Hovorí sa, že láska ku krajine ide cez žalúdok. Radi Vám sprostredkujeme tie najlepšie reštaurácie a bary v Namíbii:

Reštaurácie vo Windhoeku a Swakopmunde sú na európskej úrovni. Vo Windhoeku je niekoľko možností. Či už ostanete v hotelovej, alebo pôjdete von z hotela do niektorej z chutných reštaurácií. No1 Steakhouse sa nachádza v nákupnom centre Maerua Mall. Jeho názov napovedá orientácii menu. Určite si tu však nájdu na svoje aj nemäsové typy. Pokiaľ je dostupné, neváhajte ochutnať steak zo zebry, alebo priamorožca, ktoré na menu nájdete. Ďalšou možnosťou je Joe’s Beerhouse na Nelson Mandela Avenue. Pokiaľ máte radi rezne, ochutnajte miestnu špecialitku, rezeň z priamorožca. Pokiaľ máte chuť na klasiku, bravčové koleno je vynikajúca voľba. Pripravujú aj netradičné druhy pizze, ako napríklad s kalamármi a krevetami. Tento tradičný, ale veľmi slušný pub stojí za malú zachádzku.

Swakopmund ponúka viacero chutných reštaurácií. Za zmienku stoja hlavne dve z nich. Jedna, Kücki's Pub, je jednoduchšia, pubového typu, ale s vynikajúcou kuchyňou. Je v centre mesta na ulici Tobias Hainyeko. Majú široký výber jedla. Veľmi populárne sú tu divinové steaky a rezne. Pokiaľ máte radi ryby, nájdete tu pestrú ponuku. Ak si ale chcete skutočne pochutiť, doprajte si namíbsku bouillabaisse-u. Kotlíkový vývar toho najlepšieho z morských plodov francúzskeho pôvodu. Je to veľká porcia, ideálne na spoločné stolovanie pre dve osoby.

Najluxusnejšia reštaurácia, a veľmi populárna, je The Tug. Nachádza sa v centre mesta na promenáde pri móle s výhľadom na oceán. Je vo vnútri zariadená ako interiér lode. Asi najväčšou pochúťkou, ktorú si tu môžete dať (pokiaľ je dostupná) je lokálna juhoafrická ostriežovítá ryba Kabeljou. Máte možnosť si ju dať na grile s niektorou z omáčok, alebo na spôsob Danie Hugo. Táto je podávaná s kalamármi a krevetami. Túto rybu si čerstvú nedáte nikde inde na svete, iba na západnom pobreží Juhoafrickej republiky, Namíbie a južnej Angoly. Zapite túto delikatesu niektorým z juhoafrických vín.

Samostatnou kapitolou sú juhoafrické vína. Pestovanie hrozna a produkcia vína je stará ako kolonizácia Kapskej provincie sama. Už prví usadlíci na čele s Jan van Riebeeckom si okrem iných plodín priniesli aj vinič. Dokonca si nechali priviezť hroznové sadenice aj z vtedajšieho českého kráľovstva. Na pestovanie viniča vytýčili celú oblasť, kde sa nachádza aj najstaršia vinica na juh od Sahary, Groot Constancia. Veľmi významný prínos mali hugenotskí prisťahovalci. Bola to skupina kalvinistov, ktorí sem pred prenasledovaním utiekli a priniesli so sebou vtedy tradičné odrody prevažne červeného vína. Títo sa usadili v oblasti dnešného Franschhoeku a okolia. Vinohradníctvo sa rozvinulo vďaka ideálnym podmienkam hlavne v oblasti Západného Kapska. Najznámejším centrom je mesto Stellenbosch, približne 45 km od Kapského mesta.

Hlavnou produkciou sú odrody červeného vína ako je Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon a Shiraz. Z bielych je najlepšie Chardonnay. Viacero viníc majú bohaté skúsenosti s týmito odrodami a výborne sa im darí sa presadiť aj vo svete. Aj u nás sa stretávame s kvalitnými vínami z tejto oblasti. Pokiaľ chcete ochutnať niečo. Pokiaľ hľadáte najlepšie Chardonnay, väčšinu súťaží vyhrala vinica Eikendal so svojim Chardonnay 2017. Bolo viackrát vyhodnotené ako najlepšie vo svojej triede. Ak hľadáte Cabernet Franc, najlepšia voľba v rokoch 2019 a 2020 bolo víno spoločnosti Raats Family, Cabernet Franc 2016.

Juhoafrická republika má aj jednu vlastnú odrodu, ktorej sa darí najlepšie práve tu. Inde vo svete nevedia až takúto kvalitu dosiahnuť a pestuje sa iba na malých plochách v Austrálií a na Novom Zélande. Je ňou Pinotage. Tohto kríženca vypestoval prvý profesor vinohradníctva na Stellenboschskej univerzite, Abraham Izak Perold v roku 1925. Skrížil odrody Pinot Noir a Cinsault. Dosiahol tak odrodu vhodnú do tunajších podmienok, ktorá má plnú farbu a telo, chuť je mierne korenistá s ovocným tónom, v dochuti s náznakom čierneho korenia. Podľa oblasti pestovania môže byť cítiť aj banány. Nechajte si v reštaurácií alebo vo vinotéke odporučiť najlepší Pinotage.

Vo všeobecnosti sa vína v južnej Afrike tešia veľkej obľube a chutné vína nájdete po celej ceste.

Pokiaľ chcete ochutnať niečo iné, sú tu napríklad pivá. Južná Afrika je známa veľkou spoločnosťou spojenou do spoločnosti SAB-Miller (South African Breweries + Miller). Produkujú veľké množstvo pív, najznámemejšie a najrozšírenejšie je Castle. Pokiaľ chcete vyskúšať niečo iné, množstvo barov a pivární ponúka craft-beers z malých pivovarov, okrem hlavnej produkcie SAB. Jedným z producentov je Jack Black´s brewery. Ochutnajte ich Skeleton Coast IPA. V Namíbií je veľmi populárne pivo Windhoek. Pokiaľ nemajú čapované pivo v reštaurácií, s veľkou pravdepodobnosťou budú mať čapovaný Windhoek Draft v plechovke alebo fľaši. 

Ak máte radi cider (jablkový mušt s nízkou mierou alkoholu). Najpopulárnejším je Savanna Dry („suchá“ verzia) s obsahom alkoholu 5%. pokiaľ nemáte chuť na nápoj s alkoholom, ochutnajte bez váhania Rock Shandy. Je to nealkoholický nápoj vhodný do horúčavy. Do pohára sa namieša drink zo sódy, citrónový Shweppes Lemon a pridajú sa kvapky Angustury. Angustura dodá horkú a osviežujúcu chuť. Ak máte chuť na výraznejšie horkú chuť, vypýtajte si „extra bitter“.

Cestuj vďaka čítaniu

Čítajte, rozširujte si obzor a zbierajte pri tom zľavové kódy na cesty s BUBO.