Uprostred ostrova Riddarholmen, kúsok od centra Štokholmu, stojí rovnomenný kostol Riddarholmen. Je najstaršou zachovalou stavbou celého Švédska. Predpokladá sa, že sa…
Strava, jedlo a reštaurácie Švédsko
Švédskej kuchyni jednoznačne dominuje sleď, ktorý sa jedáva buď údený alebo nakladaný v rôznych marinádach alebo zmesiach korenia. Typický je aj sleď naložený v slanom náleve, ktorý sa potom smaží. Sleď z Baltského mora sa nazýva strömming a sleď z Atlantiku sa volá sill. Nakladané slede určite ochutnáte na raňajkách, kde ich nájdete naložené v rôznych nálevoch v rámci raňajkového bufetu.
K najpoužívanejším kuchynským ingredienciám patrí cibuľa, vajcia, zemiaky, jogurt, smotana, pažítka, petržlen a obľúbený kôpor. Kôpor ponúkajú aj v kvetinárstvach ako kytičku na prevoňanie bytu.
Veľmi vyhľadávané sú jedlá z jemne mletého mäsa so smotanovou omáčkou, plnené omelety a rôzne úpravy zemiakov.
Z ďalších švédskych známych jedál možno spomenúť farfiol, ide o jahňacie mäso, ktoré je najskôr nasolené a potom vyúdené, či mäsové guľky zo sobieho mäsa s omáčkou z laponského lesného ovocia alebo už nám známy gravad lax, čo je marinovaný losos.
Absolútnou špecialitou, ktorá sa jedáva len počas pár týždňov v roku, patrí surströmming, zhnitá ryba pripravená osobitou metódou kvasenia vo veľkých kadiach na ostrom slnku. Jej zápach vám vyrazí dych. V Európskej únii je dokonca zakázaná. Vo Švédsku sa je s cibuľkou (akoby smradu nebolo dosť), so zemiakmi, s mäkkými chlebovými plackami s kyslou smotanou.
Zo švédskych nápojov Slováci poznajú najmä vodku Absolut, ale Švédi pijú oveľa viac - kávy. Patria v jej konzumácii dokonca medzi svetovú špičku spolu so svojimi škandinávskymi susedmi. Vo švédčine existuje dokonca samostatné slovo - fika - ktoré označuje prestávku v práci / stretnutie s priateľmi pri káve a sladkom pečive. Nájdite si čas na kávu, napríklad, v sieti švédskych kaviarní Espresso House. Vznikla v roku 1996 vo švédskom Lunde, dnes má pobočky v 460 mestách v celej Škandinávii.
Zaujímavou tradíciou v oblasti stravovania je aj lördagsgodis (doslova sobotná sladkosť), keď švédske deti mali dovolené a dostávali jesť sladké len v sobotu. Tradícia vznikla v roku 1959 ako pokyn od štátu, keď štát zasahoval do života obyčajných Švédov na úrovni komunistických režimov. A zachovala sa do veľkej miery dodnes. V piatok tak v supermarketoch isto nájdete rodičov postávať pred veľkými poličkami so sladkosťami na váhu, kde vyberajú deťom sladkosť na sobotu.
Reštaurácie vo Švédsku, ktoré odporúča BUBO:
Den Gyldene Freden (Štokholm) - si vyslúžila zápis v Guinessovej knihe ako najstaršia reštaurácia na svete, keďže od roku 1722 prakticky nezmenila svoj vzhľad. V priestoroch príjemnej starobylej taverny si tu môžete pochutnať na morských dobrotách a k nim si dať pohár dobrého vína.
Sundbergs (Štokholm) - pre milovníkov sladkého BUBO odporúča najstaršiu cukráreň v Štokholme, kde si môžete s domácimi vychutnať „fiku“, teda vo Švédsku tradičnú kávičkovú pauzu s niečím sladkým, keď sa trochu zastavíte uprostred dňa, porozprávate s kolegami, priateľmi, blízkymi.
Reštaurácia Aifurs (Štokholm) - Za zmienku stojí tiež dobová vikingská reštaurácia Aifurs vynikajúcou medovinou a obsluhou v dobových kostýmoch. Reštauračných možností je v centre mesta neobmedzene. Pochutnajte si na morských plodoch, známych mäsových guľkách, alebo vyskúšate miestnu špecialitu – fermentovaného sleďa s prenikavým zápachom, zvanom „surströmming“?
Vollmers (Malmo) - špičková dvojmichelinovská reštaurácia postavená na príprave jedál zo švédskych surovín ponúka zážitok pre najnáročnejších. Rezervácia nutná.
Malmstens fisk (Lund) - rybacia reštaurácia v mestskej tržnici. Výborný tip na obed v študentskom Lunde.
Sillen och Makrillen (Helsingborg) - päťhviezdičková poloha na pobreží a výborné jedlo v reštaurácii s príznačným názvom Sleď a makrela.
Špičková kvalita škandinávskej kuchyne:
Aj v oblasti gastronómie patrí Švédsko medzi svetovú špičku a len v hlavnom meste ste v roku 2023 našli až deväť reštaurácií s michelinskou hviezdou. Za 3*** a najvyššou kvalitou zájdite do reštaurácie Frantzén. My máme radi centrálnu reštauráciu Ekstedt, kde sa jedlo pripravuje tradičným spôsobom. Za 7-chodové tasting menu zaplatíte cca 250 eur. O úrovni tunajšej kuchyne svedčí aj fakt, že Štokholm bol v roku 2023 vyhlásený za Európske hlavné mesto gastronómie.
Švédsko - pripravte sa na dovolenku
Štokholm Štokholm - severská kráska, pretkaná 57 mostami
Pôvab Štokholmu sa skrýva v spojení magickej, priam rozprávkovej severskej architektúry a jeho moderny, ale aj v úchvatnej symbióze súše, jazera a…
Prémiový blog To najlepšie zo Štokholmu
Potopená loď, múzeum skupiny ABBA, farebné domčeky i najstaršia reštaurácia sveta. Štokholm ponúka viac, než by ste si mysleli. Plánujete stráviť…
Uppsala Uppsala - vo švédskom Oxforde
Tip na celodenný výlet zo Štokholmu do Uppsaly. V malebnom univerzitnom aj kráľovskom meste severne od metropoly nás už čaká najväčšia katedrála…
Prémiový blog Bláznivé oslavy Slnka, nakladaných rýb a šnapsu
Ak sa váš obchodný partner z Malmö, známy v Štokholme či kamarátka z Göteborgu posledné dni správajú inak než obvykle, prezradíme vám, čo je za tým…
Zatiaľ čo u nás 6. júna oslavuje meniny Norbert a pár šťastlivcov narodených v tomto dátume, vo Švédsku oslavujú všetci. Čo to pre Škandinávcov znamená? Švédi oslavujú…
Pokiaľ ste niekedy navštívili jednu zo škandinávskych krajín, už viete, že alkohol si tu nekúpite v každom obchode. Špecializujú sa na to štátne monopoly. Po novom však…
Žiadna prehliadka Štokholmu sa nezaobíde bez návštevy Gamla Stan (starého mesta). Po dlhom blúdení jeho úzkymi uličkami sa ľahko ocitnete na malom otvorenom…