Bulharská chuť sa preplietla s mnohými oblasťami a práve vďaka tomu ju majú mnohí vo svojom rebríčku ako jednu z najchutnejších kuchýň Európy. Spája v sebe lokálne predstavy o čerstvosti, pridáva do toho balkánsky šmrnc a napokon ju ovplyvnilo aj Turecko, teda Osmanská ríša či napokon aj Grécko. Bulharsko levituje v kuchyni medzi západom a orientom a rozhodne sa máte na čo tešiť.

JEDLO V BULHARSKU

Jedlo v tejto krajina má obrovskú výhodu a tou je to, že na čokoľvek siahnete, to bude vynikajúce. Vezmite si len obyčajné predjedlá s ktorými sa tu stretnete. Sú čerstvé, často z chutnej zeleniny alebo syrov a ich kráľom je Šopska salata, teda zeleninový šalát s bielym, bulharským syrom, ktorého sa v Bulharsku prejete. Tradičným predjedlom sú aj Lozovi Sarmi, teda plnené vínne listy. Ak si ich objednáte viac, môžu poslúžiť aj ako hlavné jedlo. Vo vnútri nájdete mleté mäso, ryžu, bylinky a vynikajúco sa dopĺňajú k jogurtom. Z pečiva dominuje Banitsa, tá najlepšia má v sebe biely, bulharský syr. Milovníci polievok a držiek si prídu na svoje pri polievke Škembe, ktorá nie je len gurmánskou chuťovkou, ale aj jedlom, ktoré si Bulhari veľmi radi dávajú po prehýrenej noci. K jedlám, ktoré budú rozhodne chutiť všetkým patrí Gjuveč. Predstavte si kotlík, kde sa pripraví naraz mäso od hovädziny po bravčovinu, rajčiny, hríby, hrášok, zemiaky, baklažány, cibuľa a rôzne bylinky či koreniny a napokon dostanete dokonalé jedlo, ktorého sa v Bulharsku snáď nikdy neprejete. Bulhari milujú grilované mäso, a tak sa máte na čo tešiť a na ulici ako streetfood objavíte aj kebabče, grilované kebaby z mletého mäsa ku ktorému sa perfektne dopĺňa horčica či kúsok chleba. Grécky vplyv tu zanechala aj Musaka z mäsa, baklažánov a zemiakov.

NÁPOJE V BULHARSKU

Bulharsko je miestom, kde si prídu na svoje nielen milovníci kvalitného vína, ale aj tí, ktorí uprednostnia rakiju alebo chutné pivo. No nielen to, Bulharsko skrýva o mnoho viac. K národným nápojom sa v Bulharsku radí rakija, no najčastejšie sa pije jej verzia zvaná Dunjevača, ktorá má príchuť duly. Má 40% obsah alkoholu a často uvidíte miestnych ako si ju doprajú k obedu či večeri. Bulharské vína majú rozhodne čo povedať a skúste odrody akými sú Mavrud z okolia Plovdivu s príjemnými ovocnými podtónmi alebo Široka Melniška Loza či vynikajúcu odrodu Melnik z údolia Struma. A radi ochutnávate lokálny alkohol, okrem rakije musíte ochutnať aj Mastiku, bulharskú odpoveď na grécke ouzo. Má bylinkový nádych a pridaním ľadu nápoj zmení svoju farbu. Mnohí si obľúbili aj jogurtový nápoj Ajran a okrem kvalitných káv z celého sveta si tu viete vychutnať aj pravú tureckú kávu z džezvy. Najobľúbenejšie pivo v krajine je Kamenitza, no nesklame ani Zagorka.

← Strava, jedlo a reštaurácie (zoznam krajín)

Bulharsko - cesta za vínom
Blog

Blog Bulharsko - cesta za vínom

Bulharsko je zaujímavou krajinou, ktorá ponúka viac ako len 378 km dlhé pobrežie Čierneho mora. Táto krajina má bohatú históriu, staré tradície a…

Patrícia Kardošová 4 min. čítania