Strava je vo východnej Afrike veľmi chutná a prispôsobená európskym žalúdkom. Raňajky bývajú v hoteloch často formou švédskych stolov s bohatým výberom. Samozrejme, že uprostred národného parku je sortiment mierne obmedzený, vždy si ale nájdete to svoje. K dispozícií sú rôzne druhy chleba, syrov, salámov, jogurtov, cereálií, ovocia a podobne. Džúsy, káva a čaj sú samozrejmosťou. Ochutnajte miestnu zázvorovú malinovku Stoney Tangawizi.

Prvé dni odporúčame vystríhať sa nápojom s ľadom a ovociu a zelenine umývanej pod vodou a nešúpanej. Organizmus je oslabený z cesty a môže zareagovať. Po tomto už jedzte všetko, na čo máte chuť.

Do krajiny je povolené doviezť jeden liter/jedna fľaša tvrdého alkoholu.

Pre silnejšie nátury je možnosť ochutnať pravú domácu stravu. Najpopulárnejším jedlom je grilované jahňacie alebo kozie mäso – nyama choma. Keďže mäso nie je odležané, je tuhé a potrebujete dobré zuby na spracovanie. V hoteloch a lodžiach je často k večeri na výber aj tradičný guláš - stew, a tak môžete ochutnať aj tento typ kuchyne. Vo všeobecnosti má východoafrická kuchyňa indický nádych, vzhľadom k ich silnému vplyvu za posledných viac ako 100 rokov. Na pobreží je typická swahilská kuchyňa, ktorá mieša indickú, arabskú a európsku kuchyňu. Tu sú často používanými ingredienciami kari a kokosové mlieko. Hlavnými surovinami sú tu ryby a ďalšie plody mora. Kto má toto rád, príde si na svoje.

Pokiaľ idete na safari, najčastejšie je organizované formou plnej penzie, v tých najdrahších lodgiach na báze all inclusive. V národných parkoch ani nemáte inú možnosť ako ísť do hotelovej reštaurácie. V mestách sa tu takmer nepohybujete a ak aj, tak tu nie sú reštaurácie, ktoré by sa snažili o svetovú úroveň. Väšina hostí sú tu turisti prichádzajúci na safari a tí poväčšine majú stravovanie zabezpečené. V Arushi ani v Dar es Salaam nie sú špičkové reštaurácie, ktoré by stáli za zmienku. Samozrejme, že sa nájdu niektoré, ktoré ponúkajú chutnú stravu.

V hoteloch na Zanzibare určite ochutnajte niektorú z čerstvých rýb, ktoré tu pri každej večeri ponúkajú. Či už je to luciánovitá (ostriežovitá) ryba red snapper, tuniak, alebo mečiar, každá má fantastickú a nezameniteľnú chuť. Väčšinou sú pripravované na grile, alebo pečené vcelku, a tak si zachovávajú svoju chuť. Dochuťte si ich citrónovou šťavou s maslom a ako prílohu si dajte ochutenú ryžu pilao.

Ak máte radi pivo, v Tanzánií je najpopulárnejšie Kilimanjaro, ale našincovi často chutí prémiové pivko Ndovu (Slon). Asi najpopulárnejším alkoholickým nápojom Tanzánie je ich vlastný gin – Konyagi. Predáva sa v základnej verzii vo fľaškách rôznych veľkostí, prémiové balenie s vyššou kvalitou. Donedávna bol rôzny alkohol vrátane Konyagi v poldecových sáčkoch. Nakoľko však Tanzánia zakázala plastové obaly, postihlo to aj producentov alkoholu.

Najkrajšie pláže sveta - top 20 Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšie pláže sveta - top 20

Chodím po svete tridsať rokov, aby som našiel tú najkrajšiu pláž na planéte. Za ten čas som natrafil na pláže opustené a romantické, plné života a…

Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Turistický výstroj –  rady a tipy Prémiový blog

Prémiový blog Turistický výstroj – rady a tipy

Rozmýšľate o zimnej túre? Ako sa v tomto prípade vychystať, na čo nezabudnúť a kde neurobiť chybu? V tom množstve outdoorového výstroja sa strácate…

Kilimandžáro - neuveriteľné dobrodružstvo Prémiový blog

Prémiový blog Kilimandžáro - neuveriteľné dobrodružstvo

Džambo! Za 30 rokov, čo BUBO navštevuje Afriku, sme sa pokúšali dobyť Kilimandžáro mnoho ráz. Vyskúšali sme všetkých 7 oficiálnych ciest na vrchol.…