Srí Lanka ponúka osobitú a hlavne čerstvú kuchyňu, ktorá vznikala spájaním miestnych produktov s receptúrami a korením, ktoré na ostrov priniesli Indovia, Arabi, Portugalci aj Holanďania a Briti. Základom stravy na Srí Lanke je tzv. kari, ktoré môže byť pripravené prakticky z čohokoľvek, zeleninou a hubami počnúc, strukovinami, mäsom či dokonca ovocím končiac.

Názov “kari” označuje spôsob prípravy, kedy sa suroviny varia v omáčke ochutenej zmesou miestnych korenín. Na Srí Lanke vo všeobecnosti prevláda pikantná strava a treba sa pripraviť na to, že aj keď vám domáci povedia že jedlo štípať nebude, pravdepodobne jemne korenisté bude. Ochutnajte kari z množstva miestnych plodín, ale aj veľa druhov čerstvého lokálneho ovocia, či výborné dezerty. Nakuknite aj do tradičnej srilanskej kuchyne a zapojte sa do prípravy tradičných jedál. Vynikajúce sú tu polievky, treba ale rátať s tým, že vďaka čiernemu koreniu bývajú jemne pálivé.

Vo väčšine reštaurácií a hotelov si vyberiete aj z nám blízkej stravy, takže ak nemáte radi pikantné jedlá, hladovať nebudete. Medzi špeciality patria hoppers (ryžové lievance), kottu rotti (špeciálne posekaná placka s rôznymi ingredienciami), lamprais (kombinácia ryže, mäsové kari, krevety a zelenina), nakoniec samozrejme nemôžu chýbať čerstvo ulovené  ryby.

Miestni obyvatelia si jedlo vychutnávajú iba vtedy, keď ho jedia rukami, pre lepšie precítenie chuti. Turistom sa samozrejme ponúka príbor, avšak ten pocit slobody, za ten zážitok a skúšku určite stojí.

Ryža a kari – rice and curry (nie ,,kari s ryžou " za hlavnú súčasť sa považuje ryža), Nezabudnite ale, že toto jedlo sa vlastne vôbec nepodobá klasickým karí zo severnej Indie. Typická srílanská kari omáčka (hovorí sa im tu kiri Hodh, teda mlieková omáčka) sa varí z kokosového mlieka, okoreneného chilli a rôznym iným korením. Podáva sa všade na ostrove, pozostáva z taniera s ryžou navrch s niekoľkými porciami zeleninového karí, kúskom kurčaťa alebo ryby a to všetko poliate sambolom.

Sambol má rôzne varianty, najčastejšie sa stretnete s variantom pol sambol (kokosový sambol), čo je zvyčajne veľmi pálivá kombinácia chilli, cibuľa, rýb, soli a čerstvo nastrúhaného kokosu. Ochutnávajte opatrne. 

Nie je žiadnym prekvapením, že významnou súčasťou srílanskej kuchyne sú ryby a morské plody, ktoré často nahrádzajú v strave mäso. Bežnou rybou je napríklad tuniak, makrela zvaná SEER, parmice a lahodné, na jazyku sa rozplývajúce ryby zvanej butterfish, pražmy, či žralok. V ponuke nájdete tiež homáre, kraby, krevety či kalamáre. Veľmi ceneným zdrojom krabov a kreviet je Negombská lagúna kúsok na sever od Kolomba, kde sa lovia obrie krevety.

Juho-indická kuchyňa

Kolombo je miestom, kde nájdete "čisto vegetariánske" juhoindické reštaurácie (vegetariánsky znamená, že sa tu nepodáva žiadne mäso, ryby, vajíčka a alkohol). Najviac ich je v Kolombe, ale nájdete ich aj na severe, kde žije početné tamilské obyvateľstvo. Tieto veselé a celkom spoľahlivé jedálne sú obľúbené predovšetkým u miestnych obyvateľov a dostanete tú rozmanité pokrmy za zanedbateľné ceny. Typickým pokrmom je tu dosa, chrumkavá ryžová placka na mnoho spôsobov, s rozpusteným maslom ghí, cibuľou, alebo veľmi často ako masala dosa zo zemiakov na kari. Taktiež tu majú uttapam, čo je hrubší druh placky, ktorá sa zvyčajne podáva s nejakým druhom karí, a idlis, teda ryžové placky s karí omáčkou a čatni.

Rýchle jedlá

Ďalšou tamilskou špecialitou, ktorá sa stala na Srí Lanke bežnou, sú vadami, korenené taštičky zo strukovinovej múky, žiadna cesta vlakom sa nezaobíde bez charakteristického vyvolávanie predajcov tohto pečiva "vada-vadami-vadail".

Ďalšie kuchyne

Všade na ostrove nájdete čínske reštaurácie, ktoré najčastejšie ponúkajú kantonskú kuchynu so srílanskou chuťou. Ako obvykle je najväčšia ponuka opäť v Kolombe. V turistických reštauráciách sa niekedy stretnete s indonézskou kuchyňou, ktorú sem priviezli Holanďania. Väčšinou je to nasi goreng (vyprážaná ryža s mäsom alebo rybami či plody mora s volským okom) a gado gado (šalát so studenými varenými vajíčkami a arašidovou omáčkou).

Dezerty a sladkosti

Klasickým srílanskému dezertom je Curd (jogurt z byvolieho mlieka) podávaný s medom alebo kitulom (palmovým sirupom). Keď sa sirup kitul uvarí a nechá stuhnúť, stáva sa z neho Jagger, univerzálne cukrovinka alebo tiež sladidlo. Ďalším typickým dezertom je wattalappam, vaječný puding z MaIajsie, ktorý chutí trochu ako karamelový krém, je ale sladši a má inú textúru. Kiribath je dezert z ryže varený s mliekom, ktorý sa podáva s jaggery - je to tradičný svadobný koláčik a bábätkám sa dáva ako prvá tuhá strava. 

Alkoholické nápoje

Na Srí Lanke nie je alkohol ničím neznámym, pivo sem priniesli európske kolónie. Najobľúbenejšími alkoholickými nápojmi sú pivo a arak (miestna pálenka z palmového kvetu). Pivo (svetlý ležiak - lager) predávajú zvyčajne vo veľkých fľašiach (625 ml) a čapované pivo mimo Kolomba je výnimkou. Hlavným národným alkoholickým nápojom je všade prítomný Lion Lager, lahodný ležiak. Ktorý má dnes na ostrove v podstate monopol. Narazíte aj na Carlsberg (licenciu na jeho výrobu na Srí Lanke má spomínaný pivovar Lion) a hlavne v Kandy, môžete ochutnať lokálne pivo Anchor - jemné, krémové a trochu mdlé. Pivovar Lion, tiež produkuje silné čierne pivo (stout), ktoré je veľmi výživné a tiež obľúbenca miestnych alkoholikov, pivo Lion Strong (8% alkoholu). Pivo je na miestne pomery drahé a v obchode s liehovinami alebo v supermarketom vyjde na 140 rupií. V bare alebo reštaurácii stojí 300 až 400 rupií. 

Okrem piva sa tu pijú dva druhy liehoviny. Pri ktorých výrobe sa používa univerzálny kokos. Teda Teddy, šťava z kvetov kokosovej palmy, je za čerstva nealkoholická, ale keď sa nechá skvasiť, pripomína chuť burčiaku. Keď sa nechá ďalej kvasiť a potom sa prečistí a vznikne arak (33% alkoholu). Vychutnajte si vychladený národný nápoj a radšej si ho zriedte ako to robia aj miestni ľudia.

Odporúčané reštaurácie:

Curry Leaf (Colombo)

Curry Leaf sa nachádza v elegantnom hoteli Hilton a zostáva jedným z najlepšie strážených tajomstiev mesta. Reštaurácia je známa svojou tradičnou srílanskou kuchyňou a ponúka široký výber jedál z morských plodov a poskytuje všestranný zážitok z miestnych špecialít. K obľúbeným patria string hoppers, pittu, kottu rotti a ďalšie špeciality. Návštevníci si môžu vybrať, či budú úlovky dňa pripravené presne podľa ich predstáv. Reštaurácia má staromódnu atmosféru a je poňatá v štýle externej ulice. Nech už hľadáte čokoľvek, ich ponuka určite uspokojí vašu chuť do jedla a pachy z kuchyne vám okamžite zalejú ústa.

Margosa Lake Resort  (Anuradhapura) -klasická srílanska reštaurácia. Kontakt s miestnou stravou, rôzne druhy kari, nechýba ryba a čerstvé ovocie. Na začiatok určite nevynechajte napríklad dhul kari zo šošovice, červenú ryžu a ako dezert čerstvú papáju či šťavnatý sladký ananás.

New Sigiri Restaurant (Sigiriya): bohatý výber domácej aj západnej kuchyne. Jedinečná možnosť ochutnať miestne kraby, langusty, krevety, kalmáre či steak z tuniaka. Ak nieste fanúšikmi darov mora, odporúčame vyskúšať srilanskú klasiku, tzv. kottu, posekanú placku z prosnej múky s kuracím mäsom a zeleninou.

Hotel Pinnalanda (Pinnawalla): tu zažijete jedinečný zážitok, obed si vychutnáte z terasy nad riekou Maha Oya, do ktorej sa chodia kúpať slony z miestneho sirotinca. Slony vodu milujú a my sa budeme kochať ich rásou a majestátnosťou. Odporúčame ochutnať rybie fašírky s pečenými zemiakmi a zeleninou, robia ich tu skvele.

Wandora Gedara (nedaľeko Polonaruwa): malebná naturálna reštaurácia, bohatý výber Kari, budete mať pocit že obedujete v prírode. Rodniná reštaurácia s naozaj vrúcným prístupom.

Ambalama Kele Restaurant (Polonaruwa): Stolovanie v tradičných hlineno-drevených altánkoch, výber rôznych tradičných placiek a veľa druhov Kari. Uvidíte v diaľke aj slony?

Kandy House
Palácová vila posledného predsedu vlády Kandyského kráľovstva, Kandy House, sa zmenila na krásny dizajnérsky butikový hotel a reštauráciu. V reštaurácii nájdete príjemnú zmes európskej fúzie a tradičnej srílanskej kuchyne vrátane špecialít, ako sú napríklad hovädzí filet z para rýb s jazmínovou ryžou alebo kari z hovädzieho masa, brokolica a ryža basmati. Reštaurácia Kandy House je ideálnym miestom pre romantickú večeru, ktorá sa často podáva na krásnej starej verande obklopenej blikajúcimi lampášmi.

Cestuj vďaka čítaniu

Čítajte, rozširujte si obzor a zbierajte pri tom zľavové kódy na cesty s BUBO.