Mexická tequila je pojem známy po celom svete. Počuli ste však o nápoji zvanom Mezcal? Vedeli ste, že každá tequila je typom mezcalu? Ale pekne po poriadku. Mezcal je alkoholický nápoj vyrábaný z rastliny agáve. Na rozdiel od tequily, ktorá sa vyrába len v jednom mexickom štáte Jalisco, z jediného druhu modrej agáve ( poznáme cez 200 druhov tejto rastliny) , mezcal sa vyrába v rámci celej krajiny – no kolískou výroby je jednoznačne región Oaxaca. Na výrobu postačí ktorýkoľvek z 30 druhov zelenej agáve. Keďže každý druh agáve má svoju špecifickú charakteristiku, existuje široká škála chutí tohto obľúbeného destilátu. K výrobe mezcalu sa používa srdce agáve, tzv. piňa, ktorá sa údi v akýchsi hlinených jamách obložených lávovými kameňmi s dreveným uhlím, a tým získava svoju špecifickú dymovú príchuť. Toto srdce váži po dozretí kľudne aj 100 kg. Následne sa tieto plody drtia, aby sa získala šťava, a extrakt sa fermentuje vo veľkých kadiach. Neskôr prichádza na rad destilácia. Z jednej rastliny sa vyrobí až 65 litrov a výsledný produkt sa uskladní v dubových sudoch. Čím dlhšie, tým lepšie. Zrelý mezcal añejo môže byť aj 12 rokov starý. Typickým znakom je tiež červík na spodku fľaše. Niektorí hovoria, že zintenzívňuje chuť, iní tvrdia že sa pridáva kvôli tomu, aby sa zistilo, či nápoj nie je skazený, a tretia skupina tvrdí, že ide o marketingový ťah. Nech už je to akokoľvek, ročne sa vyprodukuje viac než 6 miliónov litrov mezcalu, a mnohí tvrdia, že sa jedná o najčistejší destilát na svete, ktorý pôsobí ako afrodiziakum a liečiteľ viacerých chorôb. Pripite si kalíškom mezcalu za pochodu lahodných bravčových ušiek zvaných chicharrones či chrumkavých kobyliek - chapulines. Salud priatelia!



Zobraziť viac príspevkov z krajiny Mexiko

BUBO HISTÓRIA

Pozrite si históriu slovenského cestovateľstva