Krásne slnečné letné ráno, teplučko, viditeľnosť kam oko dovidí. Bezvetrie a dokonca málo muchničiek. Začiatok dňa ako stvoren…
Strava, jedlo a reštaurácie Grónsko (Dánsko)
Grónska kuchyňa je odrazom drsných prírodných podmienok tejto najväčšej ostrovnej krajiny sveta. Základ jej jedál tvorí to, čo ponúka okolité more a obmedzená vegetácia. Preto sa v nej výrazne uplatňujú morské plody, mäso morských cicavcov a vtáky.
Na grónskom tanieri nájdeme rôzne druhy rýb, často údených, mušle, krevety a obľúbená koruška (ammassat), ktorá sa ľahko suší a skladuje. Tradične sa konzumuje mäso veľrýb, tuleňov a mrožov. V súčasnosti je však lov týchto zvierat regulovaný a mäso je dostupné menej často. Z vtákov sa využívajú najmä morské vtáky, teda čajky a alky. V lete sa z rastlín zbierajú rôzne divé bylinky a bobule, ktoré sa používajú na prípravu omáčok a dezertov.
Gurmánskou destináciou je predovšetkým Ilulissat, no skvelé pokrmy servírujú aj v hlavnom meste Nuuk.
Odporúčané reštaurácie v Ilulissate
KOKS - Michelinku Koks sprvu navštevovali naši klienti na Faerských ostrovoch. Ostatné tri roky však má sídlo v grónskom Ilulissate. Vyše 20-chodové menu sa servíruje v najizolovanejšej michelinskej reštaurácii na svete a väčšina ingrediencií pochádza z tejto oblasti. Ako ochutnávka sa tu ponúka mäso z pižmoňa, soba, ale aj tuleňa či narvala. Samozrejme, aj tie najčerstvejšie arktické ryby. Chuťový aj vizuálny zážitok v jednom.
Reštaurácia Ulo v hoteli Arctic - Mesto Ilulissat je mekkou Grónska, čo sa týka gastronómie. Pokiaľ nechcete jesť v michelinke, aj tu budete mať zážitok, ako keby ste v jednej práve boli. Menu tu servírujú z 12 až 15 chodov, Ulo pracuje s lokálnymi farmármi a pestovateľmi, a tak si reštaurácia dáva záležať na kvalite a udržateľnosti zároveň. Všetko tu tvoria najkvalitnejšie grónske i medzinárodné suroviny.
Reštaurácia Icefiord, Ilulissat - Reštaurácia hotela Icefiord ponúka skvelé čerstvé ryby od miestnych rybárov a grónskeho soba a pižmoňa z Kangerlussuaq. Všetko, samozrejme, s nádhernými výhľadmi na fjord.
Reštaurácia hotela Hvide Falk - Pokiaľ máte chuť na fúziu, Hvide Falk dokonale spája čerstvé grónske ingrediencie s trendmi ázijskej kuchyne. Experti tu vyberajú najlepšie ázijské koreniny, ktoré sa dokonale mixujú s oceánskou stravou Grónska.
Café Victor pri ľadovci Eqi - Pomenovaná je po francúzskom polárnikovi Poulovi-Emiliem Victorovi. Jej interiér je naozaj elegantný a vábivý. Tunajšie trojchodové menu sa skladá najčastejšie z rôznych kombinácií mäsa zo sleďa, kreviet, soba či jahniat. Pridáva sa aj akýsi severský „twist“ ako nečakaný doplnok, ktorý ešte viac rozohreje vaše chuťové bunky.
Odporúčané reštaurácie v Nuuku
Sarfalik Winebar & Brasserie - Reštaurácia sa nachádza v priestoroch hotela Hans Egede. Brasserie je inšpirovaná francúzskou a talianskou kuchyňou a jedlo tu pripravujú z najčerstvejších surovín.
Qooqqut Nuan „Fish & Dish“ - Bývalá ovčia farma Qooqqut a reštaurácia Qooqqut Nuan spoločne ponúkajú produkt „Catch & Dish“. Najprv sa plavíte z Nuuku do Qooqqutu a ulovíte si svoju vlastnú večeru, ktorú vám následne v reštaurácii pripravia. Samozrejme, otvorené majú iba počas leta a ide o zážitkovú gastronómiu.
Reštaurácie
Najchutnejšie reštaurácie sveta
Qooqqurt Nuan
Nuuk
Grónsko
Nalodíme sa a smerujeme do jednej z najodľahlejších reštaurácii na svete. Vlastný obed si chytíme do vlastnej siete a vychutnáme si čarovnú krajinu s výhľadom na fjord pri hlavnom meste Grónska - Nuuk. Gurmáni z celého sveta cestujú do Qooqqutu, ktorý sa nachádza len 50 minút plavby loďou od Nuuku len preto, aby ochutnali špeciality na tomto naozaj odľahlom mieste. Podarí sa nám uloviť lososa, tresku či dokonca sivoňa arktického? Obed si nepripravíme sami. Zatiaľ čo sa budeme pozerať na nezabudnuteľné výhľady, zruční kuchári pripravia asi najlepšiu rybu vo Vašom živote.
RezervovaťGrónsko (Dánsko) - pripravte sa na dovolenku
Prémiový blog Inuiti, Eskimáci - zo života na severe
Inuiti - akí sú? Väčšinu turistov polárne cestovanie neláka a dovolenku radšej trávia v teple. No možno si radi prečítate o útrapách a odvahe tých,…
Prémiový blog TOP 10: Najnebezpečnejšie zvieratá sveta
Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…
Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ
Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…
Prémiový blog Zvieratá za polárnym kruhom
Safari za polárnym kruhom? Na safari predsa zvykneme chodiť do Afriky, unikátnu faunu pozorujeme v Austrálii... No čím ďalej, tým viac dobrodružne…
Grónsko je úžasná krajina. Úplne iná, než čokoľvek som dovtedy navštívil. Moja prvá cesta sem viedla do…
Písal sa nádherný slnečný deň. Na oblohe sem-tam obláčik. Naokolo fjordy a voda. hladina bola pokojná. Vlnky sa hrali jedna s…
Pozdravujem všetkých 16 statočných, ktorí sa zúčastnili najväčšej výpravy do Grónska v celej BUBOhistorii.…