Kuchyňa Škótska je pre našinca zahalená rúškom tajomstva a nie každý si vie predstaviť, aké jedlá sú pre Škótsko typické. Typická škótska kuchyňa je pomerne ťažká, využíva mäso ako jednu z hlavných ingrediencií alebo vnútornosti v mnohých kombináciách. Okrem nich dominujú v kuchyni ryby na desiatky spôsobov alebo čerstvé dary mora. Pochopiteľne je ovplyvnená britskou kuchyňou a cítiť tu aj iné európske vplyvy. Národným jedlom Škótska je haggis. Pre mnohých ide o značne bizarné jedlo, ale ak chcete ochutnávať tradície, nevyhnete sa mu. Haggis je zmesou ovčích vnútorností od pečienky, cez srdce až po pľúca, ktoré sa premiešajú s koreninami, bylinkami a ovsenými vločkami. Táto zmes sa naplní do črievka a uvarí. Dáte si povedať? Typickou škótskou polievkou je Cullen Skink, teda polievka s údenou treskou, zemiakmi a pórom. Je skvelá na chladné dni a keď je horúca, tak vás príjemne zahreje. Obľúbeným lokálnym jedlom je aj Mince and Tatties, ktorý si získa návštevníkov svojou jednoduchosťou. Ide o mleté mäso so zemiakovou kašou. Často sa stretnete aj s chuťovkou zvanou Black Pudding, no nedávajte si ho ak máte chuť na sladké. Tento názov vás môže zmiasť, pretože ide o druh „klobásy“ z bravčového mäsa a bravčovej krvi. Ak milujete ryby a dary mora, tak v Škótsku sa budete cítiť ako v raji, pretože ryby sú tu bežnou a obľúbenou stravou. Ochutnajte homáre, hrebenatky, mušle, krevety aj iné. Na ulici si vychutnajte aj typický fast food Fish and Chips, kúsky vyprážanej tresky s hranolkami.

Národným nápojom Škótov je whisky, ktorá sa stala symbolom a takmer synonymom pre celé Škótsko. Na vlastné oči uvidíte proces jej výroby spojený s ochutnávkou v tradičnej pálenici. Whisky má v sebe alchýmiu, má v sebe dušu prepletenú s miestom, odkiaľ pochádza. Ochutnávajte single malt whisky z rôznych regiónov, aby ste cítili ten rozdiel. Pochádzajú naozaj najlepšie z ostrova Islay? Okrem whisky je typickým nápojom pre Škótov čaj, zdedili po Britoch tzv. „čaj o piatej“, stretnutie pri čaji so sendvičom, sladkosťami, koláčikmi. V Edinburghu si môžete aj vy skúsiť ako táto tradícia prebieha.

Reštaurácie, ktoré odporúčame v Škótsku, bežné jedlo v reštaurácii stojí cca 15-300 EUR:

Lime Tree An Ealdhain Restaurant (Fort William)  – Achintore Road | The Lime Tree Hotel, Fort William PH33 6RQ, Scotland – Jedna z najzaujímavejších reštaurácii mesta Fort William má síce neškótsky názov „Lime Tree“, ale môžete si byť istý, že toto bude dobrá voľba. Príjemné prostredie je len bonus k dokonalému jedlu, ktoré tu dostanete. Podnik má v ponuke jedlá škótskej, britskej, ale aj európskej kuchyne a za svoju gastronómiu už pozbieral viaceré ocenenia. Ochutnajte kačacie prsia, či kačacie stehno, alebo kúsky lahodného jahňacieho mäsa, ktoré okrem chuti aj lahodia očiam. S jedlom sa tu vedia pohrať a namiešať skvelé kombinácie. Mali ste už niekedy k mäsu černice? Nechajte sa nahovoriť. Miesto, kam sa budete radi vracať.

Crannog Seafood Restaurant (Fort William)  – Town Centre Pier The Waterfront, Fort William PH33 6DB, Scotland – Za jahňacinou či inými druhmi mäsa sa vyberte do Lime Tree, no ak milujete čerstvé ryby a ešte lepšie, čerstvé dary mora, tak potom na váš príchod čaká Crannog, jedna z najzaujímavejších reštaurácii svojho druhu široko ďaleko. Čerstvosť surovín je tu alfa aj omega a tak sa nebojte ochutnávať dokonalo pripravené mušle, grilovaného lososa, langusty alebo rôzne kombinácie, ktoré spájajú skvelé omáčky a prílohy. Za večeru tu zaplatíte cca 30-40 euro, ale nebudete ľutovať.

Culloden House (Inverness)  – Milton of Culloden | Culloden Rd, Balloch, Inverness IV2 7BZ, Scotland – Culloden House je skvelá voľba v prípade, že si chcete vychutnať britskú alebo škótsku kuchyňu alebo si len sadnúť na tradičný, britský čaj o piatej. Jedlo patrí k najchutnejším v celom Inverness a nájdete tu nielen fantasticky pripravené ryby, ale aj divinu či jahňacie mäso, ktoré je v Škótsku mimoriadne obľúbené.   

The Granary (Portree, Skye)  – Somerled Square, Portree IV51 9EH, Scotland – Reštaurácia The Granary na námestí v centre malého prístavného mestečka Portree na ostrove Skye je ako z iného sveta. Kamenný exteriér vás zavedie na príjemné miesto a ak je vonku pekne, môžete si užívať aj slnečné lúče na terase. Ochutnajte tu grilované ryby, zubáča na hrášku so zemiakmi alebo dokonalú jahňaciu kotletu s lahodným, rozpadávajúcim sa mäsom. Nájdete tu aj široký výber dezertov a koláčov, ak si tu chcete posedieť len na káve.

Knockendarroch (Pitlochry)  – Higher Oakfield, Pitlochry PH16 5HT, Scotland – Mestečko Pitlochry patrí k najobľúbenejším v Škótsku a je častým výletným cieľom domácich. Práve preto tu vzniklo viacero skvelých podnikov a medzi nimi vyniká Knockendarroch. Ide o krásny príklad fine diningu v škótskom prostredí, kde sa narába s prvotriednymi surovinami. Pri jedle budete vo viktoriánskom prostredí. Ako predjedlo si vezmite hrebenatky a hlavným chodom môže byť jahňacie mäso v príjemnej omáčke s dusenou zeleninou. V tomto podniku platí jediné, že čokoľvek si vyberiete, bude to zážitkom.

The Witchery by the Castle (Edinburgh)  – 352 Castlehill, Edinburgh EH1 2NF, Scotland – Ak hľadáte v centre starého Edinburghu miesto s dušou a atmosférou, práve ste ho našli. Reštaurácia The Witchery by the Castle leží v dome zo 16.storočia len pár krokov od hradu, priamo na Royal Mile. Všetko je tu unikátne. Zasadenie, výzdoba, atmosféra a samozrejme jedlo, za ktorým sem prichádzajú ľudia z celého sveta. Medzi najlepšie voľby patrí Angus beef na mnohé spôsoby, divina alebo jedlá z darov mora. Vychutnajte si tu aj pohárik dobrej, unikátnej, škótskej whisky a strávte tu večer na aký sa nezabúda. Večera v reštaurácii vyjde na cca 50-100 euro.  

Castle Terrace Restaurant (Edinburgh)  – 33-35 Castle Terrace, Edinburgh EH1 2EL, Scotland – Zaujímavý podnik Castle Terrace patrí medzi najobľúbenejšie reštaurácie Edinburghu a svoju koncepciu postavil na kvalitných škótskych ingredienciách. Predjedlá vynikajú nápaditosťou a z hlavných jedál vás nesklame losos s pošírovaným vajcom a kaviárom, zajac na polente alebo lahodné jahňacie kúsky. Reštaurácia má aj veľký výber zaujímavých drinkov a prekvapí aj svojim výberom dezertov, ktoré vyzerajú ako umelecké diela.

Oink (Edinburgh)  – 34 Victoria Street | 82 Canongate, Edinburgh EH1 2JW, Scotland – Nielen reštaurácie majú v Edinburghu zaujímavé jedlo, no skvelé chuťovky nájdete aj v malých, pouličných podnikoch akým je napríklad Oink. Špecializuje sa na dokonale pripravené bravčové mäso, ktoré sa narezáva z grilovaného prasiatka. „Pulled pork“ vám napokon vložia do čerstvej žemle, pridajú omáčku (skvelo sa dopĺňa s jablkovou) a máte rýchle a chutné občerstvenie. Aspoň raz za pobyt v Edinburghu ho skúste.

The White Hart (Edinburgh)  – 34 Grassmarket, Edinburgh, Midlothian EH1 2JU, Scotland – Na malebnom námestí Grassmarket v starom meste nájdete viacero možností, kde sa najesť, no sadnite si do pubu The White Hart. Patrí medzi najstaršie tradičné puby v meste (najstarším je The Sheep Heid, no neleží v starom meste) a v prevádzke je už od 16.storočia. Za viktoriánskou fasádou sa skrýva príjemné miesto s barom, kde viete ochutnať nielen čapované, škótske pivá, ale viete sa tu aj vynikajúco najesť. Skúsite tradičný škótsky haggis? Tu ho robia perfektný! Rovnako dobre si pochutíte aj na lososovi, divine alebo jedle s kačacím mäsom. Ak nie ste hladní, aspoň si sem zájdite na pivo kvôli atmosfére.

Cestuj vďaka čítaniu

Čítajte, rozširujte si obzor a zbierajte pri tom zľavové kódy na cesty s BUBO.