Švédskej kuchyni jednoznačne dominuje sleď, ktorý sa jedáva buď údený alebo nakladaný v rôznych marinádach alebo zmesiach korenia. Typický je aj sleď naložený v slanom náleve, ktorý sa potom smaží. Sleď z Baltského mora sa nazýva strömming a sleď z Atlantiku sa volá sill. Nakladané slede určite ochutnáte na raňajkách, kde ich nájdete naložené v rôznych nálevoch v rámci raňajkového bufetu.

K najpoužívanejším kuchynským ingredienciám patrí cibuľa, vajcia, zemiaky, jogurt, smotana, pažítka, petržlen a obľúbený kôpor. Kôpor ponúkajú aj v kvetinárstvach ako kytičku na prevoňanie bytu.

Veľmi vyhľadávané sú jedlá z jemne mletého mäsa so smotanovou omáčkou, plnené omelety a rôzne úpravy zemiakov.

Z ďalších švédskych známych jedál možno spomenúť farfiol, ide o jahňacie mäso, ktoré je najskôr nasolené a potom vyúdené, či mäsové guľky zo sobieho mäsa s omáčkou z laponského lesného ovocia alebo už nám známy gravad lax, čo je marinovaný losos.

Absolútnou špecialitou, ktorá sa jedáva len počas pár týždňov v roku, patrí surströmming, zhnitá ryba pripravená osobitou metódou kvasenia vo veľkých kadiach na ostrom slnku. Jej zápach vám vyrazí dych. V Európskej únii je dokonca zakázaná. Vo Švédsku sa je s cibuľkou (akoby smradu nebolo dosť), so zemiakmi, s mäkkými chlebovými plackami s kyslou smotanou.  

Zo švédskych nápojov Slováci poznajú najmä vodku Absolut, ale Švédi pijú oveľa viac - kávy. Patria v jej konzumácii dokonca medzi svetovú špičku spolu so svojimi škandinávskymi susedmi. Vo švédčine existuje dokonca samostatné slovo - fika - ktoré označuje prestávku v práci / stretnutie s priateľmi pri káve a sladkom pečive. Nájdite si čas na kávu, napríklad, v sieti švédskych kaviarní Espresso House. Vznikla v roku 1996 vo švédskom Lunde, dnes má pobočky v 460 mestách v celej Škandinávii. 

Zaujímavou tradíciou v oblasti stravovania je aj lördagsgodis (doslova sobotná sladkosť), keď švédske deti mali dovolené a dostávali jesť sladké len v sobotu. Tradícia vznikla v roku 1959 ako pokyn od štátu, keď štát zasahoval do života obyčajných Švédov na úrovni komunistických režimov. A zachovala sa do veľkej miery dodnes. V piatok tak v supermarketoch isto nájdete rodičov postávať pred veľkými poličkami so sladkosťami na váhu, kde vyberajú deťom sladkosť na sobotu.

Reštaurácie vo Švédsku, ktoré odporúča BUBO:

Den Gyldene Freden (Štokholm) - si vyslúžila zápis v Guinessovej knihe ako najstaršia reštaurácia na svete, keďže od roku 1722 prakticky nezmenila svoj vzhľad. V priestoroch príjemnej starobylej taverny si tu môžete pochutnať na morských dobrotách a k nim si dať pohár dobrého vína.

Sundbergs (Štokholm) - pre milovníkov sladkého BUBO odporúča najstaršiu cukráreň v Štokholme, kde si môžete s domácimi vychutnať „fiku“, teda vo Švédsku tradičnú kávičkovú pauzu s niečím sladkým, keď sa trochu zastavíte uprostred dňa, porozprávate s kolegami, priateľmi, blízkymi.

Reštaurácia Aifurs (Štokholm) - Za zmienku stojí tiež dobová vikingská reštaurácia Aifurs vynikajúcou medovinou a obsluhou v dobových kostýmoch. Reštauračných možností je v centre mesta neobmedzene. Pochutnajte si na morských plodoch, známych mäsových guľkách, alebo vyskúšate miestnu špecialitu – fermentovaného sleďa s prenikavým zápachom, zvanom „surströmming“?

Vollmers (Malmo) - špičková dvojmichelinovská reštaurácia postavená na príprave jedál zo švédskych surovín ponúka zážitok pre najnáročnejších. Rezervácia nutná.

Malmstens fisk (Lund) - rybacia reštaurácia v mestskej tržnici. Výborný tip na obed v študentskom Lunde.

Sillen och Makrillen (Helsingborg) - päťhviezdičková poloha na pobreží a výborné jedlo v reštaurácii s príznačným názvom Sleď a makrela.

Špičková kvalita škandinávskej kuchyne: 

Aj v oblasti gastronómie patrí Švédsko medzi svetovú špičku a len v hlavnom meste ste v roku 2023 našli až deväť reštaurácií s michelinskou hviezdou. Za 3*** a najvyššou kvalitou zájdite do reštaurácie Frantzén. My máme radi centrálnu reštauráciu Ekstedt, kde sa jedlo pripravuje tradičným spôsobom. Za 7-chodové tasting menu zaplatíte cca 250 eur. O úrovni tunajšej kuchyne svedčí aj fakt, že Štokholm bol v roku 2023 vyhlásený za Európske hlavné mesto gastronómie. 

← Strava, jedlo a reštaurácie (zoznam krajín)

E

Švédsko, Nórsko, Fínsko, Dánsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2174 2899€
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2237 3195€
K

Polárne oblasti   Európa  

Škandinávia, Arktída, Švédsko, Nórsko, Fínsko


náročnosť

10 dní

Trvanie

2857 4395€
Štokholm - severská kráska, pretkaná 57 mostami
Štokholm

Štokholm Štokholm - severská kráska, pretkaná 57 mostami

Pôvab Štokholmu sa skrýva v spojení magickej, priam rozprávkovej severskej architektúry a jeho moderny, ale aj v úchvatnej symbióze súše, jazera a…

To najlepšie zo Štokholmu
Prémiový blog

Prémiový blog To najlepšie zo Štokholmu

Potopená loď, múzeum skupiny ABBA, farebné domčeky i najstaršia reštaurácia sveta. Štokholm ponúka viac, než by ste si mysleli. Plánujete stráviť…

Zuzana Hábeková 4 min. čítania
Uppsala - vo švédskom Oxforde
Uppsala

Uppsala Uppsala - vo švédskom Oxforde

Tip na celodenný výlet zo Štokholmu do Uppsaly. V malebnom univerzitnom aj kráľovskom meste severne od metropoly nás už čaká najväčšia katedrála…

Eva Andrejcová 12 min. čítania
Bláznivé oslavy Slnka, nakladaných rýb a šnapsu
Prémiový blog

Prémiový blog Bláznivé oslavy Slnka, nakladaných rýb a šnapsu

Ak sa váš obchodný partner z Malmö, známy v Štokholme či kamarátka z Göteborgu posledné dni správajú inak než obvykle, prezradíme vám, čo je za tým…

Predaj sa začína o

- dní - hod -min -sek