Niekto by tvrdil, že Latinská a Južná Amerika je jedno a to isté územie a niekto si naopak myslí, že sú to dva úplne…
Strava, jedlo a reštaurácie Kolumbia
Čo ochutnať v Kolumbii?
Kolumbijská kuchyňa je založená na tradíciách gastronómie oblasti Karibského pobrežia, pobrežia Pacifiku, hôr, džungle a územia rančov. Líši sa podľa jednotlivých regiónov a je ovplyvnená španielskymi, africkými, arabskými, ale aj ázijskými receptúrami a technologickými postupmi prípravy jedál.
Medzi najreprezentatívnejšie predjedlá a polievky patria patacones (vyprážané zelené banány) a ajiaco (zemiakovo – kukuričná polievka). Typické sú Arepas (kukuričná torta), aborrajados (vyprážané sladké plantajny so syrom), torta de Choclo, empanadas a almojábanas.
Medzi typické hlavné chody patria Bandeja paisa, Lechon tolimense, mamonu, tamales a rybie pokrmy, a to najmä v pobrežných oblastiach. Ako tradičné prílohy sa používajú papas criollas al Horno (pečené andské zemiaky), papas chorreadas (zemiaky so syrom) a arroz con Coco (kokosová ryža).
Kolumbijskú kuchyňu prezentujú aj tradičné dezerty. Medzi najznámejšie patria buñuelos, Natillas, torta Maria Luisa, bocadillo z guayaba (guava jelly), cocadas (kokosové guľôčky), casquitos de guayaba (kandizované guava šupky), torta de Natas, obleas, torta de Arequipa, roscón, milhoja, a tres Leches torta (piškóty namočené v mlieku so šľahačkou). Typické omáčky (salsy) sú höga (paradajkovo- cibuľová omáčka) a kolumbíjsky druh ajú.
Ajiaco je tradičné andské jedlo, ktoré pochádza z Bogoty. Ide o kuracie mäso a zemiaky dusené s príchuťou miestnej byliny Guasco.
Sancocho je tradičný pokrm, ktorý vznikol na severnom pobreží. Je pripravovaný s akýmkoľvek druhom mäsa spolu s kukuricou a zemiakmi.
Bandeja Paisa pochádza z Medellinu a skladá sa z niekoľkých druhov potravín: fazule, ryže, vyprážaných vajec, choriza, bravčových kôž a iných zložiek.
Tamales sú dusené kukuričné “koláče” zabalené do kukuričnej šupky. Bývajú plnené kuracím mäsom, zemiakmi, hráškom, mrkvou alebo ryžou. V každom regióne sa líšia tvarom a obsahom výplní a takmer každý región má svoje vlastné variácie.
Fritanga je ďalšie populárne kolumbijské jedlo z mäsa, vyprážaných banánov, chicharrones a žltých zemiakov s omáčkou.
Odporúčané reštaurácie:
Bogotá:
Andrés DC je reštaurácia položená na 5 poschodiach. Hore je nebo a dole je diskotéka – peklo. Aj keď je obrovská, bez rezervácie Vás možno nezoberú. Odporúčame zavolať si z hotela a rezervovať si stôl. Všade hrá živá hudba “Kto je kráľovnou a kráľom tohoto stola?” opýtajú sa možno hudobníci a dostanete obaja koruny na hlavu a kráľovské šerpy vo farbách kolumbijskej vlajky. Ceny všetkého sú vyššie než v Bratislave.
La Puerta de la Catedral je reštaurácia len 2 minúty peši od hlavného námestia a 2 minúty od múzea Botera. Vhodné na obed. Takto môžeme varírovať program + reštaurácia je úžasná. Obed začíname hustou polievkou Ajiaco. V hustom kuracom vývare so zemiakmi (3 druhy) a guascas (Galinsoga parviflora) je nahádzané všetko, čo mali v kuchyni, zdá sa mi. Teda donesú to zvlášť a vy si to do polievky nahádžete sami. Aj kukuricu, avokádo, kapari, aj ryžu. Je to vynikajúce! Celkovo Kolumbijci varia ako naše babičky. Nevyzerá to na pohľad na haute cuisine, ale je to vynikajúce a výživné. Po Ajiaco (čítaj achiáko) by ste na Monserrate vybehli, toľko máte energie.
Antigua Santa Fé je reštaurácia na hlavnom námestí, kde taktiež varia tradičnú kuchyňu a chvália sa vynikajúcou Ajiaco. Zaujímavé sú veľké porcie. Na Bogotu relatívne drahšie, no na druhej strane v skutku famózny personál a niekedy Vám tu zahrá aj živá hudba.
Casa Vieja, ak túžite po niečom menšiom a útulnejšom, tak zavítajte do hotela Tequendama, ktorý dlhé roky používame ako náš základný hotel v Bogote. Tradičná chutná kuchyňa.
Harry Sasson - Ďalšia vysokohodnotená reštaurácia Harry Sasson v Bogote sa nachádza v anglickom dome architektúry 19. storočia, charakteristická s vysokými štítmi. Tu sa chodievajú najesť veľmi významní a slávni ľudia žijúci nielen tu v meste Bogota, tak prečo to nevyskúšať? Cítime sa vítaní od príchodu až po odchod. Starostlivo vyberané jedlá spájajú chute Latinskej Ameriky, Ázie a Európy. V roku 2016 oslavovali svoje 20. výročie. Harry Sasson je vysoko hodnotená a uznávaná reštaurácia v Bogoté, v mnohých medzinárodných portáloch označená za reštauráciu, kde sa musíte ísť najesť, ak ste prišli do Kolumbie. Harry Sasson je v Kolumbii najslávnejší šéfkuchár a nepatrí mu iba rada niekoľkých reštaurácií v krajine, ale aj bary, pekárne a steakhouse. Svoj podnik nazval podľa svojho mena a bezpochýb to je akýsi drahokam v širokej ponuke reštaurácií v celej krajine. Fantastické jedlo, tradičné empanady a štavnaté mäsa opekané v ohni na dreve, takisto využívajú japonskú techniku prípravy jedla Robatayaki. Odporúčame vyskúšať napr. stedené gazpacho s krabom a vyúdeným avokádom. Široký výber kvalitných latino-amerických vín.
Leo - Majiteľka reštaurácie, šéfkuchárka Leonor Espinosa je lokálna celebrita. V roku 2017 ju zvolili na The World´s Best za najlepšiu latinskoamerickú šéfkuchárku. Vo svojej kuchyni využíva aj tie menej známe kolumbijské ingrediencie v podobe ovocia corozo, drinku arrechón (afrodiziakum), rastlinku bijao atď. Povedať, že iba jedno konkrétne jedlo či jedná konkrétna chuť reprezentuje Kolumbiu, je nemožné. Mágia kolumbijskej kuchyne je v tisíckach receptoch a Leonor používa aj tie ingrediencie, ktoré pochádzajú od ťažko dostupných komunít v krajine a premieňa ich na majstrovské diela. V každom jednom chode je kus histórie Kolumbie a Leonor ma k nemu vlastnú spomienku. V menu môžete vidieť jednotlivé názvy a body na mape, kam po dané prísady museli ísť. K menu je pripravená excelentná ponuka vína, ale aj nealkoholických nápojov v podobne džúsu corozo a kukuričného drinku. Leo patrí medzi 10 najlepších reštaurácií v Latinskej Amerike.
Salento:
Portal de Cocora je krásny podnik v prírode, ktorý má obrovskú terasu, ktorá ponúka výhľad na celé údolie a chodí tu celkom málo ľudí. Je to rodinný podnik, cenovo je tu drahšie ako v Bogote ale prostredie je v skutku nádherné a varia vynikajúco.
Donde Laurita je ďalšia latinoamerická tradičná reštaurácia. Príjemne farebné a živelne ladená. Neformálne prostredie. Cenovo to tu je už primeranejšie a vidno to aj na tom, že tu často jedia miestni. Možnosti aj pre vegetariánov. Odporúčame trucha - pstruh na bylinkách s platanes.
Medellín:
Restaurante Barcal– špičková reštaurácia, jedna z najlepších v Medellíne, ponúka tradičnú kolumbijskú kuchyňu cez recepty jedného z najznámejších šéfkuchárov, Miguela Warrena. Adresa: Calle 7D #43A – 70. Odporúčame zavolať z hotela vopred a spraviť si rezerváciu.
Envy Rooftop Bar – bar s TOP výhľadom na streche hotela The Charlee Boutique hotel. Navyše bazén, výborné jedlo vrátane Sushi a Dj. Adresa: Calle 9A No 37-16. Tatiež odporúčame zavolať z hotela vopred a spraviť si rezerváciu.
Mondongo´s Pobalo je reštaurácia, ktorá sa nachádza pri hoteli Diez a je modernejšia. Ceny na mesto Medellín sú však obstojné, vyhovujúce a majú v skutku široký výber. Vyskúšali sme jedlo Bandeja Paísa, tanier banditov, a chutilo nám. Je to taký sladko slaný mix chutí s ryžou, volským okom, bravčovým bôčikom, klobáskou avokádom, fazuľkami a platanom. Šialene chutná kombinácia. Energia na celý deň.
Cartagena:
Restaurante Interno je unikátna reštaurácia v ženskej väznici, kde ženy a slečny vo výkone trestu vám pripravia jedlo, aj vám ho naservírujú. Špičkový gurmánsky zážitok pod dohľadom top šéfkuchárov. Otvorené od 19:00. Interno bola v roku 2018 vybratá časopisom TIME ako jedno zo 100 najlepších miest na svete, ktoré by ste mali navštíviť. Adresa: Cárcel de mujeres, Calle 39, San Diego.
Salsa donde Fidel je príjemný salsa bar, kde pravdepodobne začnú, ale aj skončia vaše večery v Cartagene. Ideálne, keď sa podarí uchmatnúť si stôl vo vnútri. Hudba je až príliš nahlas, niekedy viac ľudí, ale atmosféra výborná. Adresa: Portal de los Dulces, Carrera 4, Cartagena.
El Baluarte je podnik, kde si nielen západy slnka, aj noci užijete. Slušný večerný/nočný bar na hradbách, v ktorom sa pitie drinku stane zážitkom. Adresa: Calle San Juan de Dios.
Hotelová reštaurácia Caribe pri bazéne s nočným barom. Vynikajúce! Z polovice karibská kuchyňa, kde je dostatok čerstvých plodov, darov mora, ryby, mušle...a z polovice európska, ak budete mať náladu na cestoviny či pizzu. Cenovo mierne vyššie, ale vynikajúce chute. Užívajte jednoducho život.
La Mulata je tradičná reštaurácia s kolumbijskou kuchyňou a vedia Vám pripraviť aj morské plody. Cenovo prijateľnejšia možnosť. Ináč La Mulata je pomenovanie po rozšírenom karibskom vtákovi. Odporúčame ceviche, surovú rybku v náleve so zeleninou a chili alebo dezert Raspados, čo je niečo ako ľadová drť s ovocím.
Reštaurácie
Najchutnejšie reštaurácie sveta
Leo
Bogota
Kolumbia
Majiteľka reštaurácie, šéfkuchárka Leonor Espinosa je lokálna celebrita. V roku 2017 ju zvolili na The World´s Best za najlepšiu latinskoamerickú šéfkuchárku. Vo svojej kuchyni využíva aj tie menej známe kolumbijské ingrediencie v podobe ovocia corozo, drinku arrechón (afrodiziakum), rastlinku bijao atď. Povedať, že iba jedno konkrétne jedlo či jedná konkrétna chuť reprezentuje Kolumbiu, je nemožné. Mágia kolumbijskej kuchyne je v tisíckach receptoch a Leonor používa aj tie ingrediencie, ktoré pochádzajú od ťažko dostupných komunít v krajine a premieňa ich na majstrovské diela. V každom jednom chode je kus histórie Kolumbie a Leonor ma k nemu vlastnú spomienku. V menu môžete vidieť jednotlivé názvy a body na mape, kam po dané prísady museli ísť. K menu je pripravená excelentná ponuka vína, ale aj nealkoholických nápojov v podobne džúsu corozo a kukuričného drinku. Leo patrí medzi 10 najlepších reštaurácií v Latinskej Amerike.
Rezervovať
Štýlové reštaurácie
Harry Sasson
Bogotá
Kolumbia
Vysokohodnotená reštaurácia Harry Sasson v Bogote sa nachádza v anglickom dome architektúry 19. storočia, charakteristická s vysokými štítmi. Tu sa chodievajú najesť veľmi významní a slávni ľudia žijúci nielen tu v meste Bogota, tak prečo to nevyskúšať? Cítime sa vítaní od príchodu až po odchod. Starostlivo vyberané jedlá spájajú chute Latinskej Ameriky, Ázie a Európy. V roku 2016 oslavovali svoje 20. výročie. Harry Sasson je vysoko hodnotená a uznávaná reštaurácia v Bogoté, v mnohých medzinárodných portáloch označená za reštauráciu, kde sa musíte ísť najesť, ak ste prišli do Kolumbie. Harry Sasson je v Kolumbii najslávnejší šéfkuchár a nepatrí mu iba rada niekoľkých reštaurácií v krajine, ale aj bary, pekárne a steakhouse. Svoj podnik nazval podľa svojho mena a bezpochýb to je akýsi drahokam v širokej ponuke reštaurácií v celej krajine. Fantastické jedlo, tradičné empanady a štavnaté mäsa opekané v ohni na dreve, takisto využívajú japonskú techniku prípravy jedla Robatayaki. Odporúčame vyskúšať napr. stedené gazpacho s krabom a vyúdeným avokádom. Široký výber kvalitných latino-amerických vín.
Kolumbia - pripravte sa na dovolenku
-
Dovolenky Kolumbia
Viac
-
Last minute Kolumbia
Viac
Prémiový blog Nebezpečenstvo džungle
Najagresívnejší kmeň sveta, anakondie rybníčky, jaguárí strom, útok divých ôs, najväčšia bolesť na svete a dravec v penise. Ako sa robí hygiena v…
Karibik, Cartagena Cartagena - najkrajšie mesto Karibiku
Cartagena je srdcom kolumbijského karibského pobrežia. Jedno z najstarších miest v Novom svete, mesto večného leta, rytmov, farieb a vôní,…
Medellin Medellin – mesto Pabla Escobara
Medellín, mesto večnej jari a druhé najväčšie mesto Kolumbie, je veľkým prekvapením. Mladý úspešný starosta mesto mení s dôrazom na ekológiu a…
Prémiový blog Pablo Escobar, Narcos - originálne videá
Keď zavriete oči a máte povedať 3 charakteristiky Kolumbie, tak v nich určite bude kokaín, Pablo Escobar či Narcos.
Kolumbia je preslávená svojou skvelou kávou a je tretím najväčším producentom kávy na svete. Je jedinečná v množstve odrôd kávy pestovaných v rôznych regiónoch krajiny.…
Reštaurácia, ktorá nesie názov El Chato debutovala v rebríčku 50 najlepších svetových reštaurácií na svete, za rok 2023 a v roku 2024 postúpila o osem miest. El Chato je…
Gabriel José García Márquez (1927-2014) vo svojich literárnych dielach oplýva skvelými historickými znalosťami. K nim sa dostal už v ranom detstve. Jeho starý otec mu z…