Turecká kuchyňa je za posledné roky známa aj v našich končinách, ale kým k nám sa z Turecka dostalo len niekoľko jedál, budete prekvapení koľko dokonalých jedál a chutí Turecko skutočne ukrýva. Krajina leží na križovatke medzi Európou aj Áziou a tak sa v tureckej gastronómii stretáva Kaukaz, Perzia, Blízky Východ, Orient, severná Afrika, Grécko či Balkán. Z každej kuchyne tu nájdete to najlepšie a Turci týmto jedlám vdýchli nové chute či novú dušu. Turecká kuchyňa miluje mäsové jedlá (najmä jahňacinu a hovädzinu), ale rovnako výborne sa tu najedia aj vegetariáni, pretože miestna kuchyňa je zeleninou doslova prešpikovaná. Ak milujete baklažány, objavili ste kulinársky raj, pretože žiadna iná krajina sveta ich nevie pripraviť na toľko spôsobov ako práve Turecko. Nájdete tu aj ryby, dary mora, perfektné sladkosti a sami uvidíte, že Turecko nie je len kebab o ktorom sa hovorí u nás.

Už na raňajky pocítite, že ste sa ocitli v krajine s hlbokou gastronomickou tradíciou. Rôzne druhy syrov, čerstvý jogurt, čerstvá zelenina, vajcia, čierne olivy, turecký chlieb ekmek, ale aj džemy či vynikajúci med. Raňajky v Turecku niekedy pripomínajú hostinu. Keď si sadnete do reštaurácie alebo domácej lokanty, ochutnajte pokojne niekoľko predjedál od výmyslu sveta. Môžu mať podobu böreku, tenučkého cesta naplneného syrom či mäsom, grilovaných baklažánov, stretnete sa s vynikajúcou pikantnou pastou acili ezme, zaujme vás pastiersky šalát Çoban alebo kofte z mletého mäsa. Aké jedlo sa vám s Tureckom spojí ako prvé? Však to bude kebab? Samozrejme kebab je jedno z najtypickejších jedál tejto krajiny, no to čo my u nás poznáme ako kebab, tu nájdete pod názvom Döner a teda mäso napichnuté na ihle, ktoré sa orezáva a naplnia vám ho do chleba či placky. Kebab však v tureckom ponímaní predstavuje grilované mäso a ak by sme boli v Strednej Ázii alebo na Kaukaze, hovorili by sme pokojne o šašlíkoch. Medzi najobľúbenejšie turecké kebaby patrí Adana kebab s čili papričkami alebo Urfa kebab, ktorý v sebe čili nemá. V oboch prípadoch ide o kus grilovaného mletého mäsa na drevenom uhlí. Ako príloha sa často jedáva ryža, chlieb alebo zelenina. Medzi ďalšie skvelé a tradičné jedlá patrí Pide, cesto pripomína pizzu a nájdete ho so syrom alebo aj tureckou klobáskou zvanou sucuk. Obľúbite si aj Lahmacun, tenučké cesto s mletým mäsom, citrónom a petržlenovou vňaťou. Milovníci baklažánov budú niekoľko krát ochutnávať jedlá akými je Karniyarik, zapečený baklažán s mletým mäsom alebo Imam Bayldi, baklažán v rajčinovej omáčke s cibuľkou a cesnakom. Ak nemáte veľký hlad, určite vás zasýti aj Gözleme, slaná palacinka so syrom (alebo mletým mäsom). Vedeli ste, že aj Turci majú svoje cestoviny, ktoré sa podobajú na ravioli? Volajú sa Manti a verte, že vám budú chutiť s lahodnou rajčinovou omáčkou. Medzi polievkami dominuje Ezogelin a Mercimek, obe sú šošovicové, len Mercimek je viac krémovejší. Skúste si ho pokvapkať citrónom a dostanete skvelú chuť. V Istanbule musíte ochutnať Balik Ekmek, turecký chlieb s kúskom grilovanej makrely, ktorý je najtypickejším streetfoodom! Kto miluje sladké, ten v Turecku príde na to, kam sa za dá so sladkými chuťami zájsť. Kto by nepoznal Baklavu, však? Ochutnajte však aj dokonalé Künefe, Lokum alebo puding Sütlaç.  

Najobľúbenejším nápojom Turecka je čierny čaj. Turci ho v okolí Rize neďaleko Čierneho mora pestujú a denne sa tu vypijú tisíce malých pohárikov čaju. Ak chcete dajte si ho ako domáci s cukrom, pretože je pomerne silný. Obľúbený je aj jablkový čaj. Turecká káva je pojem aj u nás a v Turecku si ju doprajte pokojne aj každý deň. Aj napriek tomu, že je Turecko moslimskou krajinou, nájdete tu alkohol a to nie len z dovozu, ale aj ten, ktorý sa priamo tu vyrába. Najobľúbenejším pivom je turecký Efes a ak radi ochutnávate víno, skúste ochutnať Kavaklidere, Pasaeli alebo luxusnejšie víno Kayra Okuzgozu. Najobľúbenejším alkoholom je Raki, ktoré sa chuťovo podobá na grécke Ouzo. Ak ste v Turecku počas chladnejších dní, ochutnať môžete aj vynikajúci Salep z mlieka, škorice a koreňu orchidei.

Reštaurácie, ktoré odporúčame v Turecku:

Spago (Istanbul) – The St. Regis Istanbul, Mim Kemal Öke Cad. No: 35, Nisantası– Ak by ste si chceli v Istanbule vychutnať lukratívny fine dining, vyberte sa do reštaurácie Spago, ktorej šéfuje Wolfgang Puck a jeho meno je zárukou dokonalého gastronomického zážitku. Reštaurácia je umiestnená na streche s výhľadom na Istanbul aj na Bospor a k atmosfére si pripočítajte skvelé jedlo, luxusné šampanské, kokteily či značkový alkohol. Drahé miesto, ale za zážitok sa platí.

360Istanbul (Istanbul) – Istiklal Street Misirr Apt. No: 163/8, Beyoglu, Istanbul -  Kto hľadá najzaujímavejšiu roof-top reštauráciu Istanbulu, ten skôr či neskôr skončí priamo tu v 360Istanbul. Ako jej názov napovie, máte odtiaľto rozprávkový  360-stupňový výhľad na Istanbul, ktorý vás dostane natoľko, až si zabudnete objednať svoje jedlo. Bola by to však chyba, pretože aj to je tu jedinečné. Ochutnajte tradičné turecké mezze, skúste grilované kebaby na množstvo spôsobov. Zaujme vás aj vínny lístok či ponuka orientálnych dezertov.

Nábrežie Eminönü (Istanbul) – Medzi ikonické miesta, ktoré by ste v Istanbule rozhodne nemali vynechať patrí nábrežie Eminönü vedľa Galatského mosta. Práve tu totiž priamo z lodí predávajú najtypickejší istanbulský streetfood, ktorým je Balik Ekmek, kúsok grilovanej makrely v tureckom chlebe. Vynikajúce, lacné jedlo, ktoré patrí k symbolom Turecka.

Feriye Sarayi (Istanbul) – Ciragan Cad. No:40 Ortakoy, Besiktas Ortakoy, Besiktas, Istanbul 34347 Turecko – Palác Feriye je unikátne miesto. Nielen že tu budete večerať v osmanskom paláci z 19.storočia, ale ocitnete sa aj na mieste, ktoré je prepletené s tureckou gastronómiou a ktoré sa snaží držať na žive staré, tradičné osmanské recepty. Máloktoré miesto v Istanbule robí to, čo práve Feriye. Ochutnajte typické manti plnené hovädzím mäsom, doprajte si kokteil na terase a užite si splynutie dokonalého miesta s perfektnou chuťou.

Cafe du Port, Hotel Limani (Çanakkale) – Yali Cad no.12, Canakkale Turkey – Priamo v prístave mesta Çanakkale nájdete jednu z najlepších reštaurácii, kde si vychutnáte nielen turecké, ale aj medzinárodné jedlá v najvyššej kvalite. Dostanete tu výborné kebaby, ale rovnako dokonalo pripravia aj vynikajúci stejk. Ak nie ste veľmi hladní, turecké šaláty rozhodne vedia ako vás zasýtiť. Neprehliadnite ponuku dezertov, pretože si z tej ponuky nebudete vedieť ani vybrať.  

Oksa Marina (Kuşadasi) – Akyar Mevkii Kismet Otel İçi, Kusadasi 09400 Turkey – Oksa Marina má v rámci príjemného mesta prémiovú lokalitu a teda leží priamo nad prístavom na ktorý máte z terasy podniku krásny výhľad. Slovíčko Marina v názve evokuje, že by sa gastronómia mohla uberať morským štýlom a zdanie neklame. Vychutnajte si tu grilované ryby, krevety, dary mora, ochutnajte typické mezze a podľahnite atmosfére celého miesta s pohárikom tureckého vína.  

Kiwi Restaurant (Kuşadasi) – Kadinlar Denizi Mah. No:73/b, Kusadasi 09400 Turkey – Jedna z najlepších reštaurácií v meste síce nemá typický turecký názov, ale jedlo vás rozhodne presvedčí, že ste si vybrali dobre. Skvelá lokalita a zaujímavý výber jedál vám zamotá hlavu. Skúste kurací kebab s ryžou, grilovaného lososa či šalát s morskými plodmi. Pripravujú tu aj vynikajúce köfte alebo zaujímavý kebab s baklažánom a kúskami mäsa.  

Lara Balikevi (Antalya) – Konyaaltı Kent Meydanı Antalya, 7070, Turkey – Podnik s názvom Lara Balikevi (v preklade „Dom rýb“) má v Antalyi reputácie najlepšej reštaurácie na seafood, teda na morské plody. Nájdete ju neďaleko promenády na krásnom mieste. Užijete si tu výhľad na more alebo na záhradu a z pripraveného „úlovku dňa“ si stačí vybrať svoju čerstvú rybu, krevety alebo kalamáre a hneď sa kuchári pustia do toho. Jedlo tu už ani nemôže byť čerstvejšie.  

Seraser Fine Dining Restaurant (Antalya) – Tuzcular mah. Karanlik sok. No:18 Kaleici, Antalya 07100 Turecko – Jednou z najlepších reštaurácii prímorskej Antalye je Seraser so svojou koncepciou fine diningu. Nájdete ju v krásnom, romantickom prostredí starého domu, kde môžete jesť na nádvorí pod pomarančovníkom alebo v interiéri s palácovým nádychom. Jedlo je prezentované ako umelecké dielo a tešiť sa môžete na stredomorskú kuchyňu s modernými víziami. Skúste kačacie stehno, krevety alebo stejk s lahodnou hríbovou omáčku. K jedlu si doprajte luxusné vína nielen z Turecka a máte krásny zážitok.

Stella Manzara (Antalya) – Manavoğlu Parkı, 28 Eski Lara Caddesi, Antalya, 7160, Turkey – Príjemná reštaurácia si získala svoju reputáciu nielen skvelým jedlom, ale aj výhľadom na Stredozemné more. Nájdete tu mäsové aj vegetariánske špeciality a ak máte chuť na čerstvé ryby, nie je to žiaden problém. Pred jedlom nepohrdnite tureckým mezze, čerstvému chlebu a signature dish celého miesta je stejk na zelenom korení a koňaku.

Topdeck Cave Restaurant (Göreme) – Nevşehir, 50180, Turkey – Kapadokia má svoje osobité čaro a medzi skvelé zážitky patrí aj reštaurácia uložená v typickej jaskyni. Špecializuje sa na tradičné, anatólske jedlá a každý deň pripravuje štyri jedlá domácej kuchyne. Nebudete musieť rozmýšľať nad výberom, ale budete mať istotu, že čokoľvek Mustafa, vlastník a kuchár reštaurácie pripraví bude stáť za to. Najväčším zážitkom bude prostredie v ktorom ste sa ocitli, svetlo sviečok, uvoľnená atmosféra a skvelé chute Kapadokie.

Haci Arif Bey (Ankara) – Guniz Sokak 48, Kavaklidere, Ankara – V tomto podniku si prídu na svoje všetci milovníci tureckého kebabu. Nie toho jediného aký poznáme od nás z domu, ale nájdete tu rôzne tradičné aj menej typické kebaby, ktorými sa môže Turecko pochváliť. Vychutnať si ich môžete v príjemnej záhrade a pred tým než sa do kebabov pustíte, skúste aj domáci humus alebo zeleninové šaláty. Robia tu aj vynikajúce pide.

Zenger Paşa Konagi (Ankara) – Ankara Kalesi, Ulis, Doyran Sokak 13, Ankara – Unikátom tohto podniku je to, že ho zasadili do starého osmanského domu z roku 1721 a tak čaru miesta podľahnete ešte predtým, než ste ochutnali niektorú z jej špecialít. Okrem atmosféry máte z podniku aj príjemný výhľad na štvrť Ulus. Menu je v reštaurácii typicky turecké a ak radi objavujete lokálnu kuchyňu, toto je presne miesto pre vás. Ochutnajte polievku Mercimek, dajte si Adana kebab s jemne pálivým korením a možno vám do oka padnú aj tenučké placky Lahmacun s mletým mäsom.

Çengelhan Brasserie (Ankara) – No:1 Ulus, Ankara, 6250, Turkey – Viete si predstaviť, že by ste sa išli navečerať na miesto, ktoré postavili ešte v 16.storočí a slúžilo ako karavanseraj na starých obchodných cestách? Presne takým miestom je Çengelhan. Brasserie má nádhernú atmosféru v ktorej je večera zážitkom. V jej kuchyni sa miešajú staré osmanské chute s modernými tureckými lahôdkami. Špecialitou je Ankara Tavasi, teda vynikajúca jahňacina z Anatólie alebo Ballidana Kaburga, jahňacie rebierka s medom.

Mal zabiť svojho syna Prémiový blog

Prémiový blog Mal zabiť svojho syna

Putujem po stopách proroka Abraháma od mesta, kde sa narodil, až po jeho hrob. Prichádzam na jednotlivé miesta, pýtam sa a hľadám odpovede. Prečo…

Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý známy…

Marco Polo – sex a najťažšia časť cesty Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo – sex a najťažšia časť cesty

V druhej časti môjho blogu o veľkom cestovateľovi nejde samozrejme iba o sex na cestách. Mladý Marco Polo prechádzal Arménskom, kde pod nedostupným…

Marco Polo Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo

Bol, či nebol v Číne? Priniesol Marco Polo špagety do Číny, papierové peniaze a okuliare z Mongolska a vyspal sa so stovkou Tibeťaniek? Do konca…