Kuchyňa Bieloruska je na prvé počutie veľkou neznámou, no ak sa stretnete s miestnymi jedlami, zistíte, že až taká neznáma nebude. Ovplyvnili ju kuchyne Pobaltia, Ukrajiny, Poľska aj Ruska a základným kameňom bieloruskej kuchyne je zemiak z ktorého dokážu vyčarovať veľké množstvo jedál. Tradičná kuchyňa je veľmi jednoduchá, ale zároveň nesmierne chutná.

JEDLO V BIELORUSKU

Bieloruská kuchyňa patrí k dokonalým prekvapeniam celej krajiny. Možno od nej nečakáte nič, no rozhodne zaujme. K najtypickejším jedlám patria Kalduny, plnené taštičky, kde nájdete mleté, bravčové mäso, hovädzinu, alebo aj kuracie mäso, tvaroch či vynikajúce hríby. Pripomínajú pelmene a ak ich raz ochutnáte, vedzte že ich budete chcieť znovu. K tomu si vezmite čerstvú smotanu a máte skvelé jedlo. Bielorusi milujú zemiaky a mäso a práve tieto dve suroviny tu najčastejšie nájdete v jedlách. Obľúbené sú rôzne druhy klobások od varených až po grilované, no ak by sme mali ukázať na azda najobľúbenejšie zemiakové jedlo, boli by to Draniki, zemiakové placky. Poviete, že si, že takéto jedlo si viete dať aj doma, ale verte, že tieto bieloruské Draniki sú najlepšie na svete. Sú často ako hlavné jedlo podávané len s čerstvou smotanou. Zaujímavým jedlom sú aj Lazanki, kde cítiť veľmi silný poľský vplyv. Ide o cestoviny, ktoré majú často tvar štvorca alebo trojuholníka a podávajú sa s cibuľkou, slaninou, mäsom či kapustou. Z polievok je tu veľmi obľúbený boršč, ktorý je desiatky rokov stálicou, no veľmi chutnou polievkou je Žur, bieloruský ekvivalent poľského Žureku. V niektorých podnikoch vám ho naservírujú do vydlabaného chleba a jeho chuť si hneď obľúbite. Mačanka predstavuje hustú polievku, kde sa mieša chuť mlieka, vajec, tvarohu, smotany a bravčového mäsa. Nech ju ochutnáte aj viac krát, vždy sa bude líšiť v detailoch, pretože mnohí Bielorusi majú svoje rodinné recepty. Pre milovníkov sladkého sú tu Sirniki, tvarohové, hrubšie placky ktoré sú výborne so smotanou alebo džemom na raňajky. Palacinky sú v Bielorusku tiež veľmi obľúbené a nájdete ich v ponuke najmä ráno spoločne s rôznymi kašami s lesným ovocím.

NÁPOJE V BIELORUSKU

Obľúbenými nápojmi v Bielorusku je Kvas a Sbiten. Kým kvas je známy aj v mnohých iných krajinách postsovietskeho sveta, Sbiten je bieloruská špecialita. Tento nápoj mieša v sebe chuť byliniek, korenín, medu a cukru a krásne vonia. Perfektný je Sbiten v chladnejších mesiacoch, kedy sa podáva teplý či horúci. Najobľúbenejším alkoholickým nápojom je samozrejme vodka, ktorú tu nájdete v mnohých obmenách. Vodku tu pijú z obilia, jačmeňa, zemiakov či repy a dokonca tu nájdete aj unikátnu chrenovú vodku. Možno nebude pre každého, ale nestojí to za pokus?  Mnohí preferujú vodku „žitňevka“ z obilia alebo „bulbjanka“ zo zemiakov. Dokonalým bieloruským nápojom je aj Zubrovka, kedy sa tráva namočí do alkoholu vďaka čomu dostane špecifickú príchuť. Vymyslieť ju mali už v priebehu 16.storočia a patrí k najzaujímavejším bieloruským alkoholom. V Bielorusku nájdete aj pivo, ktoré sa sem dostalo z Litvy a hoci mnohí radšej siahnu po tvrdom alkohole, svojich milovníkov má aj miestne pivo. Známe značky sú Bobrov a Alivaryia. Bielorusi milujú aj ovocné kompóty, šťavy z čerstvého ovocia aj klasické domáce sirupy.

 

← Strava, jedlo a reštaurácie (zoznam krajín)

Najscestovanejší Bielorus: Vyrástol som na slovenských rozprávkach Blog

Blog Najscestovanejší Bielorus: Vyrástol som na slovenských rozprávkach

Rus Margolin pochádza z Bieloruska, no posledných 20 rokov žije v USA. Je jedným z mála ľudí sveta, ktorý o sebe môže povedať, že navštívil každú…

Lenka Miškolciová 6 min. čítania
Bielorusko - pohľad na východ Blog

Blog Bielorusko - pohľad na východ

Bielorusko, krajina na mieste, kde sa stretáva Európa s Ruskom? Či už súčasť ruského sveta? V čase písania tohto blogu je pár týždňov po…