Strava v Brazílii sa pohybuje v podobných cenách ako na Slovensku, resp. je o čosi drahšia. Juhoamerická strava nie je príliš vzdialená európskej strave vďaka imigrantom, ktorí tu prichádzali.

V Brazílii budete prekvapení výberom kvalitných medzinárodných reštaurácii od sushi, cez šalátové bary a morské príšery, až po najslávnejšiu brazílsku grilovačku – churrasco. Veľké kusy kvalitného mäsa tu grilujú na dlhej tyči a čerstvo upečený plátok Vám budú krájať priamo na Váš tanier. Najslávnejší kokteil je caipirinha, ktorý sa mieša z brazílskeho destilátu cachaça, ľadu a limetky. Upozorňujeme, že po jeho užití je odborník na sambu každý. Odporúčame nekúpať sa s alkoholom v krvi a užívajte s mierou. Ak máte radi pivo, určite ochutnajte miestne značky Brahma a Skol.

Brazílska kuchyňa je veľmi bohatá a rôznorodá. Brazília je obrovská krajina. Mnoho zložiek je pôvodných a používali ich ešte pôvodní obyvatelia a mnoho prvkov bolo importovaných z Ázie, Európy a Afriky. Na severe sa vo veľkom konzumujú ryby a maniok, ktoré majú napr. v amazónskej oblasti dobré podmienky. Z Amazónie pochádza aj nám známa Guarana. Obľúbené jedlo je napr. pato no tucupi (kačiča v maniokovej omáčke) alebo vatapa (omáčka z kreviet, arašidov, kokosového mlieka), Bobo de Camarao (krevety na manikovej kaši), Patarashca (grilovaná ryba so zeleninou), Tacacá (polievka z kreviet). V južných regiónoch sa strava prikláňa ku gaučovskému spôsobu života a je viac mäsitá. Pri oceáne sa vo veľkom ponúkajú plody mora, seafood. V oblasti Rio de Janeiro a Sao Paolo sú známe práve jedlá farola a feijoada a ako prílohy ryža s fazuľou. Jedia sa aj hovädzie steaky, bravčové či hydina. V centrálnej oblasti je zaujímavé jedlo z ovocia pequi, s použitím pequi pripravujú napr. aj ryžu. Ak by sme však hľadali úplne typické brazílske jedlo, siahneme po feijoade (dusené hovädzie a bravčové mäso s fazuľkami), moqueca (ryby s korením a kokosovým mliekom), brazílske barbeque v churrascariach, kde Vám na ražňoch budú priamo do taniera porcovať rôzne druhy mäsa kým nepoviete dosť. Povestná je aj tradičná brazílska farola (opražená hrubá kukuričná múka). Obľúbené je aj malé syrové pečivo Pao de Queijo, ktoré často ponúkajú na raňajkách. Medzi najznámejšie dezerty patrí brigadeiro (čokoládový koláč, ktorý môže mať aj formu malých guličiek, obalený v čokoládovej posýpke). Populárne je aj arašídové Paçoca. Z Brazílie pochádza novodobá superpotravina Açaí, z ktorej sa robí smoothie alebo džús a predávajú ho často v okolí pláží, ochucuje sa s granolou alebo banánmi. Najslávnejší kokteil je caipirinha, ktorý sa mieša z brazílskeho destilátu cachaça, ľadu a limetky. Upozorňujeme, že po jeho užití je odborník na sambu každý. Odporúčame nekúpať sa s alkoholom v krvi a užívajte s mierou. Brazília je ohrmoná a taká aj je jej gastronómia, ktorú by sme vedeli opisovať donekonečna a aj tak by sme na niečo zabudli. Ak by ste tu mali stráviť iba veľmi krátky čas, využite v podnikoch systém stravovania rodizios, zjedz koľko vládzeš, aby ste mohli ochutnať z každého aspoň trochu.

Severný región

Gastronómia severnej časti krajiny je ovplyvnená hlavne pôvodnými domácimi obyvateľmi, ktorí vo veľkom používali koreňovú zeleninu, ovocie z lesov, listy z rozličných rastlín a bylinky, riečne ryby a mäso z ulovenej zveri. Chute z Amazónie sú už dnes prenesené do európskych špičkových reštaurácii, kde sa Vám pokúšajú sprostredkovať dokonalý zážitok, no nikdy nebude nič lepšie, ak sa Vy sami osobne prejdete v hociktorej dedine hlboko v Amazónii po ich miestnom trhu a ochutnáte ovocie, ktoré sem priamo priniesli z pralesa alebo navštívite tradičný kmeň resp. miestnu komunitu a dáte si s nimi obed v podobe ryby, ktorú ulovili iba tu a pre Vás. Presne takto to vnímali aj prví Portugalci, ktorí sa sem zavítali.

Odporúčame Vám ochutnať Pato No Tucupi, ktoré sa pripravuje z divokej kačky, pato. Jedlo sa uvarí vo vývare z tucupi (šťavy z manioku) a z listov rastlinky jambu. Používajú sa do neho aj lokálne bylinky ako napr. alfavaca (divoká bazalka rastúca v Amazónii) a podáva sa k nemu zvyčajne ryža. Toto jedlo pochádza z mesta Belem a jedáva sa tu v období slávnosti Círio de Nazaré, Procesie Panny Márie Nazaretskej, v druhú októbrovú nedeľu. Ako polievku Vám odporúčame ochutnať Tacará, ktorá sa varí z veľkých usušených kreviet, tucupí (šťava z manioku), alfavaca (divoká bazalka z Amazónie), škrob z manioku, žlté chilli papričky a rastlinky jambú, ktorej chuť je v jedle veľmi výrazná a v severnej Brazílii bola používaná aj ako liek. Maniçoba je jedlo z bravčového mäsa a je veľmi podobné k brazílskemu národnému jedlu feijoada, s tým rozdielom, že v feijoade sa používajú fazuľky a v maniçobe listy z manioku. Toto jedlo je najviac rozšírené v štátoch Pará a Bahia. Celkom určite natrafíte na známu superpotravinu açai. Tmavé bobuľky pochádzajúce z palmového stromu açaizeiro sa používajú v rôznych receptoch. Na raňajky Vám "acai bowl" (v preklade miska) alebo "acai smoothie" dodá veľa energie. A ako sladký suvenír si domov zoberte Bombom de Cupuaçu, bombóny z národného ovocia cupuaçu, ktoré má čokoládovú chuť. Cupuaçu sa používa hlavne v dezertoch alebo sa z neho vyrába džús. Obsahuje aj semiačka, ktoré sa používajú aj v kozmetike, pretože majú hydratačné účinky, napr. šampón s extraktom cupuaçu na suché vlasy.

Severovýchodný región

Toto je časť Brazílie, ktorú ako prvú kolonizovali Portugalci a africkí otroci, ktorých sem privážali na plantáže s cukrovou trstinou. Mix týchto dvoch kultúr sa odzrkadlil aj na strave, ktorú tu jedli, a ktorá je v dnešných časoch stále v tejto oblasti populárna. Recepty sa dedili z generácie na generáciu. Korenisté morské plody či portugalské dusené jedlá s ingredienciami afrických koreňov, nájdete tu toho mnoho. Tu Vám odporúčame, čo treba ochutnať.

Acaré, je najpopulárnejšie jedlo, ktoré môžete nájsť na uliciach v štáte Bahia v rámci street food. Ide o malé vyprážané buchtičky z cesta vyrobeného z fazule, ktoré sa rozdelí a do polovice sa naplní pikantnou plnkou, do ktorej sa dávajú kešu oriešky, arašidy paradajky, pikantná omáčka a kreveta. Toto jedlo do Brazílie priniesli konkrétne otroci z Nigérie. Bobó de Camarão je dusené jedlo, ktoré sa pripravuje z pyré z kasavy, bobó. Pridávajú sa čerstvé krevety, kokosové mlieko, zázvor a bylinky. Slovo bobó pochádza od Afričanov, ktorí ním pomenovali jedlo obsahujúce fazuľu. Hoci dnes už bobó de camarão fazuľu neobsahuje, pomenovanie ostalo. V Brazílii si fazuľu v tomto recepte nahradili kasavou. K tomuto starému tradičnému jedlu sa zvyčajne servíruje ryža. Tapioca, pochádza z hľúz manioku jedlého. Zo škrobu tapioku sa robia tapiokové guličky, z ktorých sa pripravuje dezert alebo buble tea. Z múky z tapiocy sa pripravujú aj brazílske palacinky, ktoré môžete nájsť v street food stánkoch a majú rôzne plnky, najlepšie sú syrové, kokosové alebo čokoládové. Baião de Dois, pod názvom Baião sa v Brazílii rozumie aj typický tanec pre štát Ceará, ktorý bol spopularizovaný v piesni Baião-de-dois (Baião pre dvoch). A túto tradíciu "tanca dvoch" chceli Brazílčania preniesť aj do jedla a vznikol pokrm s rovnakým názvom, ktorý v sebe spája ryžu a fazuľky. Toto populárne jedlo má mnoho variácii. Rodiny si do neho pridávajú podľa svojej chuti navyše aj sušené hovädzie (carne de sol), iní si radi pridajú bravčové mäso, papriky či paradajky, prípadne syr. Na záver sa jedlo ozdobí ešte kúskami koriandru alebo pažítky. Jedlo je veľmi jednoduché a vzniklo v dávnych časoch, práve vtedy, keď bola v krajine pomerne nedostupnosť potravín a varilo sa zo všetkého, čo doma mali. Cocada, na záver nezabudnite na dezert! Cocada predstavuje postrúhaný kokos (môže byť aj opečený), ktorý sa varí s cukrom pokým nedosiahne jemnú konzistenciu. Sú to malé kokosové koláčiky, ktoré sú známe po celej Latinskej Amerike. Pečú sa v trúbe, no podávajú sa v izbovej teplote, pretože práve vtedy budete cítiť ich jemnú chuť. Môžete ich nájsť aj ozdobené mandľou (buď celou mandľou, prekrojenou, alebo postrúhanou). V modernej dobe do receptu pridávajú rôzne farbivá, no tradičná cocada má svoju svetlo-hnedú farbu. Tento recept má taktiež mnoho variácii a môžete ich nájsť aj vo forme guličky a konzistencia môže byť taká jemná, že Vám bude pripomínať koláčik flan.

Centrálny/západný región

Pomerne veľká izolácia tohto regiónu ovplyvnila aj obsah stravy ľudí, ktorí tu žili. Záviseli od dobytku, ktorí si tu priniesli prví ryžovači zlata, záviseli od urodeného ovocia, koreňovej zeleniny a plodín brazílskej savany, ktoré im predstavili domorodci.

Pamonha, tak toto jedlo nájdete taktiež v rámci street food a je to pasta zo sladkej kukurice, zabalená a uvarená v kukuričnom liste. Veľmi jednoduché a zvláštne chutné. Občas si do nej pridávajú navyše syr alebo klobásku, či pomleté mäso, prípadne všetko naraz. Všetky verzie sú veľmi chutné. Ak ju chcete ešte sladšiu, dá sa to. Pridávajú do nej aj kokos a cukor. Jednotlivé variácie môžu obsahovať aj kokosové mlieko. Názov pamonha pochádza zo starého jazyka Tupi. Tupi bol jeden z najväčších kmeňov pôvodného domorodého obyvateľstva pred kolonizáciou Brazílie. A teda pamonha bola výraz, ktorý by sme mohli voľne preložiť ako "lepkavý". A týmto slovom sa odkazujú na konzistenciu tohto chutného jedla. Galinhada com pepui, je vynikajúci pokrm, ktorý pozostáva z uduseného mäsa, ryže a ovocia pepui, ktoré rastie na savane. Ryža dostáva žltý nádych práve kvôli tomuto ovociu, ktoré je žltej farby. Celé jedlo veľmi dobre chutí, keď si do neho dáte štipľavú omáčku. Samotný názov jedla už znalcom portugalského jazyka napovedá, že pôjde o kura. Galinha je výraz pre kura. Caldo de Piranha je polievka z pirane. Vaca Atolada sú pomaly dusené hovädzie rebierka v kombinácii s maniokom. Pridáva sa do toho aj cesnak, cibuľa, petržlen, paradajky a chili papričky. Tradične sa k jedlu podáva biela ryža a ako príloha čerstvý šalát. Pastelinho, nezabudnime na tento dezert. Sladký dezert z jemného cesta, naplnený s doce de leite (skaramelizované mlieko) a posypané so škoricou.

Juhovýchod Brazílie

Juhovýchod je najbohatší región krajiny. V tejto časti sa zišlo aj najviac imigrantov, takže aj tento fakt ovplyvnil to, čo títo ľudia dnes zvyknú jedávať. Tí, čo objavili zlato v štáte Minas Gerais, sa museli spoliehať iba na to, čo našli v tomto regióne a boli to schopní niesť so sebou. Keď sa ťažba ukončila, ľudia sa uchýlili k rančom, stali sa z nich veľkí producenti syra a mlieka. V Rio de Janeiro je citeľný najviac vplyv Portugalcov, nakoľko toto bolo ich hlavné mesto v novej kolónii.

Feijoada, brazílske národné jedlo. Brazília je obrovská krajina, nie je to jednotvárna kuchyňa, a preto sa niektoré prísady do feijoady budu trochu líšiť od regiónu k regiónu. Každopádne, základ ostáva. Je to uvarená fazuľa dochutená cibuľou, paradajkami, koriandrom a cesnakom. Tá sa potom mieša s mäsom. Podusí sa. Pridávajú sa minimálne dva druhy mäsa, často hovädzie a bravčové. Pridáva sa do nej aj údenina ako napr. klobásky alebo chorizo, čo je ich saláma charakteristická svojou ostrosťou. Ako koreniny najčastejšie používajú chilli papričky, bobkový list, cibuľu a cesnak, pomarančovú šťavu. Niektorí si pridávajú do jedla aj domácu pálenku cachaca alebo iba biely rum, ďalej to je podusený kel, syrová rolka, maniok alebo čerstvé plátky pomaranča. Naservírujú Vám ju v miske spoločne s ryžou a budete ju mať posypanú jarnou cibuľkou. Názov jedla pochádza z portugalského slova pre fazuľu, feijão. Picadinho, typické jedlo vhodné na obed, ktoré pozostáva z hovädzieho mäsa, fazuliek, ryže, kelu, tapiokovej múky a zemiakov. Varí sa to spoločne s cibuľkou, cesnakom, zelerom, paradajkami, niekde sa pridávam aj červené víno a chili. Podáva sa k tomu uvarené vajíčko alebo volské oko. Niekedy sú všetky ingrediencie premiešané a podávame dokopy, čo možno niekomu bude pripomínať trochu guláš, prípadne jednotlivé prísady naservírujú oddelene od mäsa a vtedy si ich na tanieri môžete/nemusíte zmiešať sami. Občas niekto pridáva aj usmaženy banán. Aj tento recept má niekoľko variácii od regiónu k regiónu. Pão de queijo, je obľúbený syrový snack. Vyrába sa z cesta, do ktorého sa pridáva tapioková múka, vajíčka, olej a brazílsky syr. Vyformuje sa z neho mala gulička a upečie sa dozlatista. Vtedy bude jej povrch chrumkavý a vnútro jemné, nadýchané. Tieto syrové guličky nájdete pomerne často aj ako súčasť raňajkového bufetu v hoteloch. Goiabada, skvelá sladkosť. Brazília využíva ovocie nespočetnými spôsobmi. Či už zavárajú, alebo pripravia džem, alebo sirup, nebude však nič nad goiabadu. Je to akoby pevná pasta z guavy a cukru s jemnou a pevnou konzistenciou. Finálne sa dá pokrájať. Doce de Leite, je charakteristické pre latino krajiny. Sladká karamelová dobrota z mlieka. V Brazílii chutí však opäť ináč. Jeho forma môže byť krémová, ale aj tvrdá, kedy sa dá aj prekrojiť. Môže sa do toho pridať kokos, oriešky, tekvica či sušené slivky.

Južná oblasť

Poslední imigranti z Európy, ktorí prišli do južnej oblasti Brazílie, do otvorených pláni, sa tu stretli s klímou podobnou z ich domoviny. Oblasť bola ideálna na budovanie rančov. Aj toto ovplyvnilo to, aké jedla si budú variť a čo bude dnes charakterizovať práve túto, južnú časť Brazílie, v oblasti gastronómie. Toto je to miesto v Brazílii, kde sa budete vo veľkom stretávať s kultúrnym dedičstvom Talianska, Poľska, Nemecka, Maďarska či Holandska. Ich recepty sa dedia dodnes z generácie na generáciu od pôvodných imigrantov.

Barreado, sú kúsky hovädzieho mäsa naložené v hlinenom hrnci so zmesou zeleniny (paradajky, cibuľa, kmín, bobkový list a upečená slaninka, hovädzí bujón), ktoré sa takto vložia do ohňa a varia sa aspoň 20 hodín, pokým mäso nie je úplne krehké. Po dokončení sa mäso veľmi ľahko trhá od tejto svojej krehkosti. Barreado sa jedáva hlavne v období karnevalu. Jeho pôvod je v štáte Paraná. Podáva sa zvyčajne s ryžou a kúskami banánu. Churrasco, je doslova povinnosť ochutnať v Brazílii, ak jedávate mäso. Brazílske Churrasco sa spája s konceptom barbecue reštaurácií all-you-can-eat. Lahodné kúsky rôznych druhov mäsa opečených priamo na ohni, podávaných na dlhých ražňoch, z ktorých Vám ich čašníci krájajú priamo do Vášho taniera dovtedy kým nepoviete, že chcete aspoň chvíľu prestávku. Zvyčajne je k dispozícii aj bufet, kde sú rôzne prílohy, podľa chute, zelenina, ovocie, vajíčka, zemiaky, ryža atď atď. Arroz de Carreteiro, ryža, ktorá sa varí spoločne s charque, hovädzie mäso "dry-aged beef". Dry ageing je moderný spôsob prípravy mäsa. Arroz de Carreteiro, je pripravené z mäsa, ktoré sa uchovalo suchým zrením (dry-ageing) vo vákuovom balení, a tak dosiahlo ešte lepšiu intenzívnejšiu chuť, vôňu a jemnosť. Takéto jedlo Vás vyjde možno cenovo viac, no stojí to za to! Je to gastronomický zážitok. Ambrosia, a nezabudnete tak ani na sladký dezert. Brazílska Ambrosia je iná, než tá, ktorú môžno poznáte z USA ako ovocný šalát. Tu v Brazílii sa pripravuje z mlieka, vajíčok a cukru. Pridáva sa aj vanilka, celá aj drvená škorica. Tento recept do Brazílie priniesli španielski a portugalskí imigranti.

Odporúčané reštaurácie v Brazílii nájdete na našom webe bubo.sk/blog.

Cestuj vďaka čítaniu

Čítajte, rozširujte si obzor a zbierajte pri tom zľavové kódy na cesty s BUBO.