KAPSKÉ MESTO

Kapské mesto patrí medzi päť najkrajších miest sveta spolu so Sydney, Vancouverom, Rio de JaneiroBuenos Aires. Nájdete tu všetko: Stolovú horu, oceán s Mysom dobrej nádeje, kolóniu tučniakov, botanické záhrady, historické centrum mesta, vynikajúce reštaurácie a nočný život. Čo viac si priať?

NÁRODNÝ PARK KRUGER

Najstarší africký park pomenovaný podľa prvého prezidenta Juhoafrickej republiky z konca 19. storočia. NP Kruger s rozlohou 19 633 km2 z veľkej časti oplotený, je jedným z najlepších safari vôbec. Na relatívne veľkom území (bezmála polovica Slovenska) sa tu darí veľa pôvodným zvieracím druhom. Zo strany Mozambiku je plot zrušený a zvieratá po rokoch môžu opäť migrovať po svojich starých cestách. Do budúcna sa počíta s rozšírením parku až na jeho štvornásobok. Nachádzajú sa tu rôzne druhy biotopov od savany, cez buš po les. Každý z nich má svojich špecifických obyvateľov, ale v celom parku máte možnosť vidieť všetky atraktívne zvieratá. Je tu veľká koncentrácia nosorožcov širokohubých, tzv. bielych, ktorých stretnete kdekoľvek počas celého dňa. V jazerách a riekach odpočívajú hrochy a krokodíly, napiť sa sem prichádzajú stáda slonov, byvolov, antilop, zebier, ale aj menších tvorov. Sledujte množstvo vtákov a hľadajte vzácnosti ako napríklad psov hyenovitých. Takisto sú tu miesta, kde máte veľkú šancu stretnúť leviu rodinu, alebo samotárske leopardy.

DURBAN

Mesto s najväčšou indickou komunitou v Afrike, kde svoje putovaie Afrikou začal aj Mahátmá Gándhí. Nájdete tu bezpočet indických reštaurácií a starú viktoriánsku tržnicu plnú korenín a rýb. Na promenáde a piesočnej pláži Golden mile si užijete odpočinku. Voľný deň si môžte spestriť celodenným výletom do Lesotha a Dračích hôr.

GARDEN ROUTE

Pobrežná cesta, ktorá sa vinie po juhozápadnom pobreží. Začína neďaleko Kapského mesta a končí takmer pri Port Elizabeth. Niekoľko stoviek kilometrov nádherného a zaujímavého pobrežia. Malé mestečká po ceste sú veľmi príjemné, či už atmosférou alebo klímou. Na brehu oceánu sú nádherné pláže, ktoré sa striedajú so skalnatým pobrežím. V ocenáne pláva od júna do októbra veľké množstvo veľrýb a dajú sa pozorovať aj z brehu. Jedinečná zážitková cesta.

ADO NÁRODNÝ PARK

Je známy populáciou slonov a ďalšími zvieratami. Veľmi dobre prístupný z Port Elizabeth. Jeho krajina je sama o sebe zaujímavá. Nájdete tu takmer všetky zvieratá, ktoré priťahujú pozornosť nadšencov safari.

SANTA LUCIA

Obľúbené letovisko na východnom pobreží. Väčšina Juhoafričanov, pokiaľ hľadajú dovolenku pri mori v rámci krajiny, prichádza sem. Tu je už Indický oceán teplý, nie je ovplyvňovanbý studenými prúdmi prichádzajúcimi od Antarktídy. Vo vnútrozemí je príjemný národný park Hluhluwe–iMfolozi a v blízkosto oceánu lagúny s obrovskou koncentráciou hrochov a krokodílov.

JOHANNESBURG-PRETORIA

V dnešnej dobe sú mestá už takmer prepojené. Väčšina turistov tieto mestá kvôli bezpečnosti obchádza. Ak sa aj napriek tomu do miest vyberiete, je tu čo pozerať. Johannesburg ponúka samotné centrum mesta s vyhliadkou na budove Carlton Centre, najvyššej budovy Afriky. V okolí sa nachádza zopár zaujímavých miest. Na okraji mesta leží Soweto, samotné mesto, ktoré je známe ako bývalý najväčší slum v južnej Afrike. V dnešnej dobe chudobné štvrte ustupujú a nahrádza ich moderná rodinná výstavba. Novovybudované centrum mesta sa presunulo 15 km severne od Johannesburgu. V Sandtone je najväčšie nákupné centrum Afriky, populárne Mandela square, kde je množstvo reštaurácií a podobne. Pretória je jedným z hlavných miest a je sídlom vlády a čiastočne prezidenta. Nádherná budova parlamentu stojí na kopci a pozerá na centrum mesta so zaujímavými historickými budovami.

SAFARI

Big Five (Veľká päťka)

Je slávna skupina druhov, ktoré boli najobľúbenejšie a najnebezpečnejšie veľké, lovné zvieratá koncom 19. a začiatkom 20. storočia. Patria sem: byvol, slon, nosorožec, lev a leopard.

Byvol africký – buffalo (Syncerus caffer)

Tiež nazývaný byvol kaferský, swahilsky “nyati” - je v sub-saharskej Afrike veľmi rozšírený a podobný domácim turovitým. Samce vážia až 900 kg, samice približne polovicu. V kohútiku merajú až 1,7 m, dĺžka tela až 4 m. Rohy môžu mať až 1 m. Obľubujú savany s krovitým porastom, kde sa schovávajú pred slnkom a trávia noc. Bežne sa zdržiava v skupinách 30 až 50 jedincov, ale je možné vidieť aj tisíchlavé stáda. Skupinu tvoria samice s dorastajúcimi mladými, kde sú staršie samice v hierarchii vyššie. Samce po dosiahnutí dospelosti odchádzajú a žijú buď samotárskym životom, alebo tvoria malé staromládenecké skupinky.

Slon africký – elephant (Loxodonta africana)

Swahilsky “ndovu, alebo tembo” - je najväčší suchozemský cicavec, ktorý dosahuje v kohútiku výšku až 4 m. Samec môže vážiť až 7 ton, pričom samica pri výške 2,5-3 m vážia 4 tony. Dĺžka tela u samcov je až 8 m, u samíc do 7,5 m. Najväčší známy jedinec bol zastrelený v Angole v roku 1955. Vysoký bol 4,2 m a vážil 12,5 tony. Jeho telo je vystavené v Museum of Natural History vo Washingtone. Vzhľadom na svoju veľkosť sa pohybujú relatívne pomaly, približne rýchlosťou kroku človeka. V behu však vyvinie rýchlosť cez 40 km/h. Na svete žijú tri druhy slonov - slon indický a dva druhy v Afrike. Posledný bol pred pár rokmi uznaný samostatným druhom Slon pralesný z dažďových lesov centrálnej Afriky. Donedávna bol považovaný za poddruh slona zo saván.

Nosorožec dvojrohý / dvourohý – rhino (Diceros bicornis)

Swahilsky “kifaru” - zvaný tiež čierny, je menším príbuzným nosorožca tuponosého (Ceratotherium simum), ktorého voláme aj “biely”. Čierny nosorožec môže dosiahnuť výšku 1,7 m a dĺžku tela 3,5 m. Váži až 1,5 tony. Samice sú menšie než samce. Žijú samotárskym životom, iba samice je možné vidieť s dospievajúcimi mláďatami. Do určitej miery sú teritoriálne, ale tolerujú prítomnosť iných nosorožcov. Vzhľadom k slabému zraku často útočia na neznáme objekty. Dokážu vyvinúť rýchlosť až 55 km/h.

Lev – lion (Panthera leo)

Swahilsky “simba” - druhý najväčší po tigrovi spomedzi mačkovitých šeliem. Samce, typické svojou hrivou, môžu vážiť až 250 kg a dĺžka tela môže byť až 2,5 m. Sú to jediné mačkovité, kde je bez problémov rozoznať samca od samice (pohlavný dimorfizmus). Dožívajú sa 12-14 rokov, v zajatí okolo 20. V porovnaní s ostatnými mačkovitými sú neobvykle družní. Žijú v skupinách vedených samcom, pričom počet samíc je obmedzený schopnosťou udržať si svoj “hárem” a územie. Mladé samce sa oddelia od skupiny, keď dovŕšia dospelosť. Odchádzajú a spájajú sa s inými mladíkmi a potulujú sa po okolí.

Leopard / Levhart – leopard (Panthera pardus)

Swahlisky “chui” - je najmenší, ale najrozšírenejší zo štvorky veľkých mačiek (lev, tiger a jaguár). Dĺžka tela môže byť do 190 cm a váha až 90 kg. Stavbou tela pripomína jaguára, ale je menšieho a útlejšieho vzrastu. Škvrny sú okrúhle a na rozdiel od jaguára neobsahujú stredové bodky. Leopardy sú prevažne noční lovci a cez deň ich väčšinou nájdeme odpočívať v korunách stromov, kde si aj odkladajú svoju korisť a chránia ju tak pred ostatnými predátormi. Lovia všetko od hmyzu až po 900 kg ťažké antilopy losie, prevažnú väčšinu potravy však tvoria malé a stredné antilopy. Sú schopné do koruny stromu vyniesť korisť, ktorá je 3x ťažšia ako oni sami. Napriek jeho rozšíreniu je na veľa miestach ohrozený, nakoľko sa snaží vyhýbať ľuďmi osídleným oblastiam.

Gepard – cheetah (Acinonyx jubatus)

Swahilsky “duma” - je netypická mačkovitá šelma. Je to najrýchlejší suchozemský cicavec a dokáže vyvinúť rýchlosť až 120 km/h, pričom zrýchli z 0 na 110 za 3 sekundy. Chýba mu však schopnosť loziť na stromy. Gepardy sú typické svojou štíhlou postavou s dlhými nohami a malou hlavou. Škvrny sú malé a plné. Dorastajú do dĺžky 130 cm a váhy 65 kg. Ich typická oblasť výskytu je otvorená savana, kde lovia prevažne stredné a malé antilopy a zvieratá veľkosti zajaca. Sú samotári, ale bratia po odchode od matky často vytvárajú na niekoľko rokov, až doživotne, malé mladícke skupinky a lovia spolu. Samica sa stará o 2-4 mláďatá, ktoré sú často korisťou iných predátorov ako levov alebo hyen.

Hyena škvrnitá – hyena (Crocuta crocuta)

Swahilsky “fisi” - je najväčší zástupca hyenovitých. Na rozdiel od ostatných hyen (ďalšie tri druhy), je samica hyeny škvrnitej väčšia od samca – viac ako 70 kg, v južnej Afrike až 90 kg, sú 0,75 m vysoké a 1,3 m dlhé. Majú výraznú stavbu tela, nakoľko ich predné nohy sú podstatne dlhšie ako zadné. Žijú v rodinných skupinách vedených najstaršou samicou a samce žijú na okraji tejto skupiny a v hierarchii sú na nižšom stupienku ako najnižšie postavená samica. Hyeny sú vo všeobecnosti mrchožravce, ale škvrnité hyeny sa stali úspešnými lovcami.

Hroch obojživelný – hippo (Hippopotamus amphibius)

Swahilsky “kiboko” - je spolu s nosorožcom druhý najväčší suchozemský cicavec po slonovi. Dospelý samec váži okolo 3,5 tony a dĺžka tela dosahuje 4 m. Napriek svojej váhe sú schopní vyvinúť na súši rýchlosť do 50 km/h. Sú obojživelní a väčšinu dňa strávia vo vode. Sú považovaní za jedno z najnebezpečnejších zvierat Afriky. Združujú sa do skupín do 40 jedincov vedených starým samcom. Samica po 8 mesiacoch rodí jedno mláďa pod vodou. Medzi cicavcami to okrem hrochov robia iba sirény a veľrybovité.

V sub-saharskej Afrike ich je cca 150 000 kusov, pričom v Tanzánii je odhadom do 30 000 jedincov, čo je po Zambii najpočetnejšia populácia.

Zebra stepná – zebra (Equus quagga, alebo burchelli)

Swahilsky “punda milia” - je stredne veľké koňovité zviera dosahujúce v kohútiku okolo 140 cm a váhu okolo 300 kg. V rámci druhu rozoznávame 6 poddruhov, ktoré sa líšia lokáciou a kresbou pruhov. Poznáme ešte dva druhy zebier - horskú a Grévyho. Stepné zebry sa vyskytujú na východných stepiach od Somálska po JAR mimo horských oblastí. Vytvárajú malé stáda, kde je vodcom samec, ktorý sa snaží udržať si svoj hárem samíc. Tieto “rodiny” sa zdržiavajú neďaleko ostatných a na pláňach Serengeti a Masai Mara sú známe tým, že migrujú spolu s pakoňmi a malými antilopami. Samica rodí jedno mláďa, ktoré je po 10 minútach schopné stáť a po jednom týždni sa začína pásť.

Žirafa škvrnitá – girafe (Giraffa camelopardalis)

Swahlisky “twiga” - je najvyšší suchozemský cicavec a najväčší prežúvavec. Samec dosahuje výšku až 5 m a váhu do 1,7 tony. Najväčšieho jedinca zastrelili v roku 1934 v Keni a meral 5,87 m a vážil 2 tony.  V Tanzánii sa vyskytuje masajská žirafa a v Keni masajská a Rothschildova. Žirafa má okrem človeka len málo prirodzených nepriateľov a okrem leva si na ne málokedy trúfne iná šelma. Stáda sú tvorené samcom, samicami a ich potomkami a skupiny majú bežne 10-20 členov. Mladé samce sa potulujú po okolí v skupinkách, ale často je vidieť staré býky osamote. Samica rodí jedno, výnimočne dve mláďatá, ktoré padajú na zem z výšky dvoch metrov.

Impala – impala (Aepyceros melampus)

Swahilsky “swala pala” - je jediným druhom podčeľade turovitých. Samce môžu dorásť až do výšky 1 m a 70 kg. Majú čierne, lýrovité rohy, samice rohy nemajú. Telo je červenohnedé, boky bledohnedé a brucho biele. Na čele a zadnom stehne je zvislý čierny pruh. Sú to skupinové zvieratá, ktoré sú v období rozmnožovania vedené dospelým samcom, ktorý odháňa ostatné samce zo svojho teritória. Sú výborní bežci a skokani a pri úteku dokážu skákať do výšky 2,5 m a do diaľky až 9 m.

Pakôň bielobradý – wildebeest (Connochaetes taurinus)

Swahilsky “nyumbu” - tiež známy ako gnu, patrí medzi turovité a na savanách východnej Afriky je najpočetnejším veľkým cicavcom. V oblasti Masai Mara a Serengeti žije cca 1,5 milióna kusov, ktoré sú známe veľkou migráciou spolu so zebrami a ďalšími antilopami. V období párenia sú samce silne teritoriálne, a v oblastiach s veľkou populáciou ako je NP Serengeti, môže byť na jednom štvorcovom km až 270 dospelých samcov. Samice rodia jedno mláďa, ktoré za 10 min dokáže stáť a po dvoch hodinách bežať so stádom. Úmrtnosť vo veľkom stáde je 50 % oproti 80 % v malých skupinách. Hlavnými predátormi sú levy a hyeny a krokodíly pri prekračovaní riek.

Antilopa losia – eland (Taurotragus oryx)

Swahilsky “pofu” - ich samce sú najväčšie žijúce antilopy na svete (ťažší je jej príbuzný-Antilopa Derbyho zo strednej Afriky). Samice vážia až 600 kg a v kohútiku merajú až 153 cm. Býky môžu vážiť až 1 000 kg a merať až 180 cm. Obidve pohlavia majú 2x špirálovito zatočené rohy samice 50 cm, samce cca 65 cm dlhé. Sú ale najpomalšie z antilop. Ich maximálna rýchlosť v behu je 40 km/h. Anglické meno “Eland” pochádza z holandského slova pre losa.

Gueréza červená-zanzibarská – red colobus (Piliocolobus kirkii )

Swahilsky “chondi” - je obyvateľom lesných oblastí. Váži približne 12 kg a je endemický druh ostrova Unguja (hlavný ostrov súostrovia Zanzibar). Je ju možné vidieť iba v poslednom pôvodnom pralese, NP Jozani Forest, kde žije posledných 2 000 jedincov. Je to skupinové zviera a je vidieť skupiny, ktoré majú cca 30 členov. Na chrbte je nápadne hrdzavej farby s čiernymi plecami a rukami, bielym bruchom a “chocholom” na hlave.

Mačiak zelený / Kočkodan obecný – vervet monkey (Chlorocebus pygerythrus)

Swahilsky “kima” - je jeden z najrozšírenejších primátov Afriky. Vyskytuje sa od Senegalu a Etiópie po JAR. Delia sa na šesť poddruhov. Zväčša žije v pololesnatých oblastiach, alebo v buši a je hojný. Samce dosahujú váhu do 7,5 kg, samice do 5 kg. Žijú v skupinách okolo 20-40 (niekedy až 80) jedincov a majú vyvinutý systém zvukov na upozorňovanie pred nebezpečenstvom. Samice rodia jedno mláďa. Podľa stupňa zaradenia v hierarchii sa samcom sfarbuje oblasť genitálií domodra.

Pavián babuin – baboon (Papio cynocephalus)

Swahilsky “nyani” - je mohutná opica so “psím nosom” (cynocephalus - preklad zo starovekej gréčtiny). Samce môžu byť 80 cm dlhé bez chvosta a vážia do 40 kg. Samice sú podstatne menšie a vážia do 15 kg. Vytvárajú tlupy okolo 50 jedincov, ale boli pozorované skupiny s 250 členmi. Sú typicky savanové zvieratá a zdržiavajú sa prevažne na zemi. Na stromy lezú len výnimočne. Sú všežravci, ale väčší podiel má rastlinná strava. Občas lovia zajace a malé antilopy. Ich predátor je človek a leopard, ktorým sa však dospelé samce často postavia na odpor.

Krokodíl nílsky – crocodile (Crocodylus niloticus)

Swahilsky “mamba” - je veľký prehistorický plaz. Samce dorastajú do dĺžky až 6 m a váhy 900 kg. Najväčší samec bol ulovený pri meste Mwanza (Tanzánia) a meral 6,45 m a vážil 1 090 kg. Objavujú sa neoverené informácie aj o väčších kusoch, jedným z nich je možno aj známy Gustave z jazera Tanganyika. Vyskytuje sa na území celej subsaharskej Afriky, ale v tokoch Nílu sa už vyskytuje len zriedkavo. Je veľmi dobre prispôsobený životu vo vode, kde dokáže dosiahnuť rýchlosť až 35 km/h. Oči a nosné dierky má posadené na vrchu hlavy a zvyšok tela je ponorený pod vodou. Je schopný vydržať dlhú dobu bez potravy, ale na druhej strane pri dostatku dokážu naraz zožrať až polovicu vlastnej váhy.

Pštros dvojprstý – ostrich (Strutio camelus)

Swahilsky “mbuni“ - je najväčší nelietavý vták sveta. Dosahuje váhu až 150 kg. Stojí na dvoch prstoch a dokáže vyvinúť rýchlosť až 85 km/h. Nápadné čiernobiele sfarbenie samcov je pri východoafrickom poddruhu doplnené v období párenia ružovo sfarbeným krkom a nohami. Samice sú šedo-hnedé. Žijú v rodinných skupinách s jedným samcom a viacerými samicami. Na hniezde sa striedajú, ale o mláďatá sa starajú výlučne samice.

Hadožrút nohatý / Hadilov písař – secretary bird (Sagittarius serpentarius)

Swahilsky “karani tamba” - je dravec, ktorý má vlastnú čeľaď s jediným druhom. Bežne sa vyskytuje na savanách, kde loví drobné živočíchy. Partneri vytvárajú celoživotné zväzky a spoločne sa starajú o potomstvo. Hniezdia vysoko v korunách stromov. Vedia obstojne lietať, ale väčšinu času trávia na zemi, kde lovia svoju potravu, ktorou sú od hmyzu cez drobné stavovce aj jedovaté hady.

Sup – vulture (Gyps)

Swahilsky “tai“ - je asi najznámejším mrchožravým vtákok. Osem druhov sa vyskytuje na území južnej Afriky a viaceré patria medzi tie väčšie, pričom vážia až 9 kg a rozpätie krídel môžu mať až 3 m. Počas dňa ich vídať patrolovať nad savanou a po zbadaní mršiny sa zlietajú a snažia sa uchmatnúť kus mäsa. Počas kŕmenia medzi nimi existuje akási hierarchia, aj keď trvale nežijú v skupinách.

K

Afrika  

Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana

27.12. → 04.01. +19 termínov

náročnosť

9 dní

Trvanie

4980
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

20 dní

Trvanie

4790
K

Afrika  

Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

13 dní

Trvanie

3740
K

Afrika  

Lesotho, Eswatini, Zimbabwe, Zambia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

16 dní

Trvanie

5970
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Veľká päťka alebo 22 zvierat pre rok 2022 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 22 zvierat pre rok 2022

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami,…

Veľký prehľad afrického safari Prémiový blog

Prémiový blog Veľký prehľad afrického safari

Vyberte si safari na mieru pre vás. Afrika je obrovský kontinent, preto je dobré, ak vám odborník poradí, kam ísť do Afriky. Martin Karniš je…

Martin Karniš 15 min. čítania
Kapské Mesto - tipy na cestu na juh Afriky Kapské Mesto

Kapské Mesto Kapské Mesto - tipy na cestu na juh Afriky

Kapské Mesto je najstarším mestom Južnej Afriky, založené bolo v roku 1652 Holandskou východo-indickou spoločnosťou ako stanica na doplnenie…

Martin Hrnko 22 min. čítania

Vianoce s BUBO sa začínajú o Viac

- dní - hod -min -sek