Strava v Kanade je veľmi podobná našej, na výber je široká ponuka kuchýň z celého sveta – najčastejšie sú mexické, talianske alebo ázijské reštaurácie. Typickej strave (hamburgery, sendviče, pizza a pod.), sa budeme snažiť vyhnúť, aj keď nie vždy sa to bude dať. V Kanade je hlavným jedlom dňa večera, pri ktorej sa vôbec neponáhľajú a sú zvyknutí v reštaurácii sedieť pri večeri aj pár hodín. Obedy sú jednoduchšie – sendvič, ovocný alebo zeleninový šalát, plnená mexická placka alebo balíček suši, k tomu nejaký nápoj a Kanaďania obed často jedia na lavičke na ulici alebo v parku. Takmer každý večer sa však dá najesť v reštaurácii. Na cesty minibusom sa hodí sušené hovädzie mäso (dostať ho kúpiť prírodné alebo ochutené rôznymi koreniami, napr. chilli) – beef jerky.

V Kanade je na verejnosti ZAKÁZANÁ konzumácia alkoholu, vrátane piva. Na túto skutočnosť je potrebné myslieť! Rovnako to platí aj na presuny dopravnými prostriedkami (či už ide o osobné auto alebo prenajatý autobus). Alkohol sa nepredáva bežne v supermarketoch, ale špecializovaných „liquor stores“ pre osoby staršie ako 21 rokov. Maximálne povolené množstvo alkoholu je 1 liter (platí pre osoby staršie ako 21 rokov), a to rozhodne odporúčame rešpektovať, vzhľadom na to, že kontroly na letiskách v USA bývajú naozaj striktné.

Voda z kohútikov v Kanade je pitná, avšak má zvláštnu chlórovú pachuť, na ktorú na Slovensku nie sme zvyknutí, preto veľa ľudí preferuje balenú vodu, ktorá je dostupná v každých potravinách alebo obchode na rohu.

Aspoň malá ochutnávka veľkej Kanady:

Pustite sa do poutine, hrubé hranolčeky pochádzajúce z Quebecu, ktoré občas dva krát vypražia, aby boli dokonalo chrumkavé a vnútro jemné ako obláčik. Pokropené dostatočným množstvom syrovej omáčky, ktorý pomaly vsakuje do jedla. Poutine sa spopularizovalo aj v susednom USA ako neskoré jedlo, late night snack. Dokonca v roku 2007 online výskum v Kanade zaradil poutine do TOP 10 kanadských vynálezov.

Na malú chvíľu ešte ostaneme pri rýchlom občerstvení. Havajskú pizzu určite poznáte. Milovaná aj nenávidená. Vedeli ste, že prvý krát bola upečená práve tu v Kanade okolo roku 1960? Dajte jej šancu v jej rodisku pri návšteve v Ontáriu.

Čo v Kanade musíte rozhodne ochutnať sú pravé Maple Syrup Pancakes, sladké palacinky s javorovým sirupom, ktoré vidíte v  amerických seriáloch takmer na každé raňajky. Tieto palacinky sa do Kanady dostali pravdepodobne vďaka nemeckým emigrantom. Každopádne toto jedlo je dnes populárne po celej Severnej Amerike. Môžete si ich nechať takéto na sladko. Prípadne konzumujete s vajíčkami, klobáskou, slaninkou a toastom. Okrem javorového sirupu patria medzi obľúbené prídavky aj džemy, arašidové maslo, oriešky, ovocie či med.  

Uramaki - máte radi sushi? V tom prípade Vám veľa hovorí California roll. California síce patrí pod USA, no tento druh sa ihneď po vynájdení rozšíril rýchlosťou blesku od Los Angeles po Vancouver.

Kraft Dinner - Cheesey Pasta, Kraft Macaroni and Cheese, Kraft Mac and Cheese prípadne nájdete aj pod názvom Macaroni and Cheese. V Kanade aj v susednom USA. Fantastická syrová lahôdka, ktorú nájdete bežne v ponuke aj v obyčajných supermarketoch sa stala v Kanade veľmi populárnym jedlom. Poznali ho už v roku 1937, keď jedna krabička Mac and Cheese sľubovala, že nakŕmi rodinu o 4 členoch počas veľkej hospodárskej krízy.

Máte chuť na niečo sladké? Určite sa poobzerajte po maslových tortičkách, Butter Tarts. Na začiatku 20. storočia boli tieto tortičky v Kanade malé skromné jedlo. Tradične sa pripravujú z orieškov, vajíčok, trstinového cukru a masla. Stojí za to vyskúšať aj Nanaimo bars, krémový čokoládový koláčik, ktorý sa nepečie. Pozostáva z mixu sušienok, kokosu a orieškov, vanilkového krému a polevy.
 
Ginger Beef - vhodné ako hlavný chod. Toto jedlo bolo ovplyvnené čínskou kuchyňou. Po prvý krát ho uvarili v roku 1790 v reštaurácii Silver Inn v Calgary. Jemné marinované kúsky hovädzieho, dobre prepečené a poliate sladkou a štipľavou omáčkou na ryži ulahodia chuťovým pohárikom. Turducken - určite stojí tiež za to ochutnať, ak jedávate mäso. Kombinácia moriaka, kačky a kuracieho mäsa v rolke s ďalšími troma rozličnými náplňami. Mix chutí Vás dostane.

Fricot - je jedlo typické pre oblasť známu ako Acadia, čo je oblasť dnešného Nového Škótska tam kde sa usídlili potomkovia Francúzov. Bohatá polievka Fricot vás bude z jedálnych lístkoch vábiť na svoje varianty či fricot au poulet (kuracia) alebo fircot au lapin (zajac).

A čo si priniesť z potravín?
Určite nezabudnite na fľašku kanadského javorového sirupu, Maple Syrup. Prípadne korenie Montreal Steak od firmy Mccormick, ktoré nájdete v každom dobrom supermarkete. Arašidové maslo, mandľové maslo..u nás sú ich plné regále, ale prekvapte niekoho s javorovým maslom, Maple Butter. Oplatí sa aj kravský syr, Oka Cheese, Belle Creme, Alfred le Fermier či Brise du Matin. K tomu čučoriedkový džem Saskatoon Berry Jam a kanadskú whisky a ste vybavený.

Odporúčané reštaurácie v Kanade:

Miku (Vancouver: 200 Granville St.) – jasná voľba pre milovníkov sushi a morských plodov, Vancouver ako jeden z najväčších prístavov v Severnej Amerike ponúka široký výber čerstvých rýb z Tichého oceánu a z množstva reštaurácií, ktoré ponúkajú plody mora, je práve Miku tou najlepšou.

Steamworks (Vancouver: 375 Water St.) – Kanada je okrem iného aj krajinou piva, takmer v každom meste nájdete malé lokálne pivovary, ktoré varia rôzne pivné špeciály. V reštaurácii Steamworks nájdete okrem chutného piva aj dobré jedlo, ktoré si môžete vychutnať s výhľadom na prístav.

The Old Spaghetti Factory (Vancouver: 53 Water St.) – vynikajúca talianska reštaurácia v najstaršej časti Vancouveru, ktorá je dôkazom, že tu nájdete jedlá naozaj zo všetkých kútov sveta.

The High Mountain Brewing Company (Whistler: 4355 Blackcomb Way) – priamo vedľa olympijských kruhov sa nachádza štýlová reštaurácia, ktorá ponúka rôzne typy jedál, takže si vyberie naozaj každý. Je tu možnosť vyskúšať aj národné kanadské jedlo – poutine – v klasickej verzii sú to hranolky s mäsovou omáčkou a mäkkým syrom. 

Something Else Restaurant (Jasper: 621 Patricia St.) – naša obľúbená reštaurácia v centre Jasperu, ktorá servíruje špičkové steaky najvyššej kvality AAA Alberta beef, avšak nájdu sa tu aj iné jedlá, najmä gréckeho pôvodu, nakoľko majiteľ reštaurácie Kosta Balomenos odtiaľ pochádza.

Legendz Diner (Golden: 1405 Hwy 1 Frontage Rd) – typická americká reštaurácia v štýle 40tych rokov nám pripomenie, že sa nachádzame v Severnej Amerike

The Bison Restaurant (Banff: 211 Bear St.) – luxusná reštaurácia pre náročných klientov, ktorej hlavnou špecialitou sú steaky a rebrá z bizónieho mäsa. Rozhodne sa máte na čo tešiť, pretože ide o gurmánsky zážitok, na ktorý budete spomínať ešte dlho. Pre milovníkov ľahších jedál ponúkajú aj vynikajúce ryby.

Last Chance Saloon (Rosedale: 555 Jewel St.) – westernová reštaurácia s jedinečnou rustikálnou atmosférou, ktorá sa nachádza za prekvapivo veľa mostami vo vyľudnenej dedinke Rosedale.  

The KEG Steakhouse (Calgary: 320 4 Av.) – odporúčame večeru v tejto príjemnej reštaurácii kanadskej siete KEG, ktorá vznikla v severnom Vancouveri. Kanadu si budete pamätať aj vďaka kvalitnému pivu, šťavnatým steakom a čerstvým rybám. Dobrú chuť!

Cochon Dingue Champlain (Quebec: 46 Boulevard Champlain) – Prvá prevádzka reštaurácie Cochon Dingue bola otvorená 14.7.1979, na národný deň Francúzov, v ktorý oslavujú dobytie Bastily. Táto priestorom menšia reštaurácia s dobovými kamennými múrmi sa nachádza v štvrti Petit Champlain, na okraji bulváru. Jej najväčšou špecialitou sú fantastické rebierká s javorovým sirupom. Ako predjedlo vám odporúčame ochutnať ich francúzsku cibuľačku, do ktorej sa v momente zamilujete. Ako sa na miestne pomery patrí, rozprávajú tu zväčša iba po francúzsky.

La Banquise (Montreal: 994 Rue Rachel E) – Je vychyrená reštaurácia v Montreale, ktorá sa špecializuje na národné jedlo poutine. Na výber tu je viac ako 30 druhov tohto famózneho jedla. Poutine je francúzke slovo, ktoré sa voľne prekladá ako horúci neporiadok. Základ tradičných poutine tvoria domáce hranolky, syr „cheese curds“ a „gravy“, čo je teplá omáčka z mäsa, zeleniny a korenín. Rovnako ako v Quebecu, aj v Montreale sa rozpráva po francúzsky.

Imperial Pub (Toronto: 54 Dundas St E) - reštaurácia hneď cez cestu hotela Bond Place, je to typická Kanadská reštaurácia so skvelou atmosférou, kde sa dá vychutnať pravý kanadský Poutine, výborné burgre a množstvo druhov piva vrátane kanadského piva ako napríklad Moosehead a iné. Rešturácia je zariadená v staršom štýle.

3 Brewers (Toronto: 275 Yonge St) - Výborná kuchyňa, široký výber čapovaných pív a chutné, kvalitné jedlá. Výhoda je, že si tu vieme objednať jedlá ako skupina, ak je vás viac. Pre samostatnú návštevu je počas hlavnej sezóny ideálne rezervovať si stôl kvôli častému vybookovaniu.

Wayne Gretzky's (Toronto: 99 Blue Jays Way) – Vychutnajte si s nami posledné večere v tejto legendárnej reštaurácii u žijúcej legendy, slávneho hokejistu NHL, ktorý ako jediný nosil na svojom chrbte číslo 99. Bohužiaľ majitelia majú v pláne reštaurácia čoskoro zatvoriť.

Canoe (Toronto) - S viac ako 20-ročnou kulinárskou históriou Canoe naďalej posúva hranice v kanadskej gastronómii. Vychutnajte si krásny západ slnka nad jazerom Ontário z 54tého poschodia s výhľadom na najznámejšiu budovu mesta CN Tower. Reštaurácia Canoe podporuje miestnych farmárov a držia sa motta z farmy na stôl, aj vďaka čerstvosti všetkých surovín sú všetky jedlá tak chutné.

Keg steakhouse (Niagara Falls: Embassy Suites Hotel, 6700 Fallsview Blvd) – Ak milujete lahodne šťavnaté steaky, potom neváhajte a urobte si dostatočne vopred rezerváciu do reštaurácie KEG s jedným z najkrajších výhľadov na Niagarské vodopády. Uvidíte, že s takýmto výhľadom vám nikdy žiadny steak nechutil lepšie.

Ďalšia zaujímavá inšpirácia na zážitky je tu: Ako chutí Kanada?

Cestuj vďaka čítaniu

Čítajte, rozširujte si obzor a zbierajte pri tom zľavové kódy na cesty s BUBO.