najvyššie cenovky sa pohybujú od 100 eur vyššie. Radím vám na zájazde v Gruzínsku investovať a kúpiť si to drahšie, kvalitnejšie. Ja viem, že tým kvalitným vínom, do ktorého určite investujem, bude kvevri. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Gruzínsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1397 1995€
K

Ázia  

Azerbajdžan, Gruzínsko, Arménsko


náročnosť

13 dní

Trvanie

3296 4120€
K

Gruzínsko


náročnosť

11 dní

Trvanie

1736 2170€
Gori. Na návšteve u Stalina Gori

Gori Gori. Na návšteve u Stalina

Gruzínsko je ozdobou Kaukazu a je to azda najpríjemnejšia krajina s akou sa v tomto región stretnete. Má krásu prírodu, históriou, je pretkaná…

Kaukazská krásavica Tbilisi Tbilisi

Tbilisi Kaukazská krásavica Tbilisi

Gruzínsko je krajinou impozantných kaukazských hôr, srdečných pohostinných ľudí a fantastickej, takmer magickej atmosféry, v ktorej sa snúbi bohatá…

TOP 10 Tbilisi Blog

Blog TOP 10 Tbilisi

Tbilisi. Čarokrásne gruzínske hlavné mesto, ktoré toho v sebe skrýva veľa. Špeciality gruzínskej gastronómie, úžasné víno, dominantnú pevnosť,…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: