Táto krajina je poriadne divoká! A preto sa treba zamerať na divinu!

Ak máte možnosť tak určite ochutnajte chute miestnej fauny. Hotely aj reštaurácie Botswany ponúkajú množstvo pochútiek z diviny. V angličtine hľadajte tieto jedlá pod slovíčkom "game" = divina. Medzi tradičné chute patrí pštros, krokodíl,impala alebo prasa bradavičnaté. Špecialitou býva steak z kudu alebo elanda ( najväčšej antilopy na svete).  Vždy sa jedná o čerstvé mäso a častokrát ho nájdete v ponuke dňa. Jednoznačne odporúčame. Náš večný favorit je pečený kudu.

Špičková gastronómia sa sústredí hlavne na hotely.

Z reštaurácií je azda najlepšou Mokolodi restaurant v hlavnom meste Gaborone. Reštaurácie mimo hlavného mesta sú orientované skôr na "pub food" t.j. kvalitné pivo, steaky, bravčové rebierka. Dobrou voľbou je Bull and bush v Gaborone alebo Marc´s Eatery v Maune.

V domácej kuchyni dominuje kukuričná kaša milipap s grilovanou zeleninou. 

Nápoje:

Ak máte radi cider (jablkový mušt s nízkou mierou alkoholu) tak najpopulárnejším je Savanna Dry („suchá“ verzia) s obsahom alkoholu 5%. Pokiaľ nemáte chuť na nápoj s alkoholom, ochutnajte bez váhania Rock Shandy. Je to nealkoholický nápoj vhodný do horúčavy. Do pohára sa namieša drink zo sódy, citrónový Schweppes Lemon a pridajú sa kvapky Angustury. Angustura dodá horkú a osviežujúcu chuť. Ak máte chuť na výraznejšie horkú chuť, vypýtajte si „extra bitter“.

Medzi pivami dominujú juhoafrické značky z ktorých mnohé sa varia v pivovare priamo v Botswane. Stálicou je značka Castle. V Maune nájdete aj malý lokálny pivovar Okavango brewery.

Vínam dominujú tie s pôvodom v Južnej Afrike. Pestovanie hrozna a produkcia vína je stará ako kolonizácia Kapskej provincie sama. Už prví usadlíci na čele s Jan van Riebeeckom si okrem iných plodín priniesli aj vinič. Dokonca si nechali priviezť hroznové sadenice aj z vtedajšieho českého kráľovstva. Na pestovanie viniča vytýčili celú oblasť, kde sa nachádza aj najstaršia vinica na juh od Sahary, Groot Constancia. Veľmi významný prínos mali hugenotskí prisťahovalci. Bola to skupina kalvinistov, ktorí sem pred prenasledovaním utiekli a priniesli so sebou vtedy tradičné odrody prevažne červeného vína. Títo sa usadili v oblasti dnešného Franschhoeku a okolia. Vinohradníctvo sa rozvinulo vďaka ideálnym podmienkam hlavne v oblasti Západného Kapska. Najznámejším centrom je mesto Stellenbosch, približne 45 km od Kapského mesta.

Hlavnou produkciou sú odrody červeného vína, ako je Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon a Shiraz. Z bielych je najlepšie Chardonnay. Viacero viníc majú bohaté skúsenosti s týmito odrodami a výborne sa im darí sa presadiť aj vo svete. Aj u nás sa stretávame s kvalitnými vínami z tejto oblasti. Pokiaľ chcete ochutnať niečo. Pokiaľ hľadáte najlepšie Chardonnay, väčšinu súťaží vyhrala vinica Eikendal so svojim Chardonnay 2017. Bolo viackrát vyhodnotené ako najlepšie vo svojej triede. Ak hľadáte Cabernet Franc, najlepšia voľba v rokoch 2019 a 2020 bolo víno spoločnosti Raats Family, Cabernet Franc 2016.

Juhoafrická republika má aj jednu vlastnú odrodu, ktorej sa darí najlepšie práve tu. Inde vo svete nevedia až takúto kvalitu dosiahnuť a pestuje sa iba na malých plochách v Austrálií a na Novom Zélande. Je ňou Pinotage. Tohto kríženca vypestoval prvý profesor vinohradníctva na Stellenboschskej univerzite, Abraham Izak Perold v roku 1925. Skrížil odrody Pinot Noir a Cinsault. Dosiahol tak odrodu vhodnú do tunajších podmienok, ktorá má plnú farbu a chuť je mierne korenistá s ovocným tónom, v dochutení s náznakom čierneho korenia. Podľa oblasti pestovania môže byť cítiť aj banány. Nechajte si v reštaurácií alebo vo vinotéke odporučiť najlepší Pinotage.

Lokálnou pálenkou je chibuku ( čítaj čibuku), ktorá sa páli z prosa. 

← Strava, jedlo a reštaurácie (zoznam krajín)

K

Afrika  

Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana

10.01. → 18.01. +27 termínov

náročnosť

9 dní

Trvanie

3295
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

20 dní

Trvanie

4707 5740€
K

Afrika  

Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

13 dní

Trvanie

3234 4620€
K

Afrika  

Lesotho, Eswatini, Zimbabwe, Zambia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

16 dní

Trvanie

3794 5420€
TOP 10: Najnebezpečnejšie zvieratá sveta
Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Najnebezpečnejšie zvieratá sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024
Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 69 min. čítania
Veľký prehľad afrického safari
Prémiový blog

Prémiový blog Veľký prehľad afrického safari

Vyberte si safari na mieru pre vás. Afrika je obrovský kontinent, preto je dobré, ak vám odborník poradí, kam ísť do Afriky. Martin Karniš je…

Martin Karniš 15 min. čítania
TOP 10: Umelo vytvorené hlavné mestá
Blog

Blog TOP 10: Umelo vytvorené hlavné mestá

Keď cestujete, tak je veľká pravdepodobnosť, že sa stanete milovníkmi architektúry. Chodíme po mestách ako Jeruzalem, Damask, Váránasí či Arbíl,…

Ľuboš Fellner 34 min. čítania
Byvol africký

03

21:29

okt

2024

Benin Cestovateľské tipy a zaujímavé miesta Botswana Cestovateľské tipy a zaujímavé miesta Gabon Cestovateľské tipy a zaujímavé miesta Juhoafrická republika Cestovateľské tipy a zaujímavé miesta Keňa Cestovateľské tipy a zaujímavé miesta

Kedysi v slovenčine známy ako pabyvol kaferský, širokorohý, byvol širokorohý aj kaferský a nakoniec sa jeho meno ustálilo na byvol africký, čo dáva najväčší zmysel.…

Slon

02

21:04

okt

2024

Botswana Cestovateľské tipy a zaujímavé miesta Srí Lanka Cestovateľské tipy a zaujímavé miesta

Nezameniteľné zviera, ktoré poznajú aj malé deti a je jedným z prvých, ktoré vieme pomenovať. Čím to je? Je to ich vzhľad? Je to ich povaha? Keď otvoria ústa, vyzerajú…