Kuchyňa na Madagaskare sama o sebe nie je úplne kulinárskym zážitkom. Jednoduchá strava ľudí z jednej z najchudobnejších krajín sveta zdanlivo neprekvitá zážitkami. Je to ale iba na prvý pohľad. Samozrejme, že sa tu nájdu aj zaujímavé jedlá, ktoré netreba obísť.

Najtypickejšou surovinou je ryža, ktorú volajú vary. Madagaskar patrí ku krajinám s najvyššou spotrebou ryže na osobu a rok. Jedia ju takmer ku všetkému. Z pripáleného zvyšku po varení ryže, ktorý ostane na dne hrnca, pripravujú nápoj podobný čaju. Volá sa ranovola a chuťou pripomína burizóny. Zprvu je chuť zvláštna, ak ranovole na chuť ale prídete, budete stále hľadať viac a viac „pripálenú“ chuť. Podáva sa k jedlu celý deň, ťažko ju však nájdete v luxusnejších reštauráciách. Varenú ryžu podávajú s viacerými druhmi omáčok. Či už čisto zeleninové s paradajkovým základom, alebo s mäsovými omáčkami a kúskom mäsa. Ak prídete do lokálnej vývarovne, budete prekvapení množstvom ryže, ktorú na tanier dostanete. Najčastejším mäsom je kura alebo hovädzie (zebu).

Romazava je jedno z najpopulárnejších jedál a je považované za národné jedlo. Je to hovädzie mäso nakrájané na kúsky a dusené s listovou zeleninou. K ryži sa podáva laoka, čo sú zeleninové prílohy. V centrálnej časti je to paradajkový základ so zázvorom, kurkumou, cesnakom, cibuľou. V prímorských oblastiach sa pripravuje s kokosovým mliekom, v suchých oblastiach zas s kravským mliekom. Vegetariáni by si mali zapamätať výraz lasary. Je to zelenina na rôzne spôsoby podávané s ryžou. Môže to byť nakladaná alebo dusená zeleninová zmes.

Pokiaľ máte chuť na polievku, najčastejšie nájdete lasopy, čo je rozmixovaná zeleninová polievka. Vo vnútrozemí sa ako ryby podávajú tilapie, na pobreží je na výber viacero morských druhov, krevety, langusty a podobne. Najdôležitejšou súčasťou každého stolovania je sakay. Pálivá omáčka, ktorú si každá rodina alebo reštaurácia pripravuje sama podľa chuti. Hlavnou zložkou je čerstvé chilli, olivový olej, cesnak, zázvor a troška soli. Podľa chuti niekto pridáva aj limetkovú alebo citrónovú šťavu.

Ako dezert je najčastejšie podávané ovocie, ktorého je mimo najsuchších oblastí na výber viac ako dosť. Na ulici je možné ochutnať rôzne druhy drobností do ruky. Najpopulárnejšie je mofo anana. Je to cesto zmiešané s nakrájanou zeleninou a korením a vypražené. Chuť je fantastická a veríme, že mofo anana budete na miestnych trhoch a uliciach vyhľadávať. Obľúbené sladké do ruky je koba, čo doslova znamná „sladké“. Základom sú najemno rozomleté arašidy, hnedý cukor a ryžová múka. Niekde pridávajú aj med a banány (koba akondro). Táto hmota je zabalená do banánových listov a parená alebo varená. Následne sa nakrája na plátky a predáva. Nebojte sa ochutnať. Veľmi populárne sú aj arašidy vcelku zmiešané s hnedým cukrom, obalené v ryžovej múke, zabalené do banánového listu. Táto zmes sa varí aj viac ako 48 hodín až pokiaľ sa cukor neskaramelizuje. Výsledok sa nakrája na plátky a predáva ako sladkosť na ulici. Tento dezert sa volá koban dravina.

V reštauráciách a hoteloch poväčšine podávajú francúzsku kuchyňu. Najčastejšími jedlami je hovädzie a kačica. Hovädzie je najčastejšie podávané so zelenou paprikou ako Zebu au Poivre Vert. Pripravuje sa ako steak na grile, alebo na panvici, poprípade ako roastbeef, upečené vcelku a nakrájané pred servírovaním. Kačicu podávajú najčastejšie ako kačacie prsia, ktoré sú pomaly a dlho pečené, alebo pomaly pečená vcelku. Na jedálnom lístku ich nájdete ako Magret de Canard alebo Confit de Canard. Ako predjedlo sa samozrejme ujalo aj Foie Gras, paté z kačacej pečene.

Samostatnou kapitolou sú jedlá z morských plodov a rýb. Tu sa medze nekladú a všetko závisí od aktuálnej dostupnosti čerstvých surovín. Ryby sa podávajú vcelku alebo filetované, grilované, alebo pečené na panvici. Čo kuchyňa, to iný recept a príchute. Často sa pri príprave nielen morských plodov používa aj vanilka.

Extrémom môže byť počas migrácie kobyliek (saranče) aj práve táto pochúťka. Kobylky chytajú do sietí a vyprážajú v oleji. Potom sa jedia ako zemiakové lupienky.

Na Madagaskare nájdeme rôzne nápoje. Okrem štandardných a celosvetovo predávaných značiek tu majú svoje vlastné. Populárne sú čerstvé džúsy z akéhokoľvek ovocia, poprípade z baobabu. Toto je špecialita tohto ostrova, nakoľko takmer všetky druhy baobabov rastú výhradne tu. Pokiaľ máte chuť na pivo, najpopulárnejšie je Three Horses Beer. Je to pivo plzenského typu. Vína sa sem exportujú prevažne z Francúzska. Miestne vinice ešte nemajú také skúsenosti a ich vína nedosahujú kvalít tých francúzskych. Naopak, miestne rumy majú hlbokú tradíciu. Už po ceste z Tulearu do Ranohiry budeme prechádzať oblasťou s tradičnou výrobou rumu. Pokiaľ si však chcete dopriať chutný rum, skúste prémiové značky od Dzama, alebo jednoduchý rum, ale s príjemnou karamelovou chuťou, Mangoustans Rhum. Okrem bežne predávaných rumov tu nájdete v takmer každom hoteli alebo reštaurácii vlastné miešané rumy. Do rumu pridajú ďalšiu ingredienciu a nechajú lúhovať. Najpopulárnejšie sú vanilkový, tamarindový, zázvorový a baobabový. Tu sa medze predstavivosti nekladú a pokiaľ sa nebojíte, určite nájdete zvláštnu chuť, ktorá Vám bude vyhovovať. Niektoré lodge majú na bare aj viac ako 40 rôznych príchutí rumu.

Čaj a káva nie sú až také populárne medzi domácimi, aj keď sa dostávajú do povedomia. Stále tu však budete márne hľadať kaviarne s ristretom, alebo flat white. Na raňajky bude najčastejšie filtrovaná káva, alebo káva z takzvaného french press. Čaj sa tu pije s mliekom, alebo kondenzovaným mliekom z plechovky. Samozrejme, že dostanete aj čistý čierny, poprípade ochutený čaj. Na poriadne espresso zo stroja si budete musieť počkať domov, aj keď už aj na Madagaskare sa nájdu kaviarne, ktoré dobrú kávu vedia pripraviť.

V každom prípade sa môže aj zdanlivo nudná krajina, čo sa týka stravy, zmeniť na gurmánsku cestu.

Pokiaľ chcete zažiť niečo extra, vyberte sa na večeru v Antananarivo do niektorej z reštaurácií. Najlepšou voľbou je luxusná reštaurácia v butikovom hoteli La Varangue. Toto je skutočne luxusný gastronomický zážitok. Ceny sú tu aj napriek tomu veľmi prijateľné a za chutnú večeru zaplatíte podobne ako v centre Bratislavy. Očarujúca zastávka s unikátnou pohostinnosťou. Úsmev a ochota personálu Vám spríjemnia večeru a dodajú pocit uvoľneného života typického pre  „Veľký ostrov“. Vynikajúca zbierka starožitností Vás ohromí a prenesie do minulosti. Väčšina surovín pochádza z okolitých fariem a na stôl sa tak dostanú tie najčerstvejšie produkty. Menu sa mení podľa sezóny a dostupnosti jednotlivých zložiek. Reštaurácia je často hodnotená ako najlepšia na ostrove a Vy tak máte možnosť zažiť niečo iné. V menu nájdete jedlá typické pre Madagaskar prepojené s klasickou aj modernou francúzskou kuchyňou.

Cestuj vďaka čítaniu

Čítajte, rozširujte si obzor a zbierajte pri tom zľavové kódy na cesty s BUBO.