Ak by sme mali zhrnúť gastronómiu Chile, tak je to kombinácia španielskej kuchyne a kuchyne domorodých obyvateľov, v ktorej používajú ingrediencie dovážane aj z Európy. Ako už napovie dlhé pobrežie krajiny, Chile bude mať v ponuke fantastické morské plody. Akonáhle sa ocitnete v hlavnom meste Santiago de Chile, navštívite Mercado Central, tak tu si ich môžete dosýta začať vychutnávať. Morské plody sú súčasťou mnohých receptov, od polievok po dezerty typu pastel de jaiba (krabí koláč). Taktiež chilské vína nie sú vo svete neznámou a ich výber je naozaj bohatý. Maipo Valley, tzv. Bordeaux Južnej Ameriky je nutnosť. Maule Valley, najväčší a najstarší vinársky región, taktiež nemusíte vôbec obísť. Chilská gastronómia spravila dieru do sveta a budete mať, čo robiť, aby ste všetko stihli ochutnať. 

Medzi najobľúbenejšie pečivo patrí marraqueta, ktorú nazývajú aj ako pan francés alebo pan batido. Je to bochník, ktorý sa pripravuje z múky, vody, kvásku a trošku soli. Dva takéto bochníky sa spoja do požadovaného tvaru a dajú sa zapiecť do chrumkavá. Hovorí sa, že tento recept priniesli dvaja Francúzi, bratia Marraquette, po ktorých tento bochník pomenovali. Ďalším populárnym pečivom je pan amasado, malý okrúhly bochník zvyčajne pripravený na masti, vďaka ktorej dosahuje vyššiu jemnosť a často ho predávajú v rámci street food, v stánkoch popri cestách a podobne. Nemôžeme zabudnúť na všadeprítomné empanady, ktoré nám často nahradia rýchly obed počas preplneného programu. Empanada je plnené pečivo. Empanady majú rôzne plnky, mäsové, syrové, ovocné. Empanadas de manzana sú napr. empanady s jablčnou plnkou, do ktorej sa pridáva ešte škorica. Pečú sa v trúbe do zlatistá a do chrumkavá. Empanadas Chilenas sú plnené mletým hovädzím mäsom, do ktorého sa pridáva cibuľka, olivy, hrozienka a vajíčko. Ďalším obľúbeným pečivom je chapalele, bochník, ktorý sa pripravuje z múky a zemiakov a je obľúbený aj ako snack. Môžete ochutnať aj tradičné milcao, ktoré je známe pre súostrovie Chiloé a ide o malé zemiakové placky, ktoré by mali pochádzať iba z tých zemiakov, ktoré sa vypestujú v oblasti Chiloé. Majú mnoho variácií. Milcao môžu byť vyprážané, varené, upečené v trúbe a pod. Obľúbenou sladkou pochúťkou sú conejitos, sladké pečivo plnené krémovou vanilkovou plnkou. Celkom isto sa stretnete aj s tzv. sopaipilla, vyprážané pečivo, v štvoruholníkovom plochom tvare, ktoré sa podáva buď na sladko alebo štiplavé (so štipľavou omáčkou a so salsou pebre). Do Chile ju priniesli Španieli a pozostáva z cesta, do ktorého sa pridáva soľ, múka a uvarená tekvica. 

Z Chiloé pochádza aj chochoca, ktorá sa často jedáva iba ako snack. Ide o zemiakové cesto, ktoré je zatočene do rolky a následné upečené. Dávajú do neho mäsovú plnku. Obľúbenou sladkou pochúťkou je cuchuflí, ktoré spoznáte tak, že vyzerá ako malá trubička plnená sladkou plnkou, napr. čokoládou. Často ju mávajú v pekárňach, ale nájdete ju aj v rámci street food, v obchodoch a supermarketoch. Možno uvidíte aj Pan de Pascua, ktorý však importovali do Chile a je to podobný koláč ako talianské panettone.  

V reštauráciach v jedálnom lístku nájdete aj typický sandwich barros luco, ktorý pozostáva z tenkého grilovaného hovädzieho steaku a syru. Meno dostal po prezidentovi Ramonovi Barrosovi Lucovi, ktorý tento druh sandwichu veľmi obľuboval. Podáva sa horúci. Obdobným sandwichom je barros jarpa, ktorý pozostáva z grilovaného pečiva, do ktorého sa dáva šunka a syr. Meno nesie po bratrancovi prezidenta Ramona Barrosa Jarpu, ktorý nevedel prežuť jeho obľúbený steak, tak požiadal o verziu so šunkom a syrom a odvtedy sa tomuto jedlu hovorí barros jarpa. Ďalší obľúbený sandwich je chacarero, ktorý pozostáva z čerstvého pečiva naplneným steakom z roštenky, fazuľkami, paradajkami a štipľavými papričkami. Toto jedlo Time Magazine v roku 2014 zaradil do rebríčka 14 najlepších sandwichov sveta. 

Medzi populárne jednoduché jedla patria arroz con huevo, v doslovnom preklade ryža s vajíčkom, resp. volským okom. Obsahovo vás asi neprekvapí, no toto jedlo tu zvyknú prezývať ako "jedlo chudobných", lebo je jednoduché a rýchle. Na druhej strane, ostáva veľmi obľúbeným a ma aj iné variácie. Stretnete sa s ním aj v Karibiku, kde sa k nemu pridávajú banány. Inde sa ešte naň postrúha syr a posype sa petržlenom. Chorillana je taktiež jednoduché chutné jedlo. Na prvý pohľad Vás nijako neprekvapí, no jedáva sa tu pomerne často a ide o hranolky s kúskami hovädzieho mäsa, praženicou prípadne volským okom. Ľudia si k nemu radi doprajú vychladené pivo. Porcia chorillany je pomerne veľká, vystačí pre dvojicu. 

Budete sa stretávať so salsou typickou pre Chile, ktorá sa vola pebre. Je to salsa, do ktorej sa pridáva cesnak, štipľavé papričky aji, koriander, cibuľka, citrónová šťava a vinný ocot, olivový olej a paradajky. Pevné ingrediencie sa pokrájajú na drobné kúsky a zmiešajú s ostatnými ingredienciami dokopy. Malo by sa servírovať čerstvé, no v chladničke nejakú krátku dobu ešte vydrží. Dá sa podávať takmer ku každému jedlu, k vajíčkam, mäsu, pečivu, zelenine a pod. Obdobnou salsou je chanco en piedra, ktorá ma však hustejšiu konzistenciu. Ďalšou obľúbenou toppinkou je mojo de ajo, ktorú poznajú aj v inde v Latinskej Amerike alebo aj v Karibiku, na Kube. Mojo de ajo pozostáva z olivového oleja, rozpučeného cesnaku, trošku soli a šťavy z citrónu, pomaranču a limetky. Podáva sa k rôznym jedlá, k zemiakom, mäsu, zelenine atď.

Obľúbeným street food jedlom v celej krajine je completo a je to chilský hot-dog. Jeho súčasťou býva obloha z kapusty, avokáda, majonézy a horčice, paradajok a rôznych iných ingrediencií podľa vašej chuti. Podobný je choripán, grilovaná klobáska v pečive s oblohou ako avokádo, salsa pebre a majonézou. Môžete ochutnať aj humitas, ktoré Vám budú pripomínať mexické tamales. Humitas sú však sladšie. Toto jedlo sa často jedávalo v oblasti Ánd ešte skôr než prišli Španieli. Je to kukuričná zmes obalená v kukuričnom liste. 

V Chile je veľmi obľúbené aj pastel de choclo, kukuričný koláč, ktorý však pochádza z Peru a poznajú ho aj v Argentíne alebo aj v Bolívii. Je to veľmi jemný a krémový koláč, ktorý sa pečie v typickej kruhovej forme. Dávajú však do neho aj pomleté hovädzie mäso, cibuľku, vajíčka, olivy a kukuričnú múku. 

Ochutnať by ste mali aj populárnu polievku valdiviano, ktorá je zároveň aj jednou z najstarších. Po celej krajine má mnoho variácii, no spravidla pozostáva z hovädzieho sušeného mäsa, cibuľky, korenia, vajíčok a zemiakov. Ďalšou obľúbenou polievkou je caldillo de congrio, rybia polievka, ktorej hlavnou prísadou je mäso z úhora. Bola tak populárna, že Pablo Neruda na ňu napísal báseň.

K populárnym hlavným jedlám patrí jahňacie mäso, cordero al palo, ktoré sa dlho opeká na ohni. Tento spôsob prípravy je známy aj pre Argentínu, vrátane oblasti Patagónie. V Chile ho budú mať takmer každej reštaurácii a podáva sa k nemu známe pebre, varené zemiaky, čerstvý šalát, pečivo a hodí sa k nemu červené víno, ktoré si môžete nechať odporučiť od čašníkov. 

K obľúbeným jedlám pripravením formou dusenia patrí napr. charquicán, ktoré sa pripravuje z mäsa (v minulosti to často bola lama, no dnes to býva hovädzina), tekvice, kukurice, zemiakov a cibuľky. Na vrch sa pridáva volské oko. Potom to je cazuela de ave, ktoré sa pripravuje z kuracieho mäsa, zeleniny, zemiakov, ryže a kukurice a podáva sa v tradičnej nádobe nazvanej ako greda. Správna cazuela je pripravená tak, že mäsko sa ľahko oddeľuje od kosti, zelenina ma sladkastí nádych a rozplýva sa na jazyku. Populárne je aj paila marina, polievka z morských plodov a zeleniny, ktorá Vám bude chutiť ešte viac ak ste práve "po opici", ktorú Vám môže vyliečiť.  

Nápoje: 

Nielen v Peru, ale aj v Chile je populárny drink Pisco, ktorý sa pridáva aj do rôznych miešaných nápojov, ktoré spoznáte pod názvom pisco sour, pisco punch, piscola. Piscola je veľmi typická, oslavuje dokonca svoj vlastný deň vo februári. Môžete ju vyskúšať. V nej sa pisco mieša 1:1 alebo 1:3 s nealko nápojmi podľa Vašej chuti, napr. tonic, kola alebo sprite. Na Vianoce tu obľubujú drink cola de mono, ktorý sa pripravuje z mlieka, cukru, škorice, kávy, klinčekov a alkoholu od 29 do 60%, pomerne často rum alebo brandy. V zimnom období sa tu často popíja navegado, ktoré pripomína naše varené červené víno resp. punč. Nápoj pozostáva z červeného vína, pomarančového džúsu, cukru, škorice a klinčekov. V lete je populárny koktail melón con vino, žltý melón do ktorého sa nalieva biele víno a práškový cukor. Tento nápoj je tak populárny, že 15.1. oslavuje svoj deň v Chile. Domáci ho obľubujú počas návštev a rodinných grilovačiek. Odporúčame Vám aj Mote con Huesillo, nealkoholický nápoj, ktorý sa po celej krajine pije v letnom období a pozostáva z vody, cukru, škorice a sušených broskýň a obilniny mote. V období vítania nového roka sa v Chile pije nápoj ponche a la romana, kde do pohára nalievajú šumivé víno a na vrch dajú ananásovú zmrzlinu. Netradičné a lákavé. V nápojovom lístku nájdete možno ešte aj vaina, čo je chilský vaječný koňak. Večer môžete zakončiť aj netradičným drinkom terremoto, ktorý sa podáva vo vysokom pohári. Obsahuje víno, ananásovú zmrzlinu, shot sirupu grenadina a na požiadanie sa pridáva aj fernet alebo pisco. Pije sa cez slamku. Ak ho vypijete rýchlo, budete sa z neho triasť. Súvisí to s jeho názvom, kde terremoto znamená doslova "zemetrasenie". 

Z vín Vám odporúčame País. País je druh hrozna, ktoré do Chile priniesli ešte Španieli, chuť je ovocná a vonia po bylinkách. Toto víno sa hodí k rybám, hydine, cestovinám a syru. V Chile našlo domov aj francúzske Carménère. Toto červené víno sa hodí ku grilovanemu mäsu (jahňacie, teľacie a divina) a k štipľavým jedlám.

Upozornenie: Do Chile nie je dovolené dovážať potraviny. Prísny zákaz sa týka predovšetkým potravín typu ovocie, zelenina, med, semená, mäso, mäsové výrobky a pečivo. 

Cena teplej stravy je veľmi rozdielna a závisí od typu reštaurácie. Najlacnejšie sa dá najesť na ulici a na trhoch. V reštauráciách pre turistov sú ceny podobné ako na Slovensku, miestami drahšie. 

Upozorňujeme, že voda vo vodovodnej sieti nie je pitná. Všade predávajú balenú pitnú vodu a takisto všade kúpite rovnaké nealkoholické nápoje ako v Európe. 

Odporúčané reštaurácie v Santiago de Chile: 

Barrica 94

Odskočte si na výborný chilský steak a ochutnávku vína do Barrica 94 na adrese Barrio Bella Vista, ktorá je zaujímavou umeleckou štvrťou. Budete nadšený! Odporúčame slušné/formálne oblečenie. Príjemný personál, výborne jedlo, skvelé víno aj prevednie. Zážitok alla BUBO. 

Restaurante Peumayén

Gurmánsky zážitok vo vnútri reštaurácie či na malom útulnom krásnom patio v príjemnej atmosfére. Starý dizajn, no čiste a prvotriedne miesto. Čaká na Vás jedinečný zážitok hneď po príchode na adresu Constitución 136. Jedlá predkov, indiánov Mapuche a Aymara. Profesionálny personál, ktorý perfektne odhadne, ktoré chute skombinovať tak, že budete nadšený. A servírovanie jedlá? Z toho sa príjemne dvíha od údivu obočie. Reštaurácia pôsobí od roku 2013. Vegetariánske možnosti, morské plody, mäso, čílske vína a dokonca aj pisco. Môžete ochutnať lamu, jahňacie, konské mäso či čerstvého lososa. 

Anna María Restaurante

Ak sa obyvateľom Santiaga zažiada po tradičnom domácom jedle, ktoré varia ešte ich staré mamy, zamieria do reštaurácie Ana Mariá na adrese Club Hípico 476. Interiér budí dojem, že ste sa u jednej chilskej starej mamy aj ocitli. Svetlo-žlté steny, drevený nábytok, obrazy slávnych návštevníkov, no ale to jedlo stojí za všetko. Úprava na tanieri, vôňa a chuť je naozaj prvotriedna. Veľmi dobrý výber na obedy. Reštaurácia patrí finančne do strednej triedy. Na prípitok zvoľte Jerez Sour (sherry) alebo Kir Ana Maria (vínovica) a ochutnajte prepelicu (špan. Codorniz), zajaca (špan. Conejo), prípadne plateada al horno (hovädzie)...budete to mať naozaj ako od babičky.

Confitería Torres

Ak by ste sa chceli preniesť do starého Santiaga cez jedlo, aj to je tu možné. Zamierte do Confitería Torres na adrese Av. Libertador Bernardo O'Higgins 1570. Najdlhšie pôsobiaca reštaurácia v meste, ktorá bola založená už v roku 1867. Mahagónové steny, na ktorých visia obrazy bývalých prezidentov, biele obrusy, elegantní čašníci. Toto je transport do minulosti. Odporúčame zájsť si sem napr. na obedy. Opýtajte sa na Presidente Barros. Burger, ktorý je pomenovaný po prezidentovi Barros Luco (1910-1915), ktorý ho tu jedával. Prípadne si dajte zákusok Torta de Hojarasca, ktorá je veľmi obľúbená medzi chilskými dezertami. Pridávajú sa do nej oriešky a kondenzované mlieko. Hovorí sa jej aj Mil Hojas, v preklade tisíce listov, nakoľko má niekoľko tenkých vrstiev poukladaných na sebe. Odporúčame aj Merengue Lucuma, tradičný chilský zákusok. Lucuma je druh ovocia, ktoré je veľmi známe napr. aj v Peru, kde sa označuje za „zlato Inkov“. Reštaurácia patrí finančne do strednej kategórie.

Dominó

Na úvod - Domino nie je reštaurácia. Je to skôr forma rýchleho občerstvenia, ale dávame aj tento podnik do Vášho vedomia. Možno sa budete chcieť počas dňa naozaj iba rýchlo niekde občerstviť a nebude sa Vám chcieť dlho stolovať. Ak už čo to o Chile viete, tak budete veľmi dobre vedieť aj to, že chilský hot dog je vážne známy a každý kto je veľký labužník ho musí vyskúšať. Nie je to obyčajný párok v rožku poliaty kečupom alebo horčicou. Chile to celé ešte viac vyšperkovalo a v Domino Vám ho spravia skutočne vynikajúco. Vychýrená „A Vienesa“ (Hot dog) obsahuje samozrejme bagetu naplnenú komplet so všetkým čo si len viete (alebo neviete) predstaviť – praženica, hranolky, cibuľa, avokádo či paradajky a to nie je ešte na ňom posledná toppinka. Na tú používajú nekonečné množstvo variácií. Domáci tu často stoja v dlhých radoch, aby si jeden uchmatli, tu na adrese Agustinas 1016, ktorá je len 2 blogy od Plaza de Armas. O tom, že je to naozaj populárny podnik svedčí aj jeho úspešná dlhá história. Pôsobí od roku 1952!

Boragó

Boragó bola zaradená medzi najlepšie reštaurácie Latinskej Ameriky. V súčasnosti obsadzuje 5. priečku v tomto prestížnom rebríčku. Tejto chilskej reštaurácií na adrese Av. San José María Escrivá de Balaguer 5970 šéfuje jej Rodolfo Guzmán, ktorý je známy svojimi inovatívnými technikami pri príprave jedla. Štýl varenia, dizajn podniku zlúčený s prírodnými materiálmi ponúka neuveriteľný zážitok. Minimalistické jedlá, ingrediencie pochádzajúce z malých farieb v Chile, ktoré nikde inde na svete nenájdete, spolupráca priamo s rybármi bez sprostredkovateľov zaručuje iba kvalitu. Boragó funguje od roku 2006 a vždy sa snaží byť úplne iné než ostatné reštaurácie. Vynikajúce Tasting menu sa zapíše do Vašej pamäte. Sladké krevety, jemné jahňacie upečené na patagónsky spôsob al asador či ručne nazbierané bobule maqui.. Možnosti aj pre vegetariánov alebo vegánov k dispozícii iba musia byť nahlásené vopred. Rezervácie nutné vopred na https://www.borago.cl/reservations.php

Ďalšie reštaurácie, ktoré sa ocitli v TOP 50 najlepších reštaurácií Latinskej Ameriky a sú v Chile sú tieto: Ambrosia, 99, Osaka, De Patio. 

Odporúčané reštaurácie vo Valparaiso:

Reštaurácia Oda Pacifico Chefgiovanni

Reštaurácia sa nachádza iba kúsok od domu Pabla Nerudu La Sebastiana, ktorá ponúka krásny výhľad na Valparaiso a okolie. Ak je krásne počasie, opýtajte sa na voľný stôl na terase. Špecializuje sa na morské plody, seafood, ako z oblasti zálivu, tak aj z pacifického pobrežia – ceviche, ryby, krevety a chobotnice sú topka.

Odporúčané podniky v Punta Arenas:

V Punta Arenas je mnoho výborných reštaurácií, ktoré Vám naservíruje výborne čerstvé morské plody, kráľovského kraba či šťavnaté jahňacie. Väčšina z nich je na ulici O'Higgins. Medzi naše obľúbené podniky patria nasledovné:

Kaviareň Café Inmigrante

Kaviareň je iba kúsok od nášho hotela Diego de Almagro je v tradičnom rustikálnom štýle. Kaviareň chorvátskych imigrantov, má jadranský nádych, doslova akoby ste sa ocitli v malej chorvátskej dedinke u starej mamy v obývačke. Obrovské kusy koláčov, torty, zmrzlinové poháre prípadne koktail alebo káva sú naozaj vynikajúce.

Reštaurácia Parilla Los Ganaderos

Táto famózna reštaurácia sa špecializuje predovšetkým na TOP jahňacie jedlá, ktoré budú piecť priamo v peci uprostred reštaurácie. Vôňa je neskutočná. Je to vychýrený podnik medzi miestnymi obyvateľmi. Je tu skvelý servis, domáca priateľská atmosféra, vynikajúce víno. Hovädzie steaky sú v top kvalite a ak ich nechcete zmeškať, určite je potrebné spraviť si rezerváciu vopred.

Damiana Elena Restaurante

Ak máte chuť na plody mora alebo niečo vegetariánske, tak určite zavítajte do reštaurácie Damiana Elena, kde sa im podarilo spojiť dva zvláštne prvky a to je elegancia a pocit domova. Už samotný vzhľad budovy napovie, že toto miesto bude tak trochu tradičné, má taký francúzsky šarm. Veľmi profesionálny a milý, anglicky hovoriaci personál. Zvláštnosťou je u nich fakt, že nemajú menu, ale čašník Vám povie aktuálne špeciality dňa a odporúči Vám k ním aj výborné vína. Reštaurácia je tak trochu skrytá, mimo centrum, ale stále v pešej dostupnosti na adrese Hernando de Magallanes 341, čo je len 1 km chôdze od Plaza Armas.

Mesita Grande

Mesita Grande na adrese O'Higgins 1001 je taktiež výborná, ak by ste dostali chuť na vynikajúcu pizzu priamo z pece (dostupné aj vegetariánske možnosti), majú rôzne druhy. Neformálne priateľské prostredie. Ste na Keto diéte? Mesita Grande drží krok s trendmi, siahnite po Keto pizza. Alebo zabudnite na diétu a dajte si Nutella pizza. Nepodávajú však iba pizzu. Ak máte chuť na čerstvý šalát či cestoviny (rôzne druhy), radi vyhovejú. V možnostiach je aj chutné jahňacie, kuracie, hovädzie mäso na spôsob barbeque.

El Fogon de Lano

Grill house na adrese 21 de mayo 1650, kde Vám pripravia vynikajúce jahňacie či hovädzie, vynikajúce šaláty a prílohy. Sladké dezerty. Všetko je tu chutné, šťavnaté a voňavé. Zapite s pivom Cerveza Austral alebo červeným chilským Cabernet Savignon Miguel Torres 2013. Rodinná, priateľská atmosféra.

Sotito´s

Reštaurácia Sotito´s sa nachádza na adrese O'Higgins 1138 a tu môžete ochutnať kráľovského kraba, ktorý je špecialitou v meste. Ak to bude možné, požiadajte o stôl na druhom poschodí pri oknách, z ktorých je výhľad na prístav. Prípadne výborný je aj krab, Palta Victoria na avokáde, ktorý pripravujú v reštaurácií hotela Savoy alebo v reštaurácií Jekus.

Odporúčané reštaurácie na Veľkonočnom ostrove:

Na Veľkonočnom ostrove sú populárne ryby a chobotnice, a hlavne tie ryby! Možno sa Vám podarí zazrieť aj špeciálne pece, ktoré majú domáci v zemi, a tam pečú rybky a zeleninku, obľubujú tekvicu atď. Volá sa to umu resp. curanto, a to odporúčame vidieť a vyskúšať.

Odporúčaná reštaurácia na Veľkonočnom ostrove Haka Honu, Hanga Roa – je reštaurácia s priateľskou atmosférou pri pobreží, kde varia v skutku famózne. Nepatrí medzi najlacnejšie, no kvalita jedla, veľkosť porcie, do toho výborná poloha a to prostredie dookola. Oplatí sa! Odporúčame si vopred objednať stôl s výhľadom na oceán. Romantická večera a na zdravie pri zapadajúcom slnku nad Pacifikom!

Zatiaľ sme tieto možnosti nikdy neoľutovali.

Cestuj vďaka čítaniu

Čítajte, rozširujte si obzor a zbierajte pri tom zľavové kódy na cesty s BUBO.