Ngorongoro

Táto bývalá sopka sa nachádza v páse známom ako Veľká východoafrická priekopová prepadlina. Samotný kráter Ngorongoro je zvyšok po sopke, ktorá explodovala. Ostali tu iba základy, najväčšia neporušená kaldera, ktoré teraz robia z tohto miesta jedno z najlepších prírodných divadiel sveta. Na ploche 260km2 je najväčšia hustota šeliem vo voľnej prírode na Zemi. Levy a hyeny tu máte šancu vidieť takmer na 100%. Občas sú hlásené aj pozorovania leopardov, ale tí sa ukrývajú v lese Lerai a na okraji krátera, kde ich ťažšie zbadáte. Na dne krátera je safari vždy vynikajúce, pričom na konci obdobia sucha je hustota zvierat najvyššia. Vtedy sa všetkých 30 tisíc kusov veľkej zveri zdržuje v blízkosti posledných zdrojov vody a Vy tak máte šancu zažiť úžasné chvíle uprostred stáda pakoní a zebier, sledovať niekoľko sto členné stáda byvolov, alebo si len vychutnávať prítomnosť nosorožčej matky s mláďaťom. Keďže tu týchto prehistorických tvorov je približne 35 kusov, veľmi sa Vám zvyšuje šanca ich vidieť. Samce sa tu trvalo nezdržiavajú, prichádzajú iba občas, ale samice s mláďatami sú stálymi obyvateľmi. Naopak slonov je tu menej. Samice s mláďatami sem neschádzajú a ak áno, iba výnimočne, keď už inde na okolí nie je voda. Samce po strmých stenách krátera dolu zídu a užívajú si krásy tohto miesta. Preto tu najčastejšie vidíte skupiny starých samcov s obrovskými klami. Na dne sa nachádzajú jazerá so sladkou aj "slanou" vodou. Sladké jazerá sú domovom pre hrochy a ostatné zvieratá sa sem chodia napájať. Alkalické jazero Magadi je napájané podzemným prameňom, ktorý so sebou prináša čiastky sódy a je miestom, kde sa v určitom období zdržiava veľký kŕdeľ plameniakov. Vidieť túto ružovú záplavu na vlastné oči je nezabudnuteľný zážitok. Toto miesto by ale aj bez takéhoto množstva zvierat bolo zaujímavé.

Serengeti

Tento park je najväčším Národným parkom vo Východnej Afrike. Bez priľahlých chránených území má rozlohu 14 tisíc km2. Je to miesto, kde sa odohráva už zmieňovaná veľká migrácia. Je to typická savana s jednou zvláštnosťou. Tou sú „kopjes“, sopečné vyvreliny, tvoriace veľké balvany naskladané na seba a bez plánu porozhadzované po krajine. Tu sa ukrývajú rôzne druhy živočíchov od levov, leopardov až po malého, vzdialeného príbuzného slona, damana skalného. Takisto sú to obľúbené miesta hadov, ako napríklad pytónov. Tích je občas vidieť sa vyhrievať na rannom slnku. Serengeti v jazyku Masajov, posledných pôvodných obyvateľov oblasti, znamená Nedozierne pláne. To je to, čo sa Vám tu ako pohľad naskytne. Nedozierne pláne, na ktorých uvidíte bezpočet zvierat rôznych druhov bez náznaku civilizácie. Tu sa budete cítiť ako prví objavitelia nových končín. Antilopy, žirafy, slony, levy, zebry, skrátka všetko, kvôli čomu na safari idete. Za hranicou Serengeti a Maasai Mara je oblasť, kde môžete stretnúť Masajov, pastierov a kedysi obávaných bojovníkov. Títo ľudia si stále žijú po svojom a odmietajú výdobytky nášho moderného sveta. Obliekajú sa do jednoduchého odevu z jedného kusa károvanej látky, nosia oštep na ochranu stád proti predátorom a sandále vyrobené z použitých pneumatík a ženú svoje stáda dobytka za pastvou, alebo vodou.

Kilimandžáro

Za 30 rokov, čo BUBO navštevuje Afriku, sme vyskúšali sme všetkých 7 oficiálnych ciest na vrchol. Od tých najkratších (a najlacnejších) – Coca Cola Route a Whisky Route sme postupne prechádzali na tie lepšie a scénickejšie. Minulé leto môj brat vyšiel až po Stella Point do výšky 5685 m, tesne pod vrchol. No to nestačí a preto sme sa teraz rozhodli o veľkú zmenu. Vytvorili sme BUBO Route. Najlepšie cesty na Kilimandžáro nájdete tu.

Tarangire

Zatiaľ nie veľmi známy park, ktorý leží na východ od jazera a rovnomenného parku Manyara, známeho pre svoje kŕdle plameniakov a levy loziace na stromy. Park Tarangire má však jednu dôležitú vlastnosť. Nachádza sa tu posledná, pre zvieratá pitná voda na okolí. Keď vrcholí obdobie sucha, sťahujú sa sem stáda zo širokého okolia. Zo severozápadu prichádzajú až zo 150km vzdialeného Serengeti a z východu zasa z Masajskej stepi, ako sa volá zatiaľ nechránené územie, kde žije veľké množstvo divej zveri spolu s tanzánskymi pastiermi a poľnohospodármi. Cez park Tarangire preteká rieka, ktorá drží poslednú vodu v širokom okolí. Z tohto dôvodu je v októbri veľmi populárny a vyhľadávaný. Okrem nosorožcov ponúka tento park všetky zvieratá, ktoré na savane a v buši žijú. Ďalšou jeho jedinečnosťou je krajina samotná. Savana a buš, z ktorej vyrastajú majestátne a tajomné baobaby, dotvárajú už tak úžasnú scenériu. Najlepšie spravíte, ak si ráno počkáte pri rieke, kde sa odohráva život. Sem sa prichádza každý zvierací obyvateľ napiť, poprípade vyskúšať šťastie pri love. Treba pozerať aj do vysokej trávy popri ceste, lebo môžete zbadať aj menšie tvory, ako sú napríklad mangusty, alebo jedny z najmenších antilop sveta, 35cm vysoké Dik-Diky. Ak ste v Tanzánii práve koncom obdobia sucha, tento park nevynechajte.

Selous

Prírodná rezervácia s neuveriteľnou rozlohou viac ako 60 tisíc km2 patrí medzi najväčšie chránené územia na svete. Je rozdelená na 3 hlavné sektory. 3/4 sú rozdelené medzi poľovníkov, ktorí si sem stále môžu prísť uloviť výradové jedince. Druhou časťou je miesto, kam chodia filmári natáčať atraktívne dokumenty. Najmenšou, ale stále dostatočne veľkou, časťou je oblasť vymedzená pre komerčný turizmus. Nachádza sa severne od rieky Rufiji. Táto oddeľuje rôzne ekosystémy. Na sever napríklad žije žirafa masajská, na juhu žirafa južná. Na severe nežijú gepardy, na juh od Rufiji žije početná populácia. Samotná príroda je tu neuveriteľná. Rastlinstvo aj živočíšstvo tu tvorí dokonalú kulisu pre Vašu dovolenku. Je tu veľa menej turistov ako v tazvanom severnom okruhu (Arusha, Serengeti, Ngorongoro). Zvierat je tu menej ako na pláňach Serengeti, alebo na dne Ngorongoro, kto však má rád prírodu a niečo už v Afrike videl, bude to jedinečný doplnok zážitkov.

Mahale a Gombe stream

Dva parky, ktoré sú v Tanzánií známe kvôli populácií šimpanzov. V Gombe stream začala svoj výskum Jane Goodall a po desiatkach rokov. V oboch parkoch žijú habituované skupiny, ktoré je možné trekovať a pozorovať tak vo voľnej prírode. Dostať sa do Gombe stream nie je tak zložité, aj keď sa nachádza mimo bežného záujmi turistov tak je tu infraštruktúra skromnejšia a letov alebo iných spojení menej. Mahale je viacmenej neprístupné, neexistuje tu žiadna prístupová cesta. Na konci cesty musíte presadnúť na loďku, ktorá Vás po 1,5 hodinovej plavbe privezie na miesto. O to je tento zážitok silnejší. Okrem stopovania šimpanzov a hľadania iných obyvateľov lesa sa môžete ponoriť do vôd jazera Tanganyika a pozorovať podvodný svet s viac ako 100 druhmi cichlíd, ktoré tu žijú. Toto je sen každého akvaristu.

Zanzibar

Fascinujúci tropický ostrov s nádhernými plážami, vôňou korenia a zaujímavou históriou. Zanzibarské súostrovie tvorí viac ako 120 ostrovov a ostrovčekov. Hlavný a najväčší sa volá Unguja (vyslovuj Unguďa). Celý ostrov je koralového pôvodu a všetko, čo je tu postavené (okrem moderných budov) je z koralového kameňa. Dedinky sú takmer všade, keď nie je dedinka, je farma a kokosové palmy. Absolútna exotika. Rezorty, hotely a penzióny sú rozmiestnené pravidelne okolo celého ostrova a v hlavnom meste Stone Town. Centrum mesta je chránené UNESCOm a keď sa pôjdete do mesta pozrieť, uvidíte prečo. Swahilská architektúra dopĺňaná arabskými a indickými motívmi je očarujúca. Mesto si stále drží svoju atmosféru, nečakajte vyupratované ulice, alebo čistú tržnicu. Tá pochádza zo 16.storočia a veľa sa v nej nezmenilo. V areáli dnešnej anglikánskej katedrály bol posledný trh s otrokmi vo východnej Afrike a o zrušenie tohto obchodu sa zasadil aj slávny škótsky misionár a objaviteľ, Dr.David Livingstone. Otrokársku históriu si pripomeniete v tomto kostole. Neďaleko Stone Town je posledný zvyšok pôvodného lesa, Jozani forest. Nájdete tu mahagónové stromy staré viac ako 120 rokov, 15 metrov vysoké pandanusy a opice guerézy červené-zanzibarské, ktoré nenájdete nikde inde na svete, iba v tomto lese. Nemá ich žiadna ZOO, ani súkromná zbierka a dostanete sa k nim takmer na dotyk. Rezorty sú prevažne na pobreží a ponúkajú širokú škálu úrovní. Koralový útes okolo ostrova zaručuje pokojnú vodu a množstvo pekných miest na šnorchlovanie alebo potápanie. Vo všeobecnosti je tento ostrov dokonalým miestom na relax na pláži, ale aj aktívny oddych spojený s poznávaním.

Prehľad zvierat, ktoré počas safari môžeme stretnúť:

Big Five (Veľká päťka)–je slávna skupina druhov, ktoré boli najobľúbenejšie a najnebezpečnejšie veľké, lovné zvieratá koncom 19. a začiatkom 20. storočia. Patria sem: byvol, slon, nosorožec, lev a leopard.

Byvol africký / Buvol africký – buffalo (Syncerus caffer), tiež nazývaný byvol kaferský, swahilsky “nyati”-je v sub-saharskej Afrike veľmi rozšírený a podobný domácim turovitým. Samce vážia až 900 kg, samice približne polovicu. V kohútiku merajú až 1,7 m, dĺžka tela až 4 m. Rohy môžu mať až 1 m. Obľubujú savany s krovitým porastom, kde sa schovávajú pred slnkom a trávia noc. Bežne sa zdržiava v skupinách 30-50 jedincov, ale je možné vidieť aj tisíchlavé stáda. Skupinu tvoria samice s dorastajúcimi mladými, kde staršie samice sú v hierarchii vyššie. Samce odchádzajú po dosiahnutí dospelosti a žijú samotárskym životom, alebo tvoria malé staromládenecké skupinky.

Slon africký – elephant (Loxodonta africana), swahilsky “ndovu, alebo tembo” -je najväčší suchozemský cicavec ktorý dosahuje v kohútiku výšku až 4 m. Samec môže vážiť až 7 ton, pričom samica pri výške 2,5-3 m vážia 4 tony. Dĺžka tela u samcov je až 8 m u samíc do 7,5 m. Najväčší známy jedinec bol zastrelený v Angole v roku 1955. Vysoký bol 4,2 m a vážil 12,5 tony. Jeho telo je vystavené v Museum of Natural History vo Washington, D.C.. Vzhľadom k svojej veľkosti sa pohybujú relatívne pomaly, približne rýchlosťou kroku človeka. V behu však vyvinie rýchlosť cez 40km/h. Na svete žijú 3 druhy slonov. Slon indický a dva druhy v Afrike. Posledný bol pred pár rokmi uznaný samostatným druhom Slon pralesný z dažďových lesov centrálnej Afriky. Do nedávnej doby bol považovaný za poddruh slona zo saván.

Nosorožec dvojrohý / dvourohý – rhino (Diceros bicornis), swahilsky “kifaru” -zvaný tiež čierny, je menším príbuzným nosorožca tuponosého (Ceratotherium simum), ktorého voláme aj “biely”. Čierny nosorožec môže dosiahnuť výšku 1,7 m a dĺžku tela 3,5 m. Vážia až 1,5 tony. Samice sú menšie než samce. Žijú samotárskym životom, iba samice je možné vidieť s dospievajúcimi mláďatami. Do určitej miery sú teritoriálne ale tolerujú prítomnosť iných nosorožcov. Vzhľadom k slabému zraku často útočia na neznáme objekty. Dokážu vyvinúť rýchlosť až 55 km/h.

Lev – lion (Panthera leo), swahilsky “simba”–druhý najväčší po tigrovi spomedzi mačkovitých šeliem. Samce, typické svojou hrivou, môžu vážiť až 250 kg a dĺžka tela môže byť až 2,5 m. Sú to jediné mačkovité, kde je bez problémov rozoznať samca od samice (pohlavný dimorfizmus). Dožívajú sa 12-14 rokov, v zajatí okolo 20.  V porovnaní s ostatnými mačkovitými sú neobvykle družní. Žijú v skupinách vedených samcom, pričom počet samíc je obmedzený schopnosťou udržať si svoj “hárem” a územie. Mladé samce sa oddelia od skupiny, keď dovŕšia dospelosť. Odchádzajú a spájajú sa s inými mladíkmi a potulujú sa po okolí.

Leopard / Levhart – leopard (Panthera pardus), swahilsky “chui” - je najmenší, ale najrozšírenejší zo štvorky veľkých mačiek (lev, tiger a jaguár). Dĺžka tela môže byť do 190 cm a váha až 90 kg. Stavbou tela pripomína jaguára, ale je menšieho a útlejšieho vzrastu. Škvrny sú okrúhle a na rozdiel od jaguára neobsahujú stredové bodky. Leopardy sú prevažne noční lovci a cez deň ich väčšinou nájdeme odpočívať v korunách stromov, kde si aj odkladajú svoju korisť a chránia ju tak pred ostatnými predátormi. Lovia všetko od hmyzu až po 900 kg ťažké antilopy losie, prevažnú väčšinu potravy však tvoria malé a stredné antilopy. Sú schopné do koruny stromu vyniesť korisť, ktorá je 3x ťažšia ako oni sami. Napriek jeho rozšíreniu je na veľa miestach ohrozený, nakoľko sa snaží vyhýbať ľuďmi osídleným oblastiam.

Gepard – cheetah (Acinonyx jubatus), swahilsky “duma” - je netypická mačkovitá šelma. Je to najrýchlejší suchozemský cicavec a dokáže vyvinúť rýchlosť až 120 km/h, pričom zrýchli z 0 na 110 za 3 sekundy. Chýba mu však schopnosť loziť na stromy. Sú typické svojou štíhlou postavou s dlhými nohami a malou hlavou. Škvrny sú malé a plné. Dorastajú do dĺžky 130 cm a váhy 65 kg. Ich typická oblasť výskytu je otvorená savana, kde lovia prevažne stredné a malé antilopy a zvieratá veľkosti zajaca. Sú samotári, ale bratia po odchode od matky často vytvárajú na niekoľko rokov, až doživotne, malé mladícke skupinky a lovia spolu. Samica sa stará o 2-4 mláďatá, ktoré sú často korisťou iných predátorov ako levov, alebo hyen.

Hyena škvrnitá – hyena (Crocuta crocuta), swahilsky “fisi” -je najväčší zástupca hyenovitých. Na rozdiel od ostatných hyen (ďalšie tri druhy), je samica hyeny škvrnitej väčšia od samca –viac ako 70 kg, v južnej Afrike až 90 kg, sú 0,75 m vysoké a 1,3 m dlhé. Majú výraznú stavbu tela, nakoľko ich predné nohy sú podstatne dlhšie ako zadné. Žijú v rodinných skupinách vedených najstaršou samicou a samce žijú na okraji tejto skupiny a v hierarchii sú na nižšom stupienku ako najnižšie postavená samica. Hyeny vo všeobecnosti sú mrchožravce, ale škvrnité hyeny sa stali úspešnými lovcami.

Hroch obojživelný – hippo (Hippopotamus amphibius), swahilsky “kiboko” - je spolu s nosorožcom druhý najväčší suchozemský cicavec po slonovi. Dospelý samec váži okolo 3,5 tony a dĺžka tela dosahuje 4 m. Napriek svojej váhe sú schopní na súši vyvinúť rýchlosť do 50 km/h. Sú obojživelní a väčšinu dňa strávia vo vode. Sú považovaní za jedno z najnebezpečnejších zvierat Afriky. Združujú sa do skupín do 40 jedincov vedených starým samcom. Samica po 8 mesiacoch rodí jedno mláďa pod vodou. Medzi cicavcami to okrem hrochov robia iba sirény a veľrybovité. V sub-saharskej Afrike ich je cca 150.000 kusov, pričom v Tanzánii je odhadom do 30.000 jedincov, čo je po Zambii najpočetnejšia populácia.

Zebra stepná – zebra (Equus quagga, alebo burchelli), swahilsky “punda milia”- je stredne veľké koňovité zviera, dosahujúce v kohútiku okolo 140 cm a váhu okolo 300 kg. V rámci druhu rozoznávame 6 poddruhov, ktoré sa líšia lokáciou a kresbou pruhov. Poznáme ešte dva druhy zebier, horskú a Grévyho. Stepné zebry sa vyskytujú na východných stepiach od Somálska po JAR mimo horských oblastí. Vytvárajú malé stáda, kde je vodcom samec, ktorý sa snaží udržať si svoj hárem samíc. Tieto “rodiny” sa zdržiavajú neďaleko ostatných a na pláňach Serengeti a Masai Mara sú známe tým, že migrujú spolu s pakoňmi a malými antilopami. Samica rodí jedno mláďa, ktoré je po 10 minútach schopné stáť a po jednom týždni sa začína pásť.

Žirafa škvrnitá – girafe (Giraffa camelopardalis), swahilsky “twiga”- je najvyšší suchozemský cicavec a najväčší prežúvavec. Samec dosahuje výšky až 5 m a váhy do 1,7 tony. Najväčší jedinec bol zastrelený v roku 1934 v Keni a meral 5,87 m a vážil 2 tony. V Tanzánii sa vyskytuje masajská žirafa a v Keni masajská a Rothschildova. Žirafa má okrem človeka len málo prirodzených nepriateľov a okrem leva si na ne málokedy trúfne iná šelma. Stáda sú tvorené samcom, samicami a ich potomkami a skupiny majú bežne 10-20 členov. Mladé samce sa potulujú po okolí v skupinkách, ale často je vidieť staré býky osamote. Samica rodí jedno, výnimočne dve mláďatá, ktoré padajú na zem z výšky dvoch metrov.

Byvolec topi / Buvolec modrý – topi (Damaliscus lunatus), swahilsky “nyamera”- je 130 cm vysoká a až 170 kg ťažká antilopa. Vyskytuje sa na savanách strednej a východnej Afriky. Majú červenohnedú hladkú srsť s nápadnými, až modro-fialovo sfarbenými stehennými časťami a čelom. Samce si chránia svoje teritória a snažia sa zaujať samice prechádzajúce okolo. Vo východnejších častiach je možné stretnúť podobnú antilopu, Byvolca stepného – hartebeest (Alcelaphus bucelaphus) swahilsky “kongoni”. Sú si veľmi podobný, len stepný byvolec je sfarbený pieskovo a nemá tmavé fľaky po tele.

Impala – impala (Aepyceros melampus), swahilsky “swala pala” - je jediným druhom podčeľade turovitých. Samce môžu dorásť až do výšky 1 m a 70 kg. Majú čierne, lýrovité rohy, samice rohy nemajú. Telo je červenohnedé, boky bledohnedé a brucho biele. Na čele a zadnom stehne je zvislý čierny pruh. Sú to skupinové zvieratá, ktoré sú v období rozmnožovania vedené dospelým samcom, ktorý odháňa ostatné samce zo svojho teritória. Sú výborný bežci a skokani a pri úteku dokážu skákať do výšky 2,5 m a do diaľky až 9 m.

Gazela Thomsonova a Grantova –gazelle thomsoni, grantii (Eudorcas thomsoni a Nanger granti) swahilsky “swala tomi a swala granti”sú malé druhy antilop, ktoré sa na seba veľmi podobajú. Grantova gazela (až 80 kg) je väčšia od Thomsonovej (do 30 kg), rohy má lýrovitejšie zahnuté a na boku nemá čierny pás ako Thomsonova. Vyskytujú sa vo východnej Afrike od Tanzánie smerom na sever po Sudán. Často sa pohybujú medzi inými kopytníkmi ako zebrami a pakoňmi. Thomsonove gazely migrujú spolu s týmito stádami za vodou a čerstvou pastvou. Je to hlavná korisť gepardov tejto oblasti. Dokážu vyvinúť rýchlosť až 80 km/h na dlhých tratiach a rýchlo menia smer, čím majú šancu aj pred gepardmi.

Pakôň bielobradý alebo pásavý/ žíhaný - Blue wildebeest (Connochaetes taurinus) swahilsky “nyumbu”-tiež známy ako gnu, patrí medzi turovité a na savanách východnej Afriky je najpočetnejším veľkým cicavcom. V oblasti Masai Mara a Serengeti žije cca 1,5 milióna kusov, ktoré sú známe veľkou migráciou spolu so zebrami a ďalšími antilopami. V období párenia sú samce silne teritoriálne, a v oblastiach s veľkou populáciou ako je NP Serengeti, môže byť na jednom štvorcovom km až 270 dospelých samcov. Samice rodia jedno mláďa, ktoré za 3 minúty dokáže stáť a po 10 minútach bežať so stádom. Úmrtnosť vo veľkom stáde je 50% oproti 80% v malých skupinách. Hlavnými predátormi sú levy a hyeny a krokodíly pri prekračovaní riek.

DikDik Kirkov / Kirkův –kirk´s dik-dik (Madoqua kirkii) swahilsky “dikidiki”- je malá antilopa, ktorá dosahuje váhu do 7 kg. Samec má na rozdiel od samice rožky a väčšiu chocholku. Veľmi často ich vídať pozdĺž ciest. Tvoria skoro celoživotné páry a samec ochraňuje samicu s mladými pred predátormi.

Antilopa losia – eland (Taurotragus (Tragelaphus) oryx), swahilsky “pofu” – ich samce sú najväčšie žijúce antilopy na svete (ťažší je jej príbuzný-Antilopa Derbyho zo Strednej Afriky). Samice vážia až 600 kg a v kohútiku merajú až 153 cm. Býky môžu vážiť až 1000 kg a merať až 180 cm. Obidve pohlavia majú 2x špirálovito zatočené rohy samice 50 cm, samce cca 65 cm dlhé. Sú ale najpomalšie z antilop. Ich maximálna rýchlosť v behu je 40 km/h. Anglické meno “Eland” pochádza z holandského slova pre losa.

Gueréza červená-zanzibarská – red colobus (Piliocolobus kirkii ) swahilsky “chondi” - je obyvateľom lesných oblastí. Váži približne 12 kg a je endemický druh ostrova Unguja (hlavný ostrov súostrovia Zanzibar). Je ju možné vidieť iba v poslednom pôvodnom pralese, NP Jozani Forest, kde žije posledných 2000 jedincov. Je to skupinové zviera a je vidieť skupiny, ktoré majú cca 30 členov. Na chrbte je nápadne hrdzavej farby s čiernymi plecami a rukami, bielym bruchom a “chocholom” na hlave.

Mačiak zelený / Kočkodan obecný – vervet monkey (Chlorocebus pygerythrus), swahilsky “kima” - je jeden z najrozšírenejších primátov Afriky. Vyskytuje sa od Senegalu a Etiópie po JAR. Delia sa na šesť poddruhov. Zväčša žije v pololesnatých oblastiach, alebo v buši a je hojný. Samce dosahujú váhu do 7,5 kg, samice do 5 kg. Žijú v skupinách okolo 20-40 (niekedy až 80) jedincov a majú vyvinutý systém zvukov na upozorňovanie pred nebezpečenstvom. Samice rodia jedno mláďa. Podľa stupňa zaradenia v hierarchii sa samcom sfarbuje oblasť genitálií do modra.

Pavián babuin – baboon (Papio cynocephalus), swahilsky “nyani” - je mohutná opica so “psím nosom” (cynocephalus -preklad zo starovekej gréčtiny). Samce môžu byť 80 cm dlhé bez chvosta a vážia do 40 kg. Samice sú podstatne menšie a vážia do 15 kg. Vytvárajú tlupy okolo 50 jedincov, ale boli pozorované skupiny s 250 členmi. Sú typicky savanové zvieratá a zdržiavajú sa prevažne na zemi. Na stromy lezú len výnimočne. Sú všežravci, ale väčší podiel má rastlinná strava. Občas lovia zajace a malé antilopy. Ich predátor je človek a leopard, ktorým sa však dospelé samce často postavia na odpor.

Krokodíl nílsky – crocodile (Crocodylus niloticus) swahilsky “mamba” - je veľký prehistorický plaz. Samce dorastajú do dĺžky až 6 m a váhy 900 kg. Najväčší samec bol ulovený pri meste Mwanza (Tanzánia) a meral 6,45 m a vážil 1.090 kg. Objavujú sa neoverené informácie aj o väčších kusoch, jedným z nich je možno aj známy Gustave z jazera Tanganyika. Vyskytuje sa na území celej sub-saharskej Afriky, ale v tokoch Nílu sa už vyskytuje len zriedkavo. Je veľmi dobre prispôsobený životu vo vode, kde dokáže dosiahnuť rýchlosť až 35 km/h. Oči a nosné dierky majú posadené na vrchu hlavy a zvyšok tela je ponorený pod vodou. Sú schopní vydržať dlhú dobu bez potravy, ale na druhej strane pri dostatku dokážu naraz zožrať až polovicu vlastnej váhy.

Pštros dvojprstý – ostrich (Strutio camelus) swahilsky “mbuni“ – je najväčší nelietavý vták sveta. Dosahuje váhu až 150 kg. Stojí na dvoch prstoch a dokáže vyvinúť rýchlosť až 85 km/h. Nápadné čiernobiele sfarbenie samcov je pri východoafrickom poddruhu doplnené v období párenia ružovo sfarbeným krkom a nohami. Samice sú šedo-hnedé. Žijú v rodinných skupinách s jedným samcom a viacerými samicami. Na hniezde sa striedajú, ale o mláďatá sa starajú výlučne samice.

Hadožrút nohatý / Hadilov písař – secretary bird (Sagittarius serpentarius) swahilsky “karani tamba” - je dravec, ktorý má vlastnú čeľaď s jediným druhom. Bežne sa vyskytuje na savanách, kde loví drobné živočíchy. Partneri vytvárajú celoživotné zväzky a spoločne sa starajú o potomstvo. Hniezdia vysoko v korunách stromov. Vedia obstojne lietať, ale väčšinu času trávia na zemi, kde lovia svoju potravu, ktorou sú od hmyzu cez drobné stavovce aj jedovaté hady.

Sup – vulture (Gyps) swahilsky “tai“– sú asi najznámejšími mrchožravými vtákmi. Osem druhov sa vyskytuje na území južnej Afriky a viaceré patria medzi tie väčšie, pričom vážia až 9 kg a rozpätie krídel môžu mať až 3 m. Počas dňa ich vídať patrolovať nad savanou a po zbadaní mršiny sa zlietajú a snažia sa uchmatnúť kus mäsa. Počas kŕmenia medzi nimi existuje akási hierarchia, aj keď trvale nežijú v skupinách.

Plameniak malý a ružový / malý a růžový (Phoeniconaias minor a roseus), swahilsky „heroe“ – sú vtáky, ktoré sa vyskytujú hlavne na jazerách Priekopovej prepadliny. Plameniaky malé sa živia fytoplanktónom na alkalických jazerách. Hlavné miesto rozmnožovania je jazero Natron v severnej Tanzánii. Plameniak ružový sa živí drobnými kôrovcami a je bledšie sfarbený, na rozdiel od plameniaka malého, ktorý je výrazne ružový. Tento sa vyskytuje aj na sladkých jazerách a v zálivoch morí a oceánov v celej Afrike, južnej Európe a časti Ázie.

Najkrajšie pláže sveta - top 20 Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšie pláže sveta - top 20

Chodím po svete tridsať rokov, aby som našiel tú najkrajšiu pláž na planéte. Za ten čas som natrafil na pláže opustené a romantické, plné života a…

Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Turistický výstroj –  rady a tipy Prémiový blog

Prémiový blog Turistický výstroj – rady a tipy

Rozmýšľate o zimnej túre? Ako sa v tomto prípade vychystať, na čo nezabudnúť a kde neurobiť chybu? V tom množstve outdoorového výstroja sa strácate…

Kilimandžáro - neuveriteľné dobrodružstvo Prémiový blog

Prémiový blog Kilimandžáro - neuveriteľné dobrodružstvo

Džambo! Za 30 rokov, čo BUBO navštevuje Afriku, sme sa pokúšali dobyť Kilimandžáro mnoho ráz. Vyskúšali sme všetkých 7 oficiálnych ciest na vrchol.…