Svet sa rýchlo mení a uznávané svetové médiá predikujú zmeny aj v cestovaní. Karty zamieša umelá inteligencia, túžba po udržateľnom ekologickom cestovaní aj nižšia kúpyschopnosť doteraz bohatého západného sveta. Svoje tabuľky vydali CNN, biblia cestovateľov Lonely Planet, magazín Forbes, Conde Nast aj National Geographic. Aké sú svetové trendy vs. slovenské trendy? V čom sme svetu podobní a v čom sa líšime? Čo sú najväčšie trendy blízkej budúcnosti?

Obsah

    Cenovo výhodné destinácie

    Cenovo výhodné destinácie #

    CNN určilo krajiny, kde miniete menej než inde, respektíve oblasti, ktoré sú lacnejšie než ich okolie. V Európe je to Bulharsko, Poľsko. Odporúčajú nočné európske vlaky, kde ušetríte na ubytovaní. Vyzdvihujú Normandiu, kde naši klienti na zájazde Tour de France nielen pre gurmánov ochutnávajú syr Camembert a pálenku Calvados.

    Áno, CNN má teraz pravdu, ide o ten lacnejší región Francúzska. V USA odporúčajú takzvaný Midwest, ktorý je, podobne ako Normandia, menej turisticky navštevovaný a je lacnejší.

    Z najbližších exotík ako super lacnom tipe hovoria o Egypte, ktorý je aj u nás naozaj veľkým hitom. Egypt – maximálne poznanie je lacný zájazd, ale okrem pamiatok ide aj o úžasné dobrodružstvo, kde nad Údolím kráľov lietame balónmi, plavíme sa po Níle felukou ako za čias faraónov, už v cene máme vstup dovnútra pyramídy a na konci sa mnohí po prvý raz potápajú v Červenom mori s kyslíkovými bombami.

    Na zájazde Tour de France nielen pre gurmánov si môžete ísť zajazdiť na koňoch v okolí druhej najfotografovanejšej pamiatky Francúzska - Le Mont Saint-Michel.
    Foto: archív — BUBO

    Lonely Planet určilo ako dobrý tip na ďalší rok Nikaraguu. Hovoria mi zo srdca. Nikaragua je druhou Kubou. Tropická krajina nie je známa iba ako banánová republika, ale nájdete tu ostrov Ometepe, čo je najväčší jazerný ostrov sveta. Má naozaj krásnu prírodu, hojdacie kreslá a nostalgiu. V Nikarague sa vrátite o 50 rokov späť.

    Posledným tipom je Alžírsko. Hoci má zlé meno, ide o veľmi lacnú krajinu. Od nás, Európanov, je na skok – iba tri hodiny letu. Okrem ceny je Alžírsko obrovským prekvapením. Je to najväčšia krajina Afriky a Arábie s množstvom UNESCO pamiatok. Poskytuje maximálnu rôznorodosť.

    Na juhu Sahary sa nachádza národný park Tassili n'Ajjer s petroglyfmi, ktoré sme tu ako homo sapiens vyryli pred 12 000 rokmi (keď bola Sahara ešte zelená). Predstavte si, že tento národný park je o 50 % väčší než Slovensko. Odporúčam prezrieť si fotogalériu pri našich zájazdoch, ktorú som v Alžírsku nafotil. Už z fotografií budete z Alžírska prekvapení.

    7 fotografií

    Alžírsko

    Moje tipy na ďalšie lacné krajiny

    Maroko je u nás cenovým, ale aj dobrodružným hitom. Turecko, kde neostanete iba pri priemernom mori, ale vyrazíte za dobrodružstvom po stopách Achilla a Alexandra Macedónskeho.  

    Výbornú cenu má aj Jordánsko, kde putujeme po stopách Mojžiša a Ježiša, s nádhernou Petrou a oddychom v luxusných hoteloch pri Mŕtvom mori, ktorého bahno vylieči množstvo vašich bôľov.

    Nikol, šéfka Front office v BUBO, v hoteli Kempinski priamo na pobreží Mŕtveho mora.
    Foto: Nikola Deckous — BUBO

    TOP mestá roka 2024

    TOP mestá roka 2024 #

    Hitom má byť vraj Paríž a Praha, ale to nie je nič nové. Zaujímavý tip je Mostar v Bosne a Hercegovine s tým známym mostom cez rieku Neretva.  

    Jakarta, hlavné mesto Indonézie, ktoré doteraz nefigurovalo asi v žiadnej tabuľke, možno iba v potápajúcich sa hlavných mestách. Jakartu som navštívil v neuveriteľnom roku 1996, vtedy ešte neexistoval ani Google... A už o rok neskôr som viedol zájazd do Indonézie. Krajina je fajn, no je to štvrtou najľudnatejšou a najväčším súostrovím sveta (má viac ako 17 000 ostrovov). Má veľkú turistickú budúcnosť. Z ambasády Indonézie máme mnoho diplomov ako najväčší predajca.

    Na americkom kontinente vyhral Montreal, najväčšie frankofónne mesto Kanady, odkiaľ som doletel pred mesiacom a Manaus – srdce Amazónie – položený na mieste, kde sa spája Rio Negro a Solimoes (horný tok Amazonky) vytvárajúc najväčšiu rieku sveta. Manaus je známy aj svojou operou, ale aj ponúka luxusné lodge. Minulý rok som ich osobne prešiel, a tak vieme odporučiť najlepšie safari v džungli. Všetky tieto mestá na našich zájazdoch navštevujeme.

    Pohľad na downtown Manausu.

    Pohľad na downtown Manausu.

    V BUBO máme radi Nairobi, hlavné mesto Kene, ročne sem vypravujeme vyše 30 zájazdov a chodíme do národného parku Masai Mara, ktorý je známy okrem kmeňa Masajov aj tým, že práve tu prebieha najväčšia migrácia zveri na svete – najväčšie prírodné divadlo. Masai Mara robíme na Slovensku a v Čechách iba my. Je to síce drahé, no zas sa to považuje za najlepšie safari.

    Ak máte o túto tému hlbší záujem, prečítajte si cestovateľské blogy Martina Karniša či vypočujte si cestovateľské podcasty Uchom po mape. Každopádne, tým, že safari robíme 30 rokov a máme najvyššie obraty – máme pri tých počtoch super ceny. Z Nairobi následne naši klienti prelietajú do Mombasy, prípadne na stále populárnejší Zanzibar, Seychely či milovníci prírody do Rwandy za ďalším unikátnym safari za gorilami.

    Nikdy sme z presvedčenia za 30 rokov nezorganizovali poľovačku. Na africké safari odlietame celoročne dvakrát do týždňa. Ak neletíme do Kene, tak dolietame do Kapského Mesta. Ak máte deti, porozmýšľajte nad safari zájazdom. Mňa takáto dovolenka naučila cestovať s deťmi.

    Takýto stretnutí na safari zažijeme veľa.
    Foto: Marek Melúch — BUBO

    TOP 10 miest na cestovanie v roku 2024 (Lonely Planet)

    1. Nairobi (Keňa)
    2. Paríž (Francúzsko)
    3. Montreal (Kanada)
    4. Mostar (Bosna a Hercegovina)
    5. Philadelphia (USA)
    6. Manaus (Brazília)
    7. Jakarta (Indonézia)
    8. Praha (Česká republika)
    9. Izmir (Turecko)
    10. Kansas City (USA)
    Mostar je obľúbenou turistickou destináciou v Bosne a Hercegovine. Je vzdialený iba 2 hodiny jazdy autom od hlavného mesta.

    Mostar je obľúbenou turistickou destináciou v Bosne a Hercegovine. Je vzdialený iba 2 hodiny jazdy autom od hlavného mesta.

    TOP krajiny roka 2024

    Rok Mongolska #

    Najväčšia krajina bez mora – Mongolsko – bola dlho podceňovaná a podľa mňa si úspech zaslúži. Postsocialistické Mongolsko je ukážkou schopnej vlády a dobrého marketingu, ktorému jasne vládne Džingischán.

    V najstudenšom hlavnom meste pristanete na Džingischánovom letisku. Na bankovkách či fľašiach vodky máte jeho hlavu a aj náš hotel sa volá Chánov palác - ide o Kempinski. Okrem tohoto hotela väčšinou v Mongolsku kempujeme a spíme v jurtách.

    Do Mongolska sme dlhé roky potrebovali víza. Keďže vláda Mongolska vyhlásila rok návštevy, tak sú víza pre občanov Slovenska zrušené. V najstudenšom hlavnom meste sveta - v Ulanbátare - otvorili nové letisko, a tak sú prílety bezpečnejšie a výrazne lacnejšie (pozrite si lacné letenky z Hongkongu). Okrem obrovskej sochy Džingischána teraz viete navštíviť aj osemposchodové nové múzeum dobyvateľa, ktorý vytvoril najväčšiu ríšu v histórii ľudstva.

    Mongolsko, to sú krásne cesty púšťou Gobi na juhu či nedozernými zelenými pasienkami na severe. Ja milujem hory Altaja na neznámom západe krajiny. Dlhé roky organizujeme zájazdy do Mongolska pre malé skupinky klientov, ale možno teraz nastal ten správny čas. Prečítajte si môj rozprávkový blog Za orlími lovcami, ktorý začína „kde bolelo tam bolelo...“ podľa mňa je to vcelku vtipné a okrem fotografií popisujem aj peripetie cestovania Mongolskom.

    TOP 10 krajín na cestovanie v roku 2024 (Lonely Planet)

    1. Mongolsko
    2. India
    3. Svätá Lucia
    4. Mexiko
    5. Maroko
    6. Čile
    7. Benin
    8. Uzbekistan
    9. Pakistan
    10. Chorvátsko

    My sme o každej krajine napísali cestovateľský blog, aj o krajine a ostrove Svätá Lucia a o väčšine sme nahrali cestovateľský podcast, tak sa môžu inšpirovať všetci vášniví cestovatelia.

    Jedno z najkrajších námestí na svete - Kalon v uzbeckej Buchare.
    Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

    Čo sa nedostalo do TOP 10? #

    Podľa mňa Azorské ostrovy spĺňajú všetky atribúty svojou neobjavenou krásou, nízkym turizmom a ekologickým prístupom. Ideálne je spojiť si zájazd Azorské ostrovy s ďalším portugalským ostrovom Madeira.

    Bhután z toho istého dôvodu ako Azory - je to prírodný aj kultúrny zakonzervovaný raj. Azory sú lacné. No Bhután je veľmi drahý, má jednu z najvyšších turistických daní - 200 USD na deň. Ide o tzv. daň udržateľného rozvoja. Musím povedať, že sme tú daň radi platili. Ja som Bhután zažil ešte ako feudálny štát s absolutistickým kráľom, ktorý v roku 1954 zrušil otroctvo, kde bol zakázaný televízor.

    V krajine vtedy nefungoval internet, ale súčasťou hotelových služieb boli dievčatá, ktoré vyhrievali turistom postele. Naozaj, skočili do postele s termoforom a ich úlohou bolo zahriať posteľ, aby bol turista spokojný. Všetci ľudia sa podľa úradných papierov narodili prvého januára a nemali priezviská, stačili krstné mená... Áno, boli sme totálne nadšení!

    Zaujala ma snaha bhutánskej vlády o šťastie svojich „poddaných“ (pardon, už sú to voliči). Dnes je Bhután už demokracia, ale je to ekologický raj na zemi. No a práve teraz sa dane výrazne znížili. Ak zaplatíte SDF (Sustainable Development Fee) na prvé štyri dni, tak vám na ďalšie štyri bude daň odpustená. Toto umožňuje vydať sa ďalej.

    Himalájske kráľovstvo sme začali navštevovať ako prvá cestovná kancelária a už je to 20 rokov. Nasledujúci rok pri nižších cenách rátame so silným nárastom. Bhután si spájame u nás s oblasťou východnej Indie, ako Dardželing, Sikkim, ktoré kráľovstvu Bhután kedysi patrili spolu s Nepálom. Ak máte radi prírodu a ste duchovne zameraný, tak toto je úžasná voľba pre vás. Aj pri nižších cenách sa určite overtourizmu vyhnete.

    Tigrie hniezdo - ikona Bhutánu.
    Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

    Gruzínsko – kresťanský hit #

    Gruzínsko je krajinou vína a kresťanstva. Prvé víno vyrobili Gruzínci pred 8 000 rokmi a dodnes sa tu vyrába starou metódou kvevri.

    Do Gruzínska som viedol prvú skupinu cestovateľov v roku 2007 a o rok neskôr Gruzínsko napadlo Rusko. Teraz som sa do Gruzínska vrátil a pripravil novú trasu a rátam obrovský záujem. Lacná cena a neuveriteľný program. Bez Gruzínska by možno kresťanstvo neexistovalo.

    Zájazd Gruzínskom, ktorý som pripravil, je cestou po zrode vína. Tí, čo nemajú radi víno, budú trošku trpieť a musí im postačiť minerálka Borjomi, ktorú pil už Puškin. Cez naše VIP kontakty mám dohodnuté najlepšie vinárstva, ich prehliadky a ochutnávky. Na záver sa zastavíme na Kaukaze.

    V Gruzínsku máme Bešeňovskú a Liptovskú ulicu a dobré zázemie. Zájazd, ktorý som pre vás pripravil, bude nezabudnuteľná a je najvyššej kvality.

    Najlepšie víno, syry a najkrajšie hory Kaukazu robia z Gruzínska dokonalý výletný cieľ.
    Foto: Samuel Klč — BUBO

    Najľudnatejšie krajiny sveta #

    India a hlavne Čína dobýjajú svet ekonomicky, ale aj turisticky. Na tento trend si budeme musieť zvyknúť. Počet turistov nebude ešte dlho dosahovať to, čo vo Francúzku či USA, ale naozaj na zájazdy do Indie a na Číny by ste sa mali ísť pozrieť. Dve najľudnatejšie krajiny sveta budú valcovať trh ekonomicky a budú valcovať aj trh cestovného ruchu. Ja im fandím a zájazdy do Číny a Indie odporúčam, veď tá hŕstka Slovákov sa medzi jeden a pol miliardou domorodcov rozplynie.

    Overtourizmus tu necítiť a nikdy ani nebude. India a Čína už ani rozdielnejšie byť nemôžu a rozdielnosť je aj v nich samých. Veď Indiu tvorí 28 štátov a Čínu 22 provincií (ak nerátame Taiwan). My v BUBO organizujeme veľmi populárny zájazd Taiwan, Hongkong, MacaoTo najlepšie z Číny. Ja budúci rok vyrážam na cestu Čína pre znalcov (UNESCO) – pozrite sa na to. V Indii som bol štyridsaťpäť ráz a určite pôjdem opäť. India a Čína v budúcom roku zamiešajú kartami.

    Veľký čínsky múr je top atrakciou Číny. Podľa obľúbenej povery je jedinou pamiatkou viditeľnou z mesiaca. Dnes má približne 6000 kilometrov.
    Foto: Zuzana Hábeková — BUBO

    Garantované celoročné destinácie v BUBO

    Garantované celoročné destinácie v BUBO #

    Musím povedať, že svetové trendy sa premietajú vo veľkej miere aj k nám a napríklad ekologický Island sa stal celoročnou destináciou. Ešte pred pár rokmi sa chodilo na Island iba počas letných mesiacov. Teraz tu trávime Silvestra a odvtedy sa začína u nás celoročná sezóna. Aurora Borealis je veľkým lákadlom pre ľudí. Naši klienti na zájazde Island – polárna žiara boli nadšení, keď ju pozorovali v septembri či októbri na ostrove, kde bolo výrazne menej ľudí.

    Na safari do Afriky sme nedávno odlietali dvakrát ročne a každý si klopkal na čelo, prečo do tej nebezpečnej Afriky lietame. Budúci rok odlietame na safari nie dvakrát ročne, ale dvakrát za týždeň! A to celoročne! Naši klienti oceňujú, že držíme slovo a nikdy sme nezorganizovali poľovačku a taktiež oceňujú aj know-how našich destinačných manažérov Tomáša Hušeka, ktorý žil v Afrike od svojich 11 rokov a experta na safari Martina Karniša, ktorý vie o zvieratách zdá sa naozaj všetko – však si vypočujte jeho cestovateľské podcasty na Uchom po mape.

    Hitom je Mexiko, ktoré taktiež realizujeme celoročne a garantujeme odchody na vyše 50 termínoch.

    Mexiko - história plná pyramíd a šamanizmu, gurmánske špeciality a plodiny, ktoré dobyli celý svet, nádherné pláže na brehoch Tichého oceánu či Karibského mora.

    Mexiko - história plná pyramíd a šamanizmu, gurmánske špeciality a plodiny, ktoré dobyli celý svet, nádherné pláže na brehoch Tichého oceánu či Karibského mora.

    Garancia odchodov je pri poznávacích zájazdoch veľmi dôležitá – pri menšom počte vám cestovná kancelária zájazd zruší. Obrovským hitom budúceho roka je zájazd Japonsko - Južná Kórea, kde garantujeme všetky termíny. Máme tu vyše 85 % trhu. Držíme trend, do programu sme inkorporovali tzv. najinstagramovejšie miesta.

    Ponúkame termíny v top sezóne, presne korešpondujúce napríklad s kvitnutím sakúr. Pri tak veľkom obrate máme lepšie ceny a dokážeme ponúknuť výrazne lepší servis. Však prvý raz som zájazd do Japonska sprevádzal v roku 2004 – dosiahnuť kvalitu nám trvalo podobne dlho ako Japoncom. Oni tiež trénujú nalievanie čaju 20 rokov.

    7 fotografií

    Japonsko a Južná Kórea

    Vlastníme aj diplom priamo z Washingtonu ako najväčší predajca USA, už 12 rokov, no vidím stúpajúci trend. V USA sme založili firmu a stále rozširujeme flotilu našich áut. USA - západ, to sú malé skupinky klientov, vlastné autá a zabehaný servis. Stále populárnejšie sú kombinácie USA s oddychom v Karibiku. V rámci zájazdov do Karibiku ponúkame desiatky ostrovov.

    V Južnej Amerike je na vzostupe zájazd Argentína-Brazília, kam každý jeden termín odchádzame – opäť, tá garancia odchodov je veľmi dôležitá a aj to, že v skutočnosti navštevujeme štyri krajiny a okrem Argentíny, Brazílie aj UruguajParaguaj.

    Na hranici štátov Argentína a Brazília sa nachádzajú tie najkrajšie vodopády - Iguazú.

    Na hranici štátov Argentína a Brazília sa nachádzajú tie najkrajšie vodopády - Iguazú.

    Uvádzame dni začiatku prázdnin, od ktorých môžete s nami cestovať:

    Absolútny TOP Slovákov

    Absolútny TOP Slovákov #

    V našom IT oddelení som si dal urobiť podrobné štatistiky, tie sa nemôžu mýliť. Nežiadal som ešte umelú inteligenciu, ktorú však aj my zamestnávame a zatiaľ nás stojí viac než živý pracovník... Trend však vidieť na počtoch termínov a na tom, že pri daných destináciách neexistuje sezónnosť, čiže lietame celý celučičký rok. Na prvé miesto sa dostali dva zájazdy: Srí Lanka – rajská záhrada a zájazd Thajsko – Malajzia – Singapur. Ide o absolútne hity.

    Na Srí Lanku v nasledujúcej sezóne odlietame napríklad každý jeden týždeň. Garantujeme pritom vždy slovenského sprievodcu – to nie je bežné. Garantujeme let päťhviezdičkovou aerolinkou, čo je tiež unikát, to je úplne iný let ako malým chartrom. Hlavný je však akčný poznávací program, kde medzi pagodami chodíme na bicykli a na kárach ťahanými volmi po domorodej dedinke.

    Následne ajurvéda a jóga a zaslúžený oddych na plážach Srí Lanky, respektíve si naši klienti spájajú Srí Lanku so zájazdom na Maldivy či s dovolenkou na Seychelách – myslím si, že aj možnosť kombinácii a lepší servis i osobná skúsenosť s kvalitným servisom robia konkrétne u nás zo Srí Lanky hit. Každý jeden týždeň lietať na Srí Lanku bolo ešte pred rokom nemysliteľné. 

    Jedným z hitov nasledujúcej sezóny je Srí Lanka. My v BUBO sem odlietame budúci rok každý jeden týždeň.

    Jedným z hitov nasledujúcej sezóny je Srí Lanka. My v BUBO sem odlietame budúci rok každý jeden týždeň.

    Najväčším hitom je však zájazd Thajsko, Malajzia, Singapur (ďalej TMS), na ktorý odlietame taktiež každý mesiac v roku (ako Srí Lanku), však pri rovníku je teplo celoročne. Bangkok, Ayutthaya, najkrajšie more, ktoré preslávil James Bond a Leonardo Di Caprio, Penang, Kuala Lumpur a na záver Singapur. Oba zájazdy sú cenovo veľmi výhodné.

    Po kúpaní sa na najkrajších plážach Ázie si naši klienti vychutnajú bazén v ikonickom hoteli Marina Bay Sands, michelinku za päť dolárov a potom všetci odlietame z najkrajšieho mesta sveta a letiska, ktoré bolo opakovane vyhodnotené ako najlepšie na svete. TMS lietame celoročne každý jeden týždeň a v hlavnej sezóne každý tretí deň! Na Thajsko máme dvadsaťpäť školených sprievodcov v našej BUBO cestovateľskej akadémii.

    Počas zájazdu Thajsko, Malajzia, Singapur môžete ísť na celodenný výlet Koh Phi Phi či výlet na kajakoch pomedzi mangovovníkmi.

    Počas zájazdu Thajsko, Malajzia, Singapur môžete ísť na celodenný výlet Koh Phi Phi či výlet na kajakoch pomedzi mangovovníkmi.

    Machu Picchu s nižšími cenami

    Machu Picchu s nižšími cenami #

    Peru je naozaj veľkým hitom a nielen kvôli ayuhaske a transcendentálnym zážitkom z amazonského pralesa, ktoré taktiež ponúkame. Machu Picchu je fenomén, ktorý pri našom zájazde Cesta okolo sveta BUBO lietadlom - 7 divov sveta získal jednoznačne prvé miesto. Mnoho leteckých spoločností posilňuje svoje lety do hlavného mesta Peru, čím sa znižujú ceny.

    Lima je jedným z najlepších miest pre gurmánov na celom svete. Aj tento rok vyhrala prvú cenu za vedúcu kulinársku destináciu v Južnej Amerike. V originálnych amerických chutiach predbehla peruánska kuchyňa dokonca aj New York. Taktiež vyhrala prvé miesto vedúca kultúrna destinácia. No pozor, kvôli udržateľnému turizmu sa vstup na Machu Picchu veľmi silno obmedzí. Ja som bol po prvý raz na Machu Picchu v januári 1999 a vtedy žiadne obmedzenie nebolo. Teraz ak sa nevyznáte, na Machu Picchu sa nedostanete.

    My vám garantujeme, že lístky budú tie najlepšie. Vy sa medzi inkskými ruinami budete prechádzať skoro úplne sami a odfotíte si Machu Picchu tak, ako my, takmer bez turistov. Ako v každom biznise aj v turizme, ak chcete čokoľvek lepšie, je dobré zveriť sa do rúk profesionálov, ktorí robia danú vec dookola. Ako hovorila moja babička:

    „Übung macht den Meister.“ Iba praxou sa z teba stane profík

    Čiže voľne preložené: ,,Prax je tým rozdielom. Ja som taktiež skontroloval hotely a garantujem, že spíme v tých najlepších - sú to staré inkské paláce, neskôr conquistadormi premenené na katolícke kláštory a dnes ide o decentné, ale luxusné hotely. Skutočný zážitok! Naši sprievodcovia sú španielčinári, a keď si pozriete BUBO Google referencie, majú dobré meno. Sú školení v BCA, cestovateľskej univerzite, ktorú sme založili v roku 2003 a dnes prináša výsledky.

    Stratené mesto Inkov sa nachádza vo výške 2 430 m n. m.
    Foto: Laura Lackovičová — BUBO

    Udržateľné cestovanie

    Udržateľné cestovanie #

    Momentálne najväčším trendom, ktorý dlhodobo vyznávame aj my, je udržateľné cestovanie. V Lonely Planet sa umiestnili: Hokaido, Grónsko, Ekvádor, Patagónia

    Najsevernejší ostrov Japonska, Hokkaido, kam som zamieril tento rok, je prírodne nádherný a je to dobrý tip aj na zimnú lyžovačku. Aj s Grónskom súhlasím. Potom Patagónia, ktorá je u nás v tomto ohľade najväčším hitom. Dokonca včera som volal s jednou našou klientkou, ktorá mi povedala, že je nadšená. Patagónia je obrovská, ale hotelov je málo a ak chcete dobrý program, stále je dobré zveriť sa do rúk profesionálov.

    3 fotografie

    Neskutočná Patagónia

    Keď ideme do tepla, tak CNN umiestnila vysoko Ekvádor a jeho Galapágy či ekologické lodge v južnej Afrike, ktoré my využívame už 30 rokov. Sledujeme trendy a vieme poradiť. Naši kamaráti stále zlepšujú lodge a dnes ide o totálny luxus. Do rebríčka sa dostalo aj Palau.

    No na prvé mesto v udržateľnom cestovaní sa dostalo Španielsko. U nás je veľkým hitom Zelené Španielsko, a to zájazdz Baskicko, Kantabrija, Asturia, Galicia. Vypočujte si cestovateľský podcast Uchom o mape o Španielsku a prečítajte si môj blog o púti do Santiago de Compostela.

    Španielsko nie sú iba pláže, ale aj strmé hory či veľké údolia.
    Foto: archív — BUBO

    Udržateľnosť naozaj podporujeme a v BUBO ide aj o jasné činy – čistíme Amazonský prales, indické pláže, ale sadíme stromy aj tu na Slovensku, a to na unikátnom cestovateľskom trojmedzí, na hraniciach Slovenska, Rakúska a Maďarska. V tomto chceme aj naďalej systematicky pokračovať.

    Cestovanie k pólom

    Cestovanie k pólom #

    Podľa prieskumu rezervačného portálu Booking.com chce až 56 % ľudí na svoju najbližšiu dovolenku vyraziť do studených krajín. Mnoho rokov ste mohli počuť náš slogan: „Od pólu k pólu.“ Vychádzal z toho, že sa mne osobne podarilo stáť na severnom a neskôr aj na južnom póle. No po mnoho rokov boli póly destináciou iba pre pár cestovateľských fanatikov môjho rangu.

    Dnes je všetko inak a tento rok sme najväčším predajcom Islandu, Grónska, Faerských ostrovov či Aljašky. Na juhu má  u nás extrémne dobré meno Patagónia, Nový Zéland a plavby po ostrovoch v blízkosti Antarktídy. Možnože nepôjde hneď o cesty na póly, postačí Island a Škandinávia.

    Každopádne cestovanie do chladných destinácií bude budúci rok veľmi trendy. A to nielen pre chlapov. Na čom som najviac hrdý je to, že spolu so mnou bola na oboch póloch prvá Slovenka.

    6 fotografií

    Island a Grónsko

    Silvester či Vianoce v zahraničí?

    Silvester či Vianoce v zahraničí? #

    Vianočné a aj silvestrovské zájazdy u nás narástli o 370 %. Silvester tento rok viete s nami tráviť v 18 naozaj slušne exotických destináciách od Islandu, cez Nový Zéland až po Irak. Kuba, Trinidad, Rio de Jaineiro (Brazília), Salento (Kolumbia), Oaxaca (Mexiko), Vic Falls (Zimbabwe), Nairobi (Keňa), Réunion (Vanilkové ostrovy), Dillí (India), Kandy (Srí Lanka), Krabi (Thajsko), Nha Trang (Vietnam), Tokio (Japonsko), Hongkong, Auckland (Nový Zéland), Irak. Ja osobne som si tento rok vybral Francúzsku Polynéziu.

    Zaujímavé je že to nie je iba Silvester, ale aj Vianoce. Myslím si, že tento trend sa ešte len bude v budúcom roku posilňovať. Veď nárast zájazdov, ktoré idú cez Vianoce, je až 370 %.

    Cestovanie sólo

    Cestovanie sólo #

    traja z piatich opýtaných (pri ankete v 33 krajinách sveta) plánujú stráviť dovolenku sólo. To je až 60 % ľudí, ktorí budú cestovať sami. Cieľom sólo cestovateľov je sebaobjavenie, pričom približne dve tretiny ľudí tvrdí, že boli tou najlepšou verziou seba samých, keď boli na cestách. Nejde však o izoláciu – naopak. Sólo cestovatelia hľadajú rovnako zmýšľajúcich parťákov.

    U nás sa tento trend taktiež posilňuje a v BUBO radi slúžime individuálnym cestovateľom. Na našej stránke nájdete v stati Akcie - Zľavy pre single - ženy či Zľavy pre single - muži. Často je to v stovkách eur, vygooglite si to. Naše cesty sú intelektuálne aj fyzicky náročnejšie a takéto cesty ľudí spájajú omnoho viac. BUBO je preto známa ako zoznamovacia cestovná kancelária.

    Ak s nami cestovalo pred tromi rokmi asi 20 % sólo cestovateľov, tak budúci rok očakávame dvojnásobok. Sólo cestovateľ u nás zapadne medzi rovnako zmýšľajúcich perfektných ľudí a vznikajú priateľstvá ako na strednej škole. 

    Ideálne cesty pre individuálnych cestovateľov sú, ak si vygooglite malé skupiny s BUBO, nájdete 150 zájazdov a tisíce termínov ročne.

    Až 60 % ľudí plánujú cestovať sami.

    Až 60 % ľudí plánujú cestovať sami.

    Festivalové výzvy roka 2024

    Festivalové výzvy roka 2024 #

    Univerzita cestovania je keď cestujete za festivalmi. Pokúsim sa vybrať festivaly, resp. oslavy, ktoré by som odporúčal zažiť v nasledujúcej sezóne. No je celkom ťažké urobiť malý výber. 

    Najspektakulárnejší festival sa podľa mňa koná na tropickom ostrove Papua-Nová Guinea. Festival lovcov ľudožrútov. V Papue (v západnej časti ostrova) sa nachádza veľká diverzita kmeňov. Každý kmeň má iný jazyk, iné zvyky, kroje... V tejto oblasti sa kmene nestretávali niekoľko desiatky tisíc rokov, a keď sa náhodou stretli, nasledoval medzi nimi boj a pre porazeného smrť.

    Avšak, jeden víkend v roku sú ochotní bojovať mierovo. Festivaly v Goroke, či Mt. Hagen sú ohromné. Od kamaráta z Austrálie som dostal ponuku ísť na tento exkluzívny festival za 50 000 austrálskych dolárov. Nebojte sa, dnes je to už dostupnejšie. Zažijete tu dobrodružstvo najvyššieho levelu. Predstavte si tú atmosféru.

    Pomaľovaní chlapi hrajúci na tradičných domorodých nástrojoch. Je to raj pre fotografa. Je neskutočné, že ešte aj v dnešnej dobe môžeme nahliadnuť do toľkých pôvodných kmeňov. Ak chcete aspoň trochu zažiť z tejto kultúry, pridajte sa k nám na jeden zo zájazdov do Papuy Novej Guiney.

    Orlí lovci sú pre mňa nezabudnuteľným festivalom. V západnom Mongolsku žijú červenolíci muži v obrovských čapiciach a kožušinách, ktorí zachovávajú zvláštny druh lovu – s dravými vtákmi. Počas festivalu môžete aj vy držať na ruke ťažkého orla, resp. orlicu, ktorá je ešte dvakrát väčšia. Spočiatku išlo o čisto mužský festival, v súčasnosti tu môžete stretnúť aj ženy. Je to odvtedy, keď vyhralo túto mužskú súťaž mladé dievča Aisholpan (Aišolpan).

    Nielen festival, ale aj samotná oblasť je neuveriteľná. Turistika v nedotknutej prírode či bývanie v jurtách. Nie je to síce kvalita, na akú sme zvyknutí, no zážitkov budete mať aj bez toho veľmi veľa. Ak chcete tieto ťažko opísateľné zážitky získať, môžete ísť s nami na zájazd Orlí lovci Mongolsko.

    Vzhľadom na to, že Afrika je mojou srdcovou záležitosťou, nemôže byť žiadnym prekvapením to, že mojím najobľúbenejším festivalom je Guerwol – dámska volenka v Nigeri (pozor, nie v Nigérii), počas ktorého si mladé Afričanky vyberajú budúceho muža. Africkí mladíci s pomaľovanými tvárami a pierkami na hlavách spievajú a pritom gúľajú očami a vycerujú zuby, aby opačnému pohlaviu ukázali, že sú zdraví. Veď čo ak by mali žltačku.

    Ak si dievča vyberie nejakého mladíka, šťuchne ho a spoločne sa vzdialia... Ak mladík skúškou neprejde, môže si zobrať iného. Veď chce to najlepšie! Až na konci festivalu, trvajúceho celý víkend, sa rozhodne, ktorého si nakoniec nechá. A čo ak otehotnie? Je to jedno. V Afrike to nikto nerieši. Odieťa sa postará babička a celý kmeň. Ak vás tematika festivalov zaujala, viac sa môžete dočítať v mojom blogu Najfantastickejšie festivaly sveta, prípadne Najkrvavejšie festivaly sveta.

    Kedy zažiť tieto festivaly v roku 2024?

    • Festival lovcov ľudožrútov: 8. – 10. august 2024
    • Festival Orlích lovcov z Mongolska: 15. – 19. september 2024 
    • Guerwol – dámska volenka v Nigeri: – október 2024
    Termíny sa môžu meniť, avšak v našich zájazdoch budú správne.

    Unikátny festival v Mongolsku.
    Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

    Lovenie zážitkov v roku 2024

    Lovenie zážitkov v roku 2024 #

    Je ťažké vybrať iba zopár zážitkov. Na cestách ich lovíte stále, najmä ak ich vyhľadávate. Ak by som mal niekoľko zážitkov odporučiť, bolo by to pozorovanie východu slnka z najvyššej posvätnej hory Japonska – Fudžisan (3 776 m n. m.).

    Západ slnka si najviac vychutnáte na alžírskej púšti Tassili n'Ajjer, kde pozorujete meniacu sa farbu skalných útvarov podľa toho, ako na ne dopadá svetlo. Ak máte radšej adrenalín, odporúčam africké safari, kde prídete do kontaktu s mnohými nebezpečnými zvieratami. Čo tak safari v Rwande? Tu máte unikátnu možnosť tráviť hodinu s gorilami v ich prirodzenom prostredí.

    Ak vás zvieratá nelákajú, vyskúšajte vyhliadkový let helikoptérou ponad havajským prírodným unikátom Nāpali. Máte jedinečnú možnosť uvidieť na vlastné oči prírodné scenérie z filmov Avatar, Jurský park či Piráti z Karibiku. Nevideli ste nič krajšie ako pobrežie Nāpali či kaňon Waimea z vtáčej perspektívy, alebo aj vodopád Manawaiopuna, ku ktorému sa peši nedostanete.

    Vyskúšajte safari v Rwande. Byť v bezprostrednej blízkosti goríl je naozaj veľký zážitok.

    Vyskúšajte safari v Rwande. Byť v bezprostrednej blízkosti goríl je naozaj veľký zážitok.

    Gastronomické špeciality roka 2024

    Gastronomické špeciality roka 2024 #

    Ázii navštevujeme instagramových šéfkuchárov v Istanbule. Hovorí vám niečo meno Nusret Gökçe? Tento kuchár sa stal známym v roku 2017, keď sa jeho videá na internete stali virálnymi. Krájal v nich Otomanský steak, ktorý následne posolil hrudkami soli, ktoré sa odrážali od jeho lakťa. Na kvalite steaku až tak nezáleží, ľudia sem chodia kvôli atrakcii.

    Keď chcete, môžete tu vyskúšať aj totálny bizár - zlatý steak, teda mäso obalené v zlatom papieri. Ďalšou instagramovou hviezdou je Burak Özdemir so sieťou reštaurácií CZN. Avšak je preslávený obrovskými porciami jedla, nie až tak kvalitou. Ide tu najmä o zážitok z podávania jedla.

    Ak by ste chceli zažiť top gastronomický zážitok v Istanbule, odporúčam navštíviť jednu z nasledujúcich reštaurácií. Svetoznámy šéfkuchár Wolfgang Puck šéfuje aj istanbulskej reštaurácii Spago. Okrem úžasného jedla máte nádherný výhľad na celý Istanbul. Ďalšou zaujímavou roof-top reštauráciou je 360Istanbul. Stojí za to tu ochutnať turecké mezze, prípadne orientálne dezerty či víno.

    Mojou najobľúbenejšou je reštaurácia Milka, ktorú nájdete v blízkosti hotela Pera Palace (ide o unikátny hotel, ktorý bol sfilmovaný najviac na svete) taktiež na hornom poschodí s nádherným výhľadom, slušným koktejovým barom a excelentnou vínnou kartou.

    Ak sa chcete preniesť do čias Osmanskej ríše, navštívte palác Feriye, kde sa nachádza aj rovnomenná reštaurácia. Ocitnete sa na mieste, ktoré prekypuje históriou. Nie je veľa miest, kde by ste si mohli dať tradičné jedlá nezmenené modernou dobou. Vyskúšajte tu ochutnať manti plnené hovädzím mäsom. Uvidíte, že neobanujete. Hlavné mesto Turecka je obrovským kotlom plným jedla. Istanbul je hlavným mestom tureckej kuchyne, ktorá patrí medzi tie najlepšie.

    4 fotografie

    Turecké špeciality

    Najlepšie gastrozážitky ulovíte v Japonsku. Steak Kobe ochutnávame priamo v meste Kobe. Verte mi, že lepšie sushi ste nikdy v živote nejedli – vieme presnú reštauráciu na rybom trhu Tsukidži. Ramen, soba, katsukari, tempura a na každé raňajky úžasná polievka miso. Každý deň na zájazde máme inú stravu – aj dramaturgia gurmánskych zážitkov je v našich zájazdoch do Japonska dotiahnutá.

    V Japonsku je BUBO 365 dní a všetky naše zájazdy sú garantované (pozor pri poznávacích zájazdoch je minimálny počet klientov a keď to cestovná kancelária nedosiahne, tak musí zájazd zrušiť). Naši sprievodcovia v Japonsku dlhodobo žijú, a tak náš klient nemusí platiť ich letenku ako u iných cestoviek, ktoré lietajú Japonska raz za rok. No hlavne naše Japonsko je na vyššej úrovni a ponúkame mnohonásobne viac poznania a zážitkov.

    V budúcom roku je náš trhový podiel do Japonska vyše 90%, čo je absolútny rekord. Je to tým, že Japonsko sme začali realizovať desaťročia pred ostatnými a zlepšovali sme sa tu po vzore kaizen. Krok po krôčiku. Naše Japonsko má taktiež veľmi dobré meno. Klienti si ho spájajú so zájazdom do Južnej Kórey, s oddychom na Bali, Palau a stále ponúkame nové a nové nadstavby a vy si svoju dovolenku môžete individualizovať.

    Steak Kobe ochutnávame v rovnomennom meste.
    Foto: Ľuboš Feller — BUBO

    Gastronómia vo vzdialených kútoch sveta

    Oceánia. Trúfnete si na lovcov ľudožrútov? Teraz vážne. Úžasná strava je vo Francúzskej Polynézii, kde sa snúbi lokálna raw strava s francúzskym filigránstvom (precíznosťou). V roku 2002 som bežal Tahiti Nui maraton a tento rok tu trávim celý december a za mesiac chcem dôkladne prejsť menej známe miesta a pripraviť pre našich klientov zájazd na týždeň, ktorý bude crème de la crème. Pripraviť unikátnu dovolenku trvá skutočne dlho. Ak sa teda mám pod ňu podpísať...

    Antarktída. Tu sa predsa o gurmánstve nedá hovoriť. Ale pokúsim sa o to. Keď som bol v roku 2019 na Antarktíde, robili sme si srandu z michelinského šéfkuchára, že jedlo, ktoré nám podáva nie je kačica (ako tvrdil), ale tučniak. No v skutočnosti ide o jednu z najluxusnejších reštaurácií sveta - ak zoberiete do úvahy polohu, ambiente a úroveň jedla. Presvedčte sa sami v našom dvojminútovom BUBO traileri o Antarktíde, prípadne vo videu Expedícia na Južný pól.

    Afrika je pre mäsožravcov a najlepšie reštaurácie nájdete dnes v Nairobi, ktoré podľa CNN vyhralo naj mesto roka 2024. Desaťročia tu chodíme do reštaurácie Carnivore. Čo sa týka reštaurácii Nairobi predbieha Kapské Mesto so svojimi morskými špecialitami. Odporúčam dať si abalone na Piere, ramen od Petera Tempelhoffa vo FYN, alebo odbehnúť do Stellenboschu a k vínku Pinitage si dať obed na usadlosti Rust en Vrede. 

    Na našich zájazdoch do Kene ideme do lokálnych reštaurácií.
    Foto: archív — BUBO

    Ste kamikadze a chcete v živote vyskúšať všetko? Nerobí vám problém zjesť na filipínsky balut (kačacie embryo)? Dali by ste si san-nakdži (živú chobotnicu) v Južnej Kórei? Nebáli by ste si objednať najjedovatejšiu rybu na svete? V mojom blogu o najnegustióznejších jedlách sveta máme pre vás super tipy a inšpirácie pre vás unikátny gurmánsky zážitok.

    Cesty za vínom. Nasledujúci rok je rokom Gruzínska. Gruzínsko nie je ďaleko a práve tu pred 8 000 rokmi vzniklo víno. Úžasné je však to, že Gruzínci si danú tradičnú výrobu zachovali do dnešných dní. Nájdete tu viac ako 500 autochtónnych sort vína.  Pripravil som nový zájazd: Gruzínsko - cesta za vínom, a fľaštičku dostanete hneď po prílete.Nejde apriori o luxus, ale ide ocenovo veľmi výhodný zájazd zameraný na zážitky. Kurzy varenia, ochutnávky vína - bol som v Gruzínsku pred mesiacom pripraviť tento zájazd a na festivale vína som sedel pri stole s ministrami, štátnymi tajomníkmi a naozaj to čo ponúkam z gastronónie a vína je TOPom! V Tbilisi si vietehotel zlepšiť. 

    Ktoré krajiny majú najlepšie víno sveta? Rýchlokurz nájdete v mojom blogu o najlepších vínach sveta.   

    Máte radšej kávu či čaj? Chcete sa dozvedieť viac o tom, čo nikto ešte nikto na Slovensku nenapísal? V blogoch máme informácie priamo z plantáží. Osobne som navštívil napríklad najstaršiu čajovňu sveta, v mojom blogu najlepší čaj sveta nájdete aj video. To isté s kávou - najstaršiu kaviareň sveta nájdete tiež v mojom blogu najlepšia svetová káva. Ide o informácie priamo z miesta a preto ak sa káve či čaju viac venujete, môžu byť pre vás tieto naše blogy a videá v nich zaujímavé.

    Viac gastronomických tipov nájdete v blogu Kam cestovať za jedlom.

    Dali by ste si čerstvo vylovené ustrice?
    Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

    Objekty, ktoré stoja za pozretie v roku 2024

    Objekty, ktoré stoja za pozretie v roku 2024 #

    Pre milovníkov histórie a architektúry máme taktiež zopár tipov. Mnohí z vás poznajú červené mestečko Nabatejcov – Petru. Ak chcete stretnúť menej ľudí a mať o niečo väčší zážitok, odporúčam navštíviť Al Ula v Saudskej Arábii. Ide vôbec o prvú pamiatku krajiny, ktorá je zapísaná v zozname UNESCO.

    V okolí Al Ula postavili Nabatejci mesto Madinah Saleh (vyslov Madájn in Sálich), v ktorom sa nachádzalo 131 niekoľkotisícročných hrobiek. Na návštevu Saudskej Arábie som čakal 25 rokov, vy už toľko čakať nemusíte. Na zájazde Totálna Arábia sa môžete sami presvedčiť o tom, že prírodné útvary spolu s hrobkami v saudskoarabskej Wadi Rum stoja naozaj za to. Ak vás táto téma zaujíma viac, dávam do pozornosti môj blog Prvý Slovák v Mekke a púť hadž. Dočítate sa koľko rokov som čakal na vstup do Saudskej Arábie a čo všetko som pre to urobil.

    Jedna z množstva hrobiek v Al Ula.
    Foto: archív — BUBO

    Ďalším mojím odporúčaním sú indonézske pamiatky na ostrove Jáva – Borobudur a Prambanan. Borobudur je najväčšou budhistickou stavbou južnej pologule. Stavba bola tak obrovská a ťažká, že sa postupne začala prepadávať.

    Prambanan je najväčšou hinduistickou svätyňou krajiny (pozostáva až z 240 chrámov). Obe pamiatky boli zasypané popolom po výbuchu sopky Merapi. V roku 1811 objavil Prambanan Brit Mackenzie, poslaný britským guvernérom Rafflesom, ktorý sám o tri roky neskôr objavil Borobudur.

    Veľkolepý Borobudur. Video: Martin Šimko - BUBO

    Veľkolepý Borobudur. Video: Martin Šimko - BUBO

    O Srí Lanke sa v poslednom čase hovorí trochu viac, no zvyčajne si ju spájame s ajurvédou, jógou a plážami. No počuli ste už niečo o pamiatke Sigiriya? Možno to niektorí poznajú pod pomenovaním Levia skala. Ide o skalný monument v džungli. Na jeho vrchole sa nachádzajú ruiny hlavného mesta, ktoré postavil smilný kráľ Kassapa I. (477–95). Ak sa chcete pozrieť na bývalé hlavné mestečko, musíte rátať s tým, že na vrch sa dostanete po schodoch vychádzajúcich z levích úst.

    Viac tipov na navštívenie zaujímavých objektov nájdete v mojom blogu Najkrajšie UNESCO pamiatky. Pre ľudí, ktorí nechcú cestovať úplne ďaleko, ale chápu, že antika nie je iba Grécko a Rím, máme super tipy som spísal v blogu Najkrajšie antické pamiatky sveta. Tí, ktorí sa histórii venujú hlbšie, skôr zaujme unikátny blog Najstaršie pamiatky sveta. Ten môj blog je však značne ťažký.

    Sigiriya je jednou z najpopulárnejších pamiatok Srí Lanky.

    Sigiriya je jednou z najpopulárnejších pamiatok Srí Lanky.

    Tri vrcholové výzvy roka 2024

    Tri vrcholové výzvy roka 2024 #

    Ak by som mal odporučiť tri vrcholy, na ktoré sa oplatí vyjsť, určite by to boli: Ararat (Turecko, 5 137 m n. m.), Fudži (Japonsko, 3 776 m n. m.) a Kilimandžáro (Tanzánia, 5 895 m n. m.).

    Mnohí majú o Ararate chybnú mienku. Myslia si, že tento turecký vrch sa nachádza v Arménsku, keďže je národným symbolom Arménov. Je ich posvätnou horou, pri ktorej vrchole pristál Noe so svojou archou. Ararat je vrcholom, ktorý chcete zdolať aj z duchovného dôvodu – spomína sa nielen v Biblii, ale aj v Koráne či Tóre.

    Nejde o veľmi náročný výstup (ak ste amatérsky športovec) a my v BUBO vyjdeme na vrchol v piaty deň zájazdu, a to dbáme na kvalitnejšiu aklimatizáciu. Snažíme sa aj tu dodržiavať naše motto: ,,Najlepší servis na kopci. Ak sa chcete dozvedieť viac informácií o Ararate a o samotnom výstupe naň, prečítajte si môj blog Ararat – výstup na legendárnu horu. BUBO má na Ararate 100 % úspešnosť, rovnako ako aj na Kilimandžáre.

    BUBO má na Ararate 100% úspešnosť.
    Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

    Výstup na posvätnú horu Japoncov – Fudži – je komplikovanejší z hľadiska povolení, ktoré si musíte vopred vybaviť. Musíte si dať pozor na to, kedy plánujete výstup, lebo sem sa dostanete iba zopár týždňov v roku, resp. v letných mesiacoch. Ak aj dostanete povolenia, nemôžete sa hneď tešiť, lebo nemáte zaručený výhľad. Fudži nazývajú domáci aj ako Hanblivá hora, lebo vrch je zvyčajne zakrytý v oblakoch. Výstup nie je náročný, na našom zájazde Exkluzívne Japonsko to zvládneme za jeden deň.

    V roku 2023 ju zapísali na zoznam UNESCO práve pre jej obrovský kultúrny i náboženský význam. Nechceli by ste si zájazd do Japonska spestriť výstupom na stále aktívnu sopku? Nemusíte sa báť, posledný výbuch bol zaznamenaný v roku 1708. Pri turistike sú skúsenosti základom a tie máme.

    Ťažšie ako samotný výstup je získanie povolení.
    Foto: Ľuboš Feller — BUBO

    Pre mňa je najunikátnejšou horou jednoznačne Kilimandžáro.  Na vrcholkoch hory, ktorá sa nachádza v blízkosti rovníka, nájdeme ľadovce. Preto je naozaj dôležité mať kvalitný výstroj. No a k tomu potrebujete aj kúsok šťastia, lebo výstup vám môže znepríjemniť výšková choroba. Unikátnosť výstupu na Kilimandžáro je v tom, že začíname v tropickej džungli a končíme na ľadovci.

    Počas výstupu na BUBO route má každý klient vlastného sprievodcu. Rovnako, ako na Ararate, aj tu máme svojho kuchára, ktorý nám po celý čas varí. S hygienou tu tiež nie je problém. Kilimandžáro s BUBO je jedinečné tým, že nielenže môžete zdolať najvyšší bod – Uhuru Peak na stratovulkáne Kibo (9. deň), ale tí ktorí kondičnú prípravu zvládli lepšie, môžu ísť aj na druhý najvyšší bod – Shira.

    Ak rozmýšľate na budúci rok nad veľkou výzvou, prečítajte si všetky moje blogy na tému Kilimandžáro:

    S bratom Palom na najvyššom bode Afriky
    Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

    Ak máte radi turistiku, ale trúfnete si na podobné výstupy či expedície, prečítajte si blog o vrchoch, ktoré poľahky zdoláte. Možno vás článok inšpiruje k nejakému výstupu.

    Koncom roka sa pokúsim zdolať Aconcaguu (6 959 m n. m.) – poďte so mnou! Na expedíciu na najvyššiu horu Ameriky sa môžete pridať aj vy. Prekonajte strach, kúpte si zájazd a trénujte celý rok a o rok budete určite chudší, zdravší a šťastnejší.

    Cesty s Ľubošom Fellnerom

    Cesty s Ľubošom Fellnerom #

    Od vzniku BUBO sprevádzam a na jednej strane organizujem expedície, na druhej strane sa snažím aj „v klasických destináciách“ posúvať ďalej. Mojou najbližšou expedíciou sú Pitcairn Islands, ktoré lepšie poznáte zo vzbury na lodi Bounty. Naším cieľom je byť prvými Slovákmi na ostrovoch, kam sa nedá dostať. Nachádzajú sa presne na opačnej strane zemegule, najbližšie k bodu Nemo, čo je najvzdialenejší bod v oceáne. Nič sem nelieta, dostaneme sa tam loďou. Beriem iba šesť klientov. Držte palce. 

    Ďalšie zájazdy sú zvládnuteľnejšie. Snažím sa aj „v zabehaných destináciách“, kde sme dlhé roky najväčším predajcom, posunúť zájazd ďalej. Ide o spoluprácu našich destinačných manažérov, dlhoročných lokálnych partnerov a sprievodcov, kde sa snažím vložiť komplexné a tie najväčšie zážitky, ktoré doteraz vyskúšalo iba promile Slovákov, resp. nikto. Tiež ide o najlepší servis. Lepší by nemal ani kráľ Karol III. Najlepšie hotely, najlepšie reštaurácie, ale zároveň aj náročné zážitky. Je to prosto veľkolepé!

    Pozývame vás na cesty s Ľubošom Fellnerom

    • Prví Slováci na Pitcairne (10.12. → 21.12.2023) - veľkolepá cesta na opačný koniec sveta na maličké ostrovy v Tichom oceáne. Sem nevedú žiadne cesty. Píšeme príbeh menom Pitcairnove ostrovy.
    • Veľká noc v Mekke a Madíne (29.3. → 7.4. 2024) - saudskoarabskú Mekku navštívil Ľuboš Fellner ako prvý Slovák a BUBO sem robí cesty od prvého dňa po otvorení. Toto však bude rodinná bomba. Luxusný oddych v Bahrajne.
    • Sokotra po 20 rokoch s Ľubošom Fellnerom (29.3. → 7.4.2024) - cestu z Jemenu do Ománu sme prešli ešte začiatkom milénia. Sokotru Ľuboš objavil pred 20 rokmi, keď o nej nikto nevedel. Teraz ju ukáže aj vám.
    • Luxusná Kuba s Ľubošom Fellnerom (29.6. → 10.7.2024) - keď Slováci ešte na Kubu nechodili, Ľuboš sem zorganizoval prvú cestu. O zmenách na Kube porozpráva aj vašim deťom na tejto ceste bez kompromisov.
    • Čína pre znalcov (24.10. → 5.11.2024) - na prelome storočí sa nám mnohí smiali, keď sme na základe videného predpovedali, že 21. storočie bude patriť Číne... Toto bude výnimočná cesta.
    • Výstup na Aconcaguu a top malbec sveta (1.12. → 18.12.2024) – maratón v New Yorku, výstup na Ararat či Kilimandžáro – vždy na najvyššej možnej úrovni služieb. A teraz sa môžete k Ľubošovi pridať na strechu Južnej Ameriky.

    Odporúčame lacný zájazd Gruzínsko -za vínom

    Pridajte sa na výstup na najvyššiu horu Ameriky.
    Foto: archív — BUBO

    Čo s nami teda bude? #

    Tak toto sú trendy, čo sa týka cestovania v nadchádzajúcej sezóne. Umelá inteligencia bude miešať karty aj tu a vy si môžete na začiatku vypočuť, ako číta naše blogy, prípadne vás bude inšpirovať pri výbere najvhodnejšieho zájazdu. Radi jazdíte na koňoch? Chcete mať v cene päťhviedičkové hotely? Obľubujete turistiku?

    Slovensko sa západnému svetu podobá stále viac a viac. Vo veľkej miere kopírujeme svetové trendy. Ľudia vedia že overtourizmus je problémom a vedia, že to spôsobujú nízkonákladové letecké spoločnosti a služby ako Airbnb, ktoré vytláčajú pôvodných obyvateľov z centra Barcelony, Amsterdamu či Prahy. Problémom je nedostatok peňazí na to správne cestovanie. 

    Bohatší klienti budú platiť profesionálom v cestovnom ruchu, ktorí sa stanú architektmi ich najlepšej dovolenky. Ľuboš Fellner

    Tak ako v každom odvetví, aj v turizme vedia z hlavných masových ciest vybočiť iba profesionáli. Musím povedať že BUBO vzniklo ako startup pred 30 rokmi a boli sme celý ten čas iba akýsi „niche market“, teda medzera na trhu. No práve teraz sme zaznamenali 40 % medziročný nárast obratu. Ľudia chcú cestovať ekologicky, udržateľne, chcú pochopiť planétu a vedieť, na čo sa to pozerajú.

    Tak ako v 90. rokoch si podnikatelia sami stavali svoje domy a vzniklo u nás tzv. „podnikateľské baroko“, za čo sa dnes doslova hanbia. Pozorujem, že ľudia, ktorí cestovali dlho sami si začínajú platiť kvalitné cestovné kancelárie, ktoré sa venujú danej oblasti, danej krajine hlbšie. Je to o určitom talente ale viac o nasadení a hlavne praktickej skúsenosti. Ak má daná firma pre cestovanie skutočnú vášeň, ktorú si so svojimi klientami delí je výsledok lepší, tak ako pri spolupráci architekta a osvieteného investora.

    Znižujeme maržu... Vieme si to dovoliť. Ľuboš Fellner

    Budúci rok opäť očakávame nárast a ešte viac posilníme našu trhovú pozíciu. Opäť znižujeme maržu na jedného klienta, doslova na minimum a odhadujem, že náš trhový podiel stúpne v roku v aktívnych poznávacích zájazdoch na Slovensku globálne na 85 % (v niektorých krajinách nad 90%). To si viete ľahko porovnať na Finstate. Klient BUBO bude v budúcom roku platiť najmenej zo všetkých cestoviek a my ponúkame nejlepší pomer medzi cenou a vysokou a stabilnou úrovňou služieb.

    Chodí nám rekordne veľa pozitívnych referencií aj na Google, za čo našim klientom veľmi ďakujem.

    Naozaj tvrdo pracujeme sedem dní v týždni, máme dvadsaťštyrihodinové služby a kto bol s nami na zájazde, vie, že aj naši sprievodcovia pracujú od šiestej rána do desiatej večer či dlhšie. Všetci tvrdo tridsať rokov pracujeme, a tým pádom dodávame lepší a, hlavne, vyrovnaný servis. Zájazdy opakujeme – mnohé odlietame celoročne – a tým pádom máme prax.

    Opakovanie, firemná kultúra, kde sa nebojíme byť najlepší, opäť pôsobí, že klientom dodáme ešte o trošku lepšiu službu. Dlho som na BUBO pracoval vo dne v noci a teraz sa mi zdá, že veci začínajú fungovať. Nechcem to zakríknuť, ostávame všetci skromní, ale výsledky hovoria za seba. Ku koncu roka ďakujem všetkým! Dnes som šťastný.

    Sme v plnej kondícii a radi aj vám s celým naším vyše stočlenným tímom budem slúžiť.

    Dovoľte nám v BUBO stať sa architektmi vašej nezabudnuteľnej dovolenky.
    Foto: Martin Ferenčík — BUBO

    Ľuboš Fellner

    Ľuboš Fellner

    Ľuboš Fellner

    Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

    Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

    Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

    Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
    Posledný raj (expedícia)

    Zo zájazdu:

    Ľuboš Fellner

    Posledná úprava článku | Prečítané: 8321

    Odporúčame tieto zájazdy

    E

    Ázia  

    India


    náročnosť

    16 dní

    Trvanie

    3113 4265€
    E

    Ázia  

    Tibet, Nepál, India, Čína


    náročnosť

    26 dní

    Trvanie

    4158 5940€
    K

    Ázia  

    Vietnam, Kambodža


    náročnosť

    16 dní

    Trvanie

    2381 3968€
    K

    Amerika  

    Karibik, Mexiko


    náročnosť

    16 dní

    Trvanie

    3893

    Získajte prístup
    k exkluzívnym ponukám
    a informáciám.