Švajčiarska kuchyňa nemá punc francúzskej či talianskej, ale vďaka svojej polohe uprostred Európy a medzi kulinárskymi krajinami akými sú Nemecko, Francúzsko či Taliansko je jasné, že vplyvy zaujímavej gastronómie sa tu udomácnili. Tradičná švajčiarska kuchyňa je najmä o syroch a zemiakoch, teda o potravinách, ktoré sa preplietli s farmárskou podstatou krajiny. Dnes je švajčiarska kuchyňa samozrejme rozmanitejšia a krajina sa môže pýšiť špičkovými reštauráciami. V kuchyni aj dnes dominujú rôzne druhy syrov, ktoré tu viete ochutnať v rôznych variáciách a medzi najznámejšie syrové jedlá patrí Fondue a Raclette. Pri Fondue máte roztopený syr pripravený v nádobe, do ktorej si namáčate kúsky zemiakov alebo kúsky opečeného chleba a Raclette tiež pozná roztopený syr, ale tým vám zalejú zemiaky či iné ingrediencie a máte ho pred sebou na vlastnom tanieri. Ochutnajte aj typický, švajčiarsky syr Gruyére. Zemiaky si v dnešnej švajčiarskej kuchyni našli svoje udomácnenie pri tradičnom jedle zvanom Rosti. Ak si ich objednáte dostanete zemiakové placky, ktoré sa naplnia alebo ozdobia podľa chuti šunkou, slaninkou, syrom alebo vajcom. Nemecký vplyv v kuchyni je cítiť na jedle zvanom Züri-Gschnätzlets, kde na vás čakajú kúsky teľacieho mäsa v omáčke z bieleho vína, smotany a omáčky demi-glace. Pridajú sa hríby a medzi prílohou môže byť aj zemiaková placka Rosti. Špeciálnu gastronómiu nájdete v švajčiarskom regióne Ticino, kde sa stretnete s typickou polentou alebo šafranovým rizotom. Ak milujete jednoduché ingrediencie, ktoré vynikajú vysokou kvalitou a fúzie európskych chutí, tak vám švajčiarska kuchyňa určite zachutí.

Reštaurácie v Švajčiarsku, ktoré odporúča BUBO:

Restaurant Swiss Chuchi (Zurich) - chodíme sem za skvelým fondue v tradičnom servírovaní a celkom luxusným interiérom. Reštaurácia leží na hlavnej ulici v starom meste a je veľmi obľúbená. Fondue tu však chutí výborne.

So Chill (Zurich) - vychytávka v podobe cheebaba, kebab v švajčiarskom prevedení. Namiesto mäsa vám sem narežú z obrovského kusu syra a zabalia do žemle či chleba. Hipsterský fastfood ale výborný. 

Rheinfelder Bierhalle (Zurich) - kultový podnik v starom meste s vlastnými štamgastami. Cenovo prijateľné (15 - 20 eur) a výborné rösti (jednoduché jedlo, kde do nastrúhaných varených alebo surových zemiakov pridáte podľa chuti šunku, slaninku a syr). Ikonickým jedlom je aj Jumbo Cordon Bleu.

Frau Gerolds Garten (Zurich) - zelená oáza v srdci trendy západného Zurichu. Vyjdite si na terase, sledujte okoloidúce vlaky a užívajte si Zurich tak, ako ho vidí len málo turistov. Atmosféra je tu lepšia než jedlo, ale určite treba vidieť.

Confiserie Sprungli (Zurich) - jedna z najrenomovanejších kaviarní v Európe a pionier švajčiarskej čokolády. Legendárne Luxemburgerli na slávnej Bahnhofstrasse.

Des Balances (Luzern) - táto reštaurácia sa nachádza v priestoroch hotela Des Balances a je populárna medzi návštevníkmi ako aj obyvateľmi Lucernu. Prečo je tomu tak? Všetci tu poznajú špičkových šéfkuchárov Andyho Fluriho a Nika Eichnera a pokladajú ich za skutočne hviezdy na gastronomickom nebi. Odporúčame Vám ich jahodové gazpacho. Vynikajúce je šafranové rizoto s cuketou. Majú veľmi chutné mäso pripravované na grile, vrátane kvalitných steakov. Nezabudnite na dezert, čokoládová pena s vanilkovou zmrzlinou či horúci čokoládový koláč sú neodolateľné. Elegantné sofistikované prostredie, špičkový personál a formálna atmosféra dotvára nezabudnuteľný prvotriedny zážitok.

Kornhauskeller (Bern) - šarm dávnych švajčiarskych čias na tomto mieste dokonalo splýva s luxusným a štýlovým dizajnom. Kornhaus bol po stáročia miestom stretnutí významných osobností, umelcov, znalcov, milovníkov umenia a literatúry, tak prečo by ste sem nemohli zavítať aj Vy? Tento architektonický klenot dnes hostí jednu z najlepších reštaurácií krajine. V menu nájdete rôzne špeciality mesta Bern a aj tradičné jedlá, ktoré sú doprevádzané bohatým výberom vhodných vín z vlastnej vinotéky. Pochutnávať si budete na nich v krásnom priestore, ktorý má oblúkové steny a strop a pôsobí na Vás ako obrovská luxusná pivnica. V tomto úchvatnom priestore dokážu hostiť aj rôzne podujatia s kapacitou do 700 ľudí. Reštaurácia má aj druhú časť, na hornom poschodí, kde je Galeriebar a kde si môžete posedieť pri vynikajúcom drinku, miestnom pive barner Muntschi či čapovanom Felsenau Lager.

Berggasthaus Aescher-Wildkirchli - hľadali sme už roky, ale taký dobrý guláš na takom neuveriteľnom mieste sme ešte nejedli. Vyvezte sa lanovkou do hôr a zavítajte do alpskej rozprávky.

3100 Kulmhotel Gornergrat - jedlo je fajn, ale sem sa nechodí kvôli jedlu. Sadnite si na terasu tejto reštaurácie a naobedujte sa s výhľadom na štrnásť štvortisícoviek vrátane famózneho Matterhornu.

Cestuj vďaka čítaniu

Čítajte, rozširujte si obzor a zbierajte pri tom zľavové kódy na cesty s BUBO.