Strava a pitie vody na Kilimandžáre

Strava a pitie vody na Kilimandžáre

Čo jesť a piť predým, než sa vydáte na Kilimandžáre? A ako sa budete stravovať na najvyššej hore Afriky? Zodpovieme v tomto krátkom príspevku. Dôležité je, aby ste dva mesiace pred výstupom na Kilimandžáro trochu schudli, avšak posledné dva týždne už nechudnite a udržte sa vo forme. Týždeň pred odletom doplňte glykogén (napr. sladký ryžový nákyp) a 2-3 dni pred zvýšte príjem sacharidov na 7 až 8 gramov na kilogram telesnej hmotnosti. Na hore to spálite.

Strava už priamo počas treku je brutálne dôležitá a zabezpečuje ju školený profesionál. Tanzánske hygienické štandardy sú totiž nízke, BUBO to má ale na svojej BUBO route ošetrené. Deň pred trekkingom nám do kempu donesú ovocie a zeleninu - čo je presne to, čo by ste mali jesť.

Na raňajky je vhodná ovsená kaša, ale aj vajíčka, opečená slaninka, klobásky, chleby vo vajci a papája. Piť môžete aj kávu. Z erárnych termosiek si prelejete teplú vodu do svojich fliaš či termosiek a zarobíte si čaj. Vodu naberajú kuchári z prameňov Kilimandžára, opakovane ju prevárajú a purifikujú špeciálnymi tabletami, aby ste nedostali žalúdočné ťažkosti.

Obedy či večere máme v BUBO rozdelené pre vegetariánov a mäsožravcov, šaláty a zelenina sú vždy čerstvé. Ide o taštičky plnené mäsom, ale aj pizzu, ktorú vám v kempoch kvalitní kuchári upečú. Začína sa však obvykle zeleninovou polievkou a končí sa čerstvým ovocím vrátane skvelého ananásu.

Príjem tekutín je taktiež veľmi dôležitý - hoci možno vaše telo nebude mať sprvu tendencie na to a bude sa vám to zdať divné, musíte vypiť tri litre tekutín denne. Či už vody alebo čaju. Alkoholu sa treba úplne vyvarovať. Bez tohto hore nevyjdete a ide o niečo, čo väčšina turistov zvykne podceniť. Pri osemdňovom treku sú správna strava a príjem tekutín extrémne dôležité.

Viac otázok sme zodpovedali v blogu Kilimandžáro - otázky a odpovede.

Odporúčame tiež prečítať si blogy:


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Zanzibar, Tanzánia, Keňa


náročnosť

15 dní

Trvanie

6636
E

Afrika  

Zanzibar, Tanzánia


náročnosť

16 dní

Trvanie

5509
E

Afrika  

Tanzánia


náročnosť

14 dní

Trvanie

6544
Najkrajšie pláže sveta - top 20 Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšie pláže sveta - top 20

Chodím po svete tridsať rokov, aby som našiel tú najkrajšiu pláž na planéte. Za ten čas som natrafil na pláže opustené a romantické, plné života a…

Ľuboš Fellner 13 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: