Portugalská kuchyňa si aj do našich končín pomaličky razí cestu, no ešte stále ju u nás zatieňuje susedná, španielska kuchyňa. Vy sa ale v Portugalsku ocitnete a uvidíte, že rozhodne má čo ponúknuť a že chutí viac než skvelo. Vo svojej podstate ide o kuchyňu Stredomoria, hoci leží oboma nohami na pobreží Atlantického oceánu. Využíva čerstvé suroviny, veľa zeleniny, byliniek, korenín a miluje ryby aj dary mora vo všetkých podobách. Portugalskú kuchyňu ovplyvňovali aj kuchyne Ázie, Afriky či Ameriky kvôli koloniálnym výpadom portugalských lodí, ktoré do Európy prinášali nielen koreniny, ale aj mnohé iné vzácne komodity.

Národným jedlom Portugalska je Bacalhau, treska, ktorá môže mať toľko podôb koľko má rok dní. Medzi obľúbené formy Bacalhau patrí nasolená treska, ktorú nájdete na trhoviskách po celom Portugalsku, ale aj v tradičných podnikoch. Zaujímavé je, že nemusí byť chytená práve pri pobreží Portugalska. Toto jedlo bolo populárne už od čias zámorských objavov, pretože ju vedeli veľmi dlho skladovať. BUBO Vám ju odporúča vo forme vyprážaných guličiek bolinhos de bacalhau, do ktorých sa pridáva zemiak, vajíčka a cesnak. Ich povrch je chrumkavý a vnútro jemné a krémové. Môžete ich jesť ako predjedlo, studené alebo horúce. Výborné je aj Bacalhau com natas, ktoré sa zapeká so zemiakmi, smotanou a cibuľkou. Oplatí sa vyskúšať aj bacalhau a bras, ktoré sa pripravuje z kúskov tresky, pokrájaných zemiakov a miešaných vajíčok a naservírujú Vám ich s čiernymi olivami.

Ikonickým jedlom, ktoré stojí za to je aj Caldo Verde. Typická polievka plná chutí, ktorú si varia Portugalci v rodinnom kruhu, ale aj v špičkových reštauráciách. Pozostáva z kelu, zemiakov, cibuľky a cesnaku. Pre ešte lepšiu chuť sa do nej pridáva pikantná klobáska chorizo. Servíruje sa s kúskom broa (portugalský kukuričný chlieb). 

Milovníci rýb si prídu na svoje aj pri grilovaných sardinkách Sardinhas Assadas, ktoré len hodíte na gril, posypete soľou a grilujete. Môžete si ich dať kedykoľvek a vždy si poviete, že si ich dáte aj nabudúce. Medzi tradičnými a zaujímavými jedlami nájdete aj Cozido a portuguesa. Je to perfektný mix zeleniny od zemiakov, mrkvy, kapusty až po fazuľu, ktorý sa vhodí do hrnca spoločne s ryžou, mäsom, klobáskami a koreninami. Všetko sa dusí a zázrak je na svete. Výbornou voľbou je aj Açorda, rustikálne jedlo z chleba, cesnaku, koriandru, olivového oleja, no sú verzie aj s krevetami, rybami či darmi mora. Kultovým portugalským jedlom je Feijoada, fazuľové jedlo, ktoré sa pripravuje často s bravčovým alebo hovädzím mäsom. Znie to jednoducho, no ochutnajte ju a uvidíte aký poklad ste našli. Medzi zaujímavé jedlá v krajine patrí aj Piri Piri Chicken, ktoré odzrkadľuje koloniálne doby Portugalska. Ide o kura, ktoré sa skvelo nakorení pikantným korením a ugriluje sa. Portugalci milujú sladké, teda sladkosti či dezerty nájdete na „každom kroku“. Najslávnejším koláčikom je Pasteis de Nata. Je plný krému, jemnej chuti a napokon sa ešte zapečie, posype cukrom a škoricou. Najlepšie na svete ich robia v lisabonskom Beléme. Na Azorských ostrovoch ochutnajte lokálne ananásy, miestne syry či marmelády.

Národným nápojom Portugalska je víno, ktoré tu už poznajú od staroveku. Portugalsko je krajinou, kde sa zrodilo slávne Portské víno, no nájdete tu aj kopec iných zaujímavých chutí. Portské víno sa spája s Portom, ale dnes je populárne v celej krajine. Pre niekoho bude prisladké, iný povie, že lepšie nepil. Určite si ho doprajte. Ochutnajte aj červené vína z údolia Douro. Azorské ostrovy majú tiež svoje vlastné víno, najlepšie biele pochádza z ostrova Pico. Aj Portugalci pijú pivo a najznámejším je Sagres, skúste aj Super Bock z najstaršieho pivovaru. Skvelým nápojom je Ginjinha, sladučký, čerešňový likér, ktorý nájdete v tradičných baroch. Na Madeire skúste Poncha, tradičný, alkoholický nápoj z cukrovej trstiny, medu, cukru a pomarančového alebo citrónového džúsu. V Portugalsku je aj silná kávová kultúra a ak si radi posedíte na káve, táto krajina sa vám dostane pod kožu. Vyskúšajte café com cheirinho, káva do ktorej sa pridáva aj alkohol (víno, brandy) alebo krémové galão (1/4 espresso, 3/4 mliečna pena) vo vysokom sklenenom pohári. Ak chcete mať svoje galão silnejšie, tak sa opýtajte na galão escuro  a ak slabšie, tak galão claro bude to pravé pre Vás. Odporúčame Vám k nemu určite portugalsky koláčik pasteis de nata. Na Azorských ostrovoch, konkrétne Sao Miguel, sa dokonca pestuje čaj na najstaršej (a jedinej) európskej čajovej plantáži. Ochutnajte! 

Neberte si so sebou potraviny a ak niečo potrebujete, nech je to len malá drobnosť, bez ktorej sa nezaobídete.

Reštaurácie, ktoré odporúčame v Portugalsku:

A Ginjinha (Lisabon)  – Largo de Sao Domingos 8 Rossio, Lisbon 1150-320 Portugal – Kultový podnik A Ginjinha nepredstavuje reštauráciu, ale dokonalý kúsok krásnej tradície. Ide o bar, kde sa podáva len čerešňový likér Ginjinha, a to už desiatky rokov. Nachádza sa hneď vedľa námestia Praca Dom Pedro IV. a spoznáte ho jednoducho, pretože je vždy pred ním hlúčik ľudí s pohárikmi a priateľmi. Je to miesto, ktoré by ste v Lisabone rozhodne nemali vynechať. Čím skôr prídete, tým lepšie, pretože si čerešňový likér zamilujete.

Belcanto (Lisabon)  – 10A Rua Serpa Pinto, Lisboa, Lisboa, 1200-026, Portugal – Reštaurácia patrí k najlepším v portugalskom hlavnom meste. Je to miesto pre najnáročnejších návštevníkov, čo dokazuje aj to, že ju zdobia dve michelinovské hviezdy! Ak máte chuť na fantastický, luxusný zážitok, tak lepšie miesto nenájdete. Belcanto sa zaslúžilo o to, že sa o portugalskej kuchyni vo svete viac začalo hovoriť. Obľúbené sú ochutnávkové menu (160 – 180 €), kde vám šefkuchár predvedie svoje dokonalé umenie. Postupne ochutnáte najlepšie chuťovky od rýb cez mäsové špeciality a nápady či fúzie, ktoré vás dostanú!

Cervejaria Ramiro (Lisabon)  – 1 Avenida Almirante Reis, Lisboa, Lisboa, 1150-038, Portugal – Cervejaria alebo teda tradičná reštaurácia premiešaná s pivárňou je miesto, ktoré vám odporučia aj domáci. V Lisabone sa už stala legendou a ak milujete skvelo pripravené dary mora či ryby, tak toto je miesto pre vás. Dostanete tu najčerstvejšie homáre, krevety, kraby, mušle a môžete si vybrať, či vám ich len ugrilujú, alebo podusia s cesnakovým maslom, ktoré budete cítiť už z ulice. Tento podnik nie je len o vynikajúcom jedle, ale aj o zážitku z jedla.

Zé Varunca (Lisabon)  – 16 Travessa Mercês, Lisboa, Lisboa, 1200-269, Portugal – Podnik Zé Varunca je krásnym príkladom tradičného, portugalského miesta, ktoré vyniká lokálnou gastronómiou. Známy je pre svoje špeciality z regiónu Alentejo, ale perfektne tu pripravia čokoľvek. Reštaurácia to nehrá na luxus, práve naopak, chce byť ukážkou rustikálneho miesta plného chutí. Ochutnajte tu Porco preto (skvelú bravčovinu) alebo Comida alentejana.

Antiga Confeitaria de Belém (Lisabon) – 84 Rua de Belém, Lisboa, Lisboa, 1300-469, Portugal – Lisabonský Belém je známy nielen ako miesto moreplavcov, ale aj ako miesto, kde môžete ochutnať kultové, portugalské koláčiky Pasteis de Nata. Nie obyčajné, ale najlepšie na svete! Aj preto ich tu volajú Pasteis de Belém, aby sa odlíšili a podčiarkli svoju jedinečnosť. Cukráreň sa tu nachádza od 1837 a odvtedy si strážia recept na koláčiky, ktoré vám podlomia kolená. Objednajte si ich hneď niekoľko, aby ste nemuseli neustále odbiehať k pultu.

Red Frog (Lisabon) – Rua do Salitre, 5A, Lisboa, Portugal – Máte v Lisabone chuť na skvelý a zaujímavý drink na unikátnom mieste? Skúste Red Frog, bar, ktorý sa inšpiroval americkou érou prohibície a drží si v sebe auru tajomnosti. Dnu vás vpustia len po tom, ako zazvoníte na zvonček. Nechajte si barmanom namiešať jeho vlastné špeciality a budete si užívať chute o akých sa vám ani nesnívalo.

Augusto Lisboa (Lisabon) – Rua Santa M.nha 26, 1100-491, Lisbon, Portugal – Patrí medzi najlepšie a cenovo dostupné reštaurácie v centre Lisabonu. Skryté, ale určite stojí za návštevu. Či už na raňajky, brunch, obed, avokádový toast alebo banánový chlebík, vyberie si naozaj každý. Ceny od 5 €. 

Feitoria Restaurant & Wine Bar (Lisabon)  – Altis Belem Hotel & Spa, Doca do Bom Sucesso, 1400-038 Lisbon, Portugal – Super poloha v novej "cool" štvrti mesta, v časti Belém, práve na ceste od veže Torre de Belém k pamätníku objaviteľov Padrão dos Descobrimentos. Pekná, moderná reštaurácia s príjemnou obsluhou a štýlovým interiérom v roku 2020 získala Michelinskú hviezdu. Ponúka portugalskú aj medzinárodnú kuchyňu, vyberú si aj vegetariáni a vegáni. Fine Dining reštaurácia je súčasťou hotela Altis Belem Hotel & Spa. Odporúčame rezerváciu na +351 21 040 0208.

Rooftop Bar hotel Mundial (Lisabon)  – Hotel Mundial, Praça Martim Moniz 2, 1100-341 Lisbon, Portugal – Štýlový podnik na streche hotela Mundial, v historickom centre, priamo na námestí Martim Moriz. Krásne výhľady, dobré drinky a mesto ako na dlani! Navyše priamo pred hotelom na námestí sa nachádza zastávka na známu historickú električku č.28, ktorá Vás prevedie najkrajšími zákutiami Lisabonu.

Quiosque das Portas do Sol (Lisabon)  – Largo Portas do Sol, 1100-411 Lisbon, Portugal – Ak po túlaní sa po štvrti Alfama vyhladnete, odporúčame zavítať do reštaurácie Quiosque das Portas de Sol. Nedajte sa oklamať názvom Kiosk - je to pekná moderná reštaurácia, ktorá okrem stýlového interiéru ponúka aj veľkú terasu s výhľadom na celý záliv a štvrť Alfama. Lahké predjedlá, portugalská kuchyňa, ryby, výborné víno. K tomu perfektný výhľad. A keď stihnete západ slnka, pochopíte, prečo sa táto reštaurácia volá Slnečná brána.

Pedro Lemos (Porto)974 Rua do Padre Luís Cabral, Porto, Porto, 4150-459, Portugal - Dali by ste si v Porte romantickú a dokonalú večeru v štýle fine dining? Potom je Pedro Lemos presne miesto, ktoré hľadáte. Za roky sa tento podnik vypracoval medzi najobľúbnejšie v celom Porte a nie je to len pre svoju atmosféru, ale aj pre nápaditosť jedla a skvelú chuť. Každé jedlo, ktoré dostanete má prepojenie na portugalské dedičstvo alebo región. Ak vám môžete odporučiť, objednajte si 8-chodové ochutnávkové menu. Toto bude jeden z najväčších zážitkov Porta. 

Bacalhau (Porto)154 Muro dos Bacalhoeiros, Porto, Porto, 4050-080, Portugal - Bacalhau je meno portugalskej špeciality, teda solenej tresky, no je aj meno obľúbeného podniku v Porte, kde si túto špecialitu môžete vychutnať. Skvelá poloha takmer na brehu rieky Douro vás presvedčí, že sa sem oplatí prísť a po tom ako ochutnáte Bacalhau si vás podnik získa. K treske sa servíruje špenát alebo gaštany a ak by ste chceli aj sušené ovocie. Nehodí sa to k treske? Nechajte si poradiť!

Cantinho do Avillez (Porto)R. de Mouzinho da Silveira 166, 4050-416 Porto, Portugal - Moderný a súčasný podnik, ktorý patrí k špičke vo svojom obore. Všetko je tu pod taktovkou známeho portugalského šéfkuchára José Avilleza. Vyberte si v podniku kde si chcete sadnúť a potom sa už nechajte rozmaznávať gastronomickým umením. Radi vám tu odporučia zaujímavé jedlá akými sú zelené fazuľky s tatarskou omáčkou alebo kuracie pečienky s cibuľkou a portskou marmeládou. Každý si tu nájde niečo pre seba.

Gavião Novo (Funchal)  – Rua Santa Maria 131, Funchal, Madeira, Portugal – Ak milujete dary mora, alebo teda ak chcete seafood, tak nezabudnite, že ste na ostrove a Madeira je obklopená Atlantickým oceánom. Dary mora aj ryby sú špecialitou tohto podniku v starom meste Funchal a užívajú si ich tu nielen turisti, ale aj domáci, pretože ich tu vedia pripraviť s ich autentickými chuťami. Ochutnajte grilované krevety, homára na masle alebo kotlík plný mušlí. Dezerty pripravujú dvakrát denne, tak budú vždy čerstvé. Zapite si to pohárikom portského vína a máte skvelý večer.

Il Gallo d’Oro (Funchal)  – 147 Estrada Monumental, Sâo Martinho Funchal, Madeira, 9004-532, Portugal – Ak by ste si chceli na Madeire vychutnať fine dining, tak toto miesto vás nenechá chladným. Je ozdobou Funchalu a môže sa popýšiť jednou michelinskou hviezdou, ktorá ju katapultovala do miestneho gastronomického neba. Sú hrdí na svoje jedlá a ich chuť. Skúste ochutnať grilovanú tresku, perfektné stejky alebo najčerstvejšie dary mora na ostrove. Na výber máte niekoľko druhov vína a radi vám poradia, čo sa bude k vášmu jedlu hodiť.

O Tasco (Funchal)  – 137 Rua Bela São Tiago, Funchal, Madeira, 9060-019, Portugal – Podľa mnohých je reštaurácia O Tasco v centre Funchalu jedným z najlepších miest, kde môžete ochutnať lokálnu, miestnu kuchyňu ostrova Madeira. Špecializuje sa na čerstvé ryby, pretože ostrov má dlhú rybársku tradíciu a čerstvosť je tu samozrejmosťou. Ryby z grilu, ryby na koreninách, bylinkách či iné variácie tu čakajú len na vás. Dáte sa zlákať na ľahké, biele, domáce víno? K rybám sa bude neskutočne hodiť!

Venda da Donna Maria (Funchal)  – Rua de Santa Maria 51, Funchal – Príjemné miesto v starom Funchale, kde sa nebudete vedieť prejesť lokálnej kuchyne Madeiry, ale aj portugalských špecialít. Jedlo má domáci nádych, je poctivé a presne také, ako má vyzerať a chutiť. Je to malý podnik, no plný atmosféry. Ochutnajte tradičné jedlá, akými je Picadinho, Picado alebo Acorda. Poradia vám aj skvelé predjedlá, ktoré sú v ponuke dňa a skombinujte jedlo s lokálnym pivom alebo vínom.

Tony´s Restaurant (Furnas - Azory) – Rua Largo Teatro, 9675-036 Furnas, Azores, Portugal – Ak zavítate do centrálnej časti ostrova São Miguel, určite nemôžete vynechať miestnu špecialitu, ktorá sa volá Cozido. Rôzne druhy mäsa, klobásky, zelenina, ktoré v špeciálnych jamách za vás uvarí sopka. V mestečku je niekoľko reštaurácii, ale aj domáci hovoria, že práve u Tonyho to robia najlepšie. Cena približne 25 - 30 €.

A Tasca (Ponta Delgada)  – Rua do Aljube, 16, Ponta Delgada, São Miguel, Azores – A Tasca predstavuje veľmi zaujímavé miesto, ktoré sa prepletá s gastronómiou, pretože sa nachádza na mieste, ktoré v 19. storočí pôsobilo ako miestna pálenica. Neskôr ju prerobili na múzeum súčasného umenia a dnes sa preplietli jeho osudy s podnikom, kde môžete ochutnať niekoľko portugalských chuťoviek. Skúste si vybrať portugalské, bravčové klobásky, grilované sardinky aj s cícerovým kari alebo tuniaka. Nájdete tu aj tradičné jedlo s kúskami dusenej ryby a zeleniny. Pripočítajte si k tomu zaujímavý výber vína a máte príjemne miesto.

A Terra Azor (Ponta Delgada)  – Avenida Doutor Joao Bosco Mota Amaral 4, Ponta Delgada, Sao Miguel 9500-765, Portugal – Ak by ste sa na večeru v Ponta Delgada vybrali do podniku, kde je gastronómia umením a kde sa viete najesť v podniku s nálepkou fine dining, tak skúste A Terra Azor. Zaujme vás nielen elegantné prostredie, ale aj chuť pripraveného lokálneho jedla. Ochutnajte tu zaujímavé Gazpacho, stejk z tuniaka alebo vynikajúcu jahňacinu. Po dezerte siahnite určite a vyberte si čokoľvek s ananásom, ktorý sa pestuje priamo na ostrov São Miguel.

Tasquinha Vieira (Ponta Delgada) – Rua Antonio Joaquim Nunes da Silva 21, Ponta Delgada, Sao Miguel 9500-022, Portugal – Skvelá lokálna reštaurácia leží v starom centre hlavného mesta a špecializuje sa na portugalskú, domácu kuchyňu, no nájdete tu aj dary mora a chute Stredomoria. Ochutnajte tu tradičné Pianinho de Porco com Arroz, dusené mušle alebo bravčové kúsky na pyré z yamov. Ani šalát z chobotníc nie je na zahodenie a určite si nájde svojich fanúšikov. Nechajte si naliať dobré víno priamo z Azorských ostrovov a máte zážitok.

← Strava, jedlo a reštaurácie (zoznam krajín)

Reštaurácie

Le Monument Restaurant
Le Monument Restaurant

Najchutnejšie reštaurácie sveta

Le Monument Restaurant

Porto
Portugalsko

Ak Vám znie kulinárske dobrodružstvo lákavo, Le Monument ponúka ideálnu príležitosť uloviť gurmánsky zážitok v luxusnom prostredí hotela Le Monumental Palace. Francúzsky šéfkuchár Julien Montbabut, ocenený Michelinovou hviezdou v Paríži, si tu osvojil absolútne iný a unikátny pohľad a vezme hostí na gastronomickú cestu po rôznych regiónoch Portugalska. Oživuje klasické recepty z každej oblasti, aj keď s inovatívnejším prístupom, ktorý vychádza z modernej kuchyne. Vzdáva však aj hold pôvodným surovinám a rešpekt k chuti. Kulinársky zážitok je ponúkaný formou jediného degustačného menu (vyberiete si medzi krátkou alebo dlhou verziou) a je sprevádzané brožúrou, ktorá poskytuje vysvetlenie každého jedla a mapou, ktorá ponúka vizuálny úvod do regiónu, ktorý ho inšpiroval. Reštaurácia s mapou Portugalska, gurmánske poklady skryté napríklad v obale od sardiniek - absolútny BUBO zážitok. 

Rezervovať
MaréAlta - Peixe & Mariscos
MaréAlta - Peixe & Mariscos

Štýlové reštaurácie

MaréAlta - Peixe & Mariscos

Machico
Madeira, Portugalsko

Ak trávite popoludnie na „pláži Milencov“, ktorá je jedinou plážou ostrova, ktorá nemá piesok čiernej, ale zlato-bielej farby, treba jesť morské príšery. Ste v mestečku Machico, ktoré je nimi známe. Dáte si espadu či espetadu? Ide o absolútne odlišné jedlá. Espada je meter dlhá čierna dravá ryba (Aphanopus carbo), ktorá žije vo veľkej hĺbke Atlantiku niekoľko kilometrov pod hladinou. Podáva sa s banánmi a ide o najväčšiu špecialitu Machico. Espetada sú kusy hovädzieho mäsa grilované na vavríne (u nás sú sušené listy známe ako bobkový list) a podávane nastoknuté na kovovej ihle je ideálnym jedlom pre tých, ktorí neobľubujú ryby. Ak nezavítate do Maré Alta - Peixe a Mariscos, môžete siahnúť ešte po reštaurácií Restaurant O Pescador.

Golden Gate Grand Café
Golden Gate Grand Café

Štýlové reštaurácie

Golden Gate Grand Café

Funchal
Madeira, Portugalsko

Kávička v „Nároží sveta"? Takto pomenoval kaviareň Golden Gate otvorenú od roku 1841 spisovateľ Ferreira de Castro. Na spojnici dvoch najvýznamnejších ulíc sa stretávala smotánka Funchalu, ako aj návštevníci z celého sveta. Ochutnáme preslávené víno Madeira, ktoré konkuruje Portskému. Bežne tu kúpite ročníky 1995, 1989, 1973, 1968, 1958, 1934. Winston Churchil tu pil punč a Sisi mala rada kávu a marakujový džús.

Zé Varunca
Zé Varunca

Štýlové reštaurácie

Zé Varunca

Lisabon
Portugalsko

Podnik Zé Varunca je krásnym príkladom tradičného, portugalského miesta, ktoré vyniká lokálnou gastronómiou. Známy je pre svoje špeciality z regiónu Alentejo, ale perfektne tu pripravia čokoľvek. Reštaurácia to nehrá na luxus, práve naopak, chce byť ukážkou rustikálneho miesta plného chutí. Ochutnajte tu Porco preto (skvelú bravčovinu) alebo Comida alentejana. Čokoľvek na čo dostanete chuť Vám tu pripravia s láskou a verte, že ochutnáte kus histórie Portugalska. K svojmu jedlu si môžete nechať odporúčiť vhodné víno z bohatej ponuky.

Belcanto
Belcanto

Najchutnejšie reštaurácie sveta

Belcanto

Lisabon
Portugalsko

Reštaurácia patrí k najlepším v portugalskom hlavnom meste. Je to miesto pre najnáročnejších návštevníkov, čo dokazuje aj to, že ju zdobia dve michelinovské hviezdy! Ak máte chuť na fantastický, luxusný zážitok, tak lepšie miesto nenájdete. Belcanto sa zaslúžilo o to, že sa o portugalskej kuchyni vo svete viac začalo hovoriť. Obľúbené sú ochutnávkové menu (160 – 180 €), kde vám šefkuchár predvedie svoje dokonalé umenie. Postupne ochutnáte najlepšie chuťovky od rýb cez mäsové špeciality a nápady či fúzie, ktoré vás dostanú!

K

Európa  

Azorské ostrovy (POR), Portugalsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2452 3065€
K

Európa  

Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

3128
K

Azorské ostrovy (POR), Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2149 2865€

Detské zľavy

Dovolenka Portugalsko - Lisabon a pláž v Algarve s deťmi
F

Európa  

Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2285
Lisabon - európska exotika Lisabon

Lisabon Lisabon - európska exotika

Lisabon je hlavné mesto Portugalska, krajiny, ktorá je raz tak veľká ako Slovensko. Samotné mesto Lisabon je však menšie ako naša Bratislava, no…

Daniela Mihaldová 21 min. čítania
Pred 503 rokmi zomrel Fernão de Magalhães Prémiový blog

Prémiový blog Pred 503 rokmi zomrel Fernão de Magalhães

Dňa 27. apríla 1521 sa odohrala na filipínskom ostrove Cebu bitka. Lapu Lapu strieľal jedovaté šípy a hádzal oštepy, pričom trafil aj Magalhãesa.…

Ľuboš Fellner 27 min. čítania
Kapverdské ostrovy – duch Afriky s portugalským génom Prémiový blog

Prémiový blog Kapverdské ostrovy – duch Afriky s portugalským génom

Kapverdské ostrovy – kde sú najkrajšie pláže? Ktorý ostrov si vybrať? Nebyť charterových letov niektorých slovenských a českých cestovných…

Ľuboš Fellner 31 min. čítania
Výstup na najvyšší vrch Stredoatlantického chrbátu Prémiový blog

Prémiový blog Výstup na najvyšší vrch Stredoatlantického chrbátu

Sopku Pico zdolalo minimum Slovákov. Nie preto, že by to nedali, no preto že nevedeli, že sem majú ísť. Ide o unikátny európsky trekking, turistiku…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania