Z domu si berte minimum potravín. Keď už, tak napríklad müsli tyčinky a pod. Do Chile je zákaz dovozu niektorých potravín, počítajte s prísnou kontrolou. Pre milovníkov mäsa, ale aj ovocia a zeleniny bude z čoho vyberať. Cena teplej stravy je podobná cenám v centre Bratislavy, resp. drahšia. Juhoamerická strava nie je príliš vzdialená európskej strave. Veľa extra špecialít (vid. pečené potkany v Barme, či tučné húsenice na Sumatre) neočakávajte, zato na každom kroku si budeme môcť kúpiť pečené kura alebo hovädzie mäso a hranolky. Odporúčame ochutnať jahňacinu, stejky, víno. Vo všetkých štátoch majú obstojné pivo. Prečítajte si blog o Patagónii a jedle

Gastronómia Chile

Ak by sme mali zhrnúť gastronómiu Chile, tak je to kombinácia španielskej kuchyne a kuchyne domorodých obyvateľov, v ktorej používajú ingrediencie dovážane aj z Európy. Ako už napovie dlhé pobrežie krajiny, Chile bude mať v ponuke fantastické morské plody. Akonáhle sa ocitnete v hlavnom meste Santiago de Chile, navštívite Mercado Central, tak tu si ich môžete dosýta začať vychutnávať. Morské plody sú súčasťou mnohých receptov, od polievok po dezerty typu pastel de jaiba (krabí koláč). Taktiež chilské vína nie sú vo svete neznámou a ich výber je naozaj bohatý. Chilská gastronómia spravila dieru do sveta a budete mať, čo robiť, aby ste všetko stihli ochutnať tie najpopulárnejšie jedlá. Začnime však postupne od jednotlivých surovín, snackov k jedlám a nápojom. 

Medzi najobľúbenejšie pečivo patrí marraqueta, ktorú nazývajú aj ako pan francés alebo pan batido. Je to bochník, ktorý sa pripravuje z múky, vody, kvásku a trošku soli. Dva takéto bochníky sa spoja do požadovaného tvaru a dajú sa zapiecť do chrumkavá. Hovorí sa, že tento recept priniesli dvaja Francúzi, bratia Marraquette, po ktorých tento bochník pomenovali. Ďalším populárnym pečivom je pan amasado, malý okrúhly bochník zvyčajne pripravený na masti, vďaka ktorej dosahuje vyššiu jemnosť a často ho predávajú v rámci street food, v stánkoch popri cestách a podobne. Nemôžeme zabudnúť na všadeprítomné empanady, ktoré nám často nahradia rýchly obed počas intenzívneho programu. Empanada je plnené pečivo. Empanady majú rôzne plnky, mäsové, syrové, ovocné. Empanadas de manzana sú napr. empanady s jablčnou plnkou, do ktorej sa pridáva ešte škorica. Pečú sa v trúbe do zlatistá a do chrumkavá. Empanadas Chilenas sú plnené mletým hovädzím mäsom, do ktorého sa pridáva cibuľka, olivy, hrozienka a vajíčko. Ďalším obľúbeným pečivom je chapalele, bochník, ktorý sa pripravuje z múky a zemiakov a je obľúbený aj ako snack. Môžete ochutnať aj tradičné milcao, ktoré je známe pre súostrovie Chiloé a ide o malé zemiakové placky, ktoré by mali pochádzať iba z tých zemiakov, ktoré sa vypestujú v oblasti Chiloé. Majú mnoho variácií. Milcao môžu byť vyprážané, varené, upečené v trúbe a pod. Obľúbenou sladkou pochúťkou sú conejitos, sladké pečivo plnené krémovou vanilkovou plnkou. Celkom isto sa stretnete aj s tzv. sopaipilla, vyprážané pečivo, v štvoruholníkovom plochom tvare, ktoré sa podáva buď na sladko alebo štipľavé (so štipľavou omáčkou a so salsou pebre). Do Chile ju priniesli Španieli a pozostáva z cesta, do ktorého sa pridáva soľ, múka a uvarená tekvica. 

Z Chiloé pochádza aj chochoca, ktorá sa často jedáva iba ako snack. Ide o zemiakové cesto, ktoré je zatočene do rolky a následné upečené. Dávajú do neho mäsovú plnku. Obľúbenou sladkou pochúťkou je cuchuflí, ktoré spoznáte tak, že vyzerá ako malá trubička plnená sladkou plnkou, napr. čokoládou. Často ju mávajú v pekárňach, ale nájdete ju aj v rámci street food, v obchodoch a supermarketoch. Možno uvidíte aj Pan de Pascua, ktorý však importovali do Chile a je to podobný koláč ako talianske panettone.  

V reštauráciách v jedálnom lístku nájdete aj typický sandwich barros luco, ktorý pozostáva z tenkého grilovaného hovädzieho steaku a syru. Meno dostal po prezidentovi Ramonovi Barrosovi Lucovi, ktorý tento druh sandwichu veľmi obľuboval. Podáva sa horúci. Obdobným sandwichom je barros jarpa, ktorý pozostáva z grilovaného pečiva, do ktorého sa dáva šunka a syr. Meno nesie po bratrancovi prezidenta Ramona Barrosa Jarpu, ktorý nevedel prežuť jeho obľúbený steak, tak požiadal o verziu so šunkou a syrom a odvtedy sa tomuto jedlu hovorí barros jarpa. Ďalší obľúbený sandwich je chacarero, ktorý pozostáva z čerstvého pečiva naplneným steakom z roštenky, fazuľkami, paradajkami a štipľavými papričkami. Toto jedlo Time Magazine v roku 2014 zaradil do rebríčka 14 najlepších sandwichov sveta. 

Medzi populárne jednoduché jedla patria arroz con huevo, v doslovnom preklade ryža s vajíčkom, resp. volským okom. Obsahovo vás asi neprekvapí, no toto jedlo tu zvyknú prezývať ako "jedlo chudobných", lebo je jednoduché a rýchle. Na druhej strane, ostáva veľmi obľúbeným a ma aj iné variácie. Stretnete sa s ním aj v Karibiku, kde sa k nemu pridávajú banány. Inde sa ešte naň postrúha syr a posype sa petržlenom. Chorillana je taktiež jednoduché chutné jedlo. Na prvý pohľad Vás nijako neprekvapí, no jedáva sa tu pomerne často a ide o hranolky s kúskami hovädzieho mäsa, praženicou prípadne volským okom. Ľudia si k nemu radi doprajú vychladené pivo. Porcia chorillany je pomerne veľká a podľa nás v BUBO Vám bude stačiť do dvojice jedna porcia. 

Budete sa stretávať so salsou typickou pre Chile, ktorá sa vola pebre. Je to salsa, do ktorej sa pridáva cesnak, štipľavé papričky aji, koriander, cibuľka, citrónová šťava a vinný ocot, olivový olej a paradajky. Pevné ingrediencie sa pokrájajú na drobné kúsky a zmiešajú s ostatnými ingredienciami dokopy. Malo by sa servírovať čerstvé, no v chladničke nejakú krátku dobu ešte vydrží. Dá sa podávať takmer ku každému jedlu, k vajíčkam, mäsu, pečivu, zelenine a pod. Obdobnou salsou je chanco en piedra, ktorá ma však hustejšiu konzistenciu. Ďalšou obľúbenou toppinkou je mojo de ajo, ktorú poznajú aj v inde v Latinskej Amerike alebo aj v Karibiku, na Kube. Mojo de ajo pozostáva z olivového oleja, rozpučeného cesnaku, trošku soli a šťavy z citrónu, pomaranču a limetky. Podáva sa k rôznym jedlá, k zemiakom, mäsu, zelenine atď.

Obľúbeným street food jedlom v celej krajine je completo a je to chilský hot-dog. Jeho súčasťou býva obloha z kapusty, avokáda, majonézy a horčice, paradajok a rôznych iných ingrediencií podľa vašej chuti. Podobný je choripán, grilovaná klobáska v pečive s oblohou ako avokádo, salsa pebre a majonézou. Môžete ochutnať aj humitas, ktoré Vám budú pripomínať mexické tamales. Humitas sú však sladšie. Toto jedlo sa často jedávalo v oblasti Ánd ešte skôr než prišli Španieli. Je to kukuričná zmes obalená v kukuričnom liste. 

V Chile je veľmi obľúbené aj pastel de choclo, kukuričný koláč, ktorý však pochádza z Peru a poznajú ho aj v Argentíne alebo aj v Bolívii. Je to veľmi jemný a krémový koláč, ktorý sa pečie v typickej kruhovej forme. Dávajú však do neho aj pomleté hovädzie mäso, cibuľku, vajíčka, olivy a kukuričnú múku. 

Ochutnať by ste mali aj populárnu polievku valdiviano, ktorá je zároveň aj jednou z najstarších. Po celej krajine má mnoho variácii, no spravidla pozostáva z hovädzieho sušeného mäsa, cibuľky, korenia, vajíčok a zemiakov. Ďalšou obľúbenou polievkou je caldillo de congrio, rybia polievka, ktorej hlavnou prísadou je mäso z úhora. Bola tak populárna, že Pablo Neruda na ňu napísal báseň.

K populárnym hlavným jedlám patrí jahňacie mäso, cordero al palo, ktoré sa dlho opeká na ohni. Tento spôsob prípravy je známy aj pre Argentínu, vrátane oblasti Patagónie. V Chile ho budú mať takmer každej reštaurácii a podáva sa k nemu známe pebre, varené zemiaky, čerstvý šalát, pečivo a hodí sa k nemu červené víno, ktoré si môžete nechať odporučiť od čašníkov. 

K obľúbeným jedlám pripravením formou dusenia patrí napr. charquicán, ktoré sa pripravuje z mäsa (v minulosti to často bola lama, no dnes to býva hovädzina), tekvice, kukurice, zemiakov a cibuľky. Na vrch sa pridáva volské oko. Potom to je cazuela de ave, ktoré sa pripravuje z kuracieho mäsa, zeleniny, zemiakov, ryže a kukurice a podáva sa v tradičnej nádobe nazvanej ako greda. Správna cazuela je pripravená tak, že mäsko sa ľahko oddeľuje od kosti, zelenina ma sladkastí nádych a rozplýva sa na jazyku. Populárne je aj paila marina, polievka z morských plodov a zeleniny, ktorá Vám bude chutiť ešte viac ak ste práve "po opici", ktorú Vám môže vyliečiť.  

Nápoje: 

Nielen v Peru, ale aj v Chile je populárny drink Pisco, ktorý sa pridáva aj do rôznych miešaných nápojov, ktoré spoznáte pod názvom pisco sour, pisco punch, piscola. Piscola je veľmi typická, oslavuje dokonca svoj vlastný deň vo februári. Môžete ju vyskúšať. V nej sa pisco mieša 1:1 alebo 1:3 s nealko nápojmi podľa Vašej chuti, napr. tonic, kola alebo sprite. Na Vianoce tu obľubujú drink cola de mono, ktorý sa pripravuje z mlieka, cukru, škorice, kávy, klinčekov a alkoholu od 29 do 60%, pomerne často rum alebo brandy. V zimnom období sa tu často popíja navegado, ktoré pripomína naše varené červené víno resp. punč. Nápoj pozostáva z červeného vína, pomarančového džúsu, cukru, škorice a klinčekov. V lete je populárny koktail melón con vino, žltý melón do ktorého sa nalieva biele víno a práškový cukor. Tento nápoj je tak populárny, že 15.1. oslavuje svoj deň v Chile. Domáci ho obľubujú počas návštev a rodinných grilovačiek. Odporúčame Vám aj Mote con Huesillo, nealkoholický nápoj, ktorý sa po celej krajine pije v letnom období a pozostáva z vody, cukru, škorice a sušených broskýň a obilniny mote. V období vítania nového roka sa v Chile pije nápoj ponche a la romana, kde do pohára nalievajú šumivé víno a na vrch dajú ananásovú zmrzlinu. Netradičné a lákavé. V nápojovom lístku nájdete možno ešte aj vaina, čo je chilský vaječný koňak. Večer môžete zakončiť aj netradičným drinkom terremoto, ktorý sa podáva vo vysokom pohári. Obsahuje víno, ananásovú zmrzlinu, shot sirupu grenadina a na požiadanie sa pridáva aj fernet alebo pisco. Pije sa cez slamku. Ak ho vypijete rýchlo, budete sa z neho triasť. Súvisí to s jeho názvom, kde terremoto znamená doslova "zemetrasenie". Z vín Vám odporúčame País. País je druh hrozna, ktoré do Chile priniesli ešte Španieli, chuť je ovocná a vonia po bylinkách. Toto víno sa hodí k rybám, hydine, cestovinám a syru. V Chile našlo domov aj francúzske Carménère. Toto červené víno sa hodí ku grilovanému mäsu (jahňacie, teľacie a divina) a k štipľavým jedlám.

Odporúčané reštaurácie v Santiago de Chile: 

Barrica 94

Odskočte si na výborný chilský steak a ochutnávku vína do Barrica 94 na adrese Barrio Bella Vista, ktorá je zaujímavou umeleckou štvrťou. Budete nadšený! Odporúčame slušné/formálne oblečenie. Príjemný personál, výborne jedlo, skvelé víno aj prevedenie. Zážitok alla BUBO. 

Restaurante Peumayén

Gurmánsky zážitok vo vnútri reštaurácie či na malom útulnom krásnom patio v príjemnej atmosfére. Starý dizajn, no čisté a prvotriedne miesto. Čaká na Vás jedinečný zážitok hneď po príchode na adresu Constitución 136. Jedlá predkov, indiánov Mapuche a Aymara. Profesionálny personál, ktorý perfektne odhadne, ktoré chute skombinovať tak, že budete nadšený. A servírovanie jedlá? Z toho sa príjemne dvíha od údivu obočie. Reštaurácia pôsobí od roku 2013. Vegetariánske možnosti, morské plody, mäso, čilské vína a dokonca aj pisco. Môžete ochutnať lamu, jahňacie, konské mäso či čerstvého lososa. 

Anna María Restaurante

Ak sa obyvatelia Santiaga zažiada po tradičnom domácom jedle, ktoré varia ešte ich staré mamy, zamieria do reštaurácie Ana Mariá na adrese Club Hípico 476. Interiér budí dojem, že ste sa u jednej chilskej starej mamy aj ocitli. Svetlo-žlté steny, drevený nábytok, obrazy slávnych návštevníkov, no ale to jedlo stojí za všetko. Úprava na tanieri, vôňa a chuť je naozaj prvotriedna. Veľmi dobrý výber na obedy. Reštaurácia patrí finančne do strednej triedy. Na prípitok zvoľte Jerez Sour (sherry) alebo Kir Ana Maria (vínovica) a ochutnajte prepelicu (špan. Codorniz), zajaca (špan. Conejo), prípadne plateada al horno (hovädzie)...budete to mať naozaj ako od babičky.

Confitería Torres

Ak by ste sa chceli preniesť do starého Santiaga cez jedlo, aj to je tu možné. Zamierte do Confitería Torres na adrese Av. Libertador Bernardo O'Higgins 1570. Najdlhšie pôsobiaca reštaurácia v meste, ktorá bola založená už v roku 1867. Mahagónové steny, na ktorých visia obrazy bývalých prezidentov, biele obrusy, elegantní čašníci. Toto je transport do minulosti. Odporúčame zájsť si sem napr. na obedy. Opýtajte sa na Presidente Barros. Burger, ktorý je pomenovaný po prezidentovi Barros Luco (1910-1915), ktorý ho tu jedával. Prípadne si dajte zákusok Torta de Hojarasca, ktorá je veľmi obľúbená medzi chilskými dezertami. Pridávajú sa do nej oriešky a kondenzované mlieko. Hovorí sa jej aj Mil Hojas, v preklade tisíce listov, nakoľko má niekoľko tenkých vrstiev poukladaných na sebe. Odporúčame aj Merengue Lucuma, tradičný chilský zákusok. Lucuma je druh ovocia, ktoré je veľmi známe napr. aj v Peru, kde sa označuje za „zlato Inkov“. Reštaurácia patrí finančne do strednej kategórie.

Dominó

Na úvod - Domino nie je reštaurácia. Je to skôr forma rýchleho občerstvenia, ale dávame aj tento podnik do Vášho vedomia. Možno sa budete chcieť počas dňa naozaj iba rýchlo niekde občerstviť a nebude sa Vám chcieť dlho stolovať. Ak už čo to o Chile viete, tak budete veľmi dobre vedieť aj to, že chilský hot dog je vážne známy a každý kto je veľký labužník ho musí vyskúšať. Nie je to obyčajný párok v rožku poliaty kečupom alebo horčicou. Chile to celé ešte viac vyšperkovalo a v Domino Vám ho spravia skutočne vynikajúco. Vychýrená „A Vienesa“ (Hot dog) obsahuje samozrejme bagetu naplnenú komplet so všetkým čo si len viete (alebo neviete) predstaviť – praženica, hranolky, cibuľa, avokádo či paradajky a to nie je ešte na ňom posledná toppinka. Na tú používajú nekonečné množstvo variácií. Domáci tu často stoja v dlhých radoch, aby si jeden uchmatli, tu na adrese Agustinas 1016, ktorá je len 2 blogy od Plaza de Armas. O tom, že je to naozaj populárny podnik svedčí aj jeho úspešná dlhá história. Pôsobí od roku 1952!

Ďalšie reštaurácie, ktoré sa ocitli v TOP 50 najlepších reštaurácií Latinskej Ameriky a sú v Chile sú tieto: Ambrosia, 99, Osaka, De Patio. 

Valparaiso:

Reštaurácia Oda Pacifico Chefgiovanni

Reštaurácia sa nachádza iba kúsok od domu Pabla Nerudu La Sebastiana, ktorá ponúka krásny výhľad na Valparaiso a okolie. Ak je krásne počasie, opýtajte sa na voľný stôl na terase. Špecializuje sa na morské plody, seafood, ako z oblasti zálivu, tak aj z pacifického pobrežia – ceviche, ryby, krevety a chobotnice sú topka.

Odporúčané podniky v Punta Arenas:

V Punta Arenas je mnoho výborných reštaurácií, ktoré Vám naservíruje výborne čerstvé morské plody, kráľovského kraba či šťavnaté jahňacie. Väčšina z nich je na ulici O'Higgins. Medzi naše obľúbené podniky patria nasledovné:

Kaviareň Café Inmigrante

Kaviareň je iba kúsok od nášho hotela Diego de Almagro je v tradičnom rustikálnom štýle. Kaviareň chorvátskych imigrantov, má jadranský nádych, doslova akoby ste sa ocitli v malej chorvátskej dedinke u starej mamy v obývačke. Obrovské kusy koláčov, torty, zmrzlinové poháre prípadne koktail alebo káva sú naozaj vynikajúce.

Reštaurácia Parilla Los Ganaderos

Táto famózna reštaurácia sa špecializuje predovšetkým na TOP jahňacie jedlá, ktoré budú piecť priamo v peci uprostred reštaurácie. Vôňa je neskutočná. Je to vychýrený podnik medzi miestnymi obyvateľmi. Je tu skvelý servis, domáca priateľská atmosféra, vynikajúce víno. Hovädzie steaky sú v top kvalite a ak ich nechcete zmeškať, určite je potrebné spraviť si rezerváciu vopred.

Damiana Elena Restaurante

Ak máte chuť na plody mora alebo niečo vegetariánske, tak určite zavítajte do reštaurácie Damiana Elena, kde sa im podarilo spojiť dva zvláštne prvky a to je elegancia a pocit domova. Už samotný vzhľad budovy napovie, že toto miesto bude tak trochu tradičné, má taký francúzsky šarm. Veľmi profesionálny a milý, anglicky hovoriaci personál. Zvláštnosťou je u nich fakt, že nemajú menu, ale čašník Vám povie aktuálne špeciality dňa a odporučí Vám k ním aj výborné vína. Reštaurácia je tak trochu skrytá, mimo centrum, ale stále v pešej dostupnosti na adrese Hernando de Magallanes 341, čo je len 1 km chôdze od Plaza Armas.

Mesita Grande

Mesita Grande na adrese O'Higgins 1001 je taktiež výborná, ak by ste dostali chuť na vynikajúcu pizzu priamo z pece (dostupné aj vegetariánske možnosti), majú rôzne druhy. Neformálne priateľské prostredie. Ste na Keto diéte? Mesita Grande drží krok s trendmi, siahnite po Keto pizza. Alebo zabudnite na diétu a dajte si Nutella pizza. Nepodávajú však iba pizzu. Ak máte chuť na čerstvý šalát či cestoviny (rôzne druhy), radi vyhovejú. V možnostiach je aj chutné jahňacie, kuracie, hovädzie mäso na spôsob barbeque.

El Fogon de Lano

Grill house na adrese 21 de mayo 1650, kde Vám pripravia vynikajúce jahňacie či hovädzie, vynikajúce šaláty a prílohy. Sladké dezerty. Všetko je tu chutné, šťavnaté a voňavé. Zapite s pivom Cerveza Austral alebo červeným chilským Cabernet Savignon Miguel Torres 2013. Rodinná, priateľská atmosféra.

Sotito´s

Reštaurácia Sotito´s sa nachádza na adrese O'Higgins 1138 a tu môžete ochutnať kráľovského kraba, ktorý je špecialitou v meste. Ak to bude možné, požiadajte o stôl na druhom poschodí pri oknách, z ktorých je výhľad na prístav. Prípadne výborný je aj krab, Palta Victoria na avokáde, ktorý pripravujú v reštaurácií hotela Savoy alebo v reštaurácií Jekus.

Gastronómia Argentíny

Na úvod si môžeme povedať, že v Argentíne pravdepodobne neschudnete. Argentína je známe skvelým jedlom a fantastickým vínom. Argentína = Asado. Asodo je spôsob prípravy jedla na grile a je to zároveň aj kus mäsa s rebrami, ktorý sa griluje, tira de asado. Týmto spôsobom sa pripravuje mnoho druhov mäsa, chorizo, klobásky, kuracie, dokonca aj zelenina atď. Môžete ochutnať chorizo sandwich, tzv choripan, no Argentínčania ho vnímajú skôr ako fast food. Typické jedlo je aj provoleta, grilovaný taliansky syr provolone servírovaný ešte v nádobe, v ktorej sa pripravoval alebo matambre, tenký plátok bravčového alebo hovädzieho mäsa, ktorý sa griluje. Jedlo je pripravené pre Vás na spôsob pizze "a la pizza", na paradajkovej omáčke a so syrom. Cordero Patagonico je jahňacie mäso, pochádzajúce z Patagónie, a spôsob prípravy "al asador" znamená, že sa toto jahňa grilovalo v celku nad ohňom (býva to min. 4 hodiny) čím dosahuje skutočnú jemnosť. Napr. v takom El Calafate sa pripravuje pred reštauráciou, tam to môžete vidieť teda na živo, resp. v otvorenej/presklenej kuchyni, do ktorej vidíte z ulice. Z talianskeho kultúrneho dedičstva tu majú svoje miesto aj cestoviny. Kto nechce experimentovať, pochutná si napr. aj na tejto kuchyni. Hoci pizza je v Argentíne o čosi hrubšia, čo sa plnky týka, a je na nej veľmi veľa syra. Pizza Fugazzeta alebo Fugazza je populárna a je to pizza, ktorá pozostáva z plnky ako cibuľka, syr, ale bez paradajok. Legendárna latino-americká milanesa nechýba ani v Argentíne. Má niekoľko druhov, resp. pomenovaní a tie sa líšia podľa spôsobu akým bola milanesa pripravená. Zvyčajne sa jedáva s hranolkami, zemiakovom kašou alebo šalátom. Milanesa je podstate náš rezeň, ktorý poznáme. Milanesa Caballo, napr. tento druh znamená, že vám milanesu prinesú naservírovanú tak, že na nej bude volské oko. Milanesa Napolitana ma zvyčajne omáčku (paradajkový pretlak, šunka, syr alebo plátky z paradajky). V Argentíne nechýbajú ani empanadas. Ak už ste niekedy v Latinskej Amerike boli, s empanadami ste sa určite stretli. Všade sú populárne. Zväčša vedia nahradiť rýchly obed. Môžu byť pečené alebo vysmažené a majú rôzne plnky. Najpopulárnejšie sú tie, ktoré majú mäsovú plnku (konkrétne hovädziu). Ak v Argentíne nájdete tzv. empanada tucumanas, empanada saltenñas, empanada cordobesas atď., to znamená, že tieto empanady pochádzajú z tej danej provincie. Recept je vždy trochu iný, napr. tucumanas sú robené z mäsa matambre (matambre je tenký plátok hovädzieho mäsa), v regióne Salty robia empanady zas z iného druhu mäsa a pridajú do toho aj zemiak a varené vajíčko. Empanady z Mendozy obsahujú navyše olivy, empanady zo San Juan obsahujú hrozienka. Z dusených jedál, ktoré môžu mať konzistenciu podobnú nám známemu gulášu, tak obľúbené sú cazuela de llama (na severe krajiny) alebo locro, ktoré sa pripravujú z tekvice, bravčoviny alebo hovädziny, kukurice, fazuliek, chorizo, cibuľky a rôzneho korenia. Verí sa, že tento pokrm vznikol kedysi dávno v Andách. Locro poznajú aj v iných latino krajinách a niekde ho pripravujú skôr ako polievku. 

Prílohy:
Prílohy k jedlu sú v Argentíne celkom rýchle a jednoduché. V jedálnom lístku budete mať na výber hranolky, varené zemiaky, zemiakovú kašu, tekvicové pyré, grilovanú zeleninu na spôsob asado a rôzne šaláty. Najobľúbenejší býva criolla salad, ktorý obsahuje kapustu, paradajky a cibuľu. 

Omáčky:
Omáčky chimichurri (olivový olej, koreniny petržlen, oregano, cesnak, paprika, chili papričky, vinný ocot), salsa criolla (môže byť podobná ako chimichurri iba bude mať zeleninu navyše, cibuľku, papriku, paradajky), salsa golf, berenjenas en escabeche (berenjenas je baklažán, ktorý sa pripraví v marináde z vinného octu, olivového oleja atď.) ensalada criolla, chimichurri rojo, salsa tuco, všetko sú to omáčky, ktoré sa zvyčajne používajú pri príprave mäsa na spôsob asado. 

Dezerty:
Ak ste v jedálnom lístku natrafili na tieto dezerty, určite sa do nich pustite. Postre Balcarce (orieškový koláčik balcarce s gaštanmi, krémom a kondenzovaným mliekom vznikol v argentínskom meste Balcarce v roku 1958) alebo Postre Vigilante (kombinácia sladkých zemiakov a krémového syru, má mnoho kombinácií s ovocím a všetky sú chuťovo fantastické), lahodný flan mixto (flan, ktorý poznáte, s kondenzovaným mliekom a krémom). Môžete vyskúšať aj hocijakú zmrzlinu, špan. helado. Argentína je známe skvelou zmrzlinou vďaka talianskemu kultúrnemu dedičstvu v krajine. Pustite sa aj do panqueques (je to ako naša palacinka a tu sa jedáva s polevou z kondenzovaného mlieka). Z kondenzovaného mlieka pripravujú aj vynikajúcu penu, ktorá môže mať aj čokoládovú variáciu, Dulce de Leche Mousse. Rogel, prípadne Alfajor Rogel alebo Mil Hojas de dulce de leche je to isté. Ide o ten istý koláčik, ktorý sa skladá z niekoľkých vrstiev (zvyčajne 8) upečených tenkých plátkov jemného cesta, ktoré sú spojené sladkým krémom a ozdobené krémovou pusinkou. Nikto presne nevie, kde v krajine tento koláč vznikol, no v Argentíne sa jedáva pri hocijakej špeciálnej príležitosti, takže ho na svojej ceste môžete určite ochutnať. V neposlednom rade BUBO ešte odporúča koláčik chocotorta, ktorý sa skladá z niekoľkých vrstiev sušienok, ktoré sú spojené sladkým krémom z krémového syra. 

Ďalšie pochúťky, ktoré by sme mohli skôr zaradiť ako ľahký snack než dezert, sú alfajor (dve sušienky okrúhleho tvaru spojené s krémom), ktoré pochádzajú zo španielskej Andalúzie a do Argentíny ich priniesli práve títo Španieli a tento recept sa rokmi už samozrejme trochu pozmenil. Medialunas (sladké croissanty), Bolas de Fraile (malé šišky plnené krémom), pastelitos (vyprážané koláčiky v tvare hviezdy, ktoré obsahujú plnku z ovocia quince), pasta frola (z kukuričného cesta a z plnky quince, spoznáte ju podľa mriežkového zdobenia), sacramentos (podobné ako croissanty, len sú rovného tvaru), torta fritas (z vyprážaného cesta, podáva sa s džemom alebo sladkou plnkou). Všetky tieto pochúťky v Argentíne veľmi radi jedia s čajom maté alebo šálkou kávičky alebo iného čaju. 

Nápoje:
Argentína má celosvetovo známe vinárske oblasti. Na Mendozu natrafíte nejeden krát. Ak nepohrdnete kvalitným vínom, tak v Argentíne si určite doprajte famózne červené víno Malbec alebo aj biele víno Torrontes. Torrontes je charakteristické pre severné oblasti krajiny. Čo sa týka piva, odporúčame Vám Quilmes (light). Ak ste už boli niekedy v Brazílii alebo sa do nej chystáte, tak Quilmes Vám bude pripomínať brazílske Skol alebo Brahma. Potom môžete ísť aj po značke IPA, APA, Stout atď. A čo pijú dospelí Argentínčania za alkohol, keď si len niekam vyrazia? Radšej budú preferovať miešané drinky (ako fernet s kolou). Klasické "panáky" resp. "Shots" sú tu skôr už len pre mladých (Jägermeister alebo tequila). 

Odporúčané reštaurácie v El Calafate:

Parilla Mi Viejo - Avenida Del Libertador Gral. San Martin 1111, +542902 491 691. Je to reštaurácia strednej triedy, kde varia výborne. Moderná, čistá reštaurácia, ktorá nás zatiaľ nesklamala. Je možné, že sa sem vrátite aj druhý krát či už na obed alebo aj na večeru. Cez výklad vidno priamo do kuchyne, kde sa už zvŕta šéf-kuchár a čaruje tie najlepšie dobroty. Vôňa jahňacieho Vás zvábi dnu. 

La Tablita - Cnel. Rosales 28, +542902 491 065. Reštaurácia kúsok mimo centra, ale v pešej dostupnosti. Ak hľadáte príjemnú neformálnu reštauráciu okolo ktorej sa neprehŕňa množstvo turistov, zájdite si sem. Samozrejme, aj tu grilujú mäsko pred Vašimi očami, no na výber je aj mnoho iného jedla vrátane cestovným či výborných šalátov. Chutný jedálny lístok, príjemný personál a čisté prostredie. BUBO odporúča vyskúšať toto tiež!

Mi Rancho - Nenápadná reštaurácia na adrese 9 de Julio, Gdor. Moyano y, El Calafate, je to iba kúsok od hlavnej ulice mesta. Nachádza sa v malom domčeku z tehál, kde by Vás najprv nenapadlo vojsť. My však opäť odporúčame! Choďte. Keď vojdete, budete mať pocit, že ste u niekoho doma alebo na horskej chate. Je tam iba pár stolov a to to je lepšie a intímnejšie. Priateľská a neformálna atmosféra. Jedlo majú vynikajúce. Príjemná voľba na obed. Majú taktiež vynikajúce mäsko, skvelú zmrzlinu a lahodné vína. Nutná rezervácia na tel.: +542902490540

Isabel cocina al disco - reštaurácia na adrese Calle Perito Moreno 95, El Calafate +54 2902 48-9000. Reštaurácia, kde ochutnáte typické patagónske jedlo Cordero patagónico (jahňacie mäso na špeciálnej panvici). Poctivo navarené. Priateľská, neformálna atmosféra. 

Odporúčané bary v El Calafate:

Borge y Alvarez Resto Bar - Avenida Del Libertador Gral. San Martin 1015

Yeti Ice Bar - Avenida Del Libertador 1359

Odporúčané reštaurácie v Ushuaia:

Reštaurácia Kaupé

Kaupé patrí taktiež medzi obľúbené podniky. Vyskúšajte vynikajúceho kraba zabaleného v palacinke na šafranovej omáčke alebo citrónovú zmrzlinu v omáčke zo šampanského. Podávajú aj vynikajúce ryby, čerstvo ulovené, takisto aj kráľovské kraby. Široký výber vín, červených, bielych, šampanské a iné drinky. Príjemné prostredie, vynikajúci personál...to všetko na adrese v Ushuai Pres. Julio Argentino Roca 470.

Reštaurácia La Cantina de Freddy

Tento podnik sa špecializuje na „Centollas“, obrie homáre, kraby a morské plody, seafood. Takisto majú výborné polievky a ryby všeobecne. Kraba, v 3 veľkostiach, vytiahnu z akvária podľa Vašej voľby. Ďalej postupujú s inštruktážou ako ho spracovať na tanieri (v cene) a k tomu všetkému výborné vína, ktorými je krajina tak známa. Kto nemá rad ryby či morské plody, tu si možno nevyberie. Každopádne reštauráciu je potrebné vopred kontaktovať kvôli rezervácii, pretože tu býva pravidelne plno.

Reštaurácia Kalma

Je to vynikajúci argentínsky podnik, s domácou kuchyňou. Veľa ľudí tu chodí a objednáva si kraba, chobotnice alebo paellu, jemné, šťavnaté jedlo a takisto aj jahňacie. Majú tu výborné čokoládové koláče a aj zmrzlinu. Jedlo, ktoré sa doslova rozplýva na jazyku chutí geniálne. Netreba ani zabúdať na dokonalý servis a profesionálnych príjemných čašníkov, ktorý sa vyznajú.

Odporúčané reštaurácie v Buenos Aires:

Tortoni - v Buenos Aires odporúčame navštíviť najstaršiu kaviareň mesta Tortoni. Argentínčania si prísne sledovali svoje prisťahovalecké vlny. Najviac imigrantov prichádzalo na konci 19. a začiatkom 20. storočia z Európy. Boli to najmä Taliani, Francúzi a Španieli. Práve kaviareň Tortoni, založená v roku 1858 francúzskym prisťahovalcom s menom Tuan je považovaná za najstaršiu kaviareň v celom Buenos Aires. Pán Tuan však kaviareň nepomenoval po sebe, ale po parížskej kaviarni toho istého mena, ktorá sa nachádza na Boulevard des Italiens v Paríži (kde sa často stretávala parížska elitná spoločnosť v 19. storočí). Kaviareň Tortoni sa nachádza na adrese 825 Avenida de Mayo - jednej z hlavných ulíc Buenos Aires, ktorá spája dve dôležité námestia, Námestie 25 Mája a Námestie Kongresu. V priebehu rokov navštívili kaviareň mnohí renomovaní ľudia, vrátane politikov Lisandra de la Torre a Marcelo Torcuato de Alvear a medzinárodných osobností ako Albert Einstein, Federico García Lorca, Hillary Clintonovej a Roberta Duvalla. V súčasnosti suterén funguje ako javisko pre umelcov jazzu a tanga a pre prezentáciu kníh a súťaží poézie. Kaviareň si zachovala výzdobu svojich prvých rokov, má knižnicu a v zadnej časti priestor na hranie biliardu, domino a kocky.

El Gaucho - v blízkom okolí Obelisku odporúčame argentínsku reštauráciu El Gaucho, kde pripravujú rôzne argentínske špeciality vrátane šťavnatých steakov. Prostredie je neformálne, reštaurácia je vyhľadávaná, čo je dobré znamenie. El Gaucho si môžete zvoliť v prípade obedu.

The Birra Lab - naša obľúbená piváreň, kde môžete zakončiť prehliadku Buenos Aires sviežim pivom a prípadne miesto, kde začať večer v tomto večnom meste tanga. Na mieste pripravujú aj jednoduché jedlá v podobe bohatej porcie hranoliek, burgrov, pizze či malých dezertov.

Casa Cruz - reštaurácia na adrese Uriarte 1658, C1414 DAR, Buenos Aires je medializovaná v krajine tým, že je to jedno z najlepších miest v meste kam sa môžete ísť najesť a určite nebudete sklamaný. Už pri vstupe Vás očarí dokonalý interiér, mahagónové drevo, temnejšie svetlo. Všetko pôsobí uhladene, štýlovo a luxusne. V kuchyni varí prvotriedny šéfkuchár Germán Martitegui. Kvalita je jeho druhé meno. Varia výborne domáce argentínske jedlá.

Sucre - ak nechcete opustiť Argentínu bez toho, aby ste nevyskúšali famózne hovädzie, tak zamierte do ďalšej reštaurácie SUCRE. V kuchyni šéfuje Gonzalo Sacot, pod vedením ktorého získala reštaurácia výborne ohlasy doma aj v zahraničí. Varia tradičné jedlo, no v spojení s luxusnou atmosférou reštaurácie, širokou ponukou domácich argentínskych vín, dokázali vytvoriť miesto, ktoré si každý zapamätá ako neobyčajné.

Elena - radi by ste si dali steak, kobe z argentínskeho hovädzieho? Nech sa páči, reštaurácia ELENA na adrese 1086/88 Buenos Aires AR-C AR, Posadas, C1011 ABB v hoteli FOUR SEASONS. Luxusné prostredie, elegantne vyrezaný nábytok, juhoamerický šmrnc tiež nesklame a garantuje gurmánsky zážitok. 

Don Julio - všetko mäso pochádza z dobytka, ktorý sa prirodzene pasie na dedinských lúkach za mestom Buenos Aires. Mäso starostlivo uskladňujú a chladia 21 dní, aby dosiahlo požadovanú zrelosť. Potom grill majster reštaurácie Don Julio, prezývaný jednoducho Pepe, pečie pre hostí na tradičnom grile. Zahryznite sa do šťavnatého mäska a popíjajte pri tom Malbec. Majiteľ reštaurácie Pablo Rivero, otvoril toto miesto v roku 1999, keď mal iba 20 rokov a dodnes nedá dopustiť na bife de cuadril, zadné hovädzie (rump steak), ktoré patrí  medzi jeho najobľúbenejšie jedlá. Reštaurácia sa nachádza v budove z 19. storočia a má rustikálny nádych. Prvý pohľad zavádza a prekvapí, že Don Julio patrí do TOP 5 najlepších reštaurácií Latinskej Ameriky podľa World´s Best, zároveň vyhrali súťaž Art of Hospitality Awards v roku 2018, takže rozhodne ju môžete vyskúšať.

← Strava, jedlo a reštaurácie (zoznam krajín)

K

Polárne oblasti   Amerika  

Južná Amerika, Ohňová zem, Patagónia, Chile, Argentína


náročnosť

13 dní

Trvanie

7585
K

Amerika  

Južná Amerika, Patagónia, Uruguaj, Paraguaj, Chile, Brazília, Argentína


náročnosť

16 dní

Trvanie

5342 5935€
K

Amerika  

Falklandské ostrovy, Južná Amerika, Ohňová zem, Patagónia, Chile


náročnosť

17 dní

Trvanie

8415
K

Amerika  

Južná Amerika, Veľkonočný ostrov, Patagónia, Chile


náročnosť

14 dní

Trvanie

6354 7475€
Fernão de Magalhães
Prémiový blog

Prémiový blog Fernão de Magalhães

Stojím v Punta Arenas (Piesočný Bod) pod sochou môjho hrdinu. Po portugalsky sa volá Fernão de Magalhães a po španielsky Hernando de Magallanes.…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Perito Moreno – najkrajší ľadovec sveta
Prémiový blog

Prémiový blog Perito Moreno – najkrajší ľadovec sveta

Keď som po prvý raz videl Perito Moreno, bol som nadšený. Tento ľadovec je mojim prírodným divom sveta, je skutočne prekrásny a krajší než na…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Patagónia – originálne príhody v najkrajšej prírode sveta
Prémiový blog

Prémiový blog Patagónia – originálne príhody v najkrajšej prírode sveta

Najkrajšou prírodou sa hrdí Nový Zéland či Nóri, ale asi preto, lebo ešte neboli v Patagónii. Patagónia nie je žiadny štát, je to oblasť ako…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Tučniaky - pozorovanie najmilších zvierat sveta
Blog

Blog Tučniaky - pozorovanie najmilších zvierat sveta

Prečo sa nám tučniaky tak páčia? Podľa čoho si vyberajú partnera a sú si verné? Viete, že ich vcelku ľahko viete na svojich cestách zazrieť aj vy?…