Čo ochutnať v Kolumbii?

Kolumbijská kuchyňa je založená na tradíciách gastronómie oblasti Karibského pobrežia, pobrežia Pacifiku, hôr, džungle a územia rančov. Líši sa podľa jednotlivých regiónov a je ovplyvnená španielskymi, africkými, arabskými, ale aj ázijskými receptúrami a technologickými postupmi prípravy jedál.

Medzi najreprezentatívnejšie predjedlá a polievky patria patacones (vyprážané zelené banány) a ajiaco (zemiakovo – kukuričná polievka). Typické sú Arepas (kukuričná torta), aborrajados (vyprážané sladké plantajny so syrom), torta de Choclo, empanadas a almojábanas.

Medzi typické hlavné chody patria Bandeja paisa, Lechon tolimense, mamonu, tamales a rybie pokrmy, a to najmä v pobrežných oblastiach. Ako tradičné prílohy sa používajú papas criollas al Horno (pečené andské zemiaky), papas chorreadas (zemiaky so syrom) a arroz con Coco (kokosová ryža).

Kolumbijskú kuchyňu prezentujú aj tradičné dezerty. Medzi najznámejšie patria buñuelos, Natillas, torta Maria Luisa, bocadillo z guayaba (guava jelly), cocadas (kokosové guľôčky), casquitos de guayaba (kandizované guava šupky), torta de Natas, obleas, torta de Arequipa, roscón, milhoja, a tres Leches torta (piškóty namočené v mlieku so šľahačkou). Typické omáčky (salsy) sú höga (paradajkovo- cibuľová omáčka) a kolumbíjsky druh ajú.

Ajiaco je tradičné andské jedlo, ktoré pochádza z Bogoty. Ide o kuracie mäso a zemiaky dusené  s príchuťou miestnej byliny Guasco.

Sancocho je tradičný pokrm, ktorý vznikol na severnom pobreží. Je pripravovaný s akýmkoľvek druhom mäsa spolu s kukuricou a zemiakmi.

Bandeja Paisa pochádza z Medellinu a skladá sa z niekoľkých druhov potravín: fazule, ryže, vyprážaných vajec, choriza, bravčových kôž a iných zložiek.

Tamales sú dusené kukuričné “koláče” zabalené do kukuričnej šupky. Bývajú plnené kuracím mäsom, zemiakmi, hráškom, mrkvou alebo ryžou. V každom regióne sa líšia tvarom a obsahom výplní a takmer každý región má svoje vlastné variácie.

Fritanga je ďalšie populárne kolumbijské jedlo z mäsa, vyprážaných banánov, chicharrones a žltých zemiakov s omáčkou.

Odporúčané reštaurácie:

Bogotá:

Andrés DC je reštaurácia položená na 5 poschodiach. Hore je nebo a dole je diskotéka – peklo. Aj keď je obrovská, bez rezervácie Vás možno nezoberú. Odporúčame zavolať si z hotela a rezervovať si stôl. Všade hrá živá hudba “Kto je kráľovnou a kráľom tohoto stola?” opýtajú sa možno hudobníci a dostanete obaja koruny na hlavu a kráľovské šerpy vo farbách kolumbijskej vlajky. Ceny všetkého sú vyššie než v Bratislave.

La Puerta de la Catedral je reštaurácia len 2 minúty peši od hlavného námestia a 2 minúty od múzea Botera. Vhodné na obed. Takto môžeme varírovať program + reštaurácia je úžasná. Obed začíname hustou polievkou Ajiaco. V hustom kuracom vývare so zemiakmi (3 druhy) a guascas (Galinsoga parviflora) je nahádzané všetko, čo mali v kuchyni, zdá sa mi. Teda donesú to zvlášť a vy si to do polievky nahádžete sami. Aj kukuricu, avokádo, kapari, aj ryžu. Je to vynikajúce! Celkovo Kolumbijci varia ako naše babičky. Nevyzerá to na pohľad na haute cuisine, ale je to vynikajúce a výživné. Po Ajiaco (čítaj achiáko) by ste na Monserrate vybehli, toľko máte energie.

Antigua Santa Fé je reštaurácia na hlavnom námestí, kde taktiež varia tradičnú kuchyňu a chvália sa vynikajúcou Ajiaco. Zaujímavé sú veľké porcie. Na Bogotu relatívne drahšie, no na druhej strane v skutku famózny personál a niekedy Vám tu zahrá aj živá hudba.

Casa Vieja, ak túžite po niečom menšiom a útulnejšom, tak zavítajte do hotela Tequendama, ktorý dlhé roky používame ako náš základný hotel v Bogote. Tradičná chutná kuchyňa.

Harry Sasson - Ďalšia vysokohodnotená reštaurácia Harry Sasson v Bogote sa nachádza v anglickom dome architektúry 19. storočia, charakteristická s vysokými štítmi. Tu sa chodievajú najesť veľmi významní a slávni ľudia žijúci nielen tu v meste Bogota, tak prečo to nevyskúšať? Cítime sa vítaní od príchodu až po odchod. Starostlivo vyberané jedlá spájajú chute Latinskej Ameriky, Ázie a Európy. V roku 2016 oslavovali svoje 20. výročie. Harry Sasson je vysoko hodnotená a uznávaná reštaurácia v Bogoté, v mnohých medzinárodných portáloch označená za reštauráciu, kde sa musíte ísť najesť, ak ste prišli do Kolumbie. Harry Sasson je v Kolumbii najslávnejší šéfkuchár a nepatrí mu iba rada niekoľkých reštaurácií v krajine, ale aj bary, pekárne a steakhouse. Svoj podnik nazval podľa svojho mena a bezpochýb to je akýsi drahokam v širokej ponuke reštaurácií v celej krajine. Fantastické jedlo, tradičné empanady a štavnaté mäsa opekané v ohni na dreve, takisto využívajú japonskú techniku prípravy jedla Robatayaki. Odporúčame vyskúšať napr. stedené gazpacho s krabom a vyúdeným avokádom. Široký výber kvalitných latino-amerických vín.

Leo - Majiteľka reštaurácie, šéfkuchárka Leonor Espinosa je lokálna celebrita. V roku 2017 ju zvolili na The World´s Best za najlepšiu latinskoamerickú šéfkuchárku. Vo svojej kuchyni využíva aj tie menej známe kolumbijské ingrediencie v podobe ovocia corozo, drinku arrechón (afrodiziakum), rastlinku bijao atď. Povedať, že iba jedno konkrétne jedlo či jedná konkrétna chuť reprezentuje Kolumbiu, je nemožné. Mágia kolumbijskej kuchyne je v tisíckach receptoch a Leonor používa aj tie ingrediencie, ktoré pochádzajú od ťažko dostupných komunít v krajine a premieňa ich na majstrovské diela. V každom jednom chode je kus histórie Kolumbie a Leonor ma k nemu vlastnú spomienku. V menu môžete vidieť jednotlivé názvy a body na mape, kam po dané prísady museli ísť. K menu je pripravená excelentná ponuka vína, ale aj nealkoholických nápojov v podobne džúsu corozo a kukuričného drinku. Leo patrí medzi 10 najlepších reštaurácií v Latinskej Amerike.

Salento:

Portal de Cocora je krásny podnik v prírode, ktorý má obrovskú terasu, ktorá ponúka výhľad na celé údolie a chodí tu celkom málo ľudí. Je to rodinný podnik, cenovo je tu drahšie ako v Bogote ale prostredie je v skutku nádherné a varia vynikajúco.

Donde Laurita je ďalšia latinoamerická tradičná reštaurácia. Príjemne farebné a živelne ladená. Neformálne prostredie. Cenovo to tu je už primeranejšie a vidno to aj na tom, že tu často jedia miestni. Možnosti aj pre vegetariánov. Odporúčame trucha - pstruh na bylinkách s platanes.

Medellín:

Restaurante Barcal– špičková reštaurácia, jedna z najlepších v Medellíne, ponúka tradičnú kolumbijskú kuchyňu cez recepty jedného z najznámejších šéfkuchárov, Miguela Warrena. Adresa: Calle 7D #43A – 70. Odporúčame zavolať z hotela vopred a spraviť si rezerváciu.

Envy Rooftop Bar – bar s TOP výhľadom na streche hotela The Charlee Boutique hotel. Navyše bazén, výborné jedlo vrátane Sushi a Dj. Adresa: Calle 9A No 37-16. Tatiež odporúčame zavolať z hotela vopred a spraviť si rezerváciu.

Mondongo´s Pobalo je reštaurácia, ktorá sa nachádza pri hoteli Diez a je modernejšia. Ceny na mesto Medellín sú však obstojné, vyhovujúce a majú v skutku široký výber. Vyskúšali sme jedlo Bandeja Paísa, tanier banditov, a chutilo nám. Je to taký sladko slaný mix chutí s ryžou, volským okom, bravčovým bôčikom, klobáskou avokádom, fazuľkami a platanom. Šialene chutná kombinácia. Energia na celý deň.

Cartagena:

Restaurante Interno je unikátna reštaurácia v ženskej väznici, kde ženy a slečny vo výkone trestu vám pripravia jedlo, aj vám ho naservírujú. Špičkový gurmánsky zážitok pod dohľadom top šéfkuchárov. Otvorené od 19:00. Interno bola v roku 2018 vybratá časopisom TIME ako jedno zo 100 najlepších miest na svete, ktoré by ste mali navštíviť. Adresa: Cárcel de mujeres, Calle 39, San Diego.

Salsa donde Fidel je príjemný salsa bar, kde pravdepodobne začnú, ale aj skončia vaše večery v Cartagene. Ideálne, keď sa podarí uchmatnúť si stôl vo vnútri. Hudba je až príliš nahlas, niekedy viac ľudí, ale atmosféra výborná. Adresa: Portal de los Dulces, Carrera 4, Cartagena.

El Baluarte je podnik, kde si nielen západy slnka, aj noci užijete. Slušný večerný/nočný bar na hradbách, v ktorom sa pitie drinku stane zážitkom. Adresa: Calle San Juan de Dios.

Hotelová reštaurácia Caribe pri bazéne s nočným barom. Vynikajúce! Z polovice karibská kuchyňa, kde je dostatok čerstvých plodov, darov mora, ryby, mušle...a z polovice európska, ak budete mať náladu na cestoviny či pizzu. Cenovo mierne vyššie, ale vynikajúce chute. Užívajte jednoducho život.

La Mulata je tradičná reštaurácia s kolumbijskou kuchyňou a vedia Vám pripraviť aj morské plody. Cenovo prijateľnejšia možnosť. Ináč La Mulata je pomenovanie po rozšírenom karibskom vtákovi. Odporúčame ceviche, surovú rybku v náleve so zeleninou a chili alebo dezert Raspados, čo je niečo ako ľadová drť s ovocím.

← Strava, jedlo a reštaurácie (zoznam krajín)

Reštaurácie

Leo
Leo

Najchutnejšie reštaurácie sveta

Leo

Bogota
Kolumbia

Majiteľka reštaurácie, šéfkuchárka Leonor Espinosa je lokálna celebrita. V roku 2017 ju zvolili na The World´s Best za najlepšiu latinskoamerickú šéfkuchárku. Vo svojej kuchyni využíva aj tie menej známe kolumbijské ingrediencie v podobe ovocia corozo, drinku arrechón (afrodiziakum), rastlinku bijao atď. Povedať, že iba jedno konkrétne jedlo či jedná konkrétna chuť reprezentuje Kolumbiu, je nemožné. Mágia kolumbijskej kuchyne je v tisíckach receptoch a Leonor používa aj tie ingrediencie, ktoré pochádzajú od ťažko dostupných komunít v krajine a premieňa ich na majstrovské diela. V každom jednom chode je kus histórie Kolumbie a Leonor ma k nemu vlastnú spomienku. V menu môžete vidieť jednotlivé názvy a body na mape, kam po dané prísady museli ísť. K menu je pripravená excelentná ponuka vína, ale aj nealkoholických nápojov v podobne džúsu corozo a kukuričného drinku. Leo patrí medzi 10 najlepších reštaurácií v Latinskej Amerike.

 

Rezervovať
Harry Sasson
Harry Sasson

Štýlové reštaurácie

Harry Sasson

Bogotá
Kolumbia

Vysokohodnotená reštaurácia Harry Sasson v Bogote sa nachádza v anglickom dome architektúry 19. storočia, charakteristická s vysokými štítmi. Tu sa chodievajú najesť veľmi významní a slávni ľudia žijúci nielen tu v meste Bogota, tak prečo to nevyskúšať? Cítime sa vítaní od príchodu až po odchod. Starostlivo vyberané jedlá spájajú chute Latinskej Ameriky, Ázie a Európy. V roku 2016 oslavovali svoje 20. výročie. Harry Sasson je vysoko hodnotená a uznávaná reštaurácia v Bogoté, v mnohých medzinárodných portáloch označená za reštauráciu, kde sa musíte ísť najesť, ak ste prišli do Kolumbie. Harry Sasson je v Kolumbii najslávnejší šéfkuchár a nepatrí mu iba rada niekoľkých reštaurácií v krajine, ale aj bary, pekárne a steakhouse. Svoj podnik nazval podľa svojho mena a bezpochýb to je akýsi drahokam v širokej ponuke reštaurácií v celej krajine. Fantastické jedlo, tradičné empanady a štavnaté mäsa opekané v ohni na dreve, takisto využívajú japonskú techniku prípravy jedla Robatayaki. Odporúčame vyskúšať napr. stedené gazpacho s krabom a vyúdeným avokádom. Široký výber kvalitných latino-amerických vín.

K

Amerika  

Južná Amerika, Kolumbia

25.01. → 03.02. +18 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

3215 3495€
K

Amerika  

Južná Amerika, Aruba, Kolumbia


náročnosť

13 dní

Trvanie

4674 6677€
K

Amerika  

Južná Amerika, Galapágy, Kolumbia, Ekvádor


náročnosť

14 dní

Trvanie

6265 6595€
K

Amerika  

Južná Amerika, Panama, Kolumbia


náročnosť

13 dní

Trvanie

4450
Nebezpečenstvo džungle
Prémiový blog

Prémiový blog Nebezpečenstvo džungle

Najagresívnejší kmeň sveta, anakondie rybníčky, jaguárí strom, útok divých ôs, najväčšia bolesť na svete a dravec v penise. Ako sa robí hygiena v…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Cartagena - najkrajšie mesto Karibiku
Karibik, Cartagena

Karibik, Cartagena Cartagena - najkrajšie mesto Karibiku

Cartagena je srdcom kolumbijského karibského pobrežia. Jedno z najstarších miest v Novom svete, mesto večného leta, rytmov, farieb a vôní,…

Medellin – mesto Pabla Escobara
Medellin

Medellin Medellin – mesto Pabla Escobara

Medellín, mesto večnej jari a druhé najväčšie mesto Kolumbie, je veľkým prekvapením. Mladý úspešný starosta mesto mení s dôrazom na ekológiu a…

Ľubor Kučera 23 min. čítania
Pablo Escobar, Narcos - originálne videá
Prémiový blog

Prémiový blog Pablo Escobar, Narcos - originálne videá

Keď zavriete oči a máte povedať 3 charakteristiky Kolumbie, tak v nich určite bude kokaín, Pablo Escobar či Narcos.

Ľuboš Fellner 15 min. čítania