Cena teplej stravy je veľmi rozdielna a závisí od typu reštaurácie. Najlacnejšie sa dá najesť na ulici a na trhoch. V reštauráciách pre turistov sú ceny podobné ako na Slovensku, miestami drahšie. Z miestnych špecialít môžete ochutnať napríklad pečené morské prasiatko (cuy), steaky z lamy alebo typické peruánske jedlo ceviche (nakladané ryby a morské plody), ktoré sa na Netflixe v súťaži o najlepši latino-americký street food umiestnilo v TOP 3. Kto nemá chuť experimentovať, môže si na každom kroku kúpiť či už pečené kura alebo hovädzie mäso, hranolky a pod. Určite ochutnajte aj najobľúbenejšiu rybu z jazera Titicaca, pstruha truchu, keď budete v meste Puno.

Nápoje: Upozorňujeme, že voda vo vodovodnej sieti nie je pitná. Všade predávajú balenú pitnú vodu a takisto všade kúpite rovnaké nealkoholické nápoje ako v Európe. Odporúčame ochutnať peruánsky národný nápoj Inka Kola či pivo Cusqueña (v preklade „dievča z Cusca“) a Pisco sour, najznámejší drink v Peru. Salud! 

Peruánska kuchyňa je zmesou rozličných prvkov. Len v priebehu 400 rokov sa andské pokrmy premiešali s ázijskými technikami prípravy jedál. Vnikli do nich aj španielske prvky a vznikla tzv. kreólska kuchyňa. V posledných rokoch sa však v Peru objavili neuveriteľne nadaní šéfkuchári, ktorý dokázali peruánsku kuchyňu vyšvihnúť do gastronomického neba a ich reštaurácie sa ocitli na vrchole rebríčka najlepších reštaurácií Latinskej Ameriky a to je už čo Peru závidieť. Peru má rozlohu viac ako 1,2 mil km² a každý jeho kraj má vo svojej kuchyni niečo charakteristické.

Viac menej však všetko stojí a padá na zemiakoch. V peruánskych Andách majú pôvod všetky odrody zemiakov. Začnime teda od nich. K najznámejším jedlám zo zemiakov sú ocopa - zemiaky s arašidovou omáčkou, causa - zemiaky prekladané so zeleninou, mäsom či plodmi mora, papa a la huancaína - zemiaky v krémovej omáčke zo syra alebo smažená papa rellena - z roztlačených zemiakov s hovädzím mäsom. Zemiaky používajú aj pri polievkach chupe. Polievky sú krémové a husté. Caldo de Gallina, slepačia polievka so zemiakmi a bylinkami vhodná je napr. na druhý deň "po opici", Chupe de Camarones (hustá polievka z kreviet), Sopa a la Criolla (krémová polievka s hovädzím mäsom, nudlami a zeleninou).

Medzi obľúbené jedlá patria aj kukuričné taštičky tamales, ktoré majú mnoho druhov. Do peruánskej kuchyne až na pobreží Pacifiku preniklo aj kus Amazónie, ktorá ostávala dlho v ústraní. Kuchári až dnes s obľubou varia z rôznych plodov pochádzajúcich až z džungle, používajú rôzne druhy riečnych rýb alebo používajú napr. aj aguaje (plody palmy moriche) či maniok. Nechýbajú plody mora a hlavnou hviezdou je ako ináč svetoznáme ceviche. Vychladená zmes rýb, plodov mora, ktoré sú marinované v citrónovej šťave s cibuľou a koreninami. Cevice je pri návšteve Peru malou povinnosťou. Obľúbené je aj ají de gallina, čo je kuracie v pikantnej omáčke s vlašskými orechmi. Z horských oblastí Peru pochádza známe cuy - pečené morča. V Andách ho jedli už oveľa skôr než sa v Európe stal obľúbených domácim zvieratkom. Pripomína mäso králika a často sa podáva v celku, no dá sa požiadať o to, aby Vám ho naservírovali naporcovaného. Zaujímavosťou je, že na mnohých domorodých vyobrazeniach Poslednej večere uvidíte, že na stole majú naservírovaného práve tohto cuya. Prípadne treba jesť ešte aj trucha, pstruhy, ktoré pripravujú na mnoho spôsobov. Medzi obľúbené patria aj steaky z alpaky či mäso z lamy. Medzi obľúbené dezerty patria napr. puding z fialovej kukurice s kúskami ovocia mazamorra morada, potom aj karamelový suspiro limeno alebo flan - crema volteada či alfajores - sušienky spojené s karamelom. Obľúbené sú aj Choclo co queso - kukurica, ktorú Vám podávajú s kusom syra (toto jedlo pochádza z Posvätného údolia) a predávajú ich miestni pri rôznych pamiatkach. Môžeme vrelo odporúčať. Keď sa ocitnete v Arequipe alebo v Cuzco, môžete zájsť na obed to picanterie, čo sú tradičné peruánske obedové reštaurácie. 

Čo sa nápojov týka, po Peru budete narážať takmer neustále na modré fľašky naplnené žltou tekutinou Inca Kola (veľmi sladký nápoj). V reštauráciach bude v ponuke národný nápoj pisco. S pisco sa pripíja na všetky podstatné a aj na tie nepodstatné udalosti. Z Peru pochádza aj vynikajúca káva a samozrejme aj čokoláda. V oblastiach s vyššou nadmorskou výškou, napr. v Cuzco je v hoteloch bežnou praxou, že budete ponúknutý čajom z koky (Maté de Coca), ktorý Vám pomôže s aklimatizáciou. 

Odporúčané reštaurácie v Lime:

Anitas Restaurant - v centre starého srdca Limy pri Plaza de Armas na adrese 129 131, Pje de José Olaya 127 sa varí vynikajúca kreólska kuchyňa. Nakoľko ste pri Pacifiku, tak Vám odporúčame jedlo z morských plodov a peránske ceviche. Na prípitok Pisco sour. Neformálne prostredie, lahodné jedlo a dôsledná obsluha pripravená plniť Vaše priania. 

Maido Restaurante - Maido sa ocitlo v rebríčku TOP 50 najlepších reštaurácii Latinskej Ameriky na úplnom vrchole. Patrí mu prvé miesto. Toto je tým pádom najlepšia reštaurácia v Peru a hodnotia iba profesionáli a BUBO. Na úplnom vrchole je už tretí rok po sebe a je to neuveriteľné, no zaslúži si to. Najlepšie ryby aké ste kedy jedli a citrusové omáčky, ktoré sa rozplývajú na jazyku budete milovať. Sme predsa v Lime pri Pacifiku a všetko je neskutočné čerstvé. Šéfkuchar Micha ma svoje korene v Japonsku a vo svojej kuchyni na adrese San Martín 399 doslova vyčaruje iba pre Vás to najlepšie jedlo, kde sa kladie dôraz na tradície a morské plody a ide doslova o akúsi prechádzku fúziou japonskej a peruánskej kuchyne. Čo ma Ázia spoločné s Peru? Je to toho veľmi veľa a príbeh je dlhý. Maido je TOP voľba číslo 1. Ubezpečte sa, že máte rezerváciu. Ide o výnimočné miesto. 

Central Restaurante - Central je taktiež vysoko hodnotená reštaurácia a doťahuje sa na Maido. Je na fantastickom 2. mieste. Niet div, že peruánska kuchyňa je vysoko oceňovaná v celom svete. 4 dni po tom ako sa reštaurácia Central ocitla úplne po prvý krát v rebríčku a na tak vysokom mieste sa rozhodli jej zakladatelia zobrať. Dnes, už teda manželia a šéfkuchári, Virgilio Martínez a Pía León pracujú, žijú a milujú celé Peru spoločne. Dlhé roky najprv cestovali po celej krajine a spoznávali lokálne rastliny, bylinky, produkty a teraz svoje znalosti preniesli do receptov a dokázali vytvoriť špičkovú reštauráciu, ktorú v Lime nájdete na adrese Av. Pedro de Osma 301, Barranco. Všetky ingrediencie, ktoré používajú, vyberali veľmi dôsledne a pochádzajú z miest, kde boli či už 20 metrov pod úrovňou hladiny mora alebo v nadmorskej výške 4100 metrov. Vo svojich jedlách sa šikovne pohrali s jednoduchými ingredienciami ako kukurica, hľuzy či čokoláda. BUBO odporúča fantastické jedlo Waters of Nanay, piraňa naservírovaná aj s hlavou. 

Odporúčané reštaurácie v Arequipe:

La Nueva Palomino - táto reštaurácia varí typické jedlá z oblasti Arequipy. Tu na hostí čakajú peruánske chute, vône a gurmánske zážitky. Pripravte sa na väčšie porcie jedla. Atmosféra podniku je tradičná, neformálna, jednoducho štýlová ako u starej mamy v Peru. Recepty varia ešte podľa tradičných postupov. Odporúčame Vám na prípitok ikonický červený sladký drink chicha de guinapo. Z menu majú výbornú tradičnú peruánsku polievku chupe de camarones z kreviet, potom tradičné adobo arequipeňo (radi ho jedávajú napr. "po opici"), čo je dusené bravčové mäso na pive chica de jora so štiplavymi papričkami (peruánske aji panca), cesnakom a rôznymi koreninami a zemiakovo-syrové pastel de papa. Majú chutné chicharrones (bravčové mäso), rocoto relleno (peruánske plnené papriky) a ocopa arequipeňa. Ocopa je tradičná omáčka z Arequipy (hlavná ingrediencia je huacatay, peruánska mäta silná a aromatická rastlinka získavaná z peruánskych Ánd, no pestuje sa aj inde v Latinskej Amerike) a môže byť podávaná ako dresing na varené zemiaky, ako omáčka na cestoviny, hranolky zo zemiaku yucca alebo varené vajíčka. Autentické a chuťovo vynikajúce. Na záver pivo chica de jora (z kukurice) alebo nealkoholické chica morada, prípadne arequipeňa. Ak sa tu vyberiete z hlavného námestia, tak cesta peši Vám bude trvať približne pol hodinu a bude stáť za to. Táto reštaurácia je v Arequipe medzi turistami už objavená a vysokohodnotená, takže určite príďte skôr, aby ste našli voľný stôl. 

Zig Zag - malá reštaurácia s rustikálnym nádychom pripravuje jedlá ktorých ingrediencie pochádzajú z celého Peru. V srdci priestoru sa nachádza staré schodisko, ktorého architektom bol Gustave Eiffel. Vyskúšajte pstruha z jazera Arapa na omáčke kiwicha (peruánska super potravina trochu podobná quinoi), trilogy of meats, tri druhy mäsa opekanom na horúcom kameni, jahňacie rebierka z oblasti Altiplano, steak (hovädzí, alpaca, jahňacina). Nezabudnime na dezert, peruánske čokoládové truffle s kokosom, čokoládová pena z troch druhov čokolády a peruánskeho kakaa, domáca zmrzlina, jablkový koláč s džemom z papáje. 

Sol de Mayo - ocitli ste sa v Arequipe a je krásne slnečné počasie? Skúste reštauráciu Sol de Mayo. Nechajte sa usadiť v záhrade pod slnečníkmi a vychutnávajte si tradičnú kuchyňu mesta v príjemnom prostredí. Táto reštaurácia sa pýši tým, že je jedna z najstarších v celom Peru. Varia preto z tradičných receptov, ktoré priviedli do modernej dokonalosti. Výborne, pestré, chutné menu. Na úvod odporúčame prípitok s pisco sour. Z menu majú vynikajúci napr. solterito de queso (šalát typický pre Arequipu), tradičné peruánske lomo saltado s hubami (s kúskami marinovaneho hovädzieho s cibuľkou, paradajkami, hranolkami a často pridávajú aj ryžu), plnené papriky a fantastický karamelový dezert tocino de cielo či typickú zmrzlinu z Arequipy queso helado. Do toho drink chica morada alebo chilcano (z pisca) a skvelý obed je za vami. V Sol de Mayo pomerne často hra živá kapela, ktorá krásne dotvára celú túto atmosféru. Ak sa Vám budú páčiť, môžete im nechať malé prepitné. Ak by Vám na konci ponúkli aj CD, stačí iba slušne poďakovať a odmietnuť. 

Los Robles - výborná možnosť, kde sa v Arequipe slušne najesť. Nachádza sa v hoteli Libertador. Reštaurácia so slušným stolovaním a príjemným servisom. Možnosti pre vegetariánov, široká ponuka vín. Skvelá alpaca, pstruh tiradito, chutné ocopa s varenými zemiakmi a aj s cestovinami. Ako dezert si môžete dať zmrzlinu queso helado. 

Chica - ďalšia slušná reštaurácia, kde varí celebritný šéfkuchár Gaston Acurio, ktorý dal tradičným receptom nový šat. Jeho Ocopa so zemiakmi, vajíčkami, syrom a krémovou omáčkou huacatay je jednoducho pastva pre oči a chutí famózne. Samozrejme sú tu aj možnosti pre vegetariánov. Aj tu nájdete vynikajúce tradičné plnené papriky, arequipské cannelloni s andským syrom. Ak nestihnete túto reštauráciu v Arequipe, určite sa zastavte v nej v Cuzco, kde majú svoj druhý podnik. 

Zingaro - táto reštaurácia je výborná možnosť, ak hľadáte slušne stolovanie a preferujete bohatý výber vín (svetové značky, 250 druhov, nechajte si doporučiť). Táto reštaurácia je vhodná aj pre páry, ktoré by preferovali romantickú večeru v príjemnej atmosfére koloniálneho domu. Moderné zariadenie v zrekonštruovaných priestoroch oblúkovitého tvaru pôsobí štýlovo. V menu bude v ponuke výber z grilovaného mäsa, zo šalátov aj z cestovín. Odporúčame krevetovú polievku shrimp chowder, alpaca filet na rozmarínovej omáčke alebo mango carpaccio s lososom. Aj tu môžete ochutnať legendu Arequipy - plnené papriky, ktoré tu však robia formou lasagni. 

Odporúčané reštaurácie v Puno:

Čo by to bola za návšteva Puna, keby ste nejedli napr. pstruha uloveného z jazera Titicaca? Skočte do Reštuarácie La Table del Inka na adrese Ancash 239, Puno 21001 a jedného si objednajte. Varia skvelo. Priateľská neformálna atmosféra. V kuchyni pripravujú skvelé jedla z peruánskych a francúzskych receptov. 

Restaurante Mojsa - reštaurácia s jednoduchou atmosférou, ale zato výborným jedlom. Majú výbornú polievku z quinoi, ragú či steak z alpacy. V menu sú zvýraznené možnosti pre vegánov aj vegetariánov. Nezabudnite na dezert, dulce de kiwicha (puding z kiwicha). Kiwicha je peruánska superpotravina, ktorá obsahuje 10 aminokyselín a mala by oddialiť starobu. Kvôli tvaru sa jej hovorí aj "mini quinoa". Malú reštauráciu vlastní rodina Nuñez. Jej zakladateľ Enrique je miestny aktivista, ktorý pôsobí v oblasti kultúry a umenia a v Pune organizuje jarný festival Candelaria. Rezervujte si stôl na hornom poschodí pri okne (balcony), odkiaľ je najlepší výhľad na námestie a katedrálu. Na záver si doprajte kávičku, opýtajte sa na kávu Tunki (Arabica), ktorá je vysoko oceňovaná. Pochádza z peruánskych Ánd, má kvetinovú arómu a čokoládovú chuť. 

The Casa del Corregidor Cafe Bar  - budova, v ktorej sa táto reštaurácia nachádza, je jedna z mala zachovalých koloniálnych stavieb v Peru. Bola postavená ešte v roku 1701 miestnym misionárom Silvestrom de Valdésom, ktorý sa zároveň pričinil aj o stavbu katedrály v Pune. Ak máte radi ranné vstávanie, tak ranná kávička Tunki v zahrádke tejto reštaurácie Vám bude chutiť. Ak máte chuť na zákusok, tak odporúčame torta de galletas, čo je koláč, ktorý sa skladá zo sušienky, pudingu, čokolády a kokosu. Ak dostanete väčší hlad, odporúčame andské lasagne z alpacy a anského syra, grilovaný alpaca steak alebo grilovaného pstruha. 

Odporúčané reštaurácie v Cuzco:

Restaurante Sumaqcha veľa Plaza de Armas na adrese Suecia 339, Cusco 08002. Vynikajúci cuy, pečené morské prasiatko. Zavolajte do reštaurácie z hotela, objednajte si stôl a dajte im vedieť, ak budete mať záujem o cuy, aby ho dali piecť skôr. Dobre prepiecť cuy trvá aj 2 hodiny. Prípadne odporúčame aj steak z alpaky. Vynikajúce! Peruánska kuchyňa. 

Restaurante Senzo - Ak preferujete honosnejšie miesto, v rebríčku exkluzívnych reštaurácií Cuzca dominuje Senzo. Senzo je súčasťou luxusného hotela Belmond Palacio Nazarenas a hneď po vstupe vás očarí svojím impozantným koloniálnym zariadením. Nachádza sa na jednom z vnútorných nádvorí hotela, hneď pri bazéne, ktorý sa pýši tým, že je jediný vyhrievaný bazén v celom Cuzcu. V reštaurácii varia prevažne iba zo surovín pestovaných v Andách. Niektoré bylinky si pestujú dokonca aj vo vlastnej záhrade. Všetko čerstvé, kvalitné, chutné. Možnosti sú tu aj pre vegetariánov. Odporúčame rezerváciu stola vopred.

Limo Restaurante – peruánsko–ázijská kuchyňa, pozorná obsluha, elegantné prostredie. Možno si pomyslíte čo tu robí Čína? Veľmi dobrá otázka a vysvetlenie je jednoduché. Po ukončení peruánskeho otroctva sem na prelome 19. a 20. storočia prišli tisíce imigrantov z Číny, ktorí tu pracovali v baniach a na plantážach cukrovej trstiny. Čakali ste niečo také v Peru? Originálna peruánsko-čínska kuchyňa tak dodnes zostala jednou z najobľúbenejších v krajine.

Chuncho je prvotriedne kreolské kakao. Jeho plod ma žlté sfarbenie, úžasnú arómu a plnú ovocnú príchuť. V roku 2013 získala čokoláda z Chuncho kakaa prvé miesto na súťaži International Chocolate Awards. Rozhodne odporúčame aj Vám ochutnať túto neprekonateľnú andskú pochúťku. Sto gramov čokolády kúpite za cca 10 EUR. Vzácnu vlastnoručne vyrobenú čokoládu môžete v Cuzco ochutnať aj kúpiť v osvedčenej čokoládovni Ruro na adrese Plateros Street 383. Okrem famóznej horúcej horkej, mliečnej či bielej čokolády tu môžete ochutnať aj zaujímavý kakaový čaj. Ruro sa nachádza len pár krokov od hlavného námestia Plaza Mayor del Cuzco. 

Cestuj vďaka čítaniu

Čítajte, rozširujte si obzor a zbierajte pri tom zľavové kódy na cesty s BUBO.