Saudskoarabská gastro scéna je zatiaľ iba v plienkach. Vo veľkých mestách nájdete samozrejme reštaurácie od výmyslu sveta, ale akonáhle vojdete do prvej dediny tak gastro sa obmedzí na fast food a lokálne jedlá. Saudi jedia hrozne veľa fast foodu ale tomu sa nebudeme venovať. Ako záchrana je tu vždy. Pri vstupe do reštaurácií ale aj trebárs do mekáču si dajte pozor aby ste vždy vošli vstupom pre rodiny a nie do dámskej sekcie. Vždy je to jasne označené.

Historicky bola strava v Arábii jednoduchá. Väčšinu územia vypĺňa púšť a tak datle, káva, ťavie mäso a mlieko boli prirodzenou stravou. Postupom času a zvyšovaním kontaktov hlavne s orientálnym svetom prebrala suadská kuchyňa niektoré indické jedlá a na záver prepadla západnému fast foodu.

Typické saudské raňajky sú celkom jednoduché. Môžu to byť datle a qahwa ( káva) alebo chlieb so syrom. Datle a kávu Vám budú ponúkať miestni v priebehu celého dňa a konzumujú ich nonstop. BUBO klienti zbožňujú drive in coffee shop. Zastavíte a cez okienko si objednáte voňavú kávu a upaľujete ďalej. Kľudne aj 6 x denne. Káva predsa neškodí. Aspoň to tvrdia saudi.
 
Obed je tradične hlavným jedlom dňa a takmer vždy obsahuje ryžové jedlo, ako je kabsa, považované za národné jedlo Saudskej Arábie. Kabsa je riadne korenená (každá domácnosť zvykne mať svoje vlastné obľúbené zmesi korenín. Ryža je preložená pečeným kuracím mäsom, mäsom alebo dokonca rybami a na zvýraznenie chuti sa často podáva paradajková a čili salsa, ktorá sa doplní jednoduchým nasekaným šalátom. Večera sa podáva neskoro a je ľahkým jedlom, často sendviče v západnom štýle alebo výdatnou polievkou.
 
V Saudskej Arábii sa alkohol nepodáva, ale to nijako neobmedzuje ponuku nápojov v krajine. Medzi obľúbené patria čerstvé džúsy - všetko od ibišteka po pomaranč a mango - a nealkoholické koktaily z džúsu, ako aj qahwa a všetky druhy čaju.
 

Čo vyskúšať v saudských reštauráciách

Pokiaľ ide o stravovanie, Džidda a Rijád sú medzinárodné mestá a ponúkajú regionálne jedlá z celého Blízkeho východu (a z celého sveta). Vďaka tomu môže byť zložité dešifrovať, ktoré jedlá sú pre kráľovstvo jedinečné. Ale tu máme jednu  indíciu: v porovnaní s jedlami z iných krajín Blízkeho východu je sú saudské jedlá rustikálnejšie a príjemnejšie, s výdatnými ryžovými prílohami, kašami a duseným mäsom.

Ak chcete objednávať ako miestni obyvatelia, požiadajte počas svätého mesiaca ramadán o jareesh  po západe slnka. Ochutená pšeničná a jahňacia kaša s čiernym korením, sušenou čiernou limetkou, škoricou a niekedy aj klinčekmi.

Čo ešte vyskúšať (okrem už spomínanej kabsy? Saleeg, biela ryža, ktorá sa varí v kuracom vývare s kvapkou mlieka až kým sa z nej nestane jemná krémová kaša. Je dochutena kardamónom, soľou a čiernym korením a podávaná s pečeným alebo vareným kuracím mäsom. K dispozícii je tiež thareed. Natrhané kúsky tenkého chleba sa pridávajú k dusenému kuraciemu alebo inému mäsu, zelenine a typickému saudskému koreniu. A ak máte priestor na dezert, vyskúšajte kleichu, populárne sušienky, ktoré sú často plnené datľami.

Tharid: Toto tradičné arabské jedlo sa najčastejšie označuje ako pikantný jahňací guláš zahustený jačmenným chlebom, hoci slovo tharīd označuje aj veľkú kameninovú misku. Podľa legendy a niekoľkých náuk hadísov bol tharid jedným z obľúbených jedál proroka Mohameda, a jeho počiatky siahajú do doby pred islamom.

Hininy je tradičné saudskoarabské jedlo pozostávajúce z datlí, masla a hnedého chleba. Tento mix je potom navyše dochutený korením, ako je šafrán a kardamón. Jedlo je špecialitou Najdu t.j Rijád, kde sa zvyčajne pripravuje počas zimy.

Gursan je jedným zo saudskoarabských národných jedál, ktoré sa pripravujú vložením suchých papierovo tenkých plátov chleba na mäso a zeleninu do vývaru, až kým kúsky chleba nenasiaknu šťavou. Konečný výsledok nie je polievkový, ale hustý, výživný a výdatný, a preto je pokrm milovaný po celej krajine.

Ma'amoul je sušienka plnená ovocím a orechmi, ako sú datle, vlašské orechy a pistácie. Zvyčajne sa tvarujú do guličiek alebo kupol. Orechový ma´amoul sa zvyčajne tvaruje do kupoly s okrúhlou vrchnou časťou, datlový ma'amoul sa tvaruje do kupoly s plochým vrchom, zatiaľ čo pistáciový  ma'amoul má podlhovastý oválny tvar.

Cestuj vďaka čítaniu

Čítajte, rozširujte si obzor a zbierajte pri tom zľavové kódy na cesty s BUBO.