Základ japonskej stravy predstavujú ryby. Je to krajina, kde sa spotrebuje v priemere na osobu najviac rýb na svete. Pre milovníkov rýb bude z čoho vyberať. Na výber tu budú vždy aj napr. klasické vajíčka. Japonsko sa považuje za jednu z najkvalitnejších kuchýň sveta, kladie sa tu veľký dôraz na kvalitu a čerstvosť jedla. Reštaurácie sú malé, kvalitné a drvivá väčšina z nich je špecializovaná. To znamená, že ak máte chuť na suši, idete do suši reštaurácie, ak chcete rezancovú polievku, hľadáte špecializovaný podnik, ak chcete rezeň, tak nájdete aj ten. Reštaurácií, kde majú v menu úplne všetko je veľmi málo. O to viac sa reštaurácie venujú kvalite svojho preferovaného jedla. Rozmery reštaurácii sú rovnako malé ako hotelové izby a preto je počet miest na sedenie obmedzený. K cenám v niektorých reštauráciách Vám na konci prirátajú navyše daň, podobne ako v USA.

JEDLO V JAPONSKU

Strava je japonsky svojská. Ceny v reštauráciách sa pohybujú od 7 do 250 eur podľa jedla a reštaurácie. Z tradičných japonských jedál ochutnajte suši, ktoré je známe aj u nás, tu je to však úplne iná úroveň a aj Vy, ktorí nemáte radi ryby, budete nadšení. Stredná porcia suši stojí 20 EUR. Tempura je jedným z národných japonských jedál, skladá sa najčastejšie z kreviet, zeleniny alebo húb, ktoré sú obalené v cestíčku a vysmážané v oleji. Celozrnné pohánkové rezance soba sú jedným z najobľúbenejších japonských obedov. Rezance sa varia v rybom vývare a sú podávané so širokou škálou rôznych prísad ako je napríklad vyprážané tofu, pór, huby, rybie mäso a zelenina. Rezance sa môžu podávať aj chladné (zaru-soba) s morskou riasou nori. Silnejšie biele pšeničné rezance sa volajú udon. Hirošimské okonomijaki ochutnáme na mieste s množstvom malých barov s japonskou atmosférou, kde nám ho pripravia priamo pred nami. Ramen tvoria dve základné ingrediencie – vývar a rezance. Ramen má mnoho podôb, ktorá závisí od vývaru, príchute či miesta odkiaľ v Japonsku pochádza. Vývar v tradičnom japonskom ramene je z bravčových či kuracích kostí, existujú však aj vývary z rýb. V miske ďalej nájdeme rezance, morskú riasu nori, praženú a jarnú cibuľku, bravčové karé, vajíčko a bambusové výhonky. Wagyu steak je slávny japonský steak z dobytka s genetickou predispozíciou a vysokým pomerom tuku ku svalovine, ktorého cena za 150 gramový steak s najvyšším stupňom kvality A5 sa pohybuje na sume okolo 300 eur. Osacké takoyaki sú vyprážané guľôčky z múčneho cesta, plnené zväčša chobotnicou alebo zeleninou. Tradične sa podáva s majonézou a tonkatsu omáčkou. Krabičky bento slúžia na rýchli obed. Ide o krabičku s oddelenými priehradkami, v ktorých sú jednotlivé porcie rôznych chodov ako je tempura, sašimi, suši, grilovaný losos, ryža s čiernym sezamom, sójová omáčka, zázvor a bambusové výhonky. Pečivo v obchodoch má vždy sladkú chuť a plnené je najčastejšie fazuľovým pyré. Nájsť môžeme v Japonsku aj šialené kombinácie ako napríklad špagety v rožku, šľahačku s jahodami v toastovom chlebe a rôzne iné.

NÁPOJE V JAPONSKU

Tak ako vie potešiť a prekvapiť japonské jedlo, rovnako zaujímavo budú pôsobiť aj mnohé japonské nápoje. Japonský čaj je delikatesou a jeho ochutnávanie by malo patriť aj k poznaniu krajiny. Ochutnajte aj mimoriadne kvalitný matcha čaj, ktorý bude najlepší aký ste kedy vo svojom živote pili. Ak radi skúšate miestne pivá, ochutnajte tie so značkou Asahu, Yebisu alebo Kirin a milovníci whisky si tu rozhodne prídu na svoje, pretože tá miestna whisky značky Yamazaki je vysoko cenená. Musíte ochutnať aj tradičné japonské Nihonšu saké. Nealkoholické nápoje nájdete všade a supermarkety akými sú 7-Eleven či Family Mart sú „na každom kroku“. Voda je v Japonsku pitná.

REŠTAURÁCIE, KTORÉ ODPORÚČAME

Odporúčané reštaurácie v Tokyu:

Steakhouse Misono – 8F New Ginza Bldg., 5-4-9 Ginza, Chuo-cu, Tokyo, 104-0061. +81 3-3573-3341 - luxusná reštaurácia s výhľadom na Ginzu. Najlepší Kobe steak v Japonsku. Cena za 150 gramový steak s najvyšším stupňom kvality A5 je cca 250 eur. Ideálne urobiť rezerváciu dopredu.

Kobe Beef Kaiseki 511 - 〒107-0052 Tōkyō-to, Minato-ku, Akasaka. +81 3-6685-0511 – kvalitná reštaurácia, kde môžete okoštovať tradičné japonské Kaiseki vrátane Kobe steak-u. Cena viacchodového menu Kaiseki vrátane Kobe beef je cca 200 eur. Ideálne urobiť rezerváciu dopredu.

Han No Daidokoro - 〒150-0043 Tōkyō-to, Shibuya-ku, Dōgenzaka. +81 3-6455-0272 – japonská sieť steakhouse-ov, slávny japonský steak z hovädzieho dobytka wagyu – Kobe steak, sa tu podáva so sojovou omáčkou a sušeným cesnakom. Cena za 100 gramový steak nižšieho stupňa kvality je cca 40 eur. Ideálne urobiť rezerváciu dopredu.

Sushi Zanmai Asakusa Kaminarimon – 1 Chome-3-6 Asakusa, Taitō, Tokyo 111-0032. +81 3-5826-1375 – Tradičná japonská Sushi reštaurácia, kde kuchár pripravuje čerstvé suši priamo pred Vami. Odporúčame si objednať California rolls, v jednej porcií sú 4 kúsky suši za 15 eur. Niekedy je doba čakania na stôl aj 20 minút.

Nakajima – 〒160-0022 Tokyo, Shinjuku, 3 Chome−32−5. +81 3-3356-4534 – Najlacnejšia Michelinská reštaurácia v Japonsku. Odporúčame si objednať Yanagawanabe - ide o vyprážané sardinky s vajíčkom, ryžou a polievkou miso za 10 eur. Prípadne sashimi z čerstvých sardiniek za 9 eur. Doba čakania na stôl je vždy minimálne 30 minút a nedá sa urobiť rezervácia.

Odporúčané reštaurácie v Hakone:

Hotoriya - 161-1 Hakone, Ashigarashimo District, Kanagawa 250-0521 - Po 60 kilometroch z Tokia dorazíte k vulkanickému jazeru Aši, na ktorom sa odpocame plavbu loďou. Ešte predtým sa však určite zastavte na obed v reštaurácii Hotoriya, ktorá sa nachádza na druhom poschodí v objekte pri jazere Aši. Ochutnajte tu kuracie mäso s ryžou, kari omáčkou a chutným šalátom, ako dezert dostanete citrónovú želatínu, všetko spolu za 1640 yenov. 

Odporúčané reštaurácie v Hirošime:

Okonomi Múra Hiroshima - 5-13 Shintenchi, Naka Ward, Hiroshima, 730-0034 - Tentoraz ochutnáme tradične hirošimské okonomiyaki. Je to pikantná japonská palacinka s najrôznejšími prísadami. Názov jedla je odvodený od slová okonomi, teda "ako sa vám páči" a yaki , čo znamená "varené". Okonomiyaki sa niekedy prirovnáva k omelete alebo k slanej palacinke. My si typickú dobrotu vychutnáme v našom obľúbenom komplexe so štyrmi poschodiami Okonomi Múra Hiroshima na konci ulice Hondori, ktorý je plný malých autentických reštaurácií, kde vám pripravia to najčerstvejšie okonomiyaki na grile priamo pred vašimi očami. 

Caffe Ponte - 1 Chome-9-21号 Otemachi, Naka Ward, Hiroshima, 730-0051 - Má úžasné pôsobivý exteriér, pôsobí naozaj luxusne. Jedlo tu stojí cca 30 euro, čo je na Japonsko stále dobrá cena. Môžete si dať moju obľúbenú ustricovú pizzu, ktorú nenájdete na žiadnom inom mieste. Tá je hlavne pre fajnšmekrov, čo vyhľadávajú špeciality. Oproti cez rieku vidíte ako na dlani celý park mieru.

Odporúčané reštaurácie v Kjóte:

Kura Sushi - 4 Hirano Miyashikicho, Kita Ward, Kyoto, 603-8365 - klasicka sushi reštaurácia, kde na bežiacom páse posielajú kuchári pred vás tanieriky s jedným až dvoma kúskami sushi, a vy si môžete  vybrať presne také, na ktoré máte chuť. Na koniec vám zjedené tanieriky zrátajú, pričom jeden vás vyjde 100 jenov. Voda a čaj sú tu zdarma, pivo Asahi vám majstrovsky načapuje automat za 500 jenov. Jedlo je tu slušnej kvality a spôsob servírovania (bežiaci pás) ušetrí kopu času na spoznávanie ďalších pôvabov Kjóta.

Kyoto Gion Ramen Muraji - 373-3 Kiyomotocho, Higashiyama Ward, Kyoto, 605-0084 - Na obed vám odporúčame zastaviť sa na skvelý „čierny“ ramen s výraznou plnou chuťou, čo je receptúra typická práve pre Kjóto. 

Chojiro Shijo Kiyamachi - 103 2 Hashimotocho, Shimogyo Ward, Kyoto, 600-8011 - tú najlepšiu bodku za prehliadkou mesta určite urobíte v tejto slávnej reštaurácii, kde vám pripravia vynikajúce sushi. Obslúžiť sa tu môžete aj z populárnych pohyblivých stolov, typických pre ázijský štýl stolovania. 

Odporúčané reštaurácie v Osake:

新羅会館家族亭 久左衛門店本家 - 2 Chome-4-7 Nishishinsaibashi, Chuo Ward, Osaka, 542-0086 - Táto reštaurácia v Osake síce nemá anglické meno, ale menu v angličtine dostanete. Nájdete ju na druhom poschodí tejto budovy. Hoci je to kórejská reštaurácia, ponúkajú tu aj japonské jedlá. Prečo však nevyskúšať aj niečo kórejské? Alebo fúziu oboch kuchýň? Chutilo tu napríklad aj Ericovi Claptonovi a Bon Jovimu.

Jumbo-tsuribune Tsurikichi - 2 Chome-3-14 Ebisuhigashi, Naniwa Ward, Osaka, 556-0002 - Reštaurácia v srdci známej štrvte Tsutenkaku je zariadená v štýle lode, z ktorej si obed musíte od stola najskôr uloviť na udicu. 

← Strava, jedlo a reštaurácie (zoznam krajín)

K

Ázia  

Japonsko


náročnosť

15 dní

Trvanie

4713 7250€
K

Ázia  

Južná Kórea, Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

5382 7689€
K

Ázia  

Mongolsko, Japonsko, Čína


náročnosť

15 dní

Trvanie

3735 4980€
K

Ázia  

Japonsko, Čína


náročnosť

10 dní

Trvanie

3916
Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola
Tokio

Tokio Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola

Prehliadka Tokia? Žiaden problém, ak máte skúsenosti. Synonymum špičkových technológií a elektroniky, biznisu, tvrdej firemnej disciplíny, ale aj…

Martin Šimko 39 min. čítania
Ogasawara - japonské Galapágy
Prémiový blog

Prémiový blog Ogasawara - japonské Galapágy

Navštíviť Japonsko nie je vôbec náročná záležitosť, čo však jeho najizolovanejšie vzdialené ostrovy? Ogasawara je tajný raj pre športových rybárov…

Ľuboš Fellner 31 min. čítania
Osaka - motor Japonska
Osaka

Osaka Osaka - motor Japonska

Ak sa chystáte navštíviť krajinu vychádzajúceho slnka, určite si vo svojom programe nechajte miesto aj pre návštevu Osaky. Okrem toho, že vďaka…

Martin Ferenčík 23 min. čítania
TOP 10: Najvyššie vrchy, ktoré poľahky zdoláte
Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Najvyššie vrchy, ktoré poľahky zdoláte

V priemere sme určite v horách lepší než Holanďania či naši bratia Česi. To nám Slovákom umožňuje do našich ciest po šírom svete zaradiť aj…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania