Na dovolenku do Juhoafrickej republiky je povolené doviezť jeden liter (= 1 fľaša na osobu) tvrdého alkoholu. Z nápojov dostať kúpiť všetko od Coly cez pivo, cider až po prvotriednu whisky. Angličania pijú whisky, Búri brandy, černosi chibuku a my? Odporúčame ochutnať Rock Shandy, Savannu a Amarulu – tá chutí hlavne dámam. Dá sa kúpiť aj voda v 1,5 l fľašiach. Jedlo sa veľmi nelíši od nášho a výber je veľmi široký. Ochutnávajte skvelé čerstvé ryby v Kapskom meste a v Durbane, božské steaky, pštrosa, krokodíla...  a ak chcete, tak aj červíky mopane.

Hovorí sa, že láska ku krajine ide cez žalúdok. Radi Vám sprostredkujeme tie najlepšie reštaurácie a bary. 

Každé Mesto a miesto majú svoje kvalitné reštaurácie. Neváhajte a rezervujte si miesto v niektorej z nich.

Kapské Mesto 

Kapské Mesto má okrem ostatnej vynikajúcej, či už juhoafrickej alebo medzinárodnej, svoju vlastnú kapsko-malajskú kuchyňu. Pochádza z dôb, kedy sem na ťažkú prácu privážali otrokov z oblasti dnešnej Malajzie, Indonézie a východnej Afriky. Táto komunita sa usadila v časti, kde je dnes vyhlásená štvrť Bo-Kaap. Zopár jedál sa pravidelne objavuje aj na jedálnych lístkoch reštaurácií a to nielen v Bo-Kaap. Bredie (malajzský pôvod) je dusené jahňacie mäso a zelenina, ktoré sa spolu dusí dlhú dobu. Dochutené je mnohými koreninami ako klinčekmi, kardamonom, škoricou a chilli. Miestni poznajú rôzne obmeny: kapustové bredie, paradajkové alebo zo zelených fazuliek. Veľmi populárne je Bobotie. Je to mleté hovädzie alebo jahňacie mäso s koreninami, zázvorom, vlašskými orechmi a sušeným ovocím (hrozienka). Na dochutenie sa pridáva chutney a banány. Celé je zapečené s vajíčkovou pokrývkou a podáva sa so žltou (kurkuma) ryžou. Sosatie je ďalším typickým jedlom. Je to v podstate mäsový špíz z baranieho alebo jahňacieho mäsa. Kocky mäsa sú cez noc marinované v zmesi korenín a tamarindovej omáčky. Na špízi sú potom prekladané cibuľou, paprikou, sušenými marhuľami a podobne. Špíz sa môže upraviť na panvici, alebo tradičným juhoafrickým spôsobom – na grile (braai).

Na úvod do africkej kuchne my v BUBO robíme rezervácie v reštaurácií Marco`s African Place. Ako predjedlo odporúčame pštrosie alebo krokodílie carpaccio. Majú množstvo hlavných jedál na výber z jedálneho lístka, ale aj špeciálnu ponuku podľa aktuálne dostupných surovín. Ak chcete ochutnať viacero druhov mäsa, výbornou voľbou je Pan-african platter, kde sú medailónky antilopy skákavej, kudu a pštrosa. Špeciálna ponuka – Serengeti platter – obsahuje aj prasa bradavičnaté. Ak máte chuť na jeden druh mäsa, vynikajúcou voľbou je steak z impaly. Ako prílohu odporúčame ochutnať pap, čo je kukuričná kaša. Toto je hlavná zložka jedál v takmer celej Afrike. Kto má rád šaláty, ochutnajte druh Chakalaka. Ak chcete vyskúšať niečo z miestnej indomalajskej komunity, ochutnajte volský chvost na kari (Oxtail Curry). Ako dezert nevynechajte cheescake podľa ich vlastného receptu. Túto reštauráciu navštevujú miestne aj medzinárodné celebrity. Ich fotografie nájdete na stenách reštaurácie.

Ak si chcete dať príjemnú večeru na Waterfornte, vyskúšajte Belthazar. Každý si tu vyberie, nemá špecifické zameranie, ale majú veľmi slušný výber. Ochutnajte miestne ustrice, ktoré sú tu zaručene čerstvé. Ak máte chuť na polievku, dajte si cibuľovú. Z diviny odporúčame ochutnať priamorožca (Gemsbok) alebo kudu. Pokiaľ máte chuť na rybu, určite vyskúšajte „baby kingklip“, asi najpopulárnejšiu miestnu rybu. Ak máte radi krevety, prídete si tu na svoje. V ponuke tu nájdete mozambické, považované za jedny z najlepších na svete.

Podľa mnohých je najlepšia reštaurácia na Waterfronte, úplne vpravo na prvom poschodí. Baia je pre bohatších a stredne bohatých klientov. Výborné morské plody (áno majú aj mäso) a super vína z regiónu. Krevety, langusty, mušle, chobotnice... Ľuboš Fellner odporúča dať si Abalone  - morské slimáky. Pre milovníkov morských príšeriek pôjde o zážitkok ako z mušli Sv Jakuba. V tejto reštaurácii ich robia výborne - ide o luxus ako kaviár ale oplatí sa. Ak nájdeš v menu Linefish = catch of the day. Často je to kabeljou (treskovitá ryba miestnych vôd).

Johannesburg

Ak sa Vám nechce sedieť v hotelovej reštaurácií a ste ochotní obetovať čas cestovaniu do nového centra mesta – Sandtonu – môžte tak ochutnať viacero dobrých jedál.

Na Mandelovom námestí v Sandton City sa nachádza niekoľko dobrých reštaurácií. Jednou z najpopulárnejších je Hard Rock Cafe, ktoré ponúka svoje tradičné menu. Ak ale hľadáte niečo iné, je tu zopár možností. The Big Mouth ponúka klasické medzinárodné jedlá, ale aj veľmi dobré sushi a podobné rolky. Okrem steakov si tu môžte dať tacos, ryby, krevety a iné plody mora. Oproti cez námestie jeden z najlepších steak housov v krajine, The Butcher Shop & Grill. Otvorená v roku 1994 rodinou, ktorá bola v mäsiarskom priemysle 3 generácie, veľmi rýchlo sa stala uznávanou v celej krajine. Získala množstvo ocenení. Aktuálny manager Dani Pick, vnuk zakladateľa prvého obchodu s mäsom, vyštudoval „global managment and hospitality“ vo Švajčiarsku. Steaky v tejto reštaurácií sú jedinečné, záleží už len od Vášho vkusu a chute.

Durban

V tomto prímorskom meste nájdete viacoro kvalitných reštaurácií. Ak hľadáte niečo so zážitkom, jednoznačne choďte do Roma Revolving Restaurant. Táto otáčajúca sa reštaurácia sa nachádza neďaleko prístavu a je z nej počas večere nádherný výhľad na mesto. Navštívilo ju množstvo celebrít, vrátane prezidentov, iných politikov, hercov a spevákov. Majiteľ je Talian a tak tu nájdete prevažne typickú taliansku kuchyňu. Čerstvé ryby a plody mora zaručujú kvalitu.

V mestskej časti Glen Ashley je vynikajúca indická reštaurácia Indian Summer. Majiteľ je pôvodom z Bombaja a ako sám hovorí, mal najlepšieho učiteľa kuchárskeho umenia – vlastnú mamu. Jednoduchá ale príjemná reštaurácia ponúka výbornú domácu stravu. Pozor na štipľavosť. Ochutnajte Paneer makhai, alebo famózne jahňacie Rogan josh. Zapite to všetko mango lassi, ktoré si sami vyrábajú. 

Pokiaľ máte záujem o reštaurácie, ktoré sú niečím unikátne, nechajte sa inšpirovať našim výberom. Tieto zariadenia považujeme za najlepšie, najluxusnejšie alebo jedinečné na danom mieste. Nie vždy musí ísť o luxus samotný, môže byť vybraná vďaka lokalite, ponuke, alebo hodnoteniu gastronomickými odborníkmi.

Big Easy (Durban) - Pre špeciálnu príležitosť choďte do reštaurácie bývalého juhoafrického golfistu Ernie Elsa, Big Easy v hoteli Hilton. Nájdete ich aj v Miami alebo Dubaji. Dostala meno podľa prezývky samotného Ernieho vďaka jeho švihu a veľkému srdcu. Inšpiroval sa tým najlepším, čo pri svojom cestovaní po svete hľadal a našiel. Nechajte sa hýčkať a doprajte si zostavené menu spárované s vínom. Takto bude Váš zážitok dokonalý. Váš šéfkuchár k Vami vybranému menu spolu so someliérom pripravia odporučené vína a popri večeri Vám porozprávajú o jednotlivých vínach. V menu nájdete aj jedlá ovplyvnené miestnou indickou kultúrou, ale hlavne grilované hlavné jedlá. Či už si vyberiete steak, alebo jahňacie lýtka, nebudete ľutovať. Spárovanie s dokonalým vínom bude unikátnym zážitkom.

The Test Kitchen (Kapské Mesto) - Neďaleko centra mesta je „experimentálna“ reštaurácia The Test Kitchen. Orientujú sa na modernú kuchyňu a radi experimentujú. Najprv sa usadíte v takzvanej Dark room, kde dostanete na ochutnanie veľmi inventívne tapas, aby ste sa presunuli do Light room, kde ochutnáte niektoré z jedál, ktoré sú skutočnými unikátmi. Nechajte si odporučiť špecialitu, ktorá je momentálne dostupná z tých najčerstvejších surovín. Tie prichádzajú z celého sveta a máte tak možnosť ochutnať čínske prepelice, mauricijské homáre, alebo juhoafrický wagyu biltong. Medze vo vynaliezavosti šéfkuchár Luke Dale Roberts nepozná. Táto reštaurácia sa nestratí v žiadnom svetovom rebríčku, kde sa od roku 2012 ocitá medzi 50 najlepšími reštauráciami sveta. V roku 2019 bola vyhodnotená ako najlepšia v Juhoafrickej republike. Spoplatnenú rezerváciu je nevyhnutné robiť zavčas, nakoľko zoznam je tu dlhý. 

Cestuj vďaka čítaniu

Čítajte, rozširujte si obzor a zbierajte pri tom zľavové kódy na cesty s BUBO.