V Mexiku, samozrejme, zabudnite na mexický guláš, ktorý v Mexiku vôbec nepoznajú. Choďte do niektorej mexickej reštaurácie na Slovensku - to je slabý odvar toho, čo na Vás čaká na tejto dobrodružnej ceste. Začnite čo najviac používať feferónky a chilli, aby ste potom prechod na mexickú kuchyňu zvládli bez väčších problémov.

Ochutnávajte jedlá ako Enchiladas de Mole, Juevos rancheros, Sopa Azteca, Taco de Cochinita, Sopa de Lima a desiatky ďalších jedál, ktoré sú v krajine preslávene.

Mexická kuchyňa má tri základné zložky: kukuricu (maíz), fazuľu (frijoles) a papričky (chiles). Aj najväčší gurmani budú nadšení, aké skvelé a rozmanité jedlá a nápoje dokážu Mexičania z týchto zdanlivo nesúrodých surovín pripraviť.

Naši BUBO sprievodcovia Vám odporúčajú pri cestách po Mexiku navštíviť tieto reštaurácie a ochutnať špeciality, ktoré určite uspokoja chute každého gurmána:

Mexico City

Vyskúšajte tortas pred Antropologickym múzeom. Tortas sú v Mexiku veľmi obľúbené. Predstavte si ich ako veľkú plnenú bagetu. Veľmi typická je torta s milanesou, čo je ako náš rezeň, obsahuje veľa druhov syra, avokádovú pastu, fazuľky a štipľavé papričky. Garantujeme, že sa z tohto napapáte do sýta.

Reštaurácia Caldos Riesi na adrese Av Ejército Nacional 1014, Polanco. Je to výborná reštaurácia, kde chodila len domáci a BUBO a ktorá sa zameriava na veľké porcie polievok. U nás je polievka súčasťou obeda a v Mexiku je polievka hlavné jedlo. Absolútna špecialita je aztécka polievka, tú si určite v Mexiku dajte.

Pujol - táto reštaurácia je v TOP 3 najlepších reštaurácii celej Latinskej Ameriky a môžete si tu pochutnať na fantastickom 7 chodovom tasting menu, ktoré ponúkajú v dvoch druhoch. Rybie taco s domácim avokádom a riasami, tradičná karfiolová polievka s mušľami a s yukatanskou salsou xnipec či špecialne ľahučké mole madre. Jednoducho jemne sa zahryznete do lahodného jedla a mierne sa pousmejete nad tou fantastickou chuťou. Toto je v súčasnosti najlepšia a vysokohodnotená reštaurácia celého Mexika. Založená na prelome tisícročí Enrique Olverom, ktorého tu považujú za najlepšieho mexického šéfkuchára a ktorý sa inšpiruje celým svetom, stále mení svoje techniky, postupy prípravy jedla, recepty, všetko vždy zdokonaľuje a pritom dbá na mexické tradície. Kombinácie chutí, ktoré dokáže vytvoriť nás nechávajú iba v nemom údie. Enrique sa objavil aj na Netflixe v jednej epizóde Chef´s Table a takisto bol aj porotcom v seriáli The Final Table. Ak obľubujete americké programy a poznáte Somebody feed Phil, tak aj tu sa objavila táto reštaurácia Pujol. Enrique napísal aj populárnu knihu Mexico from the Inside Out. 

Mexická čokoláda Que Bo! - triumfovala aj v medzinárodnej súťaži o najlepšie čokolády Ameriky. Konkrétne excelovala jeho tmavá čokoláda, pomarančová, mandľová, mliečna a rozmarínová príchuť. Exkluzívnu čokoládu, za ktorou je drina a v ktorej každý kúsok má svoju hodnotu, vyrábajú výlučne z mexických surovín, ktoré pochádzajú, konkrétne, z oblasti Chiapas a Tabasco. Čokoládovne môžete navštíviť momentálne na týchto adresách (aktuálne k r. 2019) v hlavnom meste:

- v centre mesta na adrese Isabel La Catolica 30 locales 15-16, kde sa nachádza len 2 bloky od centrálneho námestia Plaza de la Constitucion a Metropolitnej katedrály

- v štvrti Polanco, na adrese Julio Verne 104, local B, len 200 metrov od slovenskej ambasády

- na Mercado Roma na adrese Querétaro 225, Col. Roma Norte, CDMX

- v štvrti Coyoacán, na adrese Cuauhtémoc 180, Col. Del Carmen, len 500 metrov od Múzea Fridy Kahlo.

Mayahuel Teotihuacan 

Odporúčame navštíviť túto reštauráciu, ktorá v sebe kombinuje tie najsilnejšie gastronomické zážitky. Dajte si skvelý obed alla BUBO pod jednou z najslávnejších mexických historických pamiatok Pyramídou slnka na slávnom archeologickom nálezisku Teotihuacán. Zatiaľ čo vám energickí mariachi budú hrať známe mexické melódie, môžete si pochutnať na špecialitách tejto kuchyne - aztéckej polievke a mixioto - dôsledne pripravenom jahňacom mäsku dochutenom koreninami z rodinnej záhrady. Hovorí sa, že mexickú kuchyňu tvorí kukurica, fazuľa a chilli. Reštaurácia, ktorá vám nielen z týchto surovín dokáže vyčarovať tie najlepšie kombinácie chutí. Závideli by vám samotní bohovia!

Acapulco

Zamierte do prístavu, kde kotví pirátska loď a v nej je reštaurácia Barba Roja a Paradise, kde ponúkajú ako ináč svoje čerstvé úlovky, ryby. Každopádne, ak nemáte chuť na ryby, pripravia Vám tu napr. aj vynikajúce kuracie krídelka. Vyskúšali sme a jedlo bolo famózne. Samozrejmosťou sú aj miešané drinky. Dobrú chuť rovno nad majestátnym Pacifikom!

Cholula

Jedna príjemná reštaurácia La Enamorada je na adrese Portal Guerrero 1 na hlavnom námestí. Ak je obdobie, tak špecialitou býva Chile en Nogada, čo je tradičné mexické jedlo, v ktorom dominujú tri farby inšpirované mexickou vlajkou a toto jedlo Vám bude pripomínať našu veľkú plnenú papriku, v ktorej je plnka z mäsa, do ktorej pridávajú med a hrozienka.

Oaxaca

Odporúčame reštauráciu Pitiona, ktorú nájdete na adrese Calle de Ignacio Allende 114, Ruta Independencia a je v skutku vynikajúca. V Pitiona pripravujú lokálne jedlo na nadštandardnej úrovni. Odporúčame prípadne pohľadať ešte podnik Los Danzantes, na adrese Calle Macedonio Alcalá 403, ktorý sa nachádza v typickom pattios, vo dvore domu, čo je veľmi typické pre španielske koloniálne mestá. Je to nádherný priestor a varia geniálne.

Vyskúšajte tlayudas, ktoré v júli 2020 vyhralo na Netflixe súťaž o najlepší latino-americký street food. Je to kukuričná tortilla typická pre štát Oaxaca v Mexiku. Spravidla má priemer 30 centimetrov alebo viac, a na rošte je opečená do chrumkava. Vďaka svojej hrúbke a opečeniu má dlhú dobu spotreby, pokiaľ je umiestnená na suchom mieste. Aj keď je tlayuda jedným z typov kukuričných tortíl, ktoré sú v Mexiku podávané takmer ku všetkým jedlám, jej chuť je úplne odlišná. Je pripravovaná v bežnej hlinenej miske, následne sa uloží do tenate (misa vyrobená z palmových listov). Získava charakteristickú konzistenciu: od pružnej po polo krehkú, mierne vlhkú, čerstvú, ťažko žuvateľnú pre tých, ktorí nie sú zvyknutí. Tiež je známa ľahkou arómou spálenej tortilly, ktorá je však naozaj jemná a dodáva jej špecifickú chuť. Klasická tlayuda je zvyčajne potretá nerafinovanou bravčovou masťou, pomazánkou z pomixovaných fazúľ, kapustou a avokádom. Často sa pridá syr, známy tiež ako oaxacký syr, pražená repa alebo hovädzie mäso a pikantná omáčka molcajete. Samotné náplne závisia od reštaurácie či pouličného predajcu, alebo od toho, na čo máte zrovna chuť vy. Placka sa servíruje buď otvorená, alebo prepolená. 

Tr3s 3istro Restaurant & Oyster Bar - gurmánsky raj priamo v centre Oaxaca, ďalšia fantastická reštaurácia priamo na Zocalo, kde Vám pripravia mole poblano. Namiešať omáčku mole je ako alchýmia. Musíte presne vedieť namiešať čokoládu s mandľami, anizom alebo klinčekmi. Reštaurácia ponúka najskôr ochutnávku mole zdarma a následne si vyberiete hlavne jedlo s tou omáčkou, ktorá Vám najviac zachutí. Skvelý zážitok a guransky zázrak!

Los Amantes Mezcalería - malý a malebný podnik, resp. bar, kde odporúčame ochutnať Mezcal, ktorý pochádza práve z tejto oblasti. Pre zaujímavosť, nemenej známa Tequila pochádza zo severu, zo štátu Jalisco. 

MayorDomo - čokoládovňa. Predkolumbovské kultúry dôverne poznali kakao a začali ho ako prvý aj pestovať. Neobíďte tento podnik a kúpte si čokoladovú omáčku na mole poblano, ktorá je predpripravená. Po návrate z Mexika si môžete vyskúšať jej recept. 

El Paríso v Agua Azul - pre BUBO obľúbená zastávka. Majiteľa Carlosa dobré poznáme a chodíme k nemu už roky. Pripravia Vám tu vynikajúce tradičné pokrmy z lokálnych surovín. Odporúčame praženú rybu na cesnaku - pescado frito con ajo, ktoré sa podáva s ryžou, hranolčekmi a šalátom. V cene budete mať aj polievku a za symbolický príplatok si pripijete mexickým pivkom El Sol alebo celosvetovo známou Coronou.

Palenque

Keď budete prechádzať cez Palenque odporúčame zájsť do hotela Maya Tulipanes, kde vedia pripraviť vynikajúcu aztécku polievku, rajčinová polievka s kukuričnými plackami so syrom a avokádom. Kto prišiel do Mexika a neochutnal ešte tacos, tak nech sa ponáhľa do Tacos del Triciclo. Toto je snáď najznámejšie jedlo, malé placky plnené rôznymi plnkami. Ktorá bude pre Vás ta najlepšia či najštiplavejšia? 

Ak pôjdete popri Mexickom zálive napr. z Palenque v smere do Meridy, zastavte sa na adrese Playa Bahía de Tortugas, Champotón 2, Belisario Domínguez, Camp. (https://goo.gl/maps/78aHTEq49dDZM5xR7)Nielen, že sa tu môžete okúpať, ale aj sa výborne najesť. Spravia Vám tu krevety na všetky spôsoby a BUBO odporúča krevety v ananáse. Usaďte sa pri pláži, s výhľadom na more.

Merida

Pre labužníkov a milovníkov mäsa odporúčame odskočiť si do La Parrila, kde pripravujú výborné steaky, výborne hovädzie mäsko, veľké kokteily a nájdete tam dokonca aj mexické farebné sombréra, s ktorými sa môžete odfotiť. Prípadne Pancho´s, na adrese Calle 59 509, Parque Santa Lucia, čo je reštaurácia Fridy. Veľmi príjemné prostredie a varia tu už yukatánsku kuchyňu. BUBO odporúča citrónovú yukatánsku polievku a grilovanú chobotnicu. Proste jedna báseň!

Top raňajky v Méride? Choďte do La Chaya Maya, na adrese Calle 57 x 62, Parque Santa Lucia, Centro, a objednajte si ich Huevos rancheros. 

Pri návšteve jedného z novodobých divov sveta Chichen Itzá, odporúčame vyhľadať podniky Kante Maya prípadne Hacienda Xaybe - bufetový štýl obsluhy, kde určite nájdete aj typickú sopa de lima a kura či bravčové na spôsob pibil.

Cancún

Crab House - Tento podnik sa nachádza v hotelovej zóne Cancún a nájdete ho priamo oproti hotelu JW Marriott Resort. Nehľadajte ho však zo strany pláže a Karibského mora, ale za hotelom, zo strany lagúny Nichupté, rovno za hlavnou cestou Kukulkán. Pre lepšie priblíženie: Nachádza sa aj v tesnej blízkosti hotela Paradisus Cancun (stačí vyjsť von z hotela na hlavnú cestu Kukulkán a dať sa doprava, Crab House uvidíte po ľavej strane za čerpacou stanicou). Ste veľký romantik? Zavolajte do reštaurácie vopred a požiadajte o stôl na terase a o rezerváciu v čase západu slnka. Stôl sa dá rezervovať aj online cez ich stránku tu:  http://crabhousecancun.com/open-table-restaurant-cancun/. Oceňovaná reštaurácia pôsobí už od roku 1998 a ako už názov napovedá, krabov nájdete aj v menu a nájdete tam aj rôzne iné plody mora (krevety, homáre, krokodílie tacos, ustrice) a takisto aj ryby, grilované mäso či cestoviny. Chcete sa pred svojou polovičkou ešte viac ukázať? Crab House vie zabezpečiť aj privátnu večeru na jachte v trvaní 3 hodiny. Čerstvé menu pripravuje šéfkuchár Crab House vopred. Jachty spravuje táto reštaurácia a sú hneď vedľa nej v lagúne. Aj táto rezervácia sa dá zabezpečiť vopred online na ich webovej stránke. Príjemné prostredie, stolovanie, servírovanie aj personál. 

Mikado - táto japonská reštaurácia sa nachádza vedľa hotela JW Marriott Resort (z južnej strany). Nachádza sa uprostred polostrova, medzi plážou a hlavnou cestou Kukulkán. Elegantná reštaurácia ponúka kvalitnú a chutnú japonskú kuchyňu, obľúbené sushi, možnosť vyskladať si svoju vlastnú noodle polievku. Samozrejmosťou sake, pivo, martini či mojito. Ak máte záujem o zážitok Teppan Yaki Table, jedlo pripravované na grile pred vami, rezervácie sú možné vopred.  

Bubba Gump Shrimp - Tento podnik sa nachádza v hotelovej zóne Cancún, v jeho severnej časti, pri nákupnom centre Flamingo. Nachádza sa na strane lagúny Nichupé. Bubba Gump je podnik vhodný na posedenie pre priateľov, pri vychladenej cerveze a dobrom jedle. Veľmi neformálna atmosféra. Drevený interiér, terasa. Na niekoho môže pôsobiť možno trochu "krčmovo" a preto ho pre romantickú večeru neodporúčame, ale jedlo je tu čerstve, chutné, výborne a atmosféra je veľmi uvoľnená a pohodová. Odporúčame drink Wildberry Coronarita, kde už ako názov napovedá zloženie bude kombinácia ovocia, margarity a piva. Majú aj rôzne nealko drinky, limonády, džúsy. K tomu niečo na zahryznutie? Plody mora, tacos, burgre, šaláty, polievky, dezerty alebo niečo z grilu, steak či rebierka s omáčkou, ktorú si sami vyrábajú..všetko v ponuke menu. Užívajte si život! 

Parque de las Palapas - v meste Cancun sa nachádza park Palapas na adrese Tulipanes LB, 22, kde sa aj miestni obyvatelia Cancunu radi chodia najesť do niektorého z výborných osvečených street food stánkov a trávia tu svoj voľný čas. Počas stmievania, miesto naberá skvelú atmosféru. Odporúčame vyskúšať ich burrita, tarty a tlayudy. Môžete ochutnať aj nám už známe jedlá ako guacamole a nachos. Budú chutiť inač ako u nás doma?

Marakame Café - pohodová kaviareň, kde servírujú aj jedlo, má vonkajšiu aj vnútornú sekciu. Je ladená do štýlu domčeku na strome. Z bohatej ponuky (obrázkové menú) si môžete vybrať rozličné mexické špeciality ale aj medzinárodné jedlá. Z domácich špecialít treba ochutnať ich quesadilly, čerstvé kukuričné tortilly či barbacoa (dusené mäso, ovčie alebo aj kozie, v tradičnej podzemnej piecke), potom fajitas, bohatý výber šalátov, cestovín aj pizze.

La Destileria - táto reštaurácia sa nachádza v hotelovej zóne mesta Cancún a varia tu tradičnú aj modernú mexicku kuchyňu. Typické guacamole, svieže margarity a usmiati Mariachi Vás môžu doprevádzať autentickým večerom. Zo širokého menu budete ľutovať, že nemôžete zjesť úplne všetko, takisto široký výber kokteilov a viac ako 100 značiek mexickej Tequily. Reštaurácia patrí k tým štýlovým, ktoré sa v meste nachádzajú a má veľmi priateľskú atmosféru.

Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to - KAM ísť, ale aj KEDY tu…

Luxusná dovolenka v Mexiku - Valentin Imperial Riviera Maya Blog

Blog Luxusná dovolenka v Mexiku - Valentin Imperial Riviera Maya

Ak si hľadáte menší ale zato špičkový plážový hotel na Mayskej riviére ďalej od uponáhľaného Cancunu, tak Valentín Imperial zaujme Vašu pozornosť.…

Daniela Mihaldová 20 min. čítania
10 najlepších miest na lietanie balónom Blog

Blog 10 najlepších miest na lietanie balónom

Hľadáte pri cestovaní po svete unikátne a fascinujúce zážitky? Ste tu na správnom mieste, pretože presne o toto sa v BUBO už dlhé roky snažíme a…

Cestovanie pre nezaočkovaných Blog

Blog Cestovanie pre nezaočkovaných

Jedna krajina za druhou otvára svoje brány pre turistov z iných krajín. Mnohé z nich uvoľňujú opatrenia v prvej chvíli pre zaočkovaných…

Jozef Zelizňák 7 min. čítania