Veľké francúzske alpské lyžiarske stredisko Alpe du Grand Serre sa počas zimy neotvorí svojim návštevníkom. Tí tak prídu o zimnú lyžovačku v stredisku ležiacom v regióne…
Strava, jedlo a reštaurácie Francúzsko
Kuchyňa Francúzska je svetoznáma a patrí medzi najlepšie kuchyne sveta.
Ak má nejaká krajina Európy nálepku gastronomickej krajiny, tak je ňou práve Francúzsko. Čerstvé, kvalitné, lokálne suroviny sú alfou a omegou francúzskej kuchyne a presne kvôli tomu si získala takú popularitu. Pracuje so zeleninou, hovädzím, teľacím či baraním mäsom a obľúbené sú dary mora, čerstvé ryby či bylinky. Francúzska kuchyňa ponúka neuveriteľný výber jedál, tak si spravte chuť aspoň na niektoré z nich.
Z polievok skúste ochutnať cibuľovú polievku, ktorá sa často dochutí ešte krutónmi a nastrúhaným syrom. Kultovou polievkou je Bouillabaisse, pôvodom z Marseille, no slávna v celej krajine vďaka svojej chuti rýb aj darov mora. Medzi národné francúzske jedlá patrí Pot-au-Feu, jednoduchú jedlo z dusenej sviečkovice s koreňovou zeleninou a vývarom. Spájajú sa vám s Francúzskom slimáky? Skúste Escargots, teda slimáky dochutené bylinkovým maslom a uvidíte, že ide o zaujímavé jedlo. Úplne z iného súdku je Cassoulete, ktorý pochádza z južného Francúzska a skrýva v sebe fazuľu, klobásku či údené mäso alebo kačacie mäso. Vegetariánskym, obľúbeným jedlom sú Gratin Dauphinois, teda zemiaky na smotane s kúskom muškátového oriešku. Tradičným jedlom je aj Boeuf Bourguignon, kúsky hovädzieho mäsa duseného na červenom víne s hríbmi a koreňovou zeleninou. Vynikajúcou voľnou sú aj čerstvé ustrice, mušle na tisíc spôsobov, bretónske sladké alebo slané palacinky či sladké palacinky Crepes s plnou z ovocia.
Najobľúbenejším nápojom Francúzska je víno. Krajina je plná milovníkov vína a nezáleží na tom či si vyberiete červené, biele alebo rosé, môžete si byť istí, že sa jedná o svetovú kvalitu. Francúzsko je aj domovom slávneho Champagne a tak môžete ochutnať pravé, kvalitné šampanské priamo v krajine, kde sa narodilo. Vyskúšajte aj jablkový Calvados a svetoznámy Absint patrí ku kultovým záležitostiam, ktoré k Francúzsku a celkovo k Parížu patria.
Hovorí sa, že láska ku krajine ide cez žalúdok. Radi Vám sprostredkujeme tie najlepšie a overené reštaurácie.
Reštaurácie, ktoré odporúčame vo Francúzsku:
La Grillade Gourmande (Épernay) - 16 rue de Reims, 51200, Épernay, France - útulná reštaurácia v hlavnom meste šampanského, ktorá vás dostane svojou atmosférou a perfektným jedlom. Vyskúšate hydinu s kačacou pečeňou na omáčke zo šampanského? Tie najlepšie kombinácie lokálnych produktov, morské plody, ale i slimáky. Nie náhodou si táto reštaurácia drží certifikát výnimočnosti.
Maison Dallet Chocolatiers Patissiers (Épernay) - 26 rue General Leclerc, 51200, Épernay, France - ak máte chuť na dezert a poobedňajšiu kávu, neexistuje lepšie miesto ako tento dom čokolád a zákuskov. Épernay je známy domácou výrobou dezertov a tieto sú skutočne jedny z najlepších. Vyskúšajte čokoládu, zmrzlinu, makrónky a lákavé koláčiky v príjemnom prostredí a s veľmi milou obsluhou.
Crêperie L'Instant (Caen) - 23 rue de l Engannerie, 14000 Caen, France - jednoduchá palacinkáreň v blízkosti mesta Caen vás dostane. Pre milovníkov palaciniek je toto miesto hotovým rajom pre chuťové poháriky. Môžete si vybrať zo širokej ponuky nie len sladkých, ale i slaných palaciniek - napríklad palacinky na normanský spôsob so zemiakmi, slaninou a syrom camembert. V útulnej atmosfére môžete popíjať pravý cider či nápoj Normandie - Kir Normand (sirup, cider a calvados). Menu je a v angličtine a príjemný personál sa postará o skvelý zážitok.
L'Auberge de La Mère Poulard (Mont Saint Michel) - Grande rue, 50170 Mont-Saint-Michel, France - jedna z najstarších reštaurácií na ostrove otvorená od roku 1888 sa stala symbolom francúzskej lásky k vareniu. Annette Poulard, zakladateľku reštaurácie, preslávil vo svete jej tajný recept na fantastickú, nadýchanú omeletu. Atmosféra tohto miesta, nachádzajúceho sa hneď pri vstupe na magický ostrov vám doplní gurmánsky zážitok.
Le Duguesclin (Mont Saint Michel) - Grande rue, 50170 Mont-Saint-Michel, France - ak hľadáte reštauráciu v srdci magického ostrova, táto vám ponúkne nádherný výhľad na tancujúcu vodu pod vami. Príjemné prostredie, nádherný výhľad a miestne špeciality. Vyskúšajte jedinečnú chuť jahňacieho mäsa, ktoré má vďaka unikátnym pastvinám v okolí špecifickú chuť. Jedlá a la normande, morské plody či unikátne mušle s pohárom pravého calvadosu či cidru.
Crêperie Le Tournesol (Saint Malo) - 4 rue des Marins, 35400, Saint-Malo, France - ak ste ešte nestihli ochutnať francúzske palacinky, niet lepšieho miesta ako Bretónsko! Palacinkáreň s dušou, šarmom a jedinečnou atmosférou v srdci starého mesta St. Malo. Sladké i slané varianty s pohárom calvadosu vám rozhodne spríjemnia večer.
Restaurant l'Absinthe (Saint Malo) - 1 rue de l Orme, 35400, Saint-Malo, France - za múrmi stredovekého mesta St. Malo sa nachádza obrovské množstvo výborných reštaurácií, ale pokiaľ máte chuť na geniálne dochutené dary mora, bretónske maslo, bio cider či legendárny absint, v tejto príjemnej reštaurácii vám rozhodne bude chutiť. Radosť urobíte aj svojim očiam, keďže všetky pokrmy prichádzajú na stôl ako dizajnérske kúsky.
Restaurant Christopher Coutanceau (La Rochelle) – Plage de la Concurrence, 17000 La Rochelle, France – reštaurácia, ktorá získala tri Michelinské hviezdy v roku 2020 sa pýši najlepšími čerstvými rybami a morskými plodmi, ulovenými vo vodách La Rochelle. To, že je reštaurácia venovaná moru, budete cítiť už pri vstupe. Interiérová dekorácia, farby i tvary sú špeciálne vytvorené tak, aby evokovali nespútaný morský živel.
Le Pressoir d´Argent - Gordon Ramsay ( Bordeaux) - Intercontinental Bordeaux - Le Grand hotel - raštaurácia jedného z najznámejších šéfkuchárov na svete, Gordona Ramsaya sa nachádza v srdci Bordeaux s nádherným výhľadom na Operu Bordeaux. Táto 2* Michelinská reštaurácia ponúka do detailu prepracované menu s dôrazom na lokálne produkty Akvitánska. Kačacia pečeň, truflé, organicky pestovaná zelenina a tie najlepšie homáre sú pripravované na tomto mieste.
Tante Charlotte (Bordeaux) - 7 rue des Bahutiers, 33000, Bordeaux, France - jedna z najlepšie hodnotených reštaurácií a skutočne právom. Nedajte sa odradiť jednoduchým interiérom - pod svetlom tancujúcich sviečok a s príjemnou hudbou v pozadí si vychutnáte jej fantastickú kuchyňu naplno. Vhodná aj pre vegetariánov i milovníkov mäsa, ponúka to najlepšie nie len z miestnej kuchyne ale i vín.
Chez Jean (Bordeaux) - 1 Place du Parlement, 33000, Bordeaux, France - príjemná atmosféra v srdci mesta Bordeaux s precízne pripraveným jedlom z francúzskej kuchyne. Kačacia pečeň, teľacie mäso a s láskou pripravené dezerty. Ochutnali ste už armagnac?
Le Chantecler (Nice) – 37 Promenade des Anglais, Nice, Provence-Alpes-Côte d'Azur, 6000, France – Fine dining v centre pobrežného Nice na kultovom mieste? Práve ste ho našli, pretože reštaurácia Le Chantecler je umiestnená v ikonickom hoteli Negresco, ktorý patrí k symbolom Nice. Reštaurácia sa špecializuje na dokonalosť francúzskej gastronómie a vedie ju šéfkuchár Jean-Denis Rieubland, ktorý sa môže popýšiť dvomi michelinovskými hviezdami. Najlepšou voľbou je ochutnávkové menu, ktoré vám predstaví dômyselnosť rôznych špecialít. Milovníci vín si tu prídu na svoje, pretože podnik má vlastnú vínnu pivnicu plnú exkluzívnych značiek aj ročníkov. Najdokonalejšie miesto v Nice. Nie je to najlacnejšie miesto, práve naopak, ale je to zážitok na aký sa nezabúda.
La Langouste (Nice) – 7 avenue Georges Clemenceau, 06000 Nice, France – Mimoriadne príjemná reštaurácia v centre Nice neďaleko baziliky Notre Dame je miestom pre milovníkov rybacích špecialít či čerstvých darov mora. Dostanete tu pravú chuť stredomorských pokrmov, ktoré sú typické pre región Provensálska. Ako prejedlo si dajte tatarák z červeného tuniaka a z hlavných jedál vás môže zaujať rizoto s krevetami aj homárom alebo cestoviny s dusenými mušľami na bylinkách a cesnaku. V letný deň vám dobre padne pred odchodom dokonalý sorbet.
La Brasserie des Artistes (Grasse) – 2 Place de la Foux, 06130, Grasse, France – Malý podnik v centre obľúbeného Grasse je miestom, kde sa viete výborné najesť z ponuky francúzskej alebo európskej kuchyne, alebo si tu viete len posedieť na skvelej káve s výhľadom na život námestia. Skúste zapečené čierne slávky, lahodnú, mäkkú, grilovanú hovädzinu alebo rizoto s krevetami a mušľami sv.Jakuba. Na výber máte veľa zaujímavých jedál či predjedál a rustikálna atmosféra miesta vám spoločne s jedlom pripraví skvelý zážitok.
La Toque d´Or (Cannes) – 11 rue Louis Blanc | 06400, 06400 Cannes, France – La Toque d´Or je miestom, kde povýšili gastronómiu na umenie a tak sa tu môžete spoľahnúť na kvalitné aj čerstvé suroviny s ktorými sa hrajú natoľko, aby jedlo nielen dobre chutilo, ale aj vyzeralo. Ide o jedno z najpríjemnejších miest v Cannes, kde môžete ochutnať lokálnu, francúzsku kuchyňu. Ochutnajte tu fantasticky pripravené ryby s jemnými omáčkami, stejky s grilovanou zeleninou či stejky s lesnými hubami. Už len šalát ako predjedlo je fúziou príjemných chutí. Namiesto dezertu si doprajte doma vyrábaný sorbet a samozrejme nevynechajte lokálne víno.
Le Grain de Sel (Cannes) – 25 rue Hoche | 06400, 06400 Cannes, France – Štýlové, moderné, francúzske bistro je miestom, kde sa viete v Cannes vynikajúco najesť a nezruinuje to vás rozpočet. Čaká tu na vás milé miesto s drevenými parketami a moderným umením, ktoré len podčiarkne kozmopolitnú podstatu mesta. Skúste na tomto mieste marinovaného lososa, čerstvého tuniaka alebo kuracie prsia s omáčkou z divých hríbov. Nájdete tu aj niekoľko zaujímavých ázijských jedál od gyozy až po rezance. Na čo siahnete, to sa ukáže ako dobrá voľba!
Chez Madie les Galinettes (Marseilles) – 138 quai du Port, 13002 Marseille, France – Ak ste v Marseilles, musíte ochutnať jedno jediné jedlo a to je slávna polievka Bouillabaisse (Bujabéza), ktorá práve v tomto meste vznikla. Stala sa legendou a dnes ju nájdete takmer všade, no ak si ju chcete vychutnať presne takú ako má byť s dokonalými chuťami, vyberte sa do Chez Madie, kde je tradícia cnosťou. Podnik stojí na okraji starého prístavu Vieux Port a svoju Bouillabaisse pripravuje len z lokálne ulovených rýb a provensálskych byliniek a korenín. Toto je miesto, ktoré nechcete zmeškať.
Grand Bar des Goudes (Marseilles) – 29 avenue Desire Pellaprat les Goudes, 13008 Marseille, France – Vynikajúca reštaurácia v Marseille, ktorá okrem skvelej gastronómie ponúka aj nádherný výhľad na časť starého mesta s prístavom. Dokonalá kulisa, príjemné, svetlé prostredie a top gastronómia, čo viac ešte chcieť od podniku? Reštaurácia vám ponúkne na výber jedlá z francúzskej aj stredomorskej kuchyne. Ochutnajte skvelú Bouillabaisse, šalát z morských plodov, ktorým dominujú chobotničky, plneného homára alebo Poison Cru, jedlo zo surových rýb so zeleninou aj limetkami.
Christian Etienne (Avignon) – 10 Rue de Mons, Avignon, Provence-Alpes-Côte d'Azur, 84000, France – Zaujímavá reštaurácia v centre starého Avignonu dostala svoju michelinovskú hviezdu vďaka dokonalému jedlu na spôsob fine dining. Je to miesto s dokonalou francúzskou gastronómiou a presne kvôli nej ju ľudia vyhľadávajú. Šéfkuchár ponúka provensálske chuťovky a hrdý je predovšetkým na lokálne rajčiny z ktorých dokáže divy o čom vás presvedčí aj Tapenade s jemne nakrájanými rajčinami s perfektným stejkom.
Restaurant La Cour d'Honneur (Avignon) – 58 rue Joseph Vernet | Face au musée Calvet, 84000, Avignon, France – Vynikajúca francúzska a stredomorská kuchyňa na jednom mieste. Ocitnete sa v príjemnom prostredí, kde sa stretávajú nielen turisti, ale aj domáci. Ako predjedlo sa nechajte nahovoriť na slávne Foie Gras alebo carpaccio z mušlí sv.Jakuba. Špecialitou je rizoto s veľkými krevetami či medailónky z homára. Radi vám tu odporučia skvelé víno, ktoré sa bude hodiť presne k vášmu jedlu.
Le Lilas Rose (Annecy) - 1 Passage de l'Évêché, Annecy, France - Po rannej prechádzke v Annecy Vám odporúčame zájsť si na obed do štýlovej reštaurácie Le Lilas Rose, ktorá sa nachádza kúsok od katedrály. Jedálny lístok je plný francúzských tradičných receptov. Tešiť sa môžete na bohatú chuť a vôňu francúzskych ingrediencií. Môžete vyskúšať fantastické fondue (s cibuľkou, hubami či paradajkami), raclette s pečenými zemiakmi, šunkou či salámou a francúzske tartiflettem, jedlo, ktorého hlavnou prísadou sú zemiaky, slanina a cibuľka a recept pochádza z úchvatnej francúzskej oblasti Haute-Savoie, známej kránsou prírodou. Reštaurácia ma aj kvalitnu ponuku vín. Čakajú Vás aj vynikajúce dezerty, tradičný ovocný parfait, zákusok gâteau a lahodná zmrzlina. Chutné jedlo a excelentný servis dotvára príjemnú tradičnú atmosféru tejto reštaurácie.
Reštaurácie
Štýlové reštaurácie
Le Lilas Rose
Annecy
Francúzsko
Po rannej prechádzke v Annecy Vám odporúčame zájsť si na obed do štýlovej reštaurácie Le Lilas Rose, ktorá sa nachádza kúsok od katedrály. Jedálny lístok je plný francúzských tradičných receptov. Tešiť sa môžete na bohatú chuť a vôňu francúzskych ingrediencií. Môžete vyskúšať fantastické fondue (s cibuľkou, hubami či paradajkami), raclette s pečenými zemiakmi, šunkou či salámou a francúzske tartiflettem, jedlo, ktorého hlavnou prísadou sú zemiaky, slanina a cibuľka a recept pochádza z úchvatnej francúzskej oblasti Haute-Savoie, známej kránsou prírodou. Reštaurácia ma aj kvalitnu ponuku vín. Čakajú Vás aj vynikajúce dezerty, tradičný ovocný parfait, zákusok gâteau a lahodná zmrzlina. Chutné jedlo a excelentný servis dotvára príjemnú tradičnú atmosféru tejto reštaurácie.
Francúzsko - pripravte sa na dovolenku
Prémiový blog Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj?
Dôvodov, prečo sa tešiť na Vianoce, je veľa. Tradičné vianočné trhy sú určite jedným z nich. Veď to poznáte - hra svetiel, vyzdobený vysoký…
Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta
Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame vás…
Prémiový blog 10 najmenej navštevovaných krajín sveta
Organizácia Spojených národov (UNWTO - UN World Tourism Organisation) vedie dlhé roky štatistiky počtu turistov v krajinách celého sveta. Najviac…
Blog Olympijské hry 2024 v Paríži
Letná olympiáda v nádhernom Paríži. Paríž nemusí byť len hlavným mestom módy či svetiel vo svete, ale aj všetkých letných športov.
Hviezdou Olympijských hier 2024 je dosiaľ jednoznačne Turek Yusuf Dikec. Pre svoju krajinu vybojoval striebornú medailu v streľbe zo vzduchovej pištole na 10 metrov v…
Len dva dni predtým, než sa uskutočnia očakávané letné OH 2024 v Paríži, sa rozhodlo o usporiadateľoch zimných olympiád v rokoch 2030 a 2034. ZOH 2030 zorganizujú…
Jednu z najkrajších francúzskych katedrál zachvátil požiar. V normandskom Rouene začala horieť veža gotickej Katedrály Nanebovzatia Panny Márie, ktorá je dominantou…