Naši pravoslávni známi a kamaráti z ciest si v týchto dňoch pripomínajú Kristovo zmŕtvychvstanie. Pridržiavajú sa totiž Juliánskeho kalendára, a preto majú oproti nám …
Strava, jedlo a reštaurácie Bulharsko
Bulharská chuť sa preplietla s mnohými oblasťami a práve vďaka tomu ju majú mnohí vo svojom rebríčku ako jednu z najchutnejších kuchýň Európy. Spája v sebe lokálne predstavy o čerstvosti, pridáva do toho balkánsky šmrnc a napokon ju ovplyvnilo aj Turecko, teda Osmanská ríša či napokon aj Grécko. Bulharsko levituje v kuchyni medzi západom a orientom a rozhodne sa máte na čo tešiť.
JEDLO V BULHARSKU
Jedlo v tejto krajina má obrovskú výhodu a tou je to, že na čokoľvek siahnete, to bude vynikajúce. Vezmite si len obyčajné predjedlá s ktorými sa tu stretnete. Sú čerstvé, často z chutnej zeleniny alebo syrov a ich kráľom je Šopska salata, teda zeleninový šalát s bielym, bulharským syrom, ktorého sa v Bulharsku prejete. Tradičným predjedlom sú aj Lozovi Sarmi, teda plnené vínne listy. Ak si ich objednáte viac, môžu poslúžiť aj ako hlavné jedlo. Vo vnútri nájdete mleté mäso, ryžu, bylinky a vynikajúco sa dopĺňajú k jogurtom. Z pečiva dominuje Banitsa, tá najlepšia má v sebe biely, bulharský syr. Milovníci polievok a držiek si prídu na svoje pri polievke Škembe, ktorá nie je len gurmánskou chuťovkou, ale aj jedlom, ktoré si Bulhari veľmi radi dávajú po prehýrenej noci. K jedlám, ktoré budú rozhodne chutiť všetkým patrí Gjuveč. Predstavte si kotlík, kde sa pripraví naraz mäso od hovädziny po bravčovinu, rajčiny, hríby, hrášok, zemiaky, baklažány, cibuľa a rôzne bylinky či koreniny a napokon dostanete dokonalé jedlo, ktorého sa v Bulharsku snáď nikdy neprejete. Bulhari milujú grilované mäso, a tak sa máte na čo tešiť a na ulici ako streetfood objavíte aj kebabče, grilované kebaby z mletého mäsa ku ktorému sa perfektne dopĺňa horčica či kúsok chleba. Grécky vplyv tu zanechala aj Musaka z mäsa, baklažánov a zemiakov.
NÁPOJE V BULHARSKU
Bulharsko je miestom, kde si prídu na svoje nielen milovníci kvalitného vína, ale aj tí, ktorí uprednostnia rakiju alebo chutné pivo. No nielen to, Bulharsko skrýva o mnoho viac. K národným nápojom sa v Bulharsku radí rakija, no najčastejšie sa pije jej verzia zvaná Dunjevača, ktorá má príchuť duly. Má 40% obsah alkoholu a často uvidíte miestnych ako si ju doprajú k obedu či večeri. Bulharské vína majú rozhodne čo povedať a skúste odrody akými sú Mavrud z okolia Plovdivu s príjemnými ovocnými podtónmi alebo Široka Melniška Loza či vynikajúcu odrodu Melnik z údolia Struma. A radi ochutnávate lokálny alkohol, okrem rakije musíte ochutnať aj Mastiku, bulharskú odpoveď na grécke ouzo. Má bylinkový nádych a pridaním ľadu nápoj zmení svoju farbu. Mnohí si obľúbili aj jogurtový nápoj Ajran a okrem kvalitných káv z celého sveta si tu viete vychutnať aj pravú tureckú kávu z džezvy. Najobľúbenejšie pivo v krajine je Kamenitza, no nesklame ani Zagorka.
Bulharsko - pripravte sa na dovolenku
Blog Bulharsko - cesta za vínom
Bulharsko je zaujímavou krajinou, ktorá ponúka viac ako len 378 km dlhé pobrežie Čierneho mora. Táto krajina má bohatú históriu, staré tradície a…
Dláždené kamenné ulice, drevené domy, more a skvelé jedlo. Aj tak by sa dal opísať bulharský Sozopol na brehu…
Pomorie na pobreží Čierneho mora láka zahraničných turistov hlavne na svoje pláže a liečivé bahno, ktoré priaznivo pô…
Prímorské letovisko Primorsko sa nachádza 50 km južne od Burgasu. Mesto navštívia ročne tisíce Slovákov, ktorí…