DELTA RIEKY OKAVANGO

Delta Okavanga je vo všeobecnosti považovaná za jedinečný ekosystém, ktorý ponúka zvieratám dokonalé miesto na život v Botswane. Zvieratá tu majú neustály zdroj pitnej vody, celoročná pastva pre bylinožravce, a tým pádom aj celoročná potrava pre predátory. Nájdeme tu všetky zvieratá, ktoré do tejto časti Afriky patria.

MOREMI GAME RESERVE

Národný park Moremi je vstupnou bránou do delty rieky Okvango, môžeme ho nazvať jeho suchou časťou a zároveň tvorí skvelý safari trojuholník s priľahlou oblasťou Savuti v Chobe. 

NÁRODNÝ PARK CHOBE

Chobe patrí medzi desať najlepších národných parkov sveta a je jednoducho úžasné. A čo sa týka slonov, ide o najlepší národný park sveta. Botswana má rastúcu populáciu vďaka dodržiavaniu zákazu lovu slonov. Najlepšie africké safari.

CENTRAL KALAHARI

Národný park Central Kalahari Game reserve je najväčším v Botswane a zároveň najmenej navštevovaným. Celý región je prístupný len po ťažkých pieskových cestách a presun naprieč parkom odporúčame minimálne dve plne sebestačné autá. 

NTWETWE PAN

Najväčšia soľná panva na svete s možnosťou stretnúť surikaty.

SAFARI - prehľad zvierat, ktoré je možnosť vidieť

Veľký prehľad afrického safari

Big Five (Veľká päťka) – je slávna skupina druhov, ktoré boli najobľúbenejšie a najnebezpečnejšie veľké, lovné zvieratá koncom 19. a začiatkom 20. storočia. Patria sem: byvol, slon, nosorožec, lev a leopard.

Byvol africký/Buvol africký – buffalo (Syncerus caffer), tiež nazývaný byvol kaferský - je v sub-saharskej Afrike veľmi rozšírený a podobný domácim turovitým. Samce vážia až 900 kg, samice približne polovicu. V kohútiku merajú až 1,7 m, dĺžka tela až 4 m. Rohy môžu mať až 1 m. Obľubujú savany s krovitým porastom, kde sa schovávajú pred slnkom a trávia noc. Bežne sa zdržiava v skupinách 30-50 jedincov, ale je možné vidieť aj tisíchlavé stáda. Skupinu tvoria samice s dorastajúcimi mladými, kde staršie samice sú v hierarchii vyššie. Samce odchádzajú po dosiahnutí dospelosti a žijú samotárskym životom, alebo tvoria malé staromládenecké skupinky.

Slon africký – elephant (Loxodonta africana) - je najväčší suchozemský cicavec, ktorý dosahuje v kohútiku výšku až 4 m. Samec môže vážiť až 7 ton, pričom samica pri výške 2,5 - 3 m váži 4 tony. Dĺžka tela u samcov je až 8 m u samíc do 7,5 m. Najväčší známy jedinec bol zastrelený v Angole v roku 1955. Vysoký bol 4,2 m a vážil 12,5 tony. Jeho telo je vystavené v Museum of Natural History vo Washington, D.C.. Vzhľadom k svojej veľkosti sa pohybujú relatívne pomaly, približne rýchlosťou kroku človeka. V behu však vyvinie rýchlosť cez 40 km/h. Na svete žijú 3 druhy slonov. Slon indický a dva druhy v Afrike. Posledný bol pred pár rokmi uznaný samostatným druhom Slon pralesný z dažďových lesov centrálnej Afriky. Do nedávnej doby bol považovaný za poddruh slona zo saván.

Nosorožec dvojrohý/dvourohý – rhino (Diceros bicornis) - zvaný tiež čierny, je menším príbuzným nosorožca tuponosého (Ceratotherium simum), ktorého voláme aj “biely”. Čierny nosorožec môže dosiahnuť výšku 1,7 m a dĺžku tela 3,5 m. Vážia až 1,5 tony. Samice sú menšie než samce. Žijú samotárskym životom, iba samice je možné vidieť s dospievajúcimi mláďatami. Do určitej miery sú teritoriálne, ale tolerujú prítomnosť iných nosorožcov. Po správnosti je práve tento zahrnutý vo Veľkej päťke, vďaka svojej agresívnejšej povahe. Vzhľadom k slabšiemu zraku často zastrašujú a útočia na neznáme objekty. Dokážu vyvinúť rýchlosť až 55 km/h. Rozdiel medzi "čiernym" a "bileym" nie je vo farbe. Toto vzniklo po objave týchto zvierat v Južnej Afrike. Holandskí prisťahovalci volali nosorožza, ktorého tu našli "wite" - široký (široký pysk - tuponosý). Keď angličania počuli o "wite" - bielom - nosorožcovi, druhý novoobjavený druh automaticky nazvali "čierny".

Lev – lion (Panthera leo) – druhý najväčší po tigrovi spomedzi mačkovitých šeliem. Samce, typické svojou hrivou, môžu vážiť až 250 kg a dĺžka tela môže byť až 2,5 m. Sú to jediné mačkovité, kde je bez problémov rozoznať samca od samice (pohlavný dimorfizmus). Dožívajú sa 12-14 rokov, v zajatí okolo 20. V porovnaní s ostatnými mačkovitými sú neobvykle družní. Žijú v skupinách vedených samcom, pričom počet samíc je obmedzený schopnosťou udržať si svoj “hárem” a územie. Mladé samce sa oddelia od skupiny, keď dovŕšia dospelosť. Odchádzajú a spájajú sa s inými mladíkmi a potulujú sa po okolí.

Leopard/Levhart – leopard (Panthera pardus) - je najmenší, ale najrozšírenejší zo štvorky veľkých mačiek (lev, tiger a jaguár). Dĺžka tela môže byť do 190 cm a váha až 90 kg. Stavbou tela pripomína jaguára, ale je menšieho a útlejšieho vzrastu. Škvrny sú okrúhle a na rozdiel od jaguára neobsahujú stredové bodky. Leopardy sú prevažne noční lovci a cez deň ich väčšinou nájdeme odpočívať v korunách stromov, kde si aj odkladajú svoju korisť a chránia ju tak pred ostatnými predátormi. Lovia všetko od hmyzu až po 900 kg ťažké antilopy losie, prevažnú väčšinu potravy však tvoria malé a stredné antilopy. Sú schopné do koruny stromu vyniesť korisť, ktorá je 3x ťažšia ako oni sami. Napriek jeho rozšíreniu je na veľa miestach ohrozený, nakoľko sa snaží vyhýbať ľuďmi osídleným oblastiam.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Gepard – cheetah (Acinonyx jubatus) - je netypická mačkovitá šelma. Je to najrýchlejší suchozemský cicavec a dokáže vyvinúť rýchlosť až 120 km/h, pričom zrýchli z 0 na 110 za 3 sekundy. Chýba mu však schopnosť loziť na stromy Sú typické svojou štíhlou postavou s dlhými nohami a malou hlavou. Škvrny sú malé a plné. Dorastajú do dĺžky 130 cm a váhy 65 kg. Ich typická oblasť výskytu je otvorená savana, kde lovia prevažne stredné a malé antilopy a zvieratá veľkosti zajaca. Sú samotári, ale bratia po odchode od matky často vytvárajú na niekoľko rokov, až doživotne, malé mladícke skupinky a lovia spolu. Samica sa stará o 2-4 mláďatá, ktoré sú často korisťou iných predátorov ako levov alebo hyen.

Hyena škvrnitá – hyena (Crocuta crocuta) - je najväčší zástupca hyenovitých. Na rozdiel od ostatných hyen (ďalšie tri druhy), samica hyeny škvrnitej je väčšia od samca – viac ako 70 kg, v južnej Afrike až 90 kg, sú 0,75 m vysoké a 1,3 m dlhé. Majú výraznú stavbu tela, nakoľko ich predné nohy sú podstatne dlhšie ako zadné. Žijú v rodinných skupinách vedených najstaršou samicou a samce žijú na okraji tejto skupiny a v hierarchii sú na nižšom stupienku ako najnižšie postavená samica. Hyeny vo všeobecnosti sú mrchožravce, ale škvrnité hyeny sa stali úspešnými lovcami.

Hroch obojživelný – hippo (Hippopotamus amphibius) - je spolu s nosorožcom druhý najväčší suchozemský cicavec po slonovi. Dospelý samec váži okolo 3,5 tony a dĺžka tela dosahuje 4 m. Napriek svojej váhe sú schopní na súši vyvinúť rýchlosť do 50 km/h. Sú obojživelní a väčšinu dňa strávia vo vode. Sú považovaní za jedno z najnebezpečnejších zvierat Afriky. Združujú sa do skupín do 40 jedincov vedených starým samcom. Samica po 8 mesiacoch rodí jedno mláďa pod vodou. Medzi cicavcami to okrem hrochov robia iba sirény a veľrybovité. V sub-saharskej Afrike ich je cca 150 000 kusov, pričom v Tanzánii je odhadom do 30 000 jedincov, čo je po Zambii najpočetnejšia populácia.

Zebra stepná – zebra (Equus quagga, alebo burchelli) - je stredne veľké koňovité zviera, dosahujúce v kohútiku okolo 140 cm a váhu okolo 300 kg. V rámci druhu rozoznávame 6 poddruhov, ktoré sa líšia lokáciou a kresbou pruhov. Poznáme ešte dva druhy zebier, horskú a Grévyho. Stepné zebry sa vyskytujú na východných stepiach od Somálska po JAR mimo horských oblastí. Vytvárajú malé stáda, kde je vodcom samec, ktorý sa snaží udržať si svoj hárem samíc. Tieto “rodiny” sa zdržiavajú neďaleko ostatných a na pláňach Serengeti a Masai Mara sú známe tým, že migrujú spolu s pakoňmi a malými antilopami. Samica rodí jedno mláďa, ktoré je po 10 minútach schopné stáť a po jednom týždni sa začína pásť.

Žirafa škvrnitá – girafe (Giraffa camelopardalis) - je najvyšší suchozemský cicavec a najväčší prežúvavec. Samec dosahuje výšky až 5 m a váhy do 1,7 tony. Najväčší jedinec bol zastrelený v roku 1934 v Keni a meral 5,87 m a vážil 2 tony.  V Tanzánii sa vyskytuje masajská žirafa a v Keni masajská a Rothschildova. Žirafa má okrem človeka len málo prirodzených nepriateľov a okrem leva si na ne málokedy trúfne iná šelma. Stáda sú tvorené samcom, samicami a ich potomkami a skupiny majú bežne 10-20 členov. Mladé samce sa potulujú po okolí v skupinkách. Samica rodí jedno, výnimočne dve mláďatá, ktoré padajú na zem z výšky dvoch metrov.

Impala – impala (Aepyceros melampus) - je jediným druhom podčeľade turovitých. Samce môžu dorásť až do výšky 1 m a 70 kg. Majú čierne, lýrovité rohy, samice rohy nemajú. Telo je červenohnedé, boky bledohnedé a brucho biele. Na čele a zadnom stehne je zvislý čierny pruh. Sú to skupinové zvieratá, ktoré sú v období rozmnožovania vedené dospelým samcom, ktorý odháňa ostatné samce zo svojho teritória. Sú výborní bežci a skokani a pri úteku dokážu skákať do výšky 2,5 m a do diaľky až 9 m.

Pakôň bielobradý/Pakůň žíhaný – wildebeest (Connochaetes taurinus) - tiež známy ako gnu, patrí medzi turovité a na savanách východnej Afriky je najpočetnejším veľkým cicavcom. V oblasti Masai Mara a Serengeti žije cca 1,5 milióna kusov, ktoré sú známe veľkou migráciou spolu so zebrami a ďalšími antilopami. V období párenia sú samce silne teritoriálne a v oblastiach s veľkou populáciou, ako je NP Serengeti, môže byť na jednom štvorcovom km až 270 dospelých samcov. Samice rodia jedno mláďa, ktoré za 10 minút dokáže stáť a po dvoch hodinách bežať so stádom. Úmrtnosť vo veľkom stáde je 50% oproti 80% v malých skupinách. Hlavnými predátormi sú levy, hyeny a krokodíly pri prekračovaní riek. V tejto časti Afriky ich nájdeme v Etoshi a Chobe.

Antilopa losia – eland (Taurotragus (Tragelaphus) oryx) – ich samce sú najväčšie žijúce antilopy na svete (ťažší je jej príbuzný - Antilopa Derbyho zo Strednej Afriky). Samice vážia až 600 kg a v kohútiku merajú až 153 cm. Samce môžu vážiť až 1000 kg a merať až 180 cm. Obidve pohlavia majú 2x špirálovito zatočené rohy, samice 50 cm, samce cca 65 cm dlhé. Sú ale najpomalšie z antilop. Ich maximálna rýchlosť v behu je 40 km/h. Anglické meno “Eland” pochádza z holandského slova pre losa.

Mačiak zelený/Kočkodan obecný – vervet monkey (Chlorocebus pygerythrus) - je jeden z najrozšírenejších primátov Afriky. Vyskytuje sa od Senegalu a Etiópie po JAR. Delia sa na šesť poddruhov. Zväčša žije v pololesnatých oblastiach alebo v buši a je hojný. Samce dosahujú váhu do 7,5 kg, samice do 5 kg. Žijú v skupinách okolo 20-40 (niekedy až 80) jedincov a majú vyvinutý systém zvukov na upozorňovanie pred nebezpečenstvom. Samice rodia jedno mláďa. Podľa stupňa zaradenia v hierarchii sa samcom sfarbuje oblasť genitálií do modra.

Pavián čakma – chacma (Papio ursinus) - je mohutná opica a je najväčší spomedzi paviánov. Samce môžu byť 115 cm dlhé bez chvosta a vážia do 50 kg. Samice sú podstatne menšie a vážia do 25 kg. Vytvárajú tlupy okolo 50 jedincov, ale boli pozorované skupiny s 250 členmi. Sú typicky savanové zvieratá a zdržiavajú sa prevažne na zemi. Na stromy lezú len výnimočne. Sú všežravci, ale väčší podiel má rastlinná strava. Občas lovia zajace a malé antilopy. Ich predátor je človek a leopard, ktorým sa však dospelé samce často postavia na odpor.

Krokodíl nílsky – crocodile (Crocodylus niloticus) - je veľký prehistorický plaz. Samce dorastajú do dĺžky až 6 m a váhy 900 kg. Najväčší samec bol ulovený pri meste Mwanza (Tanzánia) a meral 6,45 m a vážil 1.090 kg. Objavujú sa neoverené informácie aj o väčších kusoch, jedným z nich je možno aj známy Gustave z jazera Tanganyika. Vyskytuje sa na území celej sub-saharskej Afriky, ale v tokoch Nílu sa už vyskytuje len zriedkavo. Je veľmi dobre prispôsobený životu vo vode, kde dokáže dosiahnuť rýchlosť až 35 km/h. Oči a nosné dierky majú posadené na vrchu hlavy a zvyšok tela je ponorený pod vodou. Sú schopní vydržať dlhú dobu bez potravy, ale na druhej strane pri dostatku dokážu naraz zožrať až polovicu vlastnej váhy.

Pštros dvojprstý – ostrich (Strutio camelus) – je najväčší nelietavý vták sveta. Dosahuje váhu až 150 kg. Stojí na dvoch prstoch a dokáže vyvinúť rýchlosť až 85 km/h. Nápadné čiernobiele sfarbenie samcov je pri východoafrickom poddruhu doplnené v období párenia ružovo sfarbeným krkom a nohami. Samice sú šedo-hnedé. Žijú v rodinných skupinách s jedným samcom a viacerými samicami. Na hniezde sa striedajú, ale o mláďatá sa starajú výlučne samice.

Hadožrút nohatý/Hadilov písař – secretary bird (Sagittarius serpentarius) - je dravec, ktorý má vlastnú čeľaď s jediným druhom. Bežne sa vyskytuje na savanách, kde loví drobné živočíchy. Partneri vytvárajú celoživotné zväzky a spoločne sa starajú o potomstvo. Hniezdia vysoko v korunách stromov. Vedia obstojne lietať, ale väčšinu času trávia na zemi, kde lovia svoju potravu, ktorou sú od hmyzu cez drobné stavovce aj jedovaté hady.

Sup – vulture (Gyps) – sú asi najznámejšími mrchožravými vtákmi. Osem druhov sa vyskytuje na území južnej Afriky a viaceré patria medzi tie väčšie, pričom vážia až 9 kg a rozpätie krídel môžu mať až 3 m. Počas dňa ich vídať patrolovať nad savanou a po zbadaní mršiny sa zlietajú a snažia sa uchmatnúť kus mäsa. Počas kŕmenia medzi nimi existuje akási hierarchia, aj keď trvale nežijú v skupinách.

Najlepšia Afrika

Dovolenka 3x naj Afriky
K

Afrika  

Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana

03.03. → 11.03. +15 termínov

náročnosť

9 dní

Trvanie

2920

Najlepšia Afrika

Dovolenka JAR, Namíbia, Botswana, Zimbabwe, (Zambia)
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

20 dní

Trvanie

4112 5140€
K

Afrika  

Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

13 dní

Trvanie

3740

Silvester 2023 v Zimbabwe!

Dovolenka Južná Afrika Total
K

Afrika  

Lesotho, Eswatini, Zimbabwe, Zambia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

16 dní

Trvanie

4181 4645€
Veľká päťka alebo 23 zvierat pre rok 2023 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 23 zvierat pre rok 2023

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 46 min. čítania
Veľký prehľad afrického safari Prémiový blog

Prémiový blog Veľký prehľad afrického safari

Vyberte si safari na mieru pre vás. Afrika je obrovský kontinent, preto je dobré, ak vám odborník poradí, kam ísť do Afriky. Martin Karniš je…

Martin Karniš 15 min. čítania
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia Afriky tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych – ročne je to…

Cestovanie pre nezaočkovaných Blog

Blog Cestovanie pre nezaočkovaných

Cestovanie sa už vo väčšine krajín sveta vrátilo do starých predpandemických koľají. V priebehu roka postupne uvoľňujú opatrenia a hoci to sprvu…

LGBT v Afrike

26

09:02

jan

2022

Botswana Cestovateľské tipy a zaujímavé miesta

Prezident Botswany Mokgweetsi Masisi vyhlásil, že bude plne rešpektovať rozhodnutie súdov o dekriminalizácii homosexuality a celej LGBTQ…

UŽITE SI DOVOLENKU V EXOTIKE

Utečte pred zimou za najlepšiu cenu