Strava v Mjanmarsku je rozmanitá a ovplyvnená dominantnejšími susednými krajinami. Ochutnáte indickú, čínsku, thajskú ale lokálnu barmskú kuchyňu. Najmä šánska kuchyňa stojí za zmienku.

Z ryžových jedál Vám odporúčame Htamané alebo Dan Bauk. Htamané sa pripravuje z ryže, kokosu, arašidov, sézamu a zázvoru. Htamané je spoločenskou záležitosťou a varí sa vo veľkom pre komunitu, napr. počas festivalov. Dan Bauk je jedlo inšpirované indickým Biryani a pozostáva z ryže, zeleniny a korenia ako šafrán, aníz, kurkuma, škorica, kardamom a kmín. Jedlo sa posype hrozienkami a orieškami. Podáva sa k jahňaciemu, prípadne kuraciemu mäsu.

Ochutnať treba aj Khow suey, ktoré sa dusí v jednom hrnci. Pripravuje sa z kokosového mlieka, rezancov, vareného vajíčka, zemiakov, cesnaku a cibuľky. Vynikajúce je aj barmské kuracie karí, ktoré objavíte aj pod názvom see-pyan a podáva sa s ryžou. 

Fanúšikom rezancov odporúčame Kyay Oh, do ktorého sa pridávajú vajíčka a mäsové guľky. Môžu Vám ho servírovať tradičným spôsobom, v medenej nádobe. Veľmi dobre chutí aj Meeshay, kde sa rezance podávajú s mäsovou omáčkou. Toto jedlo má niekoľko verzií a najskôr natrafíte na Meeshay Shan/Mogok (mäso sa varí v omáčke s cibuľkou a ryžovým octom, dresing pozostáva z mixu arašidového oleja, chili oleja a sójovej omáčky a jedlo sa posype nasekanou jarnou cibuľkou a koriandrom) alebo Mandalay Meeshay (hustejšia mäsová omáčka, dresing obdobný a posýpka je z cesnaku, koriandru s klíčkami). Fantastické je aj jedlo, ktoré sa volá Ohn no khao swè. Pozostáva z rezancov, kokosového mlieka a kuracieho mäsa. Verí sa, že inšpirovalo vznik thajského khao sai. Môžete si ho dopriať hocikedy počas dňa. Nekorunované národné jedlo Mohinga je polievka, ktorá pozostáva z ryby, rezancov a ryže. Zvykne sa jedávať v nám netradičný čas - na raňajky. 

Môžete si pochutnať aj na samose, ktorá pochádza z Indie. Samosa sú malé koláčiky v tvare trojuholníka a majú rôzne plnky od zeleninových, ovocných až po mäsové. Mali by sa servírovať horúce. Slané, sladké, všetky sú vynikajúce a hodí sa k nim popíjať indický čaj masala. Keď sme už pri Indii, kde je populárny nan, tak v Barme môžete ochutnať jeho akúsi jemnejšiu verziu nan bya, chlebová placka, ktorá sa často konzumuje na raňajky. 

Z dezertov musíte ochutnať Kyauk kyaw, ktorého základ pozostáva z kokosového mlieka, cukru a prášku agar. Z dezertov takisto odporúčame aj tradičný krémový Shwe yin aye, ktorý sa pripravuje z ingrediencií ako ryža, tapioka, rezance, prášok agar, sirup a kokosové mlieko. Nájdete si v ňom aj kúsky ľadu. Ako sladkú dobrotu si môžete dopriať Mont lone yay paw, čo sú ryžové knedličky so sladkou plnkou z palmového cukru.  

Barmské víno Vám pravdepodobne nebude veľmi chutiť, no najbližšie k európskej kvalite je víno z vinárstva Red Mountain pri jazere Inle. Odporúčame barmský Cabernet Sauvignon alebo ShirazMyanmar beer je skvelé národné pivo. Z tvrdých alkoholov je (aj ako suvenír) známy Mandalay rum. Možno sa Vám na niektorom z trhov podarí natrafiť aj na neuveriteľne lacné (hoci lacné) destiláty. Našli sme už aj červovicu, či stonožkovicu.

Voda - Plast neplast, vodu si vždy kupujte v zaplombovaných plastikových fľašiach a ovocie si vždy ošúpte. Dodržujte staré koloniálne pravidlá „Ošúp to, prevar to, ugriluj, alebo to zahoď.“

Hovorí sa, že láska ku krajine ide cez žalúdok. Radi Vám sprostredkujeme tie najlepšie a overené reštaurácie.

Odporúčané reštaurácie:

RANGON TEA HOUSE (Rangún) - Je významnou inštitúciou. Podobne, ako je na Slovensku dať si pravú slovenskú stravu ťažšie - skôr nájdete pizzeriu - tak je to aj v Barme. Mnohé jedlá sú čínske, thajské, indické a francúzske. Rangon Tea House je možno najlepšou reštauráciou v celej krajine, čo sa týka barmských špecialít. Majiteľom je mladý Barmčan, ktorý vyštudoval v Británii. Dal si za cieľ spropagovať barmskú stravu. Naobedovať sa v tejto koloniálnej budove je nutnosťou. Ak ste ju nemali na raňajky (v kvalitných hoteloch ju majú), odporúčam polievku Mohinga, ktorá je považovaná za národné jedlo Barmy. Rybacia polievka – pripadá nám to ako ten prepasírovaný základ bujabézy a do toho si dáte všetko z mištičiek, čo vám nakladú naokolo. Základom sú ryžové rezance, cesnak, no je tu asi 10 iných ingrediencií. Napríklad varené vajce. Odporúčame vytlačiť si aj limetku. Prinesú to na tanieri, kde je väčšina ingrediencií mimo. No domáci si všetko doslova nahádžu dovnútra. Polievka sa tým dobre zahustí. Typickým jedlom Rangúnu je kokosová slížová polievka servírovaná podobne ako mohinga s čerstvou zeleninou mimo. Tu nie sú ryžové slíže ale hrubšie obilné. Pre väčších jedákov odporúčame Yangon Chicken, čo je kuracie kari s ryžou. V Rangon Tea House si určite dajte čaj s kondenzovaným mliekom. A ochutnajte nan s hrachom či cícerom, ktorý je jasnou ukážkou vplyvu Indie. Rangon Tea House je položený na hlavnej obchodnej ulici koloniálneho Rangúnu, na Pansodan Road v bielej koloniálnej budove. Prízemie je veľmi pekne prerobené, je to akási kaviareň s predajom koláčov. Druhé poschodie je stiesnené a ak ste vysokí, budete sa hlavou dotýkať dreveného vyrezávaného stropu. Polievka, ktorá vás zaručene zasýti aj ako hlavné jedlo, hustý čaj a polovica nanu stojí cca 7 eur. Ak je vás viac, myslíte na rezerváciu stola vopred. 

Drink v hoteli Strand (Rangún) - Stojí síce 7 dolárov, ale choďte do toho! Objednajte si Bagan Breeze či gin tonic a prečítajte pasáže z knihy Barmské dni od Georgea Orwella. Predstavte si britský koloniálny klub, kde sa točil svet. Hotel je práve zreštaurovaný a toto je ukážka heritage hotelov, ktoré máme v BUBO tak radi. Keď vojdete na záhradu, objavíte nádherný bazén.

Reštaurácia Welcome (Bagan) – Reštaurácia, ktorá ponúka výborné set menu zložené z tradičných barmských jedál, ktoré vás určite prekvapia a zaujmú. Ak Vás je viac, najlepšie spravíte, ak si objednáte niekoľko rôznych menu a budete spoločne ochutnávať.   

Mingalabar restaurant (Mandalaj) – Príjemná reštaurácia s tradičnou kuchyňou, ktorá vás určite nesklame. Ochutnajte tradičné polievky, či curry.

Cestuj vďaka čítaniu

Čítajte, rozširujte si obzor a zbierajte pri tom zľavové kódy na cesty s BUBO.