Základ japonskej stravy predstavujú ryby. Je to krajina, kde sa spotrebuje v priemere na osobu najviac rýb na svete. Pre milovníkov rýb bude z čoho vyberať. Na výber tu budú vždy aj napr. klasické vajíčka. Z domu si berte minimum potravín. 

Gastronómia Japonska:

Strava je japonsky svojská. Ceny v reštauráciách sa pohybujú od 7 do 250 eur podľa jedla a reštaurácie. Z tradičných japonských jedál ochutnajte suši, ktoré je známe aj u nás, tu je to však úplne iná úroveň a aj Vy, ktorí nemáte radi ryby, budete nadšení. Stredná porcia suši stojí 20 EUR. Tempura je jedným z národných japonských jedál, skladá sa najčastejšie z kreviet, zeleniny alebo húb, ktoré sú obalené v cestíčku a vysmažané v oleji. Celozrnné pohánkové rezance soba sú jedným z najobľúbenejších japonských obedov. Rezance sa varia v rybom vývare a sú podávané so širokou škálou rôznych prísad ako je napríklad vyprážané tofu, pór, huby, rybie mäso a zelenina. Rezance sa môžu podávať aj chladné (zaru-soba) s morskou riasou nori. Silnejšie biele pšeničné rezance sa volajú udon. Hirošimské okonomijaki ochutnáme na mieste s množstvom malých barov s japonskou atmosférou, kde nám ho pripravia priamo pred nami. Ramen tvoria dve základné ingrediencie – vývar a rezance. Ramen má mnoho podôb, ktorá závisí od vývaru, príchute či miesta odkiaľ v Japonsku pochádza. Vývar v tradičnom japonskom ramene je z bravčových či kuracích kostí, existujú však aj vývary z rýb. V miske ďalej nájdeme rezance, morskú riasu nori, praženú a jarnú cibuľku, bravčové karé, vajíčko a bambusové výhonky. Wagyu steak je slávny japonský steak z dobytka s genetickou predispozíciou a vysokým pomerom tuku ku svalovine, ktorého cena za 150 gramový steak s najvyšším stupňom kvality A5 sa pohybuje na sume okolo 300 eur. Osacké takoyaki sú vyprážané guličky z múčneho cesta, plnené zväčša chobotnicou alebo zeleninou. Tradične sa podáva s majonézou a tonkatsu omáčkou. Krabičky bento slúžia na rychlí obed. Ide o krabičku s oddelenými priehradkami, v ktorých sú jednotlivé porcie rôznych chodov ako je tempura, sašimi, suši, grilovaný losos, ryža s čiernym sezamom, sójová omáčka, zázvor a bambusové výhonky. Pečivo v obchodoch má vždy sladkú chuť a plnené je najčastejšie fazuľovým pyré. Nájsť môžemev Japonsku aj šialené kombinácie ako napríklad špagety v rožku, šlahačku s jahodami v toastovom chlebe a rôzne iné.

Odporúčané reštaurácie v Tokiu:

Steakhouse Misono – 8F New Ginza Bldg., 5-4-9 Ginza, Chuo-cu, Tokyo, 104-0061. +81 3-3573-3341 - luxusná reštaurácia s výhľadom na Ginzu. Najlepší Kobe steak v Japonsku. Cena za 150 gramový steak s najvyšším stupňom kvality A5 je cca 250 eur. Ideálne urobiť rezerváciu dopredu.

Kobe Beef Kaiseki 511 - 〒107-0052 Tōkyō-to, Minato-ku, Akasaka. +81 3-6685-0511 – kvalitná reštaurácia, kde môžete okoštovať tradičné japonské Kaiseki vrátane Kobe steak-u. Cena viacchodového menu Kaiseki vrátane Kobe beef je cca 200 eur. Ideálne urobiť rezerváciu dopredu.

Han No Daidokoro - 〒150-0043 Tōkyō-to, Shibuya-ku, Dōgenzaka. +81 3-6455-0272 – japonská sieť steakhouse-ov, slávny japonský steak z hovädzieho dobytka wagyu – Kobe steak, sa tu podáva so sojovou omáčkou a sušeným cesnakom. Cena za 100 gramový steak nižšieho stupňa kvality je cca 40 eur. Ideálne urobiť rezerváciu dopredu.

Sushi Zanmai Asakusa Kaminarimon – 1 Chome-3-6 Asakusa, Taitō, Tokyo 111-0032. +81 3-5826-1375 – Tradičná japonská Sushi reštaurácia, kde kuchár pripravuje čerstvé suši priamo pred Vami. Odporúčame si objednať California rolls, v jednej porcií sú 4 kúsky suši za 15 eur. Niekedy je doba čakania na stôl aj 20 minút.

Nakajima – 〒160-0022 Tokyo, Shinjuku, 3 Chome−32−5. +81 3-3356-4534 – Najlacnejšia Michelinská reštaurácia v Japonsku. Odporúčame si objednať Yanagawanabe - ide o vyprážané sardinky s vajíčkom, ryžou a polievkou miso za 10 eur. Prípadne sashimi z čerstvých sardiniek za 9 eur. Doba čakania na stôl je vždy minimálne 30 minút a nedá sa urobiť rezervácia.

Odporúčané reštaurácie v Hakone:

Hotoriya - 161-1 Hakone, Ashigarashimo District, Kanagawa 250-0521 - Po 60 kilometroch z Tokia dorazíte k vulkanickému jazeru Aši, na ktorom sa odpocame plavbu loďou. Ešte predtým sa však určite zastavte na obed v reštaurácii Hotoriya, ktorá sa nachádza na druhom poschodí v objekte pri jazere Aši. Ochutnajte tu kuracie mäso s ryžou, kari omáčkou a chutným šalátom, ako dezert dostanete citrónovú želatínu, všetko spolu za 1640 yenov. 

Odporúčané reštaurácie v Hirošime:

Okonomi Múra Hiroshima - 5-13 Shintenchi, Naka Ward, Hiroshima, 730-0034 - Tentoraz ochutnáme tradične hirošimské okonomiyaki. Je to pikantná japonská palacinka s najrôznejšími prísadami. Názov jedla je odvodený od slová okonomi, teda "ako sa vám páči" a yaki , čo znamená "varené". Okonomiyaki sa niekedy prirovnáva k omelete alebo k slanej palacinke. My si typickú dobrotu vychutnáme v našom obľúbenom komplexe so štyrmi poschodiami Okonomi Múra Hiroshima na konci ulice Hondori, ktorý je plný malých autentických reštaurácií, kde vám pripravia to najčerstvejšie okonomiyaki na grile priamo pred vašimi očami. 

Caffe Ponte - 1 Chome-9-21号 Otemachi, Naka Ward, Hiroshima, 730-0051 - Má úžasné pôsobivý exteriér, pôsobí naozaj luxusne. Jedlo tu stojí cca 30 euro, čo je na Japonsko stále dobrá cena. Môžete si dať moju obľúbenú ustricovú pizzu, ktorú nenájdete na žiadnom inom mieste. Tá je hlavne pre fajnšmekrov, čo vyhľadávajú špeciality. Oproti cez rieku vidíte ako na dlani celý park mieru.

Odporúčané reštaurácie v Kjóte:

Kura Sushi - 4 Hirano Miyashikicho, Kita Ward, Kyoto, 603-8365 - klasicka sushi reštaurácia, kde na bežiacom páse posielajú kuchári pred vás tanieriky s jedným až dvoma kúskami sushi, a vy si môžete  vybrať presne také, na ktoré máte chuť. Na koniec vám zjedené tanieriky zrátajú, pričom jeden vás vyjde 100 jenov. Voda a čaj sú tu zdarma, pivo Asahi vám majstrovsky načapuje automat za 500 jenov. Jedlo je tu slušnej kvality a spôsob servírovania (bežiaci pás) ušetrí kopu času na spoznávanie ďalších pôvabov Kjóta.

Kyoto Gion Ramen Muraji - 373-3 Kiyomotocho, Higashiyama Ward, Kyoto, 605-0084 - Na obed vám odporúčame zastaviť sa na skvelý „čierny“ ramen s výraznou plnou chuťou, čo je receptúra typická práve pre Kjóto. 

Chojiro Shijo Kiyamachi - 103 2 Hashimotocho, Shimogyo Ward, Kyoto, 600-8011 - tú najlepšiu bodku za prehliadkou mesta určite urobíte v tejto slávnej reštaurácii, kde vám pripravia vynikajúce sushi. Obslúžiť sa tu môžete aj z populárnych pohyblivých stolov, typických pre ázijský štýl stolovania. 

Odporúčané reštaurácie v Osake:

新羅会館家族亭 久左衛門店本家 - 2 Chome-4-7 Nishishinsaibashi, Chuo Ward, Osaka, 542-0086 - Táto reštaurácia v Osake síce nemá anglické meno, ale menu v angličtine dostanete. Nájdete ju na druhom poschodí tejto budovy. Hoci je to kórejská reštaurácia, ponúkajú tu aj japonské jedlá. Prečo však nevyskúšať aj niečo kórejské? Alebo fúziu oboch kuchýň? Chutilo tu napríklad aj Ericovi Claptonovi a Bon Jovimu.

Jumbo-tsuribune Tsurikichi - 2 Chome-3-14 Ebisuhigashi, Naniwa Ward, Osaka, 556-0002 - Reštaurácia v srdci známej štrvte Tsutenkaku je zariadená v štýle lode, z ktorej si obed musíte od stola najskôr uloviť na udicu. 

Japonsko sa považuje za jednu z najkvalitnejších kuchýň sveta, kladie sa tu veľký dôraz na kvalitu a čerstvosť jedla. Reštaurácie sú malé, kvalitné a drvivá väčšina z nich je špecializovaná. To znamená, že ak máte chuť na suši, idete do suši reštaurácie, ak chcete rezancovú polievku, hľadáte „nudlovňu“, ak chcete rezeň, tak nájdete aj ten. Reštaurácií, kde majú v menu úplne všetko je veľmi málo. O to viac sa reštaurácie venujú kvalite svojho preferovaného jedla.

Rozmery reštaurácii sú rovnako malé ako hotelové izby a preto je počet miest na sedenie obmedzený. K cenám v niektorých reštauráciách Vám na konci prirátajú navyše daň, podobne ako v USA.

Japonci obedujú veľmi rýchlo, stačí im 15-20 minút, naopak pri večeri zvyknú posedieť.  Zapíjajú ju kvalitnou japonskou whisky Yamazaki, najpredávanejším pivkom Asahi, či tradičným Nihonšu saké.

Upozornenie: Do Japonska nie je dovolené dovážať potraviny. Prísny zákaz sa týka predovšetkým potravín typu ovocie, zelenina, med, semená, mäso, mäsové výrobky a pečivo. 

Nápoje: Voda vo vodovodnej sieti je pitná. Japonský čaj je delikatesou. Dostať ho v umelohmotných fľaškách zohriaty v obchodíkoch 7-ELEVEN a FAMILY MART alebo z automatu na ulici, ktoré nájdete na každom rohu.

Na pitie sa dá dostať aj veľa značiek piva slušnej kvality (Asahi, Yebisu, Kirin) a veľa druhov kvalitnej japonskej whisky. 

← Strava, jedlo a reštaurácie (zoznam krajín)

K

Ázia  

Južná Kórea, Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

5990
K

Ázia  

Japonsko


náročnosť

12 dní

Trvanie

6452
K

Ázia  

Japonsko


náročnosť

6 dní

Trvanie

1860
K

Ázia  

Bali (IND), Japonsko, Indonézia


náročnosť

19 dní

Trvanie

7291
Magický ostrov Mijadžima Mijadžima

Mijadžima Magický ostrov Mijadžima

Iba pár minút plavby trajektom zo smutne slávnej Hirošimy, leží malý ostrov Icukušima, prezývaný tiež Mijadžima. Prečo magický? V najbližších…

Nikkó – mesto, ktoré si zamiloval šogún Nikkó

Nikkó Nikkó – mesto, ktoré si zamiloval šogún

Nehovor o kráse, kým si nevidel Nikkó! zvykne sa spomínať v súvislosti s malebným japonským mestom, ležiacim v horách rovnomenného národného parku.…

Hirošima – kde po bombe rástli oleandre Hirošima

Hirošima Hirošima – kde po bombe rástli oleandre

Hirošimu z neslávne známych dôvodov často prezývajú aj mesto smútku. My si však tomuto prívlastku dovoľujeme oponovať. Poďte sa s nami v štýle…

Martin Šimko 16 min. čítania
Osaka - motor Japonska Osaka

Osaka Osaka - motor Japonska

Ak sa chystáte navštíviť krajinu vychádzajúceho slnka, určite si vo svojom programe nechajte miesto aj pre návštevu Osaky. Okrem toho, že vďaka…