Kilimandžáru, teda najvyššej hore Afriky, hrozí, že v priebehu najbližších dvoch desaťročí sa poriadne zmení. Ide o to, že sa roztápa ľadová pokrývka hory. Ide o jeden z…

Strava, jedlo a reštaurácie Tanzánia
Strava je vo východnej Afrike veľmi chutná a prispôsobená európskym žalúdkom. Raňajky bývajú v hoteloch často formou švédskych stolov s bohatým výberom. Samozrejme, že uprostred národného parku je sortiment mierne obmedzený, vždy si ale nájdete to svoje. K dispozícií sú rôzne druhy chleba, syrov, salámov, jogurtov, cereálií, ovocia a podobne. Džúsy, káva a čaj sú samozrejmosťou. Ochutnajte miestnu zázvorovú malinovku Stoney Tangawizi.
Prvé dni odporúčame vystríhať sa nápojom s ľadom a ovociu a zelenine umývanej pod vodou a nešúpanej. Organizmus je oslabený z cesty a môže zareagovať. Po tomto už jedzte všetko, na čo máte chuť.
Do krajiny je povolené doviezť jeden liter/jedna fľaša tvrdého alkoholu.
Pre silnejšie nátury je možnosť ochutnať pravú domácu stravu. Najpopulárnejším jedlom je grilované jahňacie alebo kozie mäso – nyama choma. Keďže mäso nie je odležané, je tuhé a potrebujete dobré zuby na spracovanie. V hoteloch a lodžiach je často k večeri na výber aj tradičný guláš - stew, a tak môžete ochutnať aj tento typ kuchyne. Vo všeobecnosti má východoafrická kuchyňa indický nádych, vzhľadom k ich silnému vplyvu za posledných viac ako 100 rokov. Na pobreží je typická swahilská kuchyňa, ktorá mieša indickú, arabskú a európsku kuchyňu. Tu sú často používanými ingredienciami kari a kokosové mlieko. Hlavnými surovinami sú tu ryby a ďalšie plody mora. Kto má toto rád, príde si na svoje.
Pokiaľ idete na safari, najčastejšie je organizované formou plnej penzie, v tých najdrahších lodgiach na báze all inclusive. V národných parkoch ani nemáte inú možnosť ako ísť do hotelovej reštaurácie. V mestách sa tu takmer nepohybujete a ak aj, tak tu nie sú reštaurácie, ktoré by sa snažili o svetovú úroveň. Väšina hostí sú tu turisti prichádzajúci na safari a tí poväčšine majú stravovanie zabezpečené. V Arushi ani v Dar es Salaam nie sú špičkové reštaurácie, ktoré by stáli za zmienku. Samozrejme, že sa nájdu niektoré, ktoré ponúkajú chutnú stravu.
V hoteloch na Zanzibare určite ochutnajte niektorú z čerstvých rýb, ktoré tu pri každej večeri ponúkajú. Či už je to luciánovitá (ostriežovitá) ryba red snapper, tuniak, alebo mečiar, každá má fantastickú a nezameniteľnú chuť. Väčšinou sú pripravované na grile, alebo pečené vcelku, a tak si zachovávajú svoju chuť. Dochuťte si ich citrónovou šťavou s maslom a ako prílohu si dajte ochutenú ryžu pilao.
Ak máte radi pivo, v Tanzánií je najpopulárnejšie Kilimanjaro, ale našincovi často chutí prémiové pivko Ndovu (Slon). Asi najpopulárnejším alkoholickým nápojom Tanzánie je ich vlastný gin – Konyagi. Predáva sa v základnej verzii vo fľaškách rôznych veľkostí, prémiové balenie s vyššou kvalitou. Donedávna bol rôzny alkohol vrátane Konyagi v poldecových sáčkoch. Nakoľko však Tanzánia zakázala plastové obaly, postihlo to aj producentov alkoholu.
Tanzánia - pripravte sa na dovolenku
Dĺžka výstupu na najvyššiu horu Afriky závisí od toho, akú trasu zo siedmich oficiálnych si zvolíte. My v BUBO praktizujeme Lemosho route, ktorá trvá 8 dní. Prispôsobili…
Ideálny termín výstupu na Kilimandžáro je takmer po celý rok. Turisti si ho však väčšinou plánujú tak, aby v Tanzánii pod najvyššou horou Afriky stihli zažiť aj to pravé…
Existujú vekové limity pre klientov, ktorí chcú absolvovať výstup na Kilimandžáro? Oficiálne áno. Minimálny vek pre výstup na najvyššiu horu Afriky je 10 rokov.…