Panamská kuchyňa je charakteristická jedlami, ktoré pochádzajú či už od domorodých obyvateľov, alebo imigrantov, hlavne Španielmi a Afričanmi. Ich kuchyňa je podobná kolumbijskej (v minulosti tvorili jeden štát), venezuelskej aj ekvádorskej. Tie najobľúbenejšie jedlá zvyčajne budú obsahovať ryžu, kukuricu, banány, mäso (kuracie, bravčové aj hovädzie) a kasavu.

Z panamských špecialít Vám odporúčame ochutnať:

Patacones - je to dezert, resp. príloha k jedlu a ide o fritované banány v oleji dovtedy, kým nezískajú zlatistú farbu. Sú zahrnuté v jedálničkoch a dotvárajú napr. hlavné jedlo spoločne s ryžou ako druhou prílohou. Môžete ich dostať naserírované tak, že budú posypané drobivým syrom, smotanou alebo kondenzovaným mliekom - vtedy to je naozaj neodolateľná pochúťka.

Carimañola - ak ste boli v Kolumbii, tak ste sa možno s carimanolou stretli. Populárna je aj tu v Paname. Ide o snack, ktorý sa pripravuje z popučených maniokov, kuracieho, hovädzieho mäsa alebo syra. Následne sa vyformuje do požadovaného tvaru a frituje. Odporúčame Vám ich jesť na raňajky. Prípadne, ak je tá možnosť, môžete si ich zvoliť ako predjedlo v reštaurácii. Z rozličných vôni a zaujímavej chuti rozoznáte cesnak, cibuľku, papriku a kmín. Je vhodné, ak vám ich podávajú ešte horúce a skvelo k tomu pasuje omáčka ají.

Hojaldres - tradičný raňajkový chlebík v Paname. Pripravuje sa z múky, oleja a vody. Do tohto cesta sa pridá trochu cukru aj soli. Následne sa vytvárajú chlebíkové placky a fritujú sa v oleji. Môžete si ho posypať syrom.

Tamal de Olla - ak ste boli v Mexiku a jedli ste už tamales, tak toto bude niečo podobne, len v Paname robia Tamal de Olla v spôsobom "casserole", v  mise na zapekanie. Toto jedlo pripravujú aj na Kube či Portoriku, no recepty majú malé obmeny.

Yuca al moho - ak by ste si nevedeli vybrať z prílohy k hlavnému jedlu, BUBO odporúča siahnúť po Yuca al Moho, ktoré je populárne v oblasti Karibiku. Pripravuje sa z varenej kassavy, ktorá sa mieša s omáčkou (cesnak, šťava z citróna, koriander, paprika a soľ). Môžete si ho dopriať teda k hlavnému jedlu alebo miešať s čerstvým šalátom.

Huevitos de leche - ak by ste chceli doslova preložiť názov tohto jedla, znelo by to ako mliečne vajíčka. Je to špecialita krajiny a BUBO upozorňuje, že aj pomerne kalorická. Ak však máte radi sladké, tak toto môžete ochutnať. Do tejto malej dobroty, ktorú dostanete zabalenú vo farebnom papieriku, pridávajú mlieko, cukor a múku. To sa spoločne varí v hrnci s jednou vanilkou. Z ohňa sa to odstaví až vtedy, keď konzistencia jedla nezačne naberať zlato-hnedú farbu. Následne sa necháva vychladnúť, no a potom sa zo vzniknutej hmoty formujú malé guličky. Ak si pôjdete v Paname posedieť do nejakej príjemnej kaviarničky alebo si pôjdete niekde dať šálku čaju, tak je možné, že Vám ako malú sladkosť ponúknu aj túto lahôtku.

Bistec picado - populárnej jedlo z Panamy (poznajú ho však aj na Kube alebo v iných latino krajinách), kde pokrájané kúsky hovädzieho mäska obalia v chili a paradajkovej omáčke. Po tepelnej úprave sa pospye ešte paprikou a cibuľkou. Ako príloha sa hodí čerstvý šalát alebo ryža.

Bocado de la Reina - koláčik z kondenzovaného mlieka, vajíčok a banánov. Tak trochu bude pripomínať chlebový koláčik. Poznajú ho aj v Guatemale. Keď sa do neho prvý krát zahryzniete, budete cítiť aj škoricu. Niektorí kuchári do svojich receptov zahŕňajú aj hrozienka.
 
A nezabudnite si dať nazdravie na šťastné cesty! Zvoľte si sladké chicheme, ktoré sa pripravuje z kukurice, kondenzovaného mlieka, škorice, vanilky a cukru.

Tipy na reštaurácie v Paname: 

Panama City:

Market Steak House - neformálne prostredie a veľmi dobré jedlo, americký steak-house a burger bar, široký výber šalátov, rýb ale aj pizza či morské plody. Čisté prostredie, pekná atmosféra, z vonku by ste ani nepovedali, ale vnútro je vskutku decentné. Vhodné na obedy aj večere. 

Cabana Restaurant - o niečo viac štýlovejšia reštaurácia, ale veľmi dobrý výber. Príjemný personál, obsluha, profesionálny šéfkuchári. Široké menu, výborné jedlo rovnako ako servis. Cenovo výhodné. Ponúka aj krásne výhľady na Panamský záliv. Odporúčame rezervovať si stôl na terase tak, aby ste stíhali západ slnka.  

Donde Jose - Donde José patrí medzi najlepšie a najluxusnejšie miesta, kde sa ísť najesť v Paname. Vie to dobre celý svet a preto vyhrali niekoľko krát kulinársku súťaž El Buen Tenedor award. Prekvapí Vás samotný príchod na miesto a s tým spojený fakt, že táto reštaurácia nemá vstupné označenie. Je úplne iná ako všetký ostatné. Tu sa dokonalo varia všetky chute Panamy. Domáce ingrediencie a pôvodne spôsoby prípravy jedla. Ak je niekto v Paname hrdí na tradície v oblasti panamskej kuchyne, tak je to práve tu v Donde José. Večera, set 7 course dinner, Vás vyjde okolo 150 USD/osoba. Reštaurácia ma príjemnú intímnu atmosféru, vojde sa tu iba zopár hostí a je to veľmi vhodné aj na romantické večere. Nutné rezervovať stôl vopred. Postupne Vám budú prinášať jednotlivé chody vysokouznávaného panamského šéfkuchára menom José Olmedo Carles a starostlivo vysvetlovať ich význam. Reštaurácia je populárna aj u miestnych obyvateľov, ktorí už len familiárne povedia "..dnes ideme k Josému.". Pre rýchlu orientáciu v meste: Donde José sa nachádza na rohu ulice Calle 11 a Avenue Central v nenápadnej žltej koloniálnej budove (má 2 poschodia s balkánomi).

Maito - táto reštaurácia sa dostala do rebríčka TOP 50 najlepších reštaurácií Latinskej Ameriky. Atmosféra nie je úplne formálna a v ponuke je vynikajúca lokálna kuchyňa, morské plody a fantastické dezerty. 

Makoto – dostali ste chuť na japonskú kuchyňu a vážne dobre sushi? Poďte do Makoto, ktorej šéfuje Makoto Okuwa, ktorý pochádza z japonského Nagoya. Už ako 15-ročný chlapec sa začal učiť tomuto umeniu u sushi majstra Makoto Kumazaki, neskôr u legendárneho sushi majstra Shinchi Takegasa. Jeho prácu ocenila aj nezisková organizácia James Beard Foundation, ktorá sa orientuje na hľadanie vynikajúcich šéfkuchárov a reštaurácií v Amerike. Odporúčame na obedy alebo večere a rezerváciu stola pri okne s výhľadom na mesto.

Casa Casco – na piatich poschodiach sa nachádzajú tri reštaurácie (Mano de Tigre, Nacionsushi, Marula) klub a terasa s diskotékou. Z terasy na streche je krásny výhľad na mesto. Príďte si sem vychutnať koktail, oddýchnuť si či v noci zabaviť sa.

La Vespa - Ristorante Vista Mare, pri pobreží pri prémiovom hoteli JW Marriott Panama. Vynikajúca talianska kuchyňa, pomerne cenovo náročná, ale jedlo rozhodne za to stojí. Šéfkuchár skutočne z Talianska, talianske ingrediencie a čerstvé lokálne prísady, široký výber vín, krásne servírovanie a príjemná obsluha. 

Cestuj vďaka čítaniu

Čítajte, rozširujte si obzor a zbierajte pri tom zľavové kódy na cesty s BUBO.